» »

Kazni za motoriste

Kazni za motoriste

MeGreat ::

Mene zanima če te recimo na motorju ulovijo ko voziš še enkrat hitreje nad dovoljeno (max kazen recimo) ali ti vzamejo izpit samo za A kategorijo ali tudi B? Ali lahko izgubiš tudi B kategorijo če narediš prekršek z motorjem?

Avtomatski radarji slikajo samo od spredaj? Torej motorjev ne morejo slikati ker imajo tablice zadaj?
To so vsa teoretična vprašanja, tako da brez moraliziranja
  • spremenilo: MeGreat ()

TekO ::

Vzamejo ti za obe kategoriji.

Ampak ko narediš za motor (A kategorijo) dobiš potem avtomatično še za B nazaj.

Mislim pa, da je pogoj, da nisi imel pri B kategoriji nobene kazenske točke. Če imaš pri obeh nekaj kazenskih, (npr. 15 za avto, 3 za motor) je potrebno za obe delati. (mislim da je tako, nisem pa prepričan)

Nekaj piše tudi tu. Je tudi naliman Zakon o prekrških, nisem pa gledal če je najnovejši.
Ideas are bulletproof.

MeGreat ::

To je že skoraj dve leti stara tema, ali lahko kdo potrdi da je še vedno res? Ker so kar nekaj spreminjali zakone, vem da se je število minimalnih ur v A kategoriji povečalo iz 8 na 22 ur..

Pa je možnost kakšnih ugovorov, naprimer napišeš, da imaš službo kjer delaš po terenih in je od izpita B kategorije odvisna služba ?

mr1two ::

gendale, kdaj so pa tebi motoristi kaj žalega storili? Kvečjemu sebe poškoduje, če se pretirava.
Drugače pa: če te slika od spredaj, lahko mahaš, ker si s tako sliko ne morjo nič pomagat.
Ulovili na motorju te ne bodo, lahko te pa ustavijo. Ne vem pa, kolikokrat ustavijo motoriste(mene niso še nikoli).
LP

Mavrik ::

MeGreat je izjavil:

To je že skoraj dve leti stara tema, ali lahko kdo potrdi da je še vedno res? Ker so kar nekaj spreminjali zakone, vem da se je število minimalnih ur v A kategoriji povečalo iz 8 na 22 ur..

Pa je možnost kakšnih ugovorov, naprimer napišeš, da imaš službo kjer delaš po terenih in je od izpita B kategorije odvisna služba ?


Seveda je še isto. Če se izkaže da se je voznik nesposoben držati CPPja, potem je vseeno če je na motorju ali avto ko se mu prepove udejstvovanje in se ga pošlje na ponovno izobraževanje o pravilih. Koga briga kako službo na terenu ma, vozit ne zna in nima dovoljenja za vožnjo česarkoli v takem primeru.
The truth is rarely pure and never simple.

TekO ::

Mislim da je to najnovejši zakon.

22. člen

(1) Kazenske točke v cestnem prometu se predpišejo v višini od ene do 18 točk v določenem številu za prekršek zoper varnost javnega prometa, s katerim je povzročena nevarnost za nastanek hude posledice oziroma z dejanjem nastane škodljiva posledica.

(2) Kazenske točke v cestnem prometu se izrečejo vozniku, ki ima veljavno vozniško dovoljenje, oziroma osebi, ki ji je začasno odvzeto vozniško dovoljenje.

(3) Če voznik v času treh let doseže ali preseže 18 kazenskih točk v cestnem prometu, mu sodišče izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil, za katere je storilec imel dovoljenje, ko je storil prekršek, s katerim je dosegel predpisano število kazenskih točk. Izrek sankcije prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja ni dopusten, če pretečeta dve leti od pravnomočnosti odločbe o prekršku, s katero so bile izrečene kazenske točke v cestnem prometu, zaradi katerih je storilec dosegel število kazenskih točk, ki ima za posledico prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Za izrek sankcije se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o zastaranju izvršitve sankcije.

(4) Z zakonom je lahko določeno, da se posameznim vrstam voznikov izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja pri večjem ali manjšem številu kazenskih točk v cestnem prometu.

(5) Z zakonom se lahko določi, da se posameznim vrstam voznikov izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za posamezne kategorije motornih vozil, za katere so imeli vozniško dovoljenje v času storitve prekrška, s katerim je bilo doseženo predpisano število kazenskih točk in pri katerem se izreče prenehanje veljavnosti posamezne kategorije vozniškega dovoljenja.

(6) Ne glede na prejšnji odstavek se imetniku vozniškega dovoljenja izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil, za katere je storilec imel vozniško dovoljenje, če je storil prekršek, za katerega je predpisanih 18 kazenskih točk in mu je bila za ta prekršek pravnomočno izrečena stranska sankcija 18 kazenskih točk v cestnem prometu.

(7) Vozniško dovoljenje preneha veljati s pravnomočnostjo sodbe ali sklepa, s katerim je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

(8) Vozniku, ki je imetnik tujega vozniškega dovoljenja, sodišče namesto prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja izreče prepoved uporabe tujega vozniškega dovoljenja na ozemlju Republike Slovenije za dobo do enega leta. Za izrek prepovedi uporabe vozniškega dovoljenja na ozemlju Republike Slovenije se smiselno uporabljajo določbe tretjega, četrtega, petega, šestega in sedmega odstavka tega člena.


Pa še zakon o varnosti cestnega prometa ZVCP

148. člen

(2) Če je imela oseba iz prejšnjega odstavka v vozniškem dovoljenju, za katero ji je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti, vpisanih več kategorij motornih vozil, se ji v vozniško dovoljenje vpišejo vse te kategorije, če opravi vozniški izpit za motorna vozila tiste oziroma tistih kategorij, s katerimi je storila prekršek ali prekrške, za katere so ji bile izrečene kazenske točke, in izpolni druge pogoje za izdajo vozniškega dovoljenja, določene v prejšnjem odstavku tega člena.



Ni mi pa čisto jasen tisti 5. odstavek 22.člena.

"Z zakonom se lahko določi, da se posameznim vrstam voznikov izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za posamezne kategorije motornih vozil..."

S kakšnim zakonom? Je kje ta zakon? :)
Ideas are bulletproof.

msjr ::

Kakor vem je 5 odstavek napisan predvsem za poklicne voznike. Šlo je za debato, če recimo naredi prekršek z osebnim avtom med vikendom in se mu vzame izpit za vse kategorije, potem pa ne more opravljati dejavnosti - voziti tovornjaka. Ne vem pa če so potem to kaj uveljavljali.

Pri našem primeru motor - avto pa ne velja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kazenske točke pomoč (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10720891 (10212) krneki0001
»

Odvzem vozniškega dovoljenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9631446 (22073) St235
»

Mladi voznik (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7018527 (15582) Zajec123
»

vožnja pod vplivom alkohola (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8218404 (15721) St235
»

Škandalozna luknja v zakonu

Oddelek: Loža
205534 (4737) MadMicka

Več podobnih tem