» »

Mleko iz mlekomata (preverjeno)

Mleko iz mlekomata (preverjeno)

1 2
3
4

imagodei ::

@fosil,
ko daješ primerjavo diamanta z ogljem kot vzporednico med trgovinskim ter domačim mlekom, je jasno, da te ne moremo resno jemat.

@dzinks63,
skratka, hočeš reči, da si po preverjanju dejstev ugotovil, da trgovinskemu mleku ne manjka nič, kar si prej mislil, da mu manjka?

Če kupiš mleko s 3,5% m.m., je to le malce manj, kot je ima domače kravje mleko direktno iz vimena. Manjkajočo mlečno maščobo tako ali tako uživaš v smetani, skuti, siru - kar je tudi pomemben razlog, zakaj mleku nekaj maščobe odstranijo. Treba je pač narediti tudi ostale izdelke, ki pa zahtevajo večjo količino m.m.
- Hoc est qui sumus -

Looooooka ::

Ah borci proti mleku...vse na poseben otok poslat.Clovek ma kravo udomaceno ze tok cajta, da s pitjem tega mleka res ni problemov.Plus z vsem sranjem, ki ga dodajajo nasi hrani bi si skoraj upal stavit, da se bo otrok prej zastrupil cez zenske dojke.Par procentov alergikov se ni razlog, da nehamo ne vem...dihat.Prdite pa zaradi marskikaterih stvari...pa jih se zmeraj jeste.
Mal me moti, da avtor teme ni povedal v cem je problem...ampak glede na kratek opis sklepam, da gre spet za eno butasto reportazo najbolj omejenega,neumnega,rumenega medija v Sloveniji.POPTV.Ljudje ze stoletja pijejo mleko pa ga samo prevrejo...klinc na kmetijah se to ne, ker je pac cisto.
Sklepam, da je mel en vegeterjanec(teh je na poptvju zgleda ogromno) spet 2 minuti prevec casa in nobene pametne ideje(to zgleda pride s sluzbo na poptvju) in se je spravil na mlekomate.
Komaj cakam, da se spravijo na kaksnega kmeta, ker bo nek cistun pil iz njegovega potoka in revez ne bo imel napisa "voda morda ni pitna".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

BigWhale ::

Looooooka je izjavil:

Plus z vsem sranjem, ki ga dodajajo nasi hrani bi si skoraj upal stavit, da se bo otrok prej zastrupil cez zenske dojke.


Zato ker krave, pa jedo samo tisto najboljso hrano, mar ne?

Ajrina ::

@BigWhale
V primerjavi s tem, kar jemo mi, verjetno res..

energetik ::

Looooooka je izjavil:

Ah borci proti mleku...vse na poseben otok poslat.Clovek ma kravo udomaceno ze tok cajta, da s pitjem tega mleka res ni problemov.
Veliko manj časa, kot je trajal razvoj človeka. Poleg tega evolucija ne dela tako, da zdrav doživiš čim večjo starost, ampak da preživiš tam nekje do 35 leta, ko lahko naštepaš že kar nekaj otrok, da se rod nadaljuje. Torej lahko da so naši predniki zaradi živinoreje preživeli malce dalj, da se je nadaljeval rod, nato pa zaradi bolezni pomrli.

Plus z vsem sranjem, ki ga dodajajo nasi hrani bi si skoraj upal stavit, da se bo otrok prej zastrupil cez zenske dojke.Par procentov alergikov se ni razlog, da nehamo ne vem...dihat.
Kaj pa na primer dodajajo naši hrani? Spet neka teorija zarote? Če pa ti kupuješ cukraste izdelke z dodanimi 10 sladili in 5 barvili je pa tvoja stvar.

RejZoR ::

Roko na srce, izdelkov brez dodanega umetnega sranja je zelo zelo malo, tisto kar pa je, pa se običajno zaradi tega plača premium ceno. Tud velik problem so navedene sestavine ki uporabljajo oznake "E" in imena, ki ti niso razumljiva na prvi pogled. Recimo za hec sem enkrat pogledal kaj vse ima not neka voda s sadnim okusom iz Lidla. Gor je bilo kar nekaj E-jev in dva konzervansa. Ko pa sem na netu pogledal kaj so te zadeve pa se je izkazalo, da so bili vsi E-ji naravne sestavine, konzervansa pa se pridobivata iz sadja in sta vbistvu naravna konzervansa, ki skrbita, da sadeži v naravi ne splesnijo/začnejo razpadati tako hitro.
Ampak vseeno bi rekel, da mi skonzumiramo bistveno več svinjarije kot pa npr krava. Pa ni treba da se posebej bašeš z nekim umetnim sladilom specifično al pa kaj podobnega.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

energetik ::

Ja pa kdo te sili, da kupuješ predelane izdelke in sladkane/obarvane vode? Nabavi riž, ajdovo kašo, piro, fižol, krompir in podobno, pa ne boš nobenih E-jev dobil, prav take ne bo "premium cena". Tudi določeni siri in skute so brez vseh dodatkov z izjemo soli.

Terman ::

Tu je šen zanimiv prispevek, na temo o mleku:
Klik

fosil ::

imagodei je izjavil:

@fosil,
ko daješ primerjavo diamanta z ogljem kot vzporednico med trgovinskim ter domačim mlekom, je jasno, da te ne moremo resno jemat.

Ti si tisti, ki pravi da šteje edino kemijska sestava, vsi postopki predelave in obdelave pa so nepomembni.
Primerjava je sicer nekoliko banalna, ampak čisto na mestu, ker zelo lepo pokaže da so postopki obdelave še kako pomembni za končni rezultat.
Tako je!

gendale ::

sej diamant nima iste kemijske sestave, atomi ogljika so v njem drugače povezani, to pa je tudi del kemijske sestave

fosil ::

Pri homogenizaciji je situacija podobna. Maščobne molekule se izločijo, razbijejo na manjše dele in nato vbrizgajo nazaj.
Glede na to, da so maščobne molekule sedaj v drugačnem stanju, ali je učinek še vedno enak? Kaj se pri tem zgodi s snovmi v mleku, ki so topne v mlečni maščobi?
Tako je!

imagodei ::

fosil,
ne smeši se. Homogenizacija razbija posamezne skupke molekul na manjše enote. Kemijska sestava se ne spremeni. Tako kot je H2O še vedno H2O, četudi jo s pršilnikom pršiš po orhidejah in je v obliki fine meglice.
- Hoc est qui sumus -

fosil ::

Zakaj torej na homogeniziranem mleku ne nastane smetana? Če je enako?
Tako je!

imagodei ::

Ker ne veš, kaj sploh govoriš.

Razčisti si osnove. Vse je bilo že 5x povedano in/ali objavljeno na linkih, ki so v tej temi. Ni naša naloga, da ti vse prinašamo k riti. Če se vsaj ne bi delal pametnega, ko potem sprašuješ neumnosti.

Madona, kot bi spraševal, zakaj te zebe v noge, stal bi pa na ledu v štumfih.
- Hoc est qui sumus -

fosil ::

Nekateri očitno površno berete (tudi razni moderatorji).

Dejstvo je, da industrijsko predelano homogenizirano mleko ni identično tistemu, ki ga dobiš neposredno od krave.
To je kristalno jasno vsakemu, ki je že imel kdaj v hladilniku enega in drugega. Razlika je očitna.
Ali so učinki na človeka kaj drugačni je pa vprašanje.
Sam nisem nikoli trdil da kaj drugače učinkuje na človeka (je treba pozorno brat), trdim pa, da je drugačno po okusu in "obnašanju", da torej ni enako.

Vprašanje je torej kaj imaš raje.
Industrijsko predelano hrano ali naraven izdelek.
Osebno raje izberem drugo možnost, če pa je tebi ljubša prva, pa kar izvoli.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

imagodei ::

fosil,
vse spodaj napisano je že bilo objavljeno v temi, ali na linkih, ki bi jih v argumentirani debati kulturni sogovornik prebral, ne pa, da slednji sprašuje zakaj se pri homogeniziranem mleku na površini ne nabere smetana.

Industrijsko predelano homogenizirano mleko res ni identično tistemu, ki priteče iz vimena. True. Ampak mleko, ki priteče iz krave, je vsaj priporočljivo prekuhati. Mogoče, če ga piješ direktno iz čistega vimena še ne, če pa med molžo in zaužitjem mine nekaj ur (12?), je pa že zelo fino poseči po termični obdelavi.

UHT mleko je ravno to - za 2 sekundi segreto na 142 stopinj, s čimer pobiješ vse mikroorganizme.

Pri toplotni obdelavi (najsi bo UHT obdelava ali pa štedilnik), se segrevajo tudi beljakovine, maščobe in vse ostalo v mleku. Beljakovine se pri toplotni obdelavi nujno spremenijo - denaturirajo. Za primer si poglej beljak jajca, ki ga ocvreš na segreto ponev. Prej prozorna snov postane v trenutku bela. Podobno denaturirajo beljakovine v mleku.

Homogenizacija ni noben bavbav, ampak je postopek, v katerem maščobo, ki se zaradi svoje gostote nabere na površini mleka, razbijejo na fine kapljice (po kemijski strukturi so še vedno identične maščobni "smetani"). Te drobne kapljice potem vmešajo nazaj v mleko, tako da je maščoba prisotna homogeno po celem mleku, namesto da se nabira na površini. (Če bi mleko pustil stati res zelo dolgo časa, bi se tudi ta maščoba počasi nabrala na površini in bi dobil svojo "smetano".)


Trgovinsko mleko ima od domačega lahko drugačen okus iz mnogih razlogov. Morda se krava od bližnjega kmeta, kjer kupuješ mleko, samo več giblje, vidi več sonca. Morda je boljšo hrano. Morda ji kmet ne obesi molžnega stroja, ki ji vsak dan namolze bogsigavedi koliko mleka. Morda je krava manj pod stresom... Kamot so to razlogi, da je domače mleko boljše od trgovinskega. Ne pa neka, ne vem kakšna, kemična obdelava. Možnosti je mnogo. Morda trgovinsko mleko dobi tebi neprijeten okus zato, ker skupaj namešajo bogsigavedi koliko mleka od različnih krav. Zagotovo pa ni vmes neke zarote z zastrupljanjem, dodajanjem konzervansov, ipd. Če še tako težko verjameš, si trgovci želijo čimveč zdravih potrošnikov. Umirajoči in mrtvi potrošniki kupijo manj dobrin (mleka).

Če pa slučajno misliš, da domače mleko ne more biti ogabno, čeprav je povsem naravno, pa veš zelo malo o (domačem) mleku. Priporoči se kdaj kakemu kmetu, ki svoje krave krmi pretežno s silosom. Pa dober tek!
- Hoc est qui sumus -

BigWhale ::

fosil je izjavil:

Industrijsko predelano hrano ali naraven izdelek.
Osebno raje izberem drugo možnost, če pa je tebi ljubša prva, pa kar izvoli.


Ti primerjas najboljsi mozni domaci izdelek, ki pride iz neke kmetije in najslabsi mozni izdelek, ki pride iz 'industrije'. Primerjaj povprecje.

Povprecno domace mleko bo tako, ki je bilo prekuhano in je potem v shrambi stalo se vsaj kak dan. Na njem bo za en prst smetane (za nekatere je to znak, da je to mleko dobro in boljse od tistega, ki nima smetane, zame je to zgolj precej mastno mleko) sem pa tja se pa najde tudi kaksna zuzelka, ki jih je na kmetijah polno, pa ne glede na to kako zelo pazi gospodar, da zapira vrata in da ima na oknu od shrambe res dobro mrezico proti mrcesu. Med samim procesom kuhanja pa se gospodinja kdaj pa kdaj prst not namoci in preveri, ce je mleko ze dovolj hladno, da ga lahko pospravi v shrambo oziroma morda celo v hladilnik.

Pa mali Mihec vsake tolk casa, ko pride k babici, mleko kar iz posode pije.

Imas mleko in imas mleko. Tako domace, kot 'industrijsko'. Industrijsko mleko je predelano v strogo kontroliranih pogojih, kjer vcasih ze malo pretiravajo pri vsem skupaj.

Lahko se tudi vprasas koliko casa ti je kmet prodajal mleko v katerem je bilo prevec antibiotikov in koliko casa biti ga se prodajal, ce ga pri tem ne bi ujeli.

tsh2 ::

BigWhale je izjavil:

Looooooka je izjavil:

Plus z vsem sranjem, ki ga dodajajo nasi hrani bi si skoraj upal stavit, da se bo otrok prej zastrupil cez zenske dojke.


Zato ker krave, pa jedo samo tisto najboljso hrano, mar ne?


ja, pameten kmet bo kravam dajal samo najboljšo hrano, ker drugače bodo povišane somatske celice v mleku in bo slabo plačano. pri bikih naprimer ni treba tako paziti.

>(za nekatere je to znak, da je to mleko dobro in boljse od tistega, ki nima smetane, zame je to zgolj precej mastno mleko)

polnomastno mleko naj bi bilo bolj zdravo od posnetega:
http://editor.nourishedmagazine.com.au/...
imam občutek kot da je mlečna industrija izvedla propagando, da je posneto mleko bolj zdravo, da lahko poberejo smetano stran in jo uporabijo za delanje sira, sladoleda itd -> zaslužek.

homogenizirano mleko pa naj bi bilo nezdravo, tukaj opiše zakaj: http://www.lunin.net/zdravje/slo/Prispe...
ni samo razbitje velikih maščobnih molekul na manjše ampak nastanek novih "nenaravnih" molekul, in te so neprebavljive in se nalagajo na stene žil.
homogenizirajo ga pa zato, ker ima tako daljši rok trajanja -> zaslužek.

tisti bradač, ki nastopa na poročilih (gorazd pretnar) mi gre rahlo na živce. ga že sumim da so ga podkupile mlekarne, da zdaj naklada po televiziji, kako je surovo mleko nevarno, v resnici pa nima pojma ali je res nevarno. tako kot kup nekih študij o mleku, ki enkrat govorijo, da je mleko zdravo, drugič da ni.

Pyr0Beast ::

>
Dejstvo je, da industrijsko predelano homogenizirano mleko ni identično tistemu, ki ga dobiš neposredno od krave.
>
Saj se tudi mleko 'iz krav' razlikuje po načinu molže, pa se nekako folk ne obeša na to.



Je pa res da je trgovinsko mleko "denaturirano"

>
homogenizirajo ga pa zato, ker ima tako daljši rok trajanja -> zaslužek.
>
Uhh ... what ? A si ti sploh prebral kar je bilo malce nazaj napisano ?

Tudi ne vem kako lahko sploh pijete 'domače mleko'. Ko se je meni nabrala tista smetana sem jo posnel dol in vrgel stran saj nimam z njo kaj početi. In smetana se nabere tudi na 3.5% mleku.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Izaso ::

Lepo vas prosim, tukaj ni nič spornega, gre samo za reklamo, ki so jo začeli vršiti na zvezi potrošnikov slovenije d auničijo te mlade kmete ki so začeli delati biznis, kar nekaterim ni pogodu in se mi smilijo. Zadnjič je bil prispevek na to temo in jasno se vidi da z mlekom ni nič narobe!

imagodei ::

tsh2 [o homogenizaciji]> "ni samo razbitje velikih maščobnih molekul na manjše ampak nastanek novih "nenaravnih" molekul, in te so neprebavljive in se nalagajo na stene žil. "

In potlej pride en padalec, ki si spet ni uspel prebrati preostalega dela teme, nakar bo zahteval, da se ga ne obravnava kot razvajenega otroka, ki papagajči, kar je slišal na nekem "luninem netu".
- Hoc est qui sumus -

BigWhale ::

tsh2 je izjavil:

ja, pameten kmet bo kravam dajal samo najboljšo hrano, ker drugače bodo povišane somatske celice v mleku in bo slabo plačano. pri bikih naprimer ni treba tako paziti.


Govoris, kot da so VSI kmetje, pametni. In da mlekarne v bistvu dobijo dobro mleko od teh pametnih kmetov in ga potem unicijo in naredijo iz njega ubijalca malih dojenckov in odraslih ljudi.

tsh2 je izjavil:

polnomastno mleko naj bi bilo bolj zdravo od posnetega:
http://editor.nourishedmagazine.com.au/...

A bejz no? To pravi urednica ene revije na podlagi ene same studije, ki bi jo moral se izbrskati. No, jaz ne pravim, da je neposneto mleko manj zdravo in bolj skodljivo, pravim samo, da je mleko, direktno od kmeta, lahko precej bolj oporecno in skodljivo od trgovinskega mleka. Pa hkrati pravim, da trgovinsko mleko ni tak grozen bavbav, kakor tudi samo mleko ne. A sem vseen mnenja, da je mleko za mlade krave in ne za ljudi. Mleka pa popijem kake pol litra na dan. Vcasih tudi vec.

Cudn, a ne? :)

tsh2 je izjavil:

tisti bradač, ki nastopa na poročilih (gorazd pretnar) mi gre rahlo na živce. ga že sumim da so ga podkupile mlekarne, da zdaj naklada po televiziji, kako je surovo mleko nevarno, v resnici pa nima pojma ali je res nevarno. tako kot kup nekih študij o mleku, ki enkrat govorijo, da je mleko zdravo, drugič da ni.


Ja, vse je zarota! ;)

fosil ::

Če te moti smetana pri naravnem mleku, jo lahko dol pobereš.
Tako dobiš manj mastno mleko.

Zakaj pa bi bilo mleko iz mlekomata bolj oporečno od trgovinskega?
Izvor je isti, samo da je drugo potem še industrijsko predelano.
Dejansko je ravno obratno, nek kmet je zadnjič ob tej zadevi dejal, da bolj pazijo na mleko ki ga dajo v mlekomate, ker tisti ki ga dajo mlekarnam gre itak v predelavo in zato zahteve niso tako visoke.

Seveda pa je treba mleko iz mlekomata prekuhat.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

tsh2 ::

imagodei je izjavil:

tsh2 [o homogenizaciji]> "ni samo razbitje velikih maščobnih molekul na manjše ampak nastanek novih "nenaravnih" molekul, in te so neprebavljive in se nalagajo na stene žil. "

In potlej pride en padalec, ki si spet ni uspel prebrati preostalega dela teme, nakar bo zahteval, da se ga ne obravnava kot razvajenega otroka, ki papagajči, kar je slišal na nekem "luninem netu".


in kakšen strokovnjak si ti, da bi verjel tebi? no jaz ne verjamem nobenemu, ne tebi in ne nekim nasprotujočim si člankom na internetu. še najbolj zanesljive so študije izvedene na večjem številu ljudi. če se je procent ožilnih boleznih povečal s pojavom homogeniziranega mleka pa je to po moje kar dober znak. glede na to da je procesirana hrana (kar homogenizirano mleko je) splošno manj zdrava od naravne pa smo lahko še bolj sigurni, da je manj zdravo.

tsh2 ::

imagodei je izjavil:

Če še tako težko verjameš, si trgovci želijo čimveč zdravih potrošnikov. Umirajoči in mrtvi potrošniki kupijo manj dobrin (mleka).


to pa je izjava. ja si prav mislim da trgovci razmišljajo o zdravju potrošnikov. oni razmišljajo samo o čimvečjem dobičku čimprej.
tvoja izjava je ravno tako debilna kot da bi rekel, da proizvajalci kondomov delajo zanič kondome zato, da bodo imeli več potrošnikov. pa kdo misliš da gleda tako daleč? tu se gre za kratkoročne dobičke. pomisli na pridelovalce cigaret ali prodajalce mamil.

imagodei je izjavil:


Če pa slučajno misliš, da domače mleko ne more biti ogabno, čeprav je povsem naravno, pa veš zelo malo o (domačem) mleku. Priporoči se kdaj kakemu kmetu, ki svoje krave krmi pretežno s silosom. Pa dober tek!


mleko v trgovini je sigurno pridelano iz silaže, v mlekomatu pa ne. ker je silaža najcenejša krma in mlekarne preslabo plačujejo odkup mleka, da bi se kmet zajebaval z delanjem mrve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

imagodei ::

fosil je izjavil:

Zakaj pa bi bilo mleko iz mlekomata bolj oporečno od trgovinskega?

Kamot se spomnim 3 razloge: okužba mleka z mikroorganizmi pri zbiranju mleka v zbirnem centru, neustrezna čistoča cisterne, s katero mleko dostavijo do mlekomata in neustrezna čistoča samega mlekomata. Kdo to dnevno nadzira? Na drugi strani je UHT mleko v celoti segreto na 142 stopinj za 2 sekundi, kar zadostuje, da je popolnoma sterilno. Mleko se v popolnoma sterilnih pogojih kasneje tudi zapakira v tetrapak.

fosil je izjavil:

Seveda pa je treba mleko iz mlekomata prekuhat.

Točno tako. Rezultat je seveda podobno termično obdelano mleko, kot je UTH mleko. Razlika je le v tem, da so mikroorganizmi v času skladiščenja lahko določen procent mleka že prebavili in predelali v nekaj drugega. Morda v pravo kislo mleko, morda v zametek kefirja, morda v zametek sira - morda pa v kakšne toksične odpadke, ki jih prekuhavanje ne uniči (okusa so pa fantastičnega).
- Hoc est qui sumus -

Pyr0Beast ::

tsh2 je izjavil:

imagodei je izjavil:

tsh2 [o homogenizaciji]> "ni samo razbitje velikih maščobnih molekul na manjše ampak nastanek novih "nenaravnih" molekul, in te so neprebavljive in se nalagajo na stene žil. "

In potlej pride en padalec, ki si spet ni uspel prebrati preostalega dela teme, nakar bo zahteval, da se ga ne obravnava kot razvajenega otroka, ki papagajči, kar je slišal na nekem "luninem netu".


in kakšen strokovnjak si ti, da bi verjel tebi? no jaz ne verjamem nobenemu, ne tebi in ne nekim nasprotujočim si člankom na internetu. še najbolj zanesljive so študije izvedene na večjem številu ljudi. če se je procent ožilnih boleznih povečal s pojavom homogeniziranega mleka pa je to po moje kar dober znak. glede na to da je procesirana hrana (kar homogenizirano mleko je) splošno manj zdrava od naravne pa smo lahko še bolj sigurni, da je manj zdravo.


Aja. Verjameš pa nekim "strokovnjakom", ki vse kar so naredili, je, prevedli ameriško nebulozo o homo mleku, ki je postala neverjetno aktualna ravno nekaj tednov pred odprtjem nove linije proizvodnje nehomogeniziranega mleka v sloveniji in kasneje tudi mlekomatov.

% ožilnih bolezni ni bil nikjer zajet v študiji z mlekom, vse kar je, je samo neka kvazi-populacijska statistika. Correlation does not imply causation, oboleli pa tudi niso oboleli zaradi mleka ampak zaradi drugačnega načina življena ali še kaj drugega.

Lahko greš take neumnosti še naprej napihovati ter trdiš da je homo mleko rešilo tisoče pred smrtjo, saj je začela življenjska doba rasti z njegovo vpeljavo, nikakor pa ni zadeva mogla sovpadati z splošno industrijsko in medicinsko revolucijo, to je pač nepomembno .

Procesirana hrana je za par rangov višje na lestvici če gledamo procesirano vs. surovo mleko. Že redni nadzor nad prisotnostjo patogenov je nekaj, kar kmet sam zagotovo nebi izvajal. Možnost izbire nižje kaloričnega mleka pa je samo +
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

T-h-o-r ::

BigWhale je izjavil:

Looooooka je izjavil:

Plus z vsem sranjem, ki ga dodajajo nasi hrani bi si skoraj upal stavit, da se bo otrok prej zastrupil cez zenske dojke.


Zato ker krave, pa jedo samo tisto najboljso hrano, mar ne?

zato pa je kravje mleko termično obdelano, kar za mleko iz ženskih prsi ne drži :D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

imagodei ::

tsh2> "in kakšen strokovnjak si ti, da bi verjel tebi? no jaz ne verjamem nobenemu, ne tebi in ne nekim nasprotujočim si člankom na internetu."

Kaj potem počenjaš tukaj? Tisto, kar očitaš nam, počneš sam: sem nisi prišel, da bi debatiral, pač pa ti moramo verjeti na besedo. Hvala, o bwana, da si delil svojo modrost z nami. >:D

tsh2> "mleko v trgovini je sigurno pridelano iz silaže, v mlekomatu pa ne. ker je silaža najcenejša krma in mlekarne preslabo plačujejo odkup mleka, da bi se kmet zajebaval z delanjem mrve."

urlpls? Morda bi ti verjel, če ne bi točno poznal razmere na vasi, od koder je doma moje dekle in parih "zavednih ekoloških kmetov", ki svoje mleko iz silaže prodajajo mestnim bebčkom kot vrhunske izdelke naravno gojenih krav.
- Hoc est qui sumus -

Pyr0Beast ::

Spet se pa folk obeša na popolnoma nepomembno homogenizacijo, metem ko pri UHT mleku zanemarja izgubo hranil zaradi termične obdelave.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

tsh2 ::

imagodei je izjavil:


tsh2> "mleko v trgovini je sigurno pridelano iz silaže, v mlekomatu pa ne. ker je silaža najcenejša krma in mlekarne preslabo plačujejo odkup mleka, da bi se kmet zajebaval z delanjem mrve."

urlpls? Morda bi ti verjel, če ne bi točno poznal razmere na vasi, od koder je doma moje dekle in parih "zavednih ekoloških kmetov", ki svoje mleko iz silaže prodajajo mestnim bebčkom kot vrhunske izdelke naravno gojenih krav.


vem, ker doma pridelujemo mleko in ga oddajamo v mlekarno in vsi ostali kmetje delajo silažo, ker drugače se ti ne splača, je preveč dela in živciranja z mrvo, preveč nafte pokuriš, prevelike izgube hranilnih snovi trave, premalo mleka imajo krave. mi smo do zdaj delali samo mrvo ampak drugo leto gremo tudi mi na nekaj koruzne silaže. je treba tudi kaj zaslužit.
če boš kje dobil mleko, ki ni pridelano iz silaže, bodo to nekateri mlekomati, ker se kmetje zavedajo, da gre direkt do kupca in da ima tako mleko boljši okus.

preden pride s tovornjakom po mleko da ga pelje v mlekarno se 2 dni hladi v zbiralnici. torej slabše kot v mlekomatu! v mlekomatu lahko kadarkoli pride nadzor in če je takrat preveč mikroorganizmov bo cel škandal in bo tak kmet uničen, zato sigurno bolj pazi kot če bi oddajal v mlekarno. podobno kot so zdajle tile kmetje z mlekomati. če pa imaš preveč mikroorganizmov v mleku ki ga oddajaš v mlakarno ni nič posebnega, samo prepovejo ti oddajo za par dni dokler ne popraviš. umazano mleko ki si ga že oddal pa gre lepo naprej v trgovine.

če bi jaz kupoval mleko bi ga iz mlekomata od takih krav, ki se pasejo. nekaj malega bi ga popil surovega (1 kozarec), ostalega bi pa prekuhal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

fosil ::

Kamot se spomnim 3 razloge: okužba mleka z mikroorganizmi pri zbiranju mleka v zbirnem centru, neustrezna čistoča cisterne, s katero mleko dostavijo do mlekomata in neustrezna čistoča samega mlekomata. Kdo to dnevno nadzira? Na drugi strani je UHT mleko v celoti segreto na 142 stopinj za 2 sekundi, kar zadostuje, da je popolnoma sterilno. Mleko se v popolnoma sterilnih pogojih kasneje tudi zapakira v tetrapak.

Napaka.
Kmet pelje mleko direktno v mlekomat, ni nobenega zbirnega centra.
Zbirni center pa je pri odkupu mleka za mlekarne.
Torej si dal argument zakaj je trgovinsko mleko lahko okuženo.

Točno tako. Rezultat je seveda podobno termično obdelano mleko, kot je UTH mleko. Razlika je le v tem, da so mikroorganizmi v času skladiščenja lahko določen procent mleka že prebavili in predelali v nekaj drugega. Morda v pravo kislo mleko, morda v zametek kefirja, morda v zametek sira - morda pa v kakšne toksične odpadke, ki jih prekuhavanje ne uniči (okusa so pa fantastičnega).

S tem si jasno pokazal da nimaš pojma.
Mleko v mlekomatu je dnevno sveže in ni nobenega skladiščenja. Kako dolgo stoji mleko v mlekarni preden ga obdelajo, je pa vprašanje.
Prav tako kefir ne nastane sam od sebe, ampak rabiš kulturo.
Če nastanejo toksični odpadki, ki jih segrevanje ne uniči, pa se lahko okužiš tudi pri mleku iz trgovine.
Pa če mleko samo prekuhaš, še ne postane enako kot trgovinsko, tisto je še dodatno predelano.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

amigo_no1 ::

Na drugi strani je UHT mleko v celoti segreto na 142 stopinj za 2 sekundi, kar zadostuje, da je popolnoma sterilno.

Hmm, celi 2 sekundi na 142 C ? Bakterije niso ravno tako občutljive kot beli sladkor na poletjem dežju...ene se celo leta in leta vozijo po vesolju na kometih/asteroidih ter normalno funkcionirajo ko so življenjski pogoji bolj ugodni.
Da ne omenjam tistih zemeljskih bakterij, ki žive v SO okolju pri +300 C v globinah oceanov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

nevone ::

Zanimivo, da je tema bila odprta zaradi oporekanja mleku iz mlekomatov, sedaj je pa izpadlo, kot da probleme delajo tisti, ki so se samo postavili v bran ponudbi mleka iz mlekomata.

Oba mleka sta ok. Tudi tistega iz mlekomata ni treba nič prekuhavat, je čist dober tak kot je, razen če je kdo zelo občutljiv, kar bo pa tudi hitro ugotovil.

Kislo mleko iz industrijsko nepredelanega mleka je pa zakon! Ga ponavadi jem v kakšni hribovski postojanki. Sama ga pa sicer ne kisam.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

imagodei ::

@fosil,
you missed the point. Completely.

Prvič, ne gre za to, kako se imenuje "zbirni center". Kmet mora kravo pomolsti, ročno ali strojno in mleko nekam uskladiščiti. Nato mora to mleko prepeljati do mlekomata. Nato mora mleko pretočiti v mlekomat. Gre za tri točke, kjer lahko pride do okužbe mleka. Ali so vsi kmetje, ki skrbijo za mlekomate, tako vestni, da vsakokrat (oz. kot zahtevajo predpisi ter same zahteve aparata) popolnoma očisti rezervoar, šobe, cevi...? Ima cisterno, s katero pripelje mleko do mlekomata dnevno očiščeno?

Kar se tiče kefirja in podobnega... Je bila zgolj primerjava, ki si jo seveda hitro izkoristil, da bi pokazal moje pomanjkljivo znanje. Naj te potolažim, ne gre za kefir: želel sem pokazat, da se mleko lahko "okuži" s koristnimi ali škodljivimi bakterijami, ki spreminjajo mleko in njegovo hranilno vrednost.

Če verjameš, da je v mlekomatu dnevno sveže mleko, potem ne more biti dileme, da v mlekarnah pri industrijski predelavi VEDNO sproti porabijo vse mleko. Obrat je toliko večji, proizvodnja teče vsak dan. Če bi proizvodnja mleka delala samo 1x na dva ali tri dni, bi bil upravičen do takšnih pomislekov.

Do tedaj pa mene bolj skrbi to, da je kmetu škoda zavreči 10 litrov mleka, ki je v mlekomatu ostalo od prejšnjega dne, pa ga izčrpa samo 5 litrov, 5 pa pusti.


amigo> "Hmm, celi 2 sekundi na 142 C ? Bakterije niso ravno tako občutljive kot beli sladkor na poletjem dežju...ene se celo leta in leta vozijo po vesolju na kometih/asteroidih ter normalno funkcionirajo ko so življenjski pogoji bolj ugodni."

Bluziš, na polno. Neposredne izpostavljenosti 142 stopinjam Celzija običajno ne preživi nobena bakterija, niti delčka sekunde ne, kaj šele celi dve sekundi. Bakterije, ki se menda furajo po vesolju v delčkih ledu in/ali skal, so zaščitene pred zunanjim svetom. Poleg tega živelj, ki bazira na ogljikovodikih in je sestavljen iz nam poznane DNK lažje preživi -270 stopinj celzija, kot pa +140. Tako malo veš.


amigo> "Da ne omenjam tistih zemeljskih bakterij, ki žive v SO okolju pri +300 C v globinah oceanov."

Jah, ti pobalinček no.:\ Ko boš pokazal prvo bakterijo, ki živi direktno na 300 stopinjah celzija, ti nobelova ne uide.
- Hoc est qui sumus -

nevone ::

Gre za tri točke, kjer lahko pride do okužbe mleka.


To lahko trdiš za vsak izdelek, ki se prodaja svež. A jabolka tudi nobenega svežega ne poješ, vse v kompot skuhaš pri 142 stopinjah Celzija?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

fosil ::

imagodei je izjavil:


Če verjameš, da je v mlekomatu dnevno sveže mleko, potem ne more biti dileme, da v mlekarnah pri industrijski predelavi VEDNO sproti porabijo vse mleko. Obrat je toliko večji, proizvodnja teče vsak dan. Če bi proizvodnja mleka delala samo 1x na dva ali tri dni, bi bil upravičen do takšnih pomislekov.

Kar imej pomisleke.
Kaj misliš da se zgodi z mlekom, ki se pomolze v soboto in nedeljo? Mlekarne čez vikend ne delajo.
Mleko sicer zbirajo, predelujejo ga pa ne. Pač počaka na hladnem.
Pa še to, molze se 2x na dan, zjutraj in zvečer, torej v mlekarni mleko, tudi če se predeluje vsak dan, mleko od večerne molže počaka do drugega dne.

Do tedaj pa mene bolj skrbi to, da je kmetu škoda zavreči 10 litrov mleka, ki je v mlekomatu ostalo od prejšnjega dne, pa ga izčrpa samo 5 litrov, 5 pa pusti.

Če bi bil malo zloben, tako kot ti, bi rekel da to mleko potem verjetno odda mlekarnam >:D
Ker posamezni kmetje v mlekomat dajo samo del mleka, ostalo še vedno oddajajo mlekarnam.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

imagodei ::

nevone je izjavil:

Gre za tri točke, kjer lahko pride do okužbe mleka.


To lahko trdiš za vsak izdelek, ki se prodaja svež. A jabolka tudi nobenega svežega ne poješ, vse v komot skuhaš pri 142 stopinjah Celzija?

o+ nevone

No, kot prvo, jaz ne pljuvam po mleku iz mlekomata. Gorečim nasprotnikom "škodljivega, postanega, uničenega, industrijskega mleka" pač vračam z enakimi pomisleki.

Če pa že - nekatera živila so naravno malce trajnejša, druga pa pak ne. Mleko je po defaultu narejeno za pitje direkt iz vimena/joška. Skladiščenje, prelivanje, pretovarjanje in druga manipulacija je pač potencialni izvor okužb. Gotovo se morava strinjati, da se napačno skladiščeno mleko pokvari v nekaj urah, medtem ko se napačno skladiščeno jabolko pokvari (zgnije) v nekaj dneh.
- Hoc est qui sumus -

nevone ::

Gotovo se morava strinjati, da se napačno skladiščeno mleko pokvari v nekaj urah, medtem ko se napačno skladiščeno jabolko pokvari (zgnije) v nekaj dneh.


Katera tako smtronosna bakterija pa se lahko pojavi v mleku, drugje pa ne, da je sveže mleko toliko bolj nevarno?

Mleko ko je pokvarjeno, smrdi, in je slabega okusa, in te kvečjemu malo nažene, to je pa tudi vse.

Ne moreš zdej boge kmete, ki se skušajo it podjetništvo, zatirat na tej osnovi. Noben od njih ni zainteresiran prodajat pokvarjeno mleko in temu primerno se tudi obnašajo. Če se ne, naj za to skrbijo inšpekcijske službe, ki bodo kontrolirale neoporečnost mleka v mlekomatih, tako kot kontrolirajo druge bolj ali manj kočljive prehranske izdelke.

o+ nevone

Gorečim nasprotnikom "škodljivega, postanega, uničenega, industrijskega mleka" pač vračam z enakimi pomisleki.


Vračaš tudi gorečim nasprotnikom mleka iz mlekomatov? Ali pa tega mleka ne maraš/ne piješ in te to ne tangira?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

imagodei ::

nevone> "Mleko ko je pokvarjeno, smrdi, in je slabega okusa, in te kvečjemu malo nažene, to je pa tudi vse."

Mhm, sploh če se kakšna kultura tensta v mlekomatu 14 dni ali več. Okužba z Listerio je itak benigna, ne?
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@nevone,

kaj ti je? Si ne želiš, da bi bilo mleko iz mlekomata ustrezno pregledano? Mleko glavnih proizvajalcev, ki gre skozi UTH postopek in je dnevno pregledano na vhodu in izhodu iz proizvodnje, je near 100% neškodljivo. Še tu se lahko zgodi zajeb, kaj šele na mlekomatih pri takšnem načinu preverjanja, kot je bil do sedaj.

Al hočeš reči, da gre spet za zaroto, ko so mediji objavili zgodbo o pomanjkljivem nadzoru nad mlekomati?


Pa še enkrat - ni moj namen ukvarjat se z mlekomati. Jaz samo opozarjam na izmišljotine o industrijsko predelanem mleku, ki imajo svoj izvor v histeriji in indoktrinirani veri v naravno. Tako kot moj tast baje loči domačo pečenko od trgovinske iz domače reje. My ass. Double blind testa ne bi opravil, sem prepričan, da bi marsikdo padel tudi na testu mleka.
- Hoc est qui sumus -

BigWhale ::

T-h-o-r je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Looooooka je izjavil:

Plus z vsem sranjem, ki ga dodajajo nasi hrani bi si skoraj upal stavit, da se bo otrok prej zastrupil cez zenske dojke.


Zato ker krave, pa jedo samo tisto najboljso hrano, mar ne?

zato pa je kravje mleko termično obdelano, kar za mleko iz ženskih prsi ne drži :D


Se vidi, da nimas pojma. :>

Zensko mleko je bogato s protitelesci in v resnici krepi imunski sistem otroku, katerega imunski sistem se ni povsem razvit in otrok se ne zna proizvajati svojih protitelesc. 'Sranje', ki ga dodajajo nasi hrani je povsem isto sranju, ki se dodaja kravji hrani. Se vec, to 'sranje' za naso hrano je verjetno precej bolj kontrolirano kot tisto, ki ga doma kmet futra kravi. Krave, ki se na Brniku pasejo zraven letalisca in avtoceste najbrz pokajo od zdravja! A ne?

V mleko prehaja zelo majhna kolicina strupov, ki jih ima mati (ali pa krava) v telesu. In s tega vidika sta obe vrsti mleka povsem na istem. A vendar, industrijskemu mleku dodajo se en kup drugeg sranja (tako nas tukaj prepricujejo nekateri), teh dodatkov materino mleko ne vsebuje.

Za konec pa se to, da otrok materino mleko v vecini primerov pije direktno 'iz pipe' in se kaksni skodljivi mikro organizmi nimajo kje zarediti in termicna obdelava ni potrebna. Kravje mleko pa bolj malo otrok pije kar iz pipe.

Aja, se to. Kakrsnikoli drugi 'strupi', ki lahko zaidejo v mleko preko matere (ali krave) bodo tam prisotni se po termicni obdelavi.

Zdej pa nehajte bluzit in proglasat materino mleko kot nekaj kar bi lahko bilo bolj 'strupeno' kot kravje... ker se vam bodo krave rezale.

nevone ::

Al hočeš reči, da gre spet za zaroto, ko so mediji objavili zgodbo o pomanjkljivem nadzoru nad mlekomati?


Gre za pretiran hype o mleku iz mlekomatov, tako kot gre za pretiran hype o industrijsko predelanem mleku.

Ampak ej, debatirajte naprej, saj je vseeno zanimivo. :)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

T-h-o-r ::

BigWhale je izjavil:

T-h-o-r je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Looooooka je izjavil:

Plus z vsem sranjem, ki ga dodajajo nasi hrani bi si skoraj upal stavit, da se bo otrok prej zastrupil cez zenske dojke.


Zato ker krave, pa jedo samo tisto najboljso hrano, mar ne?

zato pa je kravje mleko termično obdelano, kar za mleko iz ženskih prsi ne drži :D


Se vidi, da nimas pojma. :>

Zensko mleko je bogato s protitelesci in v resnici krepi imunski sistem otroku, katerega imunski sistem se ni povsem razvit in otrok se ne zna proizvajati svojih protitelesc. 'Sranje', ki ga dodajajo nasi hrani je povsem isto sranju, ki se dodaja kravji hrani. Se vec, to 'sranje' za naso hrano je verjetno precej bolj kontrolirano kot tisto, ki ga doma kmet futra kravi. Krave, ki se na Brniku pasejo zraven letalisca in avtoceste najbrz pokajo od zdravja! A ne?

V mleko prehaja zelo majhna kolicina strupov, ki jih ima mati (ali pa krava) v telesu. In s tega vidika sta obe vrsti mleka povsem na istem. A vendar, industrijskemu mleku dodajo se en kup drugeg sranja (tako nas tukaj prepricujejo nekateri), teh dodatkov materino mleko ne vsebuje.

Za konec pa se to, da otrok materino mleko v vecini primerov pije direktno 'iz pipe' in se kaksni skodljivi mikro organizmi nimajo kje zarediti in termicna obdelava ni potrebna. Kravje mleko pa bolj malo otrok pije kar iz pipe.

Aja, se to. Kakrsnikoli drugi 'strupi', ki lahko zaidejo v mleko preko matere (ali krave) bodo tam prisotni se po termicni obdelavi.

Zdej pa nehajte bluzit in proglasat materino mleko kot nekaj kar bi lahko bilo bolj 'strupeno' kot kravje... ker se vam bodo krave rezale.


dear sir, ne jemljite mojih izjav za 100 % resne
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Icematxyz ::

Zakaj toliko teorij zarot o svežem mleku ravno leta 2011, ko smo dobili mlekomate?

Potrošnika naj se zaščiti na način, da bo vedel, da je mleko v mlekomatu sveže in izpolnjuje zakonsko predpisane norme. To je pa seveda tudi to.

Kakšno mleko naj kdo je, pa se naj odloči sam. Ali "alpsko" ali "sveže".

Skoraj tako, kot da bi se pogovarjali o tem, če naj jemo "vloženo" ali "sveže" korenje.

imagodei ::

> "Zakaj toliko teorij zarot o svežem mleku ravno leta 2011, ko smo dobili mlekomate?"

Zarot? Prej ni bilo mlekomatov, pa se nikomur ni zdelo smiselno pregledovati vsebnosti bakterij v neobstoječih napravah za mleko... That's all.

Dokler je vse znotraj predpisanih norm, mene mlekomati ne motijo. Že itak me ne - jaz sem se v temi oglasil izključno zato, ker morajo nekateri "nazaj k neokrnjeni naravi" veseljaki pisati, kakšen presežek da je mleko iz mlekomata, ker da je industrijsko predelano mleko polno zlobnih delcev, kancerogenih snovi, spremenjene maščobe, brez hranilnih in zdravilnih stvari - skratka, voda, v kateri sindikat pleskarskih delavcev Slovenije pere svoje pripomočke za beljenje sten.
- Hoc est qui sumus -

Icematxyz ::

Zarot? Prej ni bilo mlekomatov, pa se nikomur ni zdelo smiselno pregledovati vsebnosti bakterij v neobstoječih napravah za mleko... That's all.


Recimo. S tem da to mleko iz mlekomatov je kolikor je meni znano pregledano redno, celo dnevno? Bo moral povedati kdo, ki ima mlekomat.

Dokler je vse znotraj predpisanih norm, mene mlekomati ne motijo.


Točno tako in koliko je meni znano spet iz raznih reportaž po TV globalno gledano je tako. Pri nekem manjšem deležu proizvajalcev mleka (treh) pa je prišlo do odstopanj. Torej tukaj je težava, če je in ne v svežem mleku in mlekomatih?

Že itak me ne - jaz sem se v temi oglasil izključno zato, ker morajo nekateri "nazaj k neokrnjeni naravi" veseljaki pisati, kakšen presežek da je mleko iz mlekomata, ker da je industrijsko predelano mleko polno zlobnih delcev, kancerogenih snovi, spremenjene maščobe, brez hranilnih in zdravilnih stvari - skratka, voda, v kateri sindikat pleskarskih delavcev Slovenije pere svoje pripomočke za beljenje sten.


Trend v EU je, da vidiš njivo na kateri raste zelenjava, ki jo boš jedel in verjetno tudi, da vidiš kravo, ki ti daje mleko pa če ti kmetuješ ali ne. Morda boš v prihodnosti si lahko sam pomolzel kravo in če to potrošnike veseli, zakaj pa ne. ;)

Pyr0Beast ::

>
Prvič, ne gre za to, kako se imenuje "zbirni center". Kmet mora kravo pomolsti, ročno ali strojno in mleko nekam uskladiščiti. Nato mora to mleko prepeljati do mlekomata. Nato mora mleko pretočiti v mlekomat. Gre za tri točke, kjer lahko pride do okužbe mleka. Ali so vsi kmetje, ki skrbijo za mlekomate, tako vestni, da vsakokrat (oz. kot zahtevajo predpisi ter same zahteve aparata) popolnoma očisti rezervoar, šobe, cevi...? Ima cisterno, s katero pripelje mleko do mlekomata dnevno očiščeno?
>

Vse skupaj se konkretno opere z razkužilom (Virkon S?)

Neke prisotnosti bakterij tu pač ne more biti. Vse skupaj je že tako rostfrei in ohlajeno. Če pa molzejo s storjem in pred tem ustrezno očistijo vimena pa kakega hudega vira okužbe sploh nima za biti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

imagodei ::

Pyr0,
očitno pri vseh ni bilo vse neoporečno, ane. Mislim, razen če so si izmislili tole zadnje? Ne pravim, da je treba kako paniko poganjat, niti se ne opredeljujem do mleka iz mlekomata, ampak če ta tema kar vztraja, pa moram povedat tako, kot je.
- Hoc est qui sumus -

fosil ::

Mleko iz mlekarn je ravno tako oporečno, oziroma še bolj, ker tam se itak ve, da bo mleko še naprej obdelano.
Dejansko za mleko v mlekomatih veljajo strožja pravila, kot za mleko, ki gre v mlekarne.
Če mleko iz mlekomata prekuhaš bo ravno tako v redu, tudi če je oporečno.
Problem je če uživaš surovo mleko, kar nekateri priporočajo. Tukaj rabiš pa res absolutno neoporečnost.
Tako je!
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kater mlek kupujete (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20425077 (11679) ales85
»

Kako pomnožiti probiotike doma?

Oddelek: Loža
426637 (2619) fosil
»

Mleko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16319265 (10490) BigWhale
»

"Alpsko mleko" predvsem iz Madžarske? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28947307 (38752) globalna80
»

Mleko iz mlekomata (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6516190 (13685) janhar

Več podobnih tem