» »

Skrite napake na kupljeni stvari

Skrite napake na kupljeni stvari

Bellatrix ::

Prb. 2 meseca nazaj sem kupil avtomobil. Prodajalec mi je zatrdil ( pogodba je bila sklenjena ustno), da avtomobil nima skritih napak. Kakorkoli, avto sem peljal na tehnični pregled in nekaj dni kasneje na servis (za preveriti če je avto v dobrem stanju). Tehnični je opravil, na servisu, ki sem ga mastno plačal, so tudi potrdili da je z avtom vse ok.

Pred 2 dnevi pa sem opazil, da je izpušni lonec povsem preperel in malo manjka, da bo razpadel. S čim bi prišel ceneje skozi ?

1. Grem na servis in menjam lonec (lahko uveljavljam tukaj kakšno ugodnost, glede na to da so to precej očitno napako spregledali?)
2. Grem k prodajalcu in vložim redhibitorno tožbo, torej za povračilo stroškov? Kakšne učinke ima ta tožba, se gre za povračilo celotne kupnine ali le povračilo stroškov menjave lonca ?
3. Na kaj se lahko servis ali prodajalec sklicujeta v primeru, da zahtevam brezplačno menjavo oz. redhibitorno tožbo ?
Kolikor vem, mora prodajalec dokazati da za nepoznavanje napake stvari ni kriv, v nasprotnem primeru imam pravico do povračila utrpele škode.

Navsezadnje ima sploh kakšen pomen izgubljati čas s pravnimi posli, ali je cenejša varjanta preprosto nakup novega lonca ? Oz. lahko vsaj uveljavljam pravico da dobim lonec brezplačno pri serviserju ker je spregledal tako napako ?
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Furbo ::

Po mojem to ni napaka ampak obraba pač. Razen če si kupil nov avto.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Tilen ::

Koliko pa stane nov lonec? 150 eur?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

M-XXXX ::

Prb. 2 meseca nazaj sem kupil avtomobil. Prodajalec mi je zatrdil ( pogodba je bila sklenjena ustno), da avtomobil nima skritih napak. Kakorkoli, avto sem peljal na tehnični pregled in nekaj dni kasneje na servis (za preveriti če je avto v dobrem stanju). Tehnični je opravil, na servisu, ki sem ga mastno plačal, so tudi potrdili da je z avtom vse ok.

Pred 2 dnevi pa sem opazil, da je izpušni lonec povsem preperel in malo manjka, da bo razpadel. S čim bi prišel ceneje skozi ?

Z drugimi besedami, ne na tehničnem ne na servisu niso opazili, da je lonec popolnoma preparel? Hmm, jaz bi kar tam začel:D

Bellatrix ::

Furbo je izjavil:

Po mojem to ni napaka ampak obraba pač. Razen če si kupil nov avto.

Avto ni nov, kljub temu da gre za obrabo(kar definitivno je), mislim da bi se to moralo šteti kot napako, katere mi prodajalec ni omenil.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Furbo ::

Potem pa ne ostani pri tem, poglej še gume, olje, filtre.. vse ma da je novo na rabljenem avtu?
Si strokovnjak za izpušne lonce ali kako si ocenil, da bo razpadel?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Assass1n ::

Nisi kupil novega avta in do tega pride, moras imeti 1000€( vem pretiravam) še rezerve za razna popravila. Iz tozbo dvomim da bos kaj dosegel, prodajalec glede da ti je pustil na pregled ni nic skrival in za to okvaro/napako vrjetno niti ni vedel. Poskusi se tam kaj zmeniti za kaksen popust, popravi in vozi dalje, bv se sekirat.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

MadMax ::

Izpušni lonec je hitro rjav.
Globinsko stanje boš brez kakega ultrazvoka, rentgena ali podobnega težko preveril.
Za tehničnega pa je potrebno le, da izpušni sistem ne ropota in ne pušča.

Ostalo piše v 2 postih nad mojim.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Aston_11 ::

Bellatrix je izjavil:

1. Grem na servis in menjam lonec (lahko uveljavljam tukaj kakšno ugodnost, glede na to da so to precej očitno napako spregledali?)
2. Grem k prodajalcu in vložim redhibitorno tožbo, torej za povračilo stroškov? Kakšne učinke ima ta tožba, se gre za povračilo celotne kupnine ali le povračilo stroškov menjave lonca ?
3. Na kaj se lahko servis ali prodajalec sklicujeta v primeru, da zahtevam brezplačno menjavo oz. redhibitorno tožbo ?
Kolikor vem, mora prodajalec dokazati da za nepoznavanje napake stvari ni kriv, v nasprotnem primeru imam pravico do povračila utrpele škode.

Navsezadnje ima sploh kakšen pomen izgubljati čas s pravnimi posli, ali je cenejša varjanta preprosto nakup novega lonca ? Oz. lahko vsaj uveljavljam pravico da dobim lonec brezplačno pri serviserju ker je spregledal tako napako ?

Kako si pa to opazil? Si bil pod avtom? Nisi bil pod avtom ob nakupu? V 2 mesecih da je preperel?

jalovec09 ::

Ne to ni skrita napaka, je vidna in prodajalec NE ODGOVARJA, torej nič ne boš dosegel, lonec je potrošni material, menjaš in pika, tudi jaz sem sklopko menjal, sedaj je nova, torej za nadaljnih 150.000km rešena težava.

Pa tud, če bi bila skrita napaka, ne boš nič dosegel.

Zgodovina sprememb…

zuz3k ::

haha ne me hecat kaka tema

a ko se bo predrla guma boš šel tudi nazaj k prodajalcu jamrat? niste resni!

to je potrošen materjal, avspuh, diski, jermeni itd.. SAJ NISI KUPIL NOVEGA AVTA!

avspuh nesi zašwasat če ni fajn gnil, čene druega, lahko dobiš tudi kakšnega rabljenega

na odpadu pa bo zdržal še leto, če nimaš za novega

lp!
Life is a psychological game.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oderuški predračuni za servis vozila (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
12124778 (14254) KTM_
»

Vzdrževanje -+15 let starega avta (strani: 1 2 )

7613367 (9909) WizzardOfOZ
»

Cena mehanika (strani: 1 2 )

5113844 (11765) korenje3
»

Avto - pri menjavi izpuha so me nateg.... ?

Oddelek: Loža
97466 (7059) MadMax

Več podobnih tem