»

Dropbox na borzo z vrednotenjem šest milijard evrov

Slo-Tech - Dropbox bo javno ponudbo delnic (IPO) izvedel po vrednotenju od sedem do osem milijard dolarjev (16-18 dolarjev na delnico), odvisno od povpraševanja, so danes razkrili v dokumentih za IPO. To je precej manj od rekordnega vrednotenja pri 10 milijardah dolarjih, po kakršnem so leta 2014 dobili tvegani kapital. Toda že nekaj mesecev pozneje so investicijski bančniki opozorili, da Dropbox ne upravičuje tolikšnega vrednotenja, zaradi česar je Fidelity Investments vrednost ocenil 20...

0 komentarjev

Groupon odpustil CEO-ja

Grouponov CEO, Andrew Mason

vir: huffingtonpost.com
CNet - Groupon je včeraj objavil svoje poslovne rezultate za lansko božično četrtletje, ter - ker pač niso bili dobri, pa ne prvič - odpustil svojega ustanovitelja in dotedannjega CEO-ja Andrewa Masona.

Prihodki so sicer zrasli ($638.3 milijonov dolarjev, le za streljaj pod željami analitikov), zato pa ima podjetje še vedno izjemne marketinške stroške s promocijo svojih "skupinskih nakupov" in zato izgubo v višini $81.1 milijona dolarjev ali 12 centov na delnico. Sposobnost podjetja, da...

5 komentarjev

Groupon izvedel javno ponudbo delnic

Reuters - V petek je Groupon izvedel težko pričakovano javno ponudbo delnic (IPO). Javnosti so ponudili delnice, ki predstavljajo pet odstotkov lastništva podjetja, in ta jih je dobesedno razgrabila. Čeprav so najprej napovedovali ceno v razponu med 16 in 18 dolarjev, so na koncu IPO izvedli po 20 dolarjev na delnico, s čimer je tržna kapitalizacija podjetja 12,8 milijarde dolarjev. V petek popoldne je na NASDAQ-u na prvi trgovalni dan cena delnic zrasla do 26 dolarjev, tako da so lahko vlagatelji že prvi dan realizirali 30-odstotni dobiček.

Podjetje Groupon je začelo poslovati leta 2008, njegov poslovni model pa temelji na skupinskih ponudbah. Prek Groupona lahko lastniki lokalov, trgovin in drugih podjetij, ki ponujajo storitve ali izdelke, ponudijo svoj prodajni...

3 komentarji

Groupon bo z javno ponudbo delnic še malo počakal

Mashable - Kot smo že poročali, se je Groupon namesto prodaje kateremu od velikanov - resno se je zanimal zlasti Google - odločil za financiranje svoje rasti z izdajo delnic širni javnosti (IPO). Zbrati želijo med 750 in 1000 milijonov dolarjev v zameno za manjši del podjetja, kar naj bi jih cenilo na okoli 30 milijard dolarjev (za primerjavo - Facebook cenijo na 100 milijard).

Junija so vložili potrebno prijavo pri regulatorju (SEC oz. naša AVP), kar bi po običajnem urniku pomenilo izdajo nekje v začetku avgusta. Vendar SEC še ni bil pripravljen izdati zelene luči, zato bo javna ponudba delnic odložena vsaj do srede septembra. Posredi so nestandardni računovodski standardi, s katerimi Groupon meri zdravje in dobičkonosnost svojega podjetja....

3 komentarji

Še teden dni do javne ponudbe delnic LinkedIna

Guardian - Ozračje je primerno razgreto za velike prevzeme in ponudbe delnic, zato bo prihodnji teden v ZDA uvod v megalomanske javne ponudbe delnic podjetij (IPO), ki se ukvarjajo z drugo generacijo spleta. Prvi bo na vrsti LinkedIn, ki bo tako uresničil želje in prehitel Facebook in bo prvo veliko ameriško podjetje nove generacije z IPO-jem.

LinkedIn bo ponudil 7,8 milijona delnic v cenovnem razponu 32-35 dolarjev in spričo velikega zanimanja investitorjev bo najbrž obveljala zgornja cena. Na ta način bodo zbrali 273 milijonov svežega kapitala. Če se bo ponovila zgodba z Renrenom, ki je prvi dan kotacije pridobil 40 odstotkov, analitiki ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija LinkedIna okrog 3,3 milijarde dolarjev.

LinkedIn ima 100 milijonov uporabnikov...

10 komentarjev

Groupon se pripravlja na največjo ponudbo delnic v zgodovini

Bloomberg - Groupon, ki svojim uporabnikom na spletu ponuja ugodne ponudbe za izdelke in storitve, ki veljajo en dan, je nedavno zavrnil Googlovo prevzemno ponudbo za šest milijard dolarjev. Sedaj se skupaj z bankami pripravljajo na javno ponudbo delnic (IPO). Viri blizu teh priprav pravijo, da lahko cena podjetja v IPOju doseže 25 milijard dolarjev.

To bi bil največji IPO v zgodovini, saj dosedanji rekord drži Google, ki je leta 2004 prodal za 23 milijard svojih delnic. Tudi če Groupon ne bo prodan za tako ekstremno vrednost, bo zagotovo presegel 15 milijard dolarjev, s čimer bi se še vedno zavihtel na tretje mesto med IPO-ji vseh časov.

Groupon ima 70 milijonov uporabnikov in deluje na več kot 500 tržiščih. Lanskega aprila so v...

20 komentarjev

Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje

Finance - Rusko podjetje Digital Sky Technoglogies, ki upravlja največjega ruskega ponudnika elektronskih naslovov Mail.ru, je oktobra razpisalo prvo javno ponudbo delnic (IPO). Naprodaj so postavili 17 odstotkov podjetja, zbrati pa so nameravali 876 milijonov dolarjev (27,70 dolarja na delnico). Investitorji so planili po podjetju in poslali kar 20-krat več ponudb od ponujenega deleža, najvišja ponudba pa je bila 1,1 milijarde dolarjev za 17-odstotni delež.

Delnice bodo uradno na Londonski borzi začele kotirati v četrtek, trenutno pa se z njimi trguje pogojno. Njihova vrednost je na borzi poletela vse do 39 dolarjev na delnico in se ustalila pri 35 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 7 milijard dolarjev, s čimer je Skupina Mail.ru največje evropsko internetno podjetje.

Zbrani denar od javne ponudbe delnic nameravajo med drugim porabiti za nakup 7,5-odstotnega deleža v podjetju Vkontakte, ki upravlja ruski družabni servis. Mail.ru že ima četrtinski delež v Vkontaktu,...

4 komentarji