» »

Nova pravila v prometu

Nova pravila v prometu

1
2
»

GregiB ::

Torej, se vsem lepo opravičujem za napisano, saj iz zakona sledi, če ga jaz prav razumem, da ponovno učenje v avtošoli ob prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja ni potrebno, ampak zgolj opravljanje izpitne vožnje...

Pogoji za opravljanje vozniškega izpita

172. člen

(2) Vozniški izpit za voznika motornega vozila ali skupine vozil, razen vozil kategorije G, sme opravljati kandidat za voznika, ki se je v avtošoli usposobil za voznika.


Ker se je kaznovani že nekoč usposobil za voznika v avtošoli, ponoven obisk ni potreben...

Nadalje...

Pogoji za izdajo vozniškega dovoljenja

148. člen

... Pogoj za pridobitev novega vozniškega dovoljenja je, da taka oseba ponovno opravi vozniški izpit.


Torej je potrebno opraviti le izpit... that's it...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Ziga Dolhar ::

Kakšni pa so pogoji za pristop k izpitu?
https://dolhar.si/

BigWhale ::

Gregi, saj ti nihce ne vzame znanja. Vzamejo ti dovoljenje za it na cesto, ki ga moras ponovno pridobit, da dokazes, da res znas to za kar trdis da znas.

Vladi, se vozim in po MB in po LJ. Jasno, lepse je po LJ, saj ko utripa zelena das gas do konca, da se prides skozi oranzno, mogoce celo skozi rdeco.

V MB je pa stvar povsem neprijetna, sploh, ko se vozis 90 po cesti proletarskih brigad in se kar naenkrat prizge oranzna! A so nori al kaj?! Ves kolk treba bremzat, da se ustavis... Ce bi lepo normalno utripala zelena, potem bil samo na gas pritisnil in bi skoz prisel, tko pa treba panicno bremzat...

A ne?

Jeebs ::

in kateri voznik-ca bo ZAVESTNO zapeljal v nasprotno smer na avtocesti?


Jst sm kako leto nazaj dejansko videl norca, ki je to izvajal. Če je bilo zavestno ali ne sicer ne vem, ampak... V glavnem vključil sem se na avtocesto pri odcepu LJ-jug in tam se avtocesta kaj kmalu razdeli na odcep proti dolenjski (Grosuplje, NM...) in proti Domžalam in naprej proti MB. In ko jst zavijem smer MB (šel sem ravno v Kamnik) zagledam norca na odstavnem pasu (starejši možakar, če sem prav videl), ki veselo kolovrati v napačno smer. Najprej sem mislil, da ima avto pokvarjen ali kaj podobnega glede na to, da je bil na odstavnem pasu, ampak model je vozu hudo prehitro za kej tazga.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Dzonson ::

BW:
clovek bi misllil, da ti to resno mislis s tistimi 90km/h >:D

BigWhale ::

Kar precej sem jih ze videl, ki so peljali 90km/h na cesti proletarskih brigad... pa 90 cez titov most, to tudi ni izjema...

Utk ::

Če se voziš z 90 čez semafor, ti ne bo največja skrb če si prevozu pol sekunde rumene, če te policaji ustavijo...
No, nekaj drugega...mene so danes ustavili, normalna kontrola prometa, vozniško, prometno, blowjob, pred tem je pa vprašal iz kod grem (blo je očitno kam grem, domov)...Ali lahko to vpraša? No, prvič, zlagal sm se iz principa, drugič, zlagal sem se ker če mu bi povedal, bi mislu da ga zafrkavam...v vsakem primeru je vseeno kaj bi reku, ampak kaj koga to briga? Sem mislu da živimo v demokraciji pa to...

DominusSLO ::

crnie: to so vse "profesionalni" triki, s katerimi preverjajo tvojo prisebnost, psihično stanje itd...
Glede na tvoj odziv pa se odločijo če te bodo je...i itd... kapiš?
LP
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Utk ::

Ja sej, najbrž res, ampak po enem takem hitrem vprašanju ocenit nekaj na človeku, ki ga prvič vidiš, je malo težko...po moje nemogoče, sploh pa za policaje, to sigurno presega njihove zmožnosti (kolko šal je o njih...).

Matev ::

Oni s tem ne naredijo psihofizične analize.
zgolj preverjajo morebitno vinjenost ali stanje pod vplivom raznih drugih vpojnih substanc.

carota ::

Kaj ce bi jih mi vse skupaj zaj*eb*ali in vozili po predpisih?

Lp,
Martin

STASI ::

Jest že vozim po predpisih. A vi ne?!0:)

Zigga: A tole te zanima?

138. člen

(1) Motorno oziroma motorno in priklopno vozilo sme voziti oseba, ki:
– je telesno in duševno zmožna voziti vozilo;
– je dopolnila predpisano starost za vožnjo vozil;
– ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi in ne vozi vozila ali skupine vozil v nasprotju z omejitvijo, vpisano v njenem vozniškem dovoljenju;
– ji v času, ko vozi vozilo, vozniško dovoljenje ni odvzeto ali se ji ne izvršuje sankcija prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije;
– ji ni izrečen varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali ji ni izrečena sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja;
– uporablja pripomočke za vožnjo, ki so vpisani v njenem vozniškem dovoljenju
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

flipflop ::

Mislim da Zigga hoče vedet katere pogoje je treba izpolnjevati, če hočeš opravljat vozniški izpit še enkrat(zdravniško potrdilo,CPP,...).

polde66 ::

vse kot če ga greš opravljat prvič
polde

Ziga Dolhar ::

Da. Zanimajo me pogoji za "pristop k izpitu": pa naj bo to prvi izpit ali pa n-ti po (n-1)-tem odvzemu izpita. Na tej podlagi lahko ocenimo pravilnost GregiB-jeve trditve ...

> Torej, se vsem lepo opravičujem za napisano, saj iz zakona sledi, če ga jaz prav razumem, da ponovno učenje v avtošoli ob prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja ni potrebno, ampak zgolj opravljanje izpitne vožnje...
https://dolhar.si/

McHusch ::

Prva pomoč ti velja doživljenjsko. Vse ostalo (CPP, občinski testi, vožnja...) moraš ponavljati.

STASI ::

Zigga: Po mojem te zanima tole al še kaj drugega? Drugače je opisnao v zakonu okoli 172. člena.

162. člen

(1) Kandidat za voznika se sme v avtošoli začeti usposabljati, če izpolnjuje naslednje pogoje:
1. da mu ne manjka več kot šest mesecev do starosti, predpisane za pridobitev pravice voziti motorno vozilo določene kategorije, razen za kategorijo H, za katero se sme pričeti usposabljati v koledarskem letu, v katerem dopolni 14 let starosti;
2. da je telesno in duševno zmožen voziti vozilo, za vožnjo katerega se usposablja, in ima veljavno zdravstveno spričevalo;
3. da uporablja med usposabljanjem pripomočke za vožnjo vozila, ki so vpisani v zdravstveno spričevalo.
(2) Pred pričetkom praktičnega dela usposabljanja mora kandidat za voznika uspešno opraviti preizkus znanja iz teoretičnega dela programa usposabljanja, kar mora avtošola oziroma njena komisija vpisati v evidenčni karton vožnje kandidata za voznika.
(3) Kandidat za voznika, ki se usposablja za vozniški izpit, sme za usposabljanje tudi pred vozniškim izpitom voziti po cesti motorno vozilo tiste kategorije, za katero se pripravlja, če ga vozi pod nadzorstvom učitelja vožnje.
(4) Z globo najmanj 60.000 tolarjev se kaznuje za prekršek učitelj vožnje, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
(5) Z globo najmanj 200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena, odgovorna oseba pa z globo najmanj 20.000 tolarjev.

3. Vozniški izpiti

Pogoji za opravljanje vozniškega izpita

172. člen

(1) Vozniški izpit za voznika motornih vozil lahko v Republiki Sloveniji opravljajo kandidati, ki imajo v Republiki Sloveniji stalno prebivališče ali začasno prebivališče več kot šest mesecev.
(2) Vozniški izpit za voznika motornega vozila ali skupine vozil, razen vozil kategorije G, sme opravljati kandidat za voznika, ki se je v avtošoli usposobil za voznika.
(3) Kandidati za voznike motornih vozil se lahko priglasijo k izpitu pri izpitnem centru oziroma upravni enoti. Kandidati za voznike motornih vozil smejo opravljati vozniški izpit, če izpolnjujejo pogoje, določene za pridobitev pravice voziti motorno vozilo.
(4) Kandidati za voznike motornih vozil kategorije C smejo opravljati vozniški izpit, če imajo veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B.
(5) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka tega člena, smejo kandidati za voznike motornih vozil kategorije C opravljati vozniški izpit, če jim je bila izrečena kazen prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja in so pred izrekom kazni imeli veljavno vozniško dovoljenje kategorije C.
(6) Kandidati za voznike motornih vozil podkategorije D1 smejo opravljati vozniški izpit, če imajo veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B najmanj tri leta.
(7) Kandidati za voznike motornih vozil kategorije D smejo opravljati vozniški izpit, če imajo veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B najmanj tri leta in imajo veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije C ali podkategorijo D1.
(8) Kandidati za voznike skupine vozil (B+E, C+E, D1+E ali D+E kategorije) smejo opravljati vozniški izpit, če imajo veljavno vozniško dovoljenje za tisto kategorijo oziroma podkategorijo, v katero spada vlečno vozilo oziroma če so opravili vozniški izpit za to kategorijo oziroma podkategorijo vozil.
(9) Kandidati za voznike motornih vozil kategorije H smejo opravljati vozniški izpit, če v koledarskem letu dopolnijo starost najmanj 14 let.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Tear_DR0P ::

Kaj pa rešimo s tem če nekomu, ki zavestno dela prekrške, ki ogrožajo življenja, odvzamemo vozniški izpit?? a pol pa tega ne bo več mogu počet???
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Utk ::

Udov potrgat, da ne bo več vozu, mu pa tudi ne moreš...

DominusSLO ::

matev: Oni s tem ne naredijo psihofizične analize.
zgolj preverjajo morebitno vinjenost ali stanje pod vplivom raznih drugih vpojnih substanc.


Vinjenost ali stanje pod vplivom raznih drugih psihoaktivnih substanc spada med psihofizična stanja >:D Zato menim da se motiš.

Tear_DROP: Crnie ima prau. Poleg odvzema vozniškega je ponavadi tudi zasoljena kazen in prepoved delanja izpita za 6mes ali več... To pomeni da te stane skupaj z ponovnim delanjem izpita vsaj 500.000SIT. Verjetno bo ta subjekt vseeno razmišljal drugače naslednjič ;)
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

polde66 ::

kot sem že reku da je kazn na kraju lahko zrečena do 600.000 v steku. Seveda deljeno z 2 če plačaš takoj, kar precej je ja, no da pa kršitelj ne plača v določenem roku ( seveda se da zmenit tudi na obroke ) se kršitelja predlaga v uklonilni zapor (30) dni, s tem pa cena plačila nič ne pade. Po 30 dneh uklonilnega zapora se pa lahko določi za plačilo če nisi sposobn plačat lahko oddelaš k kakem družbeno koristnem delu ( javno koristno delo)
kaka cesta se bo pometala al pa kej zanimivga a ne.
Sankcije so kr hude ja.
Samo povem pa eno dobro stvar
Z novimi prekrškovnimi organi je delo policistov ki se s prekrški ukvarjajo zelooooooo oteženo. Povdarek bo pa veliko večji na preventivi in ne več na represiji ( kar je pohvalno in seveda bistvo vsega )
V kolikor preveč delajo je premosorazmerno tudi preveč birokratstva, katerega pa je z novim letom po novem sistemu veliko. Tko da bodimo optimisti
polde

GregiB ::

Prva pomoč ti velja doživljenjsko. Vse ostalo (CPP, občinski testi, vožnja...) moraš ponavljati.

Zakaj? V 2 alineji 172 člena piše, da sme k izpitu pristopiti kandidat, ki se je usposobil za voznika v avtošoli. Nikjer v zakonu ne piše, KDAJ...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Matev ::

Vsaj do nedavnega je bila ena minimalna kvota ur, ki si jih moral imeti predno si šel drugič opravljati izpit.
Mislim, da je bilo tam nekje 15 ur minimalno.

TESKAn ::

Tako občinski kot državni CPP imata rok trajanja. Občinski velja mislim da 2 leti, državni nekaj mescev. Če se prav spomnim.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Olajuwon ::

a ve kdo na keri spletni strani bi lahko dobil več informacij o novem zakonu o prometni varnosti?
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Ziga Dolhar ::

"Več informacij o zakonu" ali "zakon"?
https://dolhar.si/

Olajuwon ::

oboje je dobrodošlo;)
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

polde66 ::

greš na bencinsko črpalko daš jurja in to je to, maš zakon
polde

STASI ::

Olajuwon: Sem jest že dal link na novi zakon.
No ga bom pa dal še enkarat. Zakon!
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zdravko ::

1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odvzem vozniškega dovoljenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9631516 (22143) St235
»

Mladi voznik (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7018559 (15614) Zajec123
»

A kategorija- izpit... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
519278 (6818) guest #44
»

Kazen ob vinjeni vožniji

Oddelek: Loža
314901 (4079) BigWhale
»

Škandalozna luknja v zakonu

Oddelek: Loža
205548 (4751) MadMicka

Več podobnih tem