» »

Groupon izvedel javno ponudbo delnic

Groupon izvedel javno ponudbo delnic

Reuters - V petek je Groupon izvedel težko pričakovano javno ponudbo delnic (IPO). Javnosti so ponudili delnice, ki predstavljajo pet odstotkov lastništva podjetja, in ta jih je dobesedno razgrabila. Čeprav so najprej napovedovali ceno v razponu med 16 in 18 dolarjev, so na koncu IPO izvedli po 20 dolarjev na delnico, s čimer je tržna kapitalizacija podjetja 12,8 milijarde dolarjev. V petek popoldne je na NASDAQ-u na prvi trgovalni dan cena delnic zrasla do 26 dolarjev, tako da so lahko vlagatelji že prvi dan realizirali 30-odstotni dobiček.

Podjetje Groupon je začelo poslovati leta 2008, njegov poslovni model pa temelji na skupinskih ponudbah. Prek Groupona lahko lastniki lokalov, trgovin in drugih podjetij, ki ponujajo storitve ali izdelke, ponudijo svoj prodajni izdelek množici z velikim, običajno 50-odstotnim popustom. Gre za enodnevne skupinske ponudbe, kjer ponudniki računajo na velik obisk, s čimer kompenzirajo ponujeni popust.

Tovrstni nakupi so v zadnjem času postali vedno bolj priljubljeni. Po zgledu Groupona imamo tudi v Sloveniji vrsto podobnih strani: 1nadan.si, kolektiva.si, e-kupon.si, pohrust.si, bigdeal.si, moj-kuponcek.si, kupujmo.si, privoscite.si, kuponko.si in polceneje.si.

Groupon je z IPO-jem zbral 700 milijonov dolarjev svežih sredstev. Najprej so želeli prodati 30 milijonov novih delnic, nato pa so se odločili, da jih ponudijo 35 milijonov. To je samo pet odstotkov celotnega podjetja, kar po mnenju bolj skeptičnih analitikov poganja ceno v takšne višave; če bi bil delež delnic, s katerimi se prosto trguje (free float), večji, bi bila cena bržkone nižja. Tako pa je s ceno 20 dolarjev na delnico oziroma vrednotenjem na 12,8 milijarde dolarjev je bil namreč Groupon drugo največje IT-podjetja v zgodovini z IPO-jem. Prehitel ga je le Google.

3 komentarji

Matej_K ::

Kje lahko kupim kakšno delnico?
... .. .

SkyNet ::

Tak balon, da glava peče.
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

jype ::

SkyNet> Tak balon, da glava peče.

You don't have to buy.

Matej_K> Kje lahko kupim kakšno delnico?

Zdaj si že zamudil. Po IPO se splača počakat vsaj toliko časa, da se vidi trend.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V živo: dan D za Twitter

Oddelek: Novice / Rezultati
128341 (6290) frke
»

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

Oddelek: Novice / Ostale najave
3610199 (6368) nekikr
»

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
25448720 (42865) spirit
»

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
3010127 (8083) antonija
»

Še teden dni do javne ponudbe delnic LinkedIna

Oddelek: Novice / Ostale najave
103624 (3138) ravsek

Več podobnih tem