» »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja

1
2
»

M@73Y ::

@lakotnik29
bi prosil navedel vir, kje si dobil podatke, da sedaj vzamejo izpit za vse narejene kategorije ob prekršku v eni izmed kategorij. Rabim ker mi nekateri ne verjamejo in govorijo nekaj na pamet.
Hvala, lp
..jump into psytrance tunnel..

St235 ::

Zakon o prekrških 22. člen 3.-6. odtavek

(3) Če voznik v času treh let doseže ali preseže 18 kazenskih točk v cestnem prometu, mu sodišče izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil, za katere je storilec imel dovoljenje, ko je storil prekršek, s katerim je dosegel predpisano število kazenskih točk. Izrek sankcije prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja ni dopusten, če pretečeta dve leti od pravnomočnosti odločbe o prekršku, s katero so bile izrečene kazenske točke v cestnem prometu, zaradi katerih je storilec dosegel število kazenskih točk, ki ima za posledico prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Za izrek sankcije se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o zastaranju izvršitve sankcije.

(4) Z zakonom je lahko določeno, da se posameznim vrstam voznikov izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja pri večjem ali manjšem številu kazenskih točk v cestnem prometu.

(5) Z zakonom se lahko določi, da se posameznim vrstam voznikov izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za posamezne kategorije motornih vozil, za katere so imeli vozniško dovoljenje v času storitve prekrška, s katerim je bilo doseženo predpisano število kazenskih točk in pri katerem se izreče prenehanje veljavnosti posamezne kategorije vozniškega dovoljenja.

(6) Ne glede na prejšnji odstavek se imetniku vozniškega dovoljenja izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil, za katere je storilec imel vozniško dovoljenje, če je storil prekršek, za katerega je predpisanih 18 kazenskih točk in mu je bila za ta prekršek pravnomočno izrečena stranska sankcija 18 kazenskih točk v cestnem prometu.


Novi zakon o pravilih v cetnem prometu pa ima glede točk samo tale člen:
26. člen

(izrekanje kazenskih točk v cestnem prometu s prenehanjem veljavnosti vozniškega dovoljenja)

Imetniku vozniškega dovoljenja, ki je voznik začetnik, se izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil, za katere je storilec imel dovoljenje, ko je storil prekršek, s katerim je dosegel ali presegel sedem kazenskih točk v cestnem prometu.



Torej nedvoumno je da se ODVZAMEJO VSE KATEGORIJE, vprašanje je samo ali dobiš vse nazaj ko opraviš en izpit, ali moraš opravljat vse.


V starem zakonu je bilo nedvoumnjo zapisano:
(2) Če je imela oseba iz prejšnjega odstavka v vozniškem dovoljenju, za katero ji je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti, vpisanih več kategorij motornih vozil, se ji v vozniško dovoljenje vpišejo vse te kategorije, če opravi vozniški izpit za motorna vozila tiste oziroma tistih kategorij, s katerimi je storila prekršek ali prekrške, za katere so ji bile izrečene kazenske točke, in izpolni druge pogoje za izdajo vozniškega dovoljenja, določene v prejšnjem odstavku tega člena.


Prejšnji zakon je na primer poznal tudi omejitev, da se ti ne odvzame izpit za tiste kategorije, ki predstavljajo tvojo osonvno dejavnost (razen če si 1/3 pik dobil v tisti kategoriji, ali si narpavil prekršek za polnih 18 točk).

Glede na zadnje člene novega zakona, ki govorijo o tem katera določila ZVCP niso več v veljavi, pa je razvidno, da 148. člen ni neposredno preklican. Tako, da po tej logiki bi se dalo sklicevati na njega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

amigo_no1 ::

Invictus je izjavil:

Moram opozoriti še na drug aspekt zadeve.

Pridobitev vozniškega dovoljenj je tako kot pridobitev diplome. Se pravi da ti tega država ne more vzeti. Kot ti tudi diplome ne more vzeti. Razen seveda če si jo dobil nelegalno. Lahko ti prepove opravljanje aktivnosti, ki jo to dovoljenje omogoča, ampak znanja ti ne more vzeti.

Je bila dilema kar nekaj let nazaj na Nizozemskem, ko so ljudje tožili državo. In zmagali. Vozniškega dovoljenja ni mogoče vzeti. Saj zdravnike ob napaki tudi ne vzamejo njegovega naziva, ampak samo licenco. On je po izobrazbi še vedno zdravnik, vendar brez licence za opravljanje poklica. Potrebno se je le ponovno kvalificirati.

Da ne bo kdo mislil da zagovarjam te brez vozniškega izpita. Jih ne. Če dobiš 18 pik v 2 letih, padeš v eno od teh kategorij:

- pijanec
- dirkač.

Teh pa ne rabimo na cestah. Bi rad umrl naravne smrti ali pa zaradi svoje neumnosti, ne zaradi drugih.

Tako v razmislek:

smerokazi -> 300E in 3 kt
vožnja 33 v coni 30 -> 300E in 3 kt
prekratka varnostna (po strokovni oceni policaja) - namesto 12m na razdalji 8m -> 300E in 3 kt

in si hitro v kvoti.Ti poreden pijanec in dirkač, ti !

Kot bedarijo stoletja v Zlovenistanu sem na yt 1x letos videl posnetek novinarke v LJ v centru, ki jo je policaj na skuterju ustavil, ker ni vozila z obema roka na volanu (ampak samo z eno).


imagodei
Kaj mora narediti zdravnik (dr. med), ko mu odvzamejo licenco in hoče biti spet zdravnik (deo v ambulanti) ?
Mora ponovno narediti kompletno MF z vsemi izpiti in prakso itd ?


Čudno da si po črki zakona 1x obravnavan tako, drugič drugače (za iste vzroke).
Po prejšnjem zvcpju si ponovno delal izpit samo za kategorijo, s katero si dosegel kvoto, po novem za vse kategorije na novo !

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

St235 ::

Čudno da si po črki zakona 1x obravnavan tako, drugič drugače (za iste vzroke).
Po prejšnjem zvcpju si ponovno delal izpit samo za kategorijo, s katero si dosegel kvoto, po novem za vse kategorije na novo !


Obravnavan si v skaldu z trenutno zakonodajo. To, da moraš delat vse kategoriej je samo in le tvoja trditev. Namreč če bi prebral kaj zgoraj piše, to ni jasno. Namreč novi zakon tega člena nima. V takem primeru je v pravu smiselno uproabit določila rpejšnjega zakona. Tudi 148 člen ZVCP z novim zakonom ni eksplicitno razveljavljen.

Kaj mora narediti zdravnik (dr. med), ko mu odvzamejo licenco in hoče biti spet zdravnik (deo v ambulanti) ?
Mora ponovno narediti kompletno MF z vsemi izpiti in prakso itd ?


Nope, licenco je praktično nemogoče dobit nazaj. ampak to je OT.

smerokazi -> 300E in 3 kt

Edino pravilno. Uporaba smerokazov drastično povečuje pretočnost in varnost.

vožnja 33 v coni 30 -> 300E in 3 kt


Glede na toleranco radarja moraš peljat čez +36km/h za to kazen. O conah smo že 100x in nima smisla. Ja kazni so perstroge in ja če nisis sposoben peljat 30 km/h pojdi peš.

prekratka varnostna (po strokovni oceni policaja) - namesto 12m na razdalji 8m -> 300E in 3 kt


Na žalost premalokratt napisan kazen in ja, če zgubiš vozniško ker te policija v treh letih 5x kaznuje za prekratko varnostno razdaljo pašeš v kategorijo norcev, ki se limajo drugim za rit in ogrožajo promet.

Kot bedarijo stoletja v Zlovenistanu sem na yt 1x letos videl posnetek novinarke v LJ v centru, ki jo je policaj na skuterju ustavil, ker ni vozila z obema roka na volanu (ampak samo z eno).


Ker je z drugo telefonirala, jedla... Rad bi te videl kako na mopedu/motorju kakršen koli manever v sili izvedeš z eno roko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

thramos ::

+ da je ženska tečnarila in provocirala na vse možne načine in si sama prigobcala najvišjo kazen (če smo gledali isti posnetek).

St235 ::

maš mogoče link do posnetka? Da vidimo te zatiralske inkasantske slovenske drote, ki nadlegujejo bogo mamco na mopedu, ker si je ravno pričesko popravljala.

pijavka ::

Torej nedvoumno je da se ODVZAMEJO VSE KATEGORIJE, vprašanje je samo ali dobiš vse nazaj ko opraviš en izpit, ali moraš opravljat vse.


U K A Z
o razglasitvi Zakona o voznikih (ZVoz)

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...

58. člen
(ponovna pridobitev vozniškega dovoljenja)


(1)Oseba, ki ji je izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja po zakonu, ki ureja prekrške, lahko pridobi novo vozniško dovoljenje po šestih mesecih od izvršitve odločbe, če ji je izrečeno prenehanje prej kot v dveh letih od ponovne pridobitve vozniškega dovoljenja, pa po enem letu od izvršitve odločbe. Oseba, ki ji je bil izrečen varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja po kazenskem zakoniku, lahko pridobi novo vozniško dovoljenje po izvršitvi tega varnostnega ukrepa.

(2) Pogoj za pridobitev novega vozniškega dovoljenja je, da oseba iz prejšnjega odstavka opravi kontrolni zdravstveni pregled, se udeleži programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo, določenega s tem zakonom in ponovno opravi vozniški izpit.

(3) Če so bile osebi iz prvega odstavka tega člena izrečene kazenske točke oziroma varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, se mora pred ponovnim opravljanjem vozniškega izpita udeležiti rehabilitacijskega programa, določenega s tem zakonom, namesto programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo.

(4) Oseba iz prvega in tretjega odstavka se sme priglasiti k opravljanju vozniškega izpita, ko predloži zdravniško spričevalo o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu in dokazilo, da je opravila program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo oziroma rehabilitacijskega programa, določenega s tem zakonom.

(5) Če je imela oseba iz prejšnjega odstavka v vozniškem dovoljenju, za katero ji je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti, vpisanih več kategorij motornih vozil, se ji v vozniško dovoljenje vpišejo vse te kategorije, če opravi vozniški izpit za motorna vozila tiste oziroma tistih kategorij, s katerimi je storila prekršek ali prekrške, za katere so ji bile izrečene kazenske točke in izpolni druge pogoje za izdajo vozniškega dovoljenja ali če je opravila vozniški izpit za kategorijo, ki vključuje tudi tisto kategorijo, s katero je storila prekršek.

(6) Z globo 500 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki se pri vožnji vozila v cestnem prometu izkazuje z vozniškim dovoljenjem, ki je na podlagi sodne odločbe prenehalo veljati. Enako se kaznuje tudi voznik, ki se pri vožnji vozila v cestnem prometu izkazuje z vozniškim dovoljenjem, izdanim v drugi državi članici Evropske unije na podlagi slovenskega vozniškega dovoljenja, ki je na podlagi sodne odločbe prenehalo veljati. Vozniško dovoljenje se odvzame in vrne upravni enoti na območju stalnega prebivališča imetnika vozniškega dovoljenja, če tega v Republiki Sloveniji nima, pa upravni enoti, ki ima sedež na območju storitve prekrška.


To sem uspel najti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pijavka ()

darkolord ::

maš mogoče link do posnetka
Verjetno tole: http://www.mojvideo.com/video-policist-.... Na mopedu je bil hudobni inkasant.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

imagodei ::

amigo_no1 je izjavil:

Tako v razmislek:

smerokazi -> 300E in 3 kt
vožnja 33 v coni 30 -> 300E in 3 kt
prekratka varnostna (po strokovni oceni policaja) - namesto 12m na razdalji 8m -> 300E in 3 kt

in si hitro v kvoti.Ti poreden pijanec in dirkač, ti !

Moraš met pa hudičevo nesrečo, da te policaj dobi vsakokrat ravno takrat, ko te "zanese" in delaš prekrške. Če jih delaš non-stop, te seveda precej lažje dobi in štrafa.

amigo_no1 je izjavil:

imagodei
Kaj mora narediti zdravnik (dr. med), ko mu odvzamejo licenco in hoče biti spet zdravnik (deo v ambulanti) ?
Mora ponovno narediti kompletno MF z vsemi izpiti in prakso itd ?

V bistvu ti je že Lakotnik odgovoril. Vseeno: če bi bivši zdravnik spet želel opravljat svoj posel in mu bi to bilo omogočeno, bi verjetno moral opravljati kako prakso pod nadzorstvom ali se kako drugače dokazat. Treba bi bilo prebrati pravilnik/zakonodajo s tega področja. Kolikor vem, ima zdravniška zbornica pristojnosti, da podeli oz. odvzame licenco. Če je nekomu odvzeta trajno, je to praktično dokončen ukrep. Drugo je, če jo odvzamejo začasno.

Ampak, ko že primerjaš tragedijo odvzema izpita z odvzemom licence za zdravniško prakso... Če ti odvzamejo vozniško dovoljenje, se tudi tebi ni treba ponovno učiti vsega. Opraviti moraš le zakonsko določene zahteve za pridobitev dovoljenja (tako kot dr. med., ki hoče dobit licenco). Kakšne so te zahteve za posamezno področje (gostinstvo, prevoz nevarnih snovi, nošnja orožja, lekarništvo ...) pa določijo zakon ali pravilniki iz področja.

Izobrazbe ti pa res nihče ne more odvzet; sam dejmo se zavedat, da vozniško dovoljenje ni izobrazba.
- Hoc est qui sumus -

floyd1 ::

darkolord je izjavil:

maš mogoče link do posnetka
Verjetno tole: http://www.mojvideo.com/video-policist-.... Na mopedu je bil hudobni inkasant.


Vsaka mu čast (policistu). Še to - včasih so bili novinarji izobraženi in splošno razgledani ljudje ta pa je... Ne vem, no. Na ravni sosedovega "Frančka" v gostilni (po 3-4 pirih).

imagodei ::

To je že fuuuuul staro. Smo že debatiral o tem na S-T. Nekje.
- Hoc est qui sumus -

pijavka ::

http://www.ius-optima.com/nacin-kako-se...
Zanimivo branje, tudi ažurno, kjer pravnik pojasnjuje, kako je s tem, če se ti odvzame izpit in pridobitvijo ostalih kategorij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pijavka ()

St235 ::

Odlično hvala, pozabil sem da so sprejeli tudi Zakon o voznikih. Ne vem v čem je siscer smisel da so ZVCP razbili na dva dela, ampak se bomo že znašli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

kriko07 ::

Sedaj je novi zakon?Če ti vzamejo npr. za avto,ti za motor tudi ali ne?

betmen ::

Seveda, izgubiš vse kategorije avto, motor, avtobus, kamijon, traktor motokultivator ipd.

kriko07 ::

Aja škoda..Ampak kaj pa če prehitro pelješ?100 čez naselje?Potem gre tudi vse v ....?

Zgodovina sprememb…

Mcsin ::

Kazenske točke se nabirajo na vozniško dovoljenje in ne na kategorije. Tako, da ja, ko jih imaš 18 skupaj, kakorkoli jih že nabereš, gredo vse kategorije.

betmen ::

kriko07 je izjavil:

Aja škoda..Ampak kaj pa če prehitro pelješ?100 čez naselje?Potem gre tudi vse v ....?


Ma ja, res je škoda. Če si "nevaren" udeleženec v prometu, nima veze ali si z motorjem, avtom, busom al kamjonom... z vsakim prevozinm sredstvom lahko narediš sranje.

St235 ::

kriko07 je izjavil:

Aja škoda..Ampak kaj pa če prehitro pelješ?100 čez naselje?Potem gre tudi vse v ....?


če pelješ 100 km/h čez naselje je edino previlno, da ti odvzamejo vsa dovoljenja, ker je več kot očitno, da nisi sposoben udeležbe v prometu.

a_x_e_l ::

Ti pa vrnejo vse kategorije, ko ponovno opravis izpit za kategorijo s katero si prekoracu tocke. To vem ker se je zgodilo znancu.
Je pa lep primer motor avto..torej z motorjem pridobis recimo 10 tock zaradi hitrosti, pol pa z avtom pridobis 9. Je logicno da ti vzamejo vse
kategorije, saj cene bi imel 18 pik po kategoriji. Je pa možno zbijanje točk, seveda če ni bil prekršek v vrednosti 18pik, torej napačna
smer na avtocesti oz voznja konkretno pijan ,..... s tem da je določeno št pik ki jih lahko zbiješ..

Če se ne motim pa res lahko obdržiš kategorijo če ti predstavlja to edini vir dohodka, seveda če nisi naredu prekšrka v "službenem času".
In seveda je opcija tudi da zaprosiš za pogojno zadržanje veljavnosti ukrepa, torej ti dajo recimo od 6 mesecev do 2 leti pogojne.
V tem času ne smeš narediti nobenega prekrška, in po tem času se ti vse pike zbrišejo (ne veljajo 2 leti ampak čas pogojne če ti jo odobrijio).

solatko ::

Nekaj pa tu le ni smiselno - z motorjem me ulovijo ko vozim 300+ po AC. To pomeni takojšnji odvzem vozniškega dovoljenja. Do tu vse in prav, vendar se z avtom vozim po predpisih in nikoli nisem dobil kazni, torej moje obnašanje varira od sredstva do sredstva s katerim upravljam.

To da po novem izgubim dovoljenje za vse kategorije, seveda ni prav.

Narobe je tudi to, da vozniku avtobusa, dovoljenje ostane, pa če prav so ga dobili mrtvo pijanega z osebnim vozilom. Zakonodajalec pač meni da se jaz ne znam z drugim sredstvom obnašati normalno in nenevarno, voznik avtobusa se pa zna.

Včasih si izgubil vozniško kategorije B zaradi vožnje pod nedovoljenimi psihoaktivnimi snovmi, kategorija A pa ti je v tem primeru ostala (zelo malo ljudi poznam, ki se ga tako nadelajo pred vožnjo motorja), saj omamljen težko sediš na motorju, ne, da bi ga bil sposoben še peljati.
Delo krepa človeka

St235 ::

Nekaj pa tu le ni smiselno - z motorjem me ulovijo ko vozim 300+ po AC. To pomeni takojšnji odvzem vozniškega dovoljenja.


ja, ne štima predvsem to, da ne poznaš prometnih predpisov.

Narobe je tudi to, da vozniku avtobusa, dovoljenje ostane, pa če prav so ga dobili mrtvo pijanega z osebnim vozilom. Zakonodajalec pač meni da se jaz ne znam z drugim sredstvom obnašati normalno in nenevarno, voznik avtobusa se pa zna.


Tukaj ni avtomatizma. Sodnik se LAHKO odloči, da dodeli pogojni odvzem. Zakonodajelc meni, da če se ne zanš obnašat z enim vozilom se ne znaš obnašat z drugim, vendar se zaveda, da je preživetje nekaterih odvisno od uporabe določenega vozila. Zato dopušma MOŽNOST, da se v takšnem primeru specifično dovoljenje ohrani, če sodnik tako oceni.

solatko ::

Ali pa gre za zavestno kršenje leteh z določenim prevoznim sredstvom. Gre za nesmisel, da eno dovoljenje pomeni tudi odvzem drugega, v praktičnem življenju je veliko takih primerov, da se uporabnik z enim prometnim sredstvom obnaša v skladu s predpisi, na drugem pa ima popolnoma drugo prioriteto. Seveda tudi kazensko in materialno, brez ugovorov odgovarja za svoja dejanja, vendar samo za obnašanje s tem sredstvom.


Tudi pridobitev posameznih kategorij se med seboj razlikuje, skupno jim je samo to, da se vse uporabljajo v prometu, da jih uporablja ista oseba in, da je vse vpisano na enem kartončku.
Nima pa divjanje z motorjem, nobene zveze z normalnim obnašanjem z vozili kategorije B, C ali D.
Delo krepa človeka

a_x_e_l ::

@solatko

Saj ti dajo drugo možnost, lahko zaprosiš za zadržanje veljavnosti ukrepa in s tem imaš možnost se v pogojnem bdobju izkažeš, da si slučajno na AC vozil 300+.
Če boš ponovil dejanje, pa ti ga odvzamejo.

Kot je reku Lakotnik29, pač če si z izpitom služisš kruh, bi z odvzemom ogrožali tvoje zdravje oz življenje, saj brez denarja si ne moreš privoščit hrane.

Je pa brat od kolega imel nekaj let nazaj nesrećo v Italiji, zaradi neprilagojene hitrosti je zletel ven iz ovinka, pa še napihal je. Običajno zaradi tega
dobiš prepoved vožnje v IT, ker pa je bil on zaposlen v IT in imel terensko delo, mu je delodajalec izdal potrdilo in so mu dovolili vožnjo v Italiji
med delovnikom. Izven delovnika pa ni smel vozit. Nesrečo pa je imel izven delovnega časa.

solatko ::

Bom drugače razmišljal - kaj ima jypetovo obnašanje na kolesu (kršenje vseh predpisov) z njegovo normalno vožnjo in obnašanjem, kadar je za volanom avtomobila (zamenjajmo kolo za motor ali skuter)?
Mu torej organ ne sme dovoliti vožnje z nobenim vozilom, ker se s kolesom ne zna obnašat v prometu in je ostalim udeležencem nevaren?
Menim, da mu organ vožnjo z avtomobilom lahko dovoli, kolo mu morajo pa odvzeta in mu vožnjo s to kategorijo vozil, prepovedat.
Delo krepa človeka

St235 ::

Govorimo o skrajnih primerih, kjer posameznik zbere dovolj resnih kršitev za TRAJNI odvzem vozniškega izpita..

ravno tako je brezveze v to debato vleč kolo, ker nima nič z vozniškim izpitom kot takšnim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

a_x_e_l ::

Kolo oz zip 25 in razni e-skuterji in flekserji itaq ne sodijo sem. To lahko vozis tudi sedaj brez veljavnega vozniškega dovoljenja.
Je pa res, da je malo slabo definirano to glede teh vozil. Se posebaj 25-tke, nekdo ki je zgubil izpit zaradi alkohola npr se komot lahko s tem prevaza.

Dejstvo je, da vsi omejitve in zakone poznamo, če se jih ne držimo pa je posledica odvzema vozniškega pravilna, in če še to ni dovolj
tudi kasnejše sankcije kot so odvzem vozila. Dokler zasezejo starega clioata se gre, ko pa te dobijo npr s kolegovim novim audijem,
pa postane zanimivo ko se kar naenkrat tvoj račun sprazne za nekaj 10 tisočakov :P

Roadkill ::

solatko: Recimo, da jaz štiham ljudi v obraz samo kadar sem pijan. Potem ni pošteno, da me zaprejo, ker ko sem trezen sem pravi srček.
Ü

solatko ::

Roadkill - Si pa najdu primerjavo.

Govorim namreč o tem, da se nekateri obnašajo popolnoma drugače na motorju, kot v avtu ali drugem štiri in več kolesnem prevoznem sredstvu.
Na motorju jim enostavno popustijo vse zavore, kar pa ne pomeni, da niso primerni za vožnjo drugih prometnih sredstev, za katere se zahteva dovoljenje.
Kolesarja jype-ta sem dal samo za primerjavo, saj je sam nalimal nekaj krasnih filmčkov o tem, kako naj se udeleženci v prometu nebi obnašali in en filmček o tem, kako vozi na enaki trasi motorno vozilo - toyoto.

To je bilo dano samo za poudarek nesmislu, kar je odvzem za vse kategorije, razen če si profi.
Delo krepa človeka

St235 ::

In kot že rečeno, je sankcija odvzem vseh kategorij skrajen ukrep za res težke ali ponavljajoče se kršitve. Voznika, ki sistematično ogroža druge udeležence v prometu je potrebno odstraniti iz prometa in jokanje o temu, kako je v avtu ovčka, medtem ko s kamionom gazi pešce je absurdno.

Ne pozabit, da je del odvzema tudi kaznovalna funkcija.

a_x_e_l ::

solatko je izjavil:


Na motorju jim enostavno popustijo vse zavore, kar pa ne pomeni, da niso primerni za vožnjo drugih prometnih sredstev, za katere se zahteva dovoljenje.


Takšni se prej al slej odstranijo sami s prometa, in kakšen krat odstranijo še koga zraven...nekdo ki se usede na motor in ve, da ne bo upošteval nobeno pravilo
se običajno ne ozira na to če ima izpit ali ne..ni malo pacjentov na motorju, ki so jih policaji lovili in na koncu ugotovili, da so brez vozniškega za A kategorijo..

solatko ::

Poznam precej motoristov (tudi sam sodim občasno mednje), ne poznam pa niti enega, ki občasno nebi kršil omejitve hitrosti, na določenih odsekih cest. Policaji se le redko spravijo na motoriste, če prav je število mrtvih na število motorjev, precej nad povprečjem za ostale tipe vozil.

Zanimivo pa je, da se večina teh "divjakov", pri vožnji v ostalih kategorijah, prav lepo in brez problemov, večine omejitev držijo. Ne govorim o frišnih dirkačih, temveč o ljudeh v zgodnjih srednjih pa tja do poznih tudi 60+ let.
Večina se jih v prometu obnaša vzorno, so brez nesreč, vozijo varno in ne predstavljajo nevarnosti, ko pa se usedejo na motor pa ob vsaki priliki (dobra vidljivost, suha cesta...., pač normalne vozne razmere), preizkušajo svoje sposobnosti in karakteristike motorja, do skrajnih meja, včasih pa še čez.
Pri takih primerkih je prav, da se jim odvzame legitimnost vožnje z vsemi sredstvi, ki zahtevajo kategorijo A, ni pa prav, da jim razen, kadar so poklicni vozniki, avtomatično vzamejo tudi druge kategorije, če prav ni nobenega pametnega razloga za to.

Poznam tudi ljudi, ki se jim strga na biciklu (vožnja po klancu navzdol), na smučeh, v gliserju..., skratka zakon bi moral omogočit, da se odvzame ljudem licence za vožnjo pri tistih stvareh, pri katerih se ne znajo obnašat.

Enako je pri primerkih, ki ne znajo vozit avtomobila, če so trezni, nikoli pa se ne vsedejo vinjeni na motor. Takemu bi jaz dovolil, da se z motorjem vozi normalno, B in ostale kategorije za dvosledna vozila pa bi mu odvzel.
Delo krepa človeka

imagodei ::

Ne vem zakaj odvsem vseh kategorij ne bi bil upravičen, če divjaš z motorjem. Kot je rekel Lakotnik, del ukrepa odvzema dovoljenj je kaznovalne / vzgojne narave. Cesta ni dirkališče - ne če si v avtu, ne če si na motorju. Za sproščanje adrenalina in testiranje skrajnih meja motorja so na razpolago dirkališča, če ne pri nas pa v tujini.
- Hoc est qui sumus -

St235 ::

Poznam precej motoristov (tudi sam sodim občasno mednje), ne poznam pa niti enega, ki občasno nebi kršil omejitve hitrosti, na določenih odsekih cest. Policaji se le redko spravijo na motoriste, če prav je število mrtvih na število motorjev, precej nad povprečjem za ostale tipe vozil.


za "občasno kršitev hitrosti, na določenih odsekih cest" ne bo nihče dobil trajnega odvzema vozniškega izpita. Kot ponavadi banaliziraš debato na brezvezen primer, ki s osnovno temo nima nič.

Če pa pod "občasno kršitev hitrosti, na določenih odsekih cest" šteješ to, da se goni 130 skozi naselje pa je edino prav, da ga za trajno odstranijo iz prometa.

a_x_e_l ::

Poznam precej motoristov (tudi sam sodim občasno mednje), ne poznam pa niti enega, ki občasno nebi kršil omejitve hitrosti, na določenih odsekih cest.

Jaz spomladi, poleti in jeseni redko dam avto iz garaze..izjema so npr takšni dezevni dnevi oz se baziram tako..če zjutraj, ko grem v službo ne dežuje in je cesta 80% suha grem z motorjem. In ko grem na izlet npr, vršič (iz obale) si privoščim kakšen odsek (npr. kanal ob soči do kobarida), za katerega sem pripravljen tudi plačat če me dobijo, tako kot sem pripravljen plačat če me ustavijo, ker nimam dušilca..ko sem v naseljih strogo zmanjsam na 60 (vem da je omejitev 50), ker se marsikje najde kakšen traktro, ki zapelje na cesto..

so pa nekateri ki se usedejo na motor in pod 160 jim je izpod casti vozit, prehitevajo tam kjer zdrav razum nebi
in običajno jim uspe prehitet, ker so avtomobilisti pametnejši in raje zapeljejo po robu ceste po koreninah kot, da imajo takega norca na vesti..
in takemu podpiram, da vzamejo izpit..saj imaš grobnik za take stvari..

solatko ::

Lakotnik29 - Spet si pameten. Gre za konkretne primere - 248 na AC pred Kranjem - radar za ograjo, drugi policist na cestninski - 18 točk in odvzem vseh kategorij, ker ni profi. Morda se bo zdilal s sodnico, vendar dvomim.
Stara primorka - Črni kal 235km/h na odseku, kjer je čisto ravno, samo klanec, dva pasova proti LJ.
Enaka pesem - od lani - vse kategorije - A ponovno, B ponovno, C ponovno opravljanje izpitov.

Je pa še nekaj takih primerov, katerih osebno ne poznam.

Oba poznana primera sta med najbolj vzornimi vozniki, z drugimi prevoznimi sredstvi, oba motorista preko 20 let, brez najmanjše praske v prometu.

Pri obeh prekrških je bila cesta skoraj prazna in nista povzročila nobene nevarnosti.
Delo krepa človeka

r3dkv1c4 ::

"
Pri obeh prekrških je bila cesta skoraj prazna in nista povzročila nobene nevarnosti."

skoraj....lepo definirano

nista povzročila nobene nevarnosti.....tvoje mnenje je puhlo...nevarna sta bila za okolico in za druge udeležence....


solatko, ti se najbrž ne zavedaš , kaj pomeni, če se pri tej hitrosti izgubi oblast nad vozilom....absolutno objekt postane killing machine

imagodei ::

Če nekdo vozi 248 ali 235km/h na odseku, kjer je omejitev 130km/h, po defaultu ne more biti "vzoren voznik". Nima veze, da so prekrški storjeni z motorjem, ne pa z avtom.

To je človek, ki ne razume, da pri hitrosti 240 km/h v sekundi prevozi 66m. V to razdaljo skorajda spraviš pokrit olimpijski bazen s tribunami na obeh koncih. Vidno polje se zmanjša na minimum, časa za reakcijo, če kateri od voznikov osebnih (ali tovornih) vozil stori napako, praktično ni. Pravzaprav - napake morda niti ne storijo, ker če osebni avto vozi 130 km/h, se mu projektil z 240 km/h bliža z relativno hitrostjo 30m/s. V razdaljo, ki jo motorist prevozi v 2 sek zlahka spraviš 10 avtomobilov, ki vozijo eden za drugim z minimalno razdaljo! Pri taki hitrosti in razdalji motorista zlahka spregledaš.

Jasno - spet je odvisno, a motorist prekršek stori na popolnoma prazni cesti in ne ogroža praktično nikogar, ali pa prehiteva avtomobile, ki vozijo po voznem pasu. Ampak pri taki hitrosti enostavno ne moreš vedeti - dovolj so že ostanki počene pnevmatike na cesti, povožen zajec, begajoča srna... Pri 66m/s enostavno nimaš časa reagirat in četudi je zavorna pot bistveno krajša kot pri avtu, se še vedno ne moreš ustavit hipno.

Kakor koli - da se moramo pogovarjat o tako osnovnih stvareh...

tl;dr: Divjak, ki vozi 240 km/h pri omejitvi 130 km/h ni niti varen niti vzoren voznik.
- Hoc est qui sumus -

r3dkv1c4 ::

imagodei>Jasno - spet je odvisno, a motorist prekršek stori na popolnoma prazni cesti in ne ogroža praktično nikogar

absolutno ogroža samega sebe, kot udeleženca v prometnem toku......če res ni nikjer nobenga, niti na ac z nasprotne strani

solatko ::

Se več ali manj strinjam z vami, da to ni za na cesto, vendar gre tema o drugem - o smiselnosti odvzema vozniškega dovoljenja za vse kategorije, če ga lomi z eno, pri ostalih je pa super vzoren voznik. Pač nekaterim adrenalin zamegli razumno razmišljanje, sicer večina teh fantov stroje obvlada, vendar je včasih le preveč. Sicer danes niso take brzine nič posebnega, saj jih ravno na teh odsekih, dosegajo celo nekateri vozniki avtomobilov. Tudi čez 300 so namerili na gorenjski AC, pa voznik niti plačal ni, ker ga helikopter ni mogel loviti, so pa časopisi veselo poročali o tem, pred par leti.
Delo krepa človeka

a_x_e_l ::

Enaka pesem - od lani - vse kategorije - A ponovno, B ponovno, C ponovno opravljanje izpitov.

Vse 3 ponovno opravljanje? si siguren, da ni dovolj ponovno opravljanje A?

solatko ::

Vse tri mora ponovno opraviti, tako so mu pojasnili na upravni enoti. To naj bi storil v septembru, poročam, ko dobim informacijo.
Delo krepa človeka

imagodei ::

solatko je izjavil:

Se več ali manj strinjam z vami, da to ni za na cesto, vendar gre tema o drugem - o smiselnosti odvzema vozniškega dovoljenja za vse kategorije, če ga lomi z eno, pri ostalih je pa super vzoren voznik.

Takšnih voznikov ni. Samo ti bi nas rad prepričal, da so. Nihče se v trenutku ko sede na motor ne prelevi iz voznika, ki skozi naselje vozi maksimalno 55km/h in mimo šole vedno zniža na 40km/h, v voznika, ki postavlja rekorde na avtocesti.

Ljudje, ki imajo razšiščeno, dirkajo na dirkališčih. Nočem reči, da nikoli in nikdar v več desetletij dolgi vozniški karieri vzoren voznik nima "slabega trenutka" oz. da nikoli ni dirkaško razpoložen - ampak, da te ravno tistih 5x v 40 letih ujamejo na radar pri 240km/h imaš pa res hudo smolo. Problem je, ker se te dirkaške eskapade ponavljajo dovolj redno, da naletijo na radarsko kontrolo. In tak človek nikakor ni najbolj nedolžna ovčka, kadar sedi za volanom osebnega vozila; prosim imej toliko spoštovanja do svojih sogovornikov, da nam v bodoče ne boš poskušal prodati takšnih oslarij.

Ne rečem, da se človek z leti ne spremeni in spametuje; ampak če te sreča pamet za volanom, te bo tudi na motorju.

solatko je izjavil:

Pač nekaterim adrenalin zamegli razumno razmišljanje, sicer večina teh fantov stroje obvlada, vendar je včasih le preveč. Sicer danes niso take brzine nič posebnega, saj jih ravno na teh odsekih, dosegajo celo nekateri vozniki avtomobilov. Tudi čez 300 so namerili na gorenjski AC, pa voznik niti plačal ni, ker ga helikopter ni mogel loviti, so pa časopisi veselo poročali o tem, pred par leti.

Saj tole ni kritika motoristov - to le ti vsiljuješ eno delitev na voznike motorjev in voznike osebnih vozil. To je kritika divjakov. Budalo, ki vozi 300km/h po AC, vozi ubijalski stroj in sodi za rešetke.
- Hoc est qui sumus -

St235 ::

solatko je izjavil:

Lakotnik29 - Spet si pameten. Gre za konkretne primere - 248 na AC pred Kranjem - radar za ograjo, drugi policist na cestninski - 18 točk in odvzem vseh kategorij, ker ni profi. Morda se bo zdilal s sodnico, vendar dvomim.
Stara primorka - Črni kal 235km/h na odseku, kjer je čisto ravno, samo klanec, dva pasova proti LJ.
Enaka pesem - od lani - vse kategorije - A ponovno, B ponovno, C ponovno opravljanje izpitov.

Je pa še nekaj takih primerov, katerih osebno ne poznam.

Oba poznana primera sta med najbolj vzornimi vozniki, z drugimi prevoznimi sredstvi, oba motorista preko 20 let, brez najmanjše praske v prometu.

Pri obeh prekrških je bila cesta skoraj prazna in nista povzročila nobene nevarnosti.


Solatko, spet lažeš kot pes teče, za prehitro vožnjo na AVTOCESTI, NI MOGOČE IZREČI 18 kazenskih točk.

a_x_e_l ::

solatko

sem malo podebatiral s kolegom na kavi, ki ima avtošolo oz šola je od tasta on pa inštruktor..in je rekel, da še vedno velja, da delaš samo tisto s katero si prekoraču točke oz s katero si naredu prekršek. Ne smeš vozit druge dokler ne opraviš to, pol pa ti jih vrnejo. Tako, da če je ta tvoj znanec izgubil vse, da je moral opravljat ponovno je malo čudno al pa je kaj drugega v ozadju.

St235 ::

približno tako čudno, kot to, da nekomu izrečejo 18 kazenskih točk zaradi prehitre vožnje na avtocesti. Pač kup prodajanja megle zato, da podpira svoje "zdravorazumske" z milion kilometri podprte blodnje.

St235 ::

Pa da ne bomo poslušali nadaljnjih blodenj http://www.ius-optima.com/nacin-kako-se...
Sicer se članek sklicuje na star zakon, vendar v novem ni bistveno drugače.

Sedaj je ista dikcija v zakonu o voznikih in sicer 5. odstavek 58. člena:
(5) Če je imela oseba iz prejšnjega odstavka v vozniškem dovoljenju, za katero ji je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti, vpisanih več kategorij motornih vozil, se ji v vozniško dovoljenje vpišejo vse te kategorije, če opravi vozniški izpit za motorna vozila tiste oziroma tistih kategorij, s katerimi je storila prekršek ali prekrške, za katere so ji bile izrečene kazenske točke in izpolni druge pogoje za izdajo vozniškega dovoljenja ali če je opravila vozniški izpit za kategorijo, ki vključuje tudi tisto kategorijo, s katero je storila prekršek.


Torej, če morajo solatkovi navidezni prijatelji opravljat vse kategorije, je to edino možno pod pogojem, da so kazenske točke pridobili na VSEH dovoljenjih. Torej nikakor ne gre za ljudi, ki se spozabijo zgolj z enim prevoznim sredstvom, ampak za neodgovorne voznike in je edino pravilno, da se jih odstrani iz prometa.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kazenske točke pomoč (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10720735 (10056) krneki0001
»

Mladi voznik (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7018472 (15527) Zajec123
»

Kazni za motoriste

Oddelek: Loža
62954 (2644) msjr
»

Nova pravila v prometu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
799175 (7886) Zdravko
»

Škandalozna luknja v zakonu

Oddelek: Loža
205516 (4719) MadMicka

Več podobnih tem