» »

Slab performance novega racunalnika v enem izmed programov

Slab performance novega racunalnika v enem izmed programov

Ryker ::

Pozdravljeni!

Kak mesec nazaj sem nabavil sledeco kombinacijo:

Intel - Core™ i7-2600 Processor, 3.40GHz w/ 8MB Cache
Asus - ENGTX460 DirectCU GeForce GTX 460 1GB PCI-E w/ Dual DVI, HDMI
GSKILL - Ripjaws X Series 8GB PC3-12800 Dual Channel DDR3 Kit (2 x 4GB)
Intel - SSD 320 Series SATA II Solid State Drive, 120GB
Western Digital - 1TB Caviar Black 7200rpm SATA III w/ 64MB Cache
Gigabyte - GA-Z68X-UD3H-B3 w/ Dual DDR3 2133, 7.1 Audio, Gigabit Lan, 1394, CrossFireX / SLI
Corsair - CMPSU-600CX V2 600 Watt Power Supply,

Medtem ko vecina stvari deluje cisto v redu (npr. delovanje operacijskega sistema na splosno pri brskanju po internetu, predvajanju 1080p filmov na youtubu, odpiranju .pdf-jev in drugih "normalnih" stvareh), pa imam izredne tezave v programu Igor Pro. Gre za program, ki je namenjen znanstveni obdelavi podatkov, delanju grafov (tudi 3D) itd. In vecinoma tudi to deluje cisto v redu, problem je, ko bi rad naredil 3D sliko ali pa graf, kjer imam zelo veliko tock. Tedaj vse zacne nenormalno stekati. Kot primer, za izdelavo 3D grafa rabim okoli 15 min, medtem ko racunalnik v laboratoriju, ki je cisto normalen "best buy" sistem (ne vem tocnih specifikacij, ampak opazno slabsi od mojega, vsaj kar le-teh tice), porabi par sekund! Enako z grafom, ko je veliko stevilo tock, resizanje okna z grafom nenormalno upocasni racunalnik.

Ima kdo kako idejo, kaj bi lahko bilo narobe? Ker 3D rendiranje uporablja OpenGL, sem sprva mislil, da je kaj z mojo graficno, ampak 3D Mark (Vantage) rezultati so OK. Ne spektakularni, mogoce rahlo nizki, ampak OK. V 3D Mark Vantage imam npr. score ~P15000, kar je v rangu testov. Bi lahko bilo kaj narobe s procesorjem ali napajalnikom, ki ne bi dovajal dovolj elektricne moci? Ampak ce bi res bilo kaj s tem, se ne bi to poznalo tudi v 3D Marku in 3D Mark Vantagu? Cisto laicno se mi zdi, da so testi, ki jih izvajata ta programa, bolj naporni za sistem kot tisto rendiranje (3D) grafov.

Priporocate morda se kaksen drug test ali pa program, ki bi ga stestiral, da vidim, kaksno je delovanje?

Hvala ze vnaprej za kakrsnokoli pomoc, ker res ne vem, kaj je narobe s sistemom!

profii ::

Mogoče mankajoči driverji?

Ryker ::

Ne vem, ne bi rekel. Za graficno imam nove driverje, problemi pa so bili ze s starimi. Ali si morda mislil kaksne druge driverje (tudi druge imam sicer updejtane)?

profii ::

Načeloma samo grafika in matična plošča potrebujeta driverje, vendar v Win 7 to niti ni več velik problem. Poglej mogoče dotični program teče bolje na AMDjevih Radeonih, sovraži pa nvidie. Poglej kakšno kartico imate v laboratoriju. Lahko da je problem tudi v defektni komponenti ali pa napačno sestavljenemu računalniku (vendar je ta možnost majhna)

eieieie1 ::

A niso Quadro grafične kartice za delo z ogromno število točk v 3D prostorih?

Ryker ::

Hmm, bom pogledal, ampak mislim, da je graficna v laboratoriju kar integrirana na maticni. Tudi na kolegovem laptopu vse deluje v redu, ima pa nek Gateway, specifikacij katerega prav tako nimam.

Napacno sestavljen racunalnik rahlo dvomim, ker so ga sestavili zame, pa tudi vse ostale stvari delujejo vredu (vsaj tako se zdi). Je morda se kak drug program, ki se prav tako bavi s procesiranjem ogromnih kolicin podatkov, da bi preveril, ali je res kaj s tem specificnim programom?

Kaj se ti pa zdi glede napajalnika, bi lahko tu tical problem? Ampak ce da, mi potem ni jasno, zakaj ni problemov pri bolj zahtevnih testih v 3D Marku. Ali se pa tam itak ne bi poznalo?

BTW, hvala za hitre odzive.

amigo_no1 ::

Poženi kak superpi in primerjaj rezultate z lestvico na ST.
http://slo-tech.com/forum/6

Poženi še kak cpu-z in prilepi screenshot.

Preveri če nimaš vklopljen kakšen power-saving profil v winsih.

3d test:
SPECviewperf 11
http://www.spec.org/gwpg/downloadindex....

testiraj tudi s temi screensaverji, kar lepo obremenijo grafično kartico
http://www.reallyslick.com/downloads.ht...

Duhec ::

Primerjaj verziji OS-a (32/64bit), verziji IgorjaPro ter resoluciji ekrana na kateri delaš, tako doma kot v službi.
Poizkusi doma nastaviti nižjo resolucijo. Sicer ne bo ostra slika pa vendar zgolj za test, če je kaj okoli tega.

Ryker ::

amigo_no1, hvala, bom poskusil, kar si predlagal, ko pridem popoldne/zvecer iz sluzbe. Ker nekako zacenjam sumiti tudi CPU (ker se problemi zacnejo pri velikem stevilu tock/podatkov), pa bi samo vprasal, ali obstaja kak dober CPU test, ki bi mi hitro povedal, ali je res kaj narobe s samim procesorjem? Bi bilo vredno pognati CPU2006 za ta namen ali daje ta test cisto druge podatke, irelevantne za to, kar rabim jaz? Aja, pa se to, mi bo SPECviewperf11 povedal kaj, kar mi 3D Mark ne more? Sprasujem samo zato, ker ne bi rad instaliral prevec programov, ce res ni potrebno. Ce mi bo to dalo nove podatke, pa se seveda tudi pri tem ne bom obotavljal.

Duhec, bom preveril tudi tvoj predlog, ceprav to ne bi smel biti problem, ali? Kar se tice samih verzij programa, lahko ze sedaj recem, da sta enaki, resolucije so pa res drugacne, saj imam doma visjo (moj monitor je 24", tako da je native resolucija visja od tiste, ki jo imamo v laboratoriju na 22" zaslonu).

Ryker ::

amigo_no1, testiral sem vse, kar si predlagal, razen 3d testa. Ce grem po vrsti, pognal sem tako superpi kot hiperpi in rezultati se zdijo v redu. Tezko jih je primerjati z rezultati v linkani temi, ker imajo vsi navite procesorje, ampak ce primerjam z racunalnikom v sluzbi (kjer Igor Pro deluje cisto OK), so moji rezultati definitivno boljsi, torej to ne bi smel biti problem. Vceraj sem ene pol ure poganjal tudi Prime95 in v tistem casu procesor ni javil napak.

Prilagam tudi 2 CPU-Z print screena, oba narejena med predolgo trajajoco interpolacijo slike, torej "under load".
 Processor

Processor


 Video card

Video card



Power-saving profila nisem imel vklopljenega, imel sem na balanced, ampak tudi, ko sem preklopil na performance, ni bilo razlike. Nazadnje sem testiral se dva screensaverja s tvojega linka in sta oba delovala gladko brez problemov.

Duhec, poskusil sem tudi tvojo idejo in zmanjsal resolucijo na tisto, ki je v sluzbi, in tudi to ni pomagalo.

Torej, kaki novi predlogi? :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ryker ()

Ryker ::

Aja, odkril sem se, da se tezave ne pojavljajo samo v tem programu, ampak tudi npr. v Wordu. Ko vstavim sliko in grem pod moznosti za slike (tam, ko se pojavi novi tab, "format"), deluje celotna stvar zelo pocasi, ko npr. dodam okvir, resizam sliko itd. Ne vem, je mogoce, da graficna ne reagira oz. ne zacne delovati s polno paro, ceprav bi morala?

eieieie1 ::

Lahko probaš grafično kartico odstranit, saj imaš osnovno ploščo z integrirano grafično kartico in poglej če so še vedno težave v Wordu...

Enron x86 ::

Mene to spominja na odsotnost gonilnikov za grafično kartico. Imaš nameščene tiste od nVidie ali od Microsofta? Posodobi še knjižnico DirectX, ne more škodit. Mogoče lahko še forsiraš grafično kartico, da vedno deluje "s polno paro", v profilu 3D. Za to pa mislim da rabiš dodaten softwer od Asusa, kjer nastaviš to možnost (na žalost ne vem, kako se temu reče pri Asusu; pri Gigabyte je treba izklopiti možnost 2D/3D auto-optimized).

lp
Core i5-4690K@4.7| ASUS MAXIMUS VII HERO| 16 GB Corsair LP DDR3 1866 MHz|
ASUS 970 STRIX| SB Z OEM| Samsung 840 EVO 250 GB|
Seagate 2 TB| EVGA SuperNOVA G2 750 W| Fractal Define R4

galu ::

Izklopljen Hardware Acceleration v Windowsih?
Flash ti vredu dela?
Tako to gre.

Ryker ::

eieieie1 je izjavil:

Lahko probaš grafično kartico odstranit, saj imaš osnovno ploščo z integrirano grafično kartico in poglej če so še vedno težave v Wordu...
Sem probal, pa ni pomagalo. No, nisem sicer fizicno izklopil graficne, ampak sem samo vtaknil DVI kabel v izhod na maticni. Ko se je sistem zagnal, sem sel precekirat Windows Experience Index, ki je bil res nizji in je izgleda ugotovil, da uporabljam graficno na maticni, ne pa eksterne. Mislis, da to ni dovolj? Je mogoce se kako drugace preiti na maticno graficno, brez da bi fizicno izmaknil graficno?

Kar se Worda tice, sem sicer preveril tudi na sluzbenem racunalniku in ne deluje nic hitreje. Tako da zdaj ne vem, ali je to normalno za to sliko (druge slike so OK, morda je zgolj ta problem, ker je prevelika/narobe format).

Enron x86 je izjavil:

Mene to spominja na odsotnost gonilnikov za grafično kartico. Imaš nameščene tiste od nVidie ali od Microsofta? Posodobi še knjižnico DirectX, ne more škodit. Mogoče lahko še forsiraš grafično kartico, da vedno deluje "s polno paro", v profilu 3D. Za to pa mislim da rabiš dodaten softwer od Asusa, kjer nastaviš to možnost (na žalost ne vem, kako se temu reče pri Asusu; pri Gigabyte je treba izklopiti možnost 2D/3D auto-optimized).

lp
Da, gonilniki so od nVidie. Hmm, kar se tice forsiranja graficne kartice, bi pa morda res moral preveriti.

galu je izjavil:

Izklopljen Hardware Acceleration v Windowsih?
Flash ti vredu dela?
Flash dela v redu, hardware acceleration pa tudi mislim, da nimam izklopljen. Poskusil sem ga vklopiti tam pod advanced settings -> troubleshooting, pa nimam na izbiro nobene opcije. Graficno kartico mi povsod zazna, kot sem rekel, so tudi rezultati testov OK, tako da bi mi bilo cudno, da bi dobival take rezultate ob izklopljenem hardware accelerationu. Ali moram kje drugje to vklopiti (imam Windows 7)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ryker ()

darkolord ::

Hm, a niso tiste frekvence na grafični kartici precej čudno nizke (pomoje so nizke tudi za kšn power saving)?

Zheegec ::

Frekvence na grafični so nenormalno čudne, ja :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

hojnikb ::

Hja to so normalne frekvence za 460GTX v idle.
#brezpodpisa

Zheegec ::

Yep...
Ima drugače ta program kakšne posebne zahteve? Najbrž se gre samo za nekompatibilnost... Poglej obremenitev CPUja vmes, ko zadeva dolgo "melje".
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

DejaVu ::

Očitno tvoj program NE koristi grafične kartice sploh, ampak uporabi CPU za delo. Jaz bi iskal razlog tu nekje okoli, zakaj se to dogaja. V BIOSu maš verjetno opcijo da izklopiš integrirano grafo (to probaj najprej), če te opcije ni, potem v Winsu poglej v Device Manager-ju za Display Adapters. Tam boš imel 2 grafični (ena 460GTX, druga pa integrirana - deinštaliraj integrirano, potem pa probaj svoj program spet).

Najnovejše driverje za tvojo grafo dobiš na strani od nvidie - kar moraš tudi obvezno storit, če še nisi.

Sploh, če praviš da premikanje oken po winsu deluje slabo, potem se to dogaja kadar win uporablja softwareski rendering, ergo ne uporablja strojne opreme grafične kartice.

amigo_no1 ::

Cpu dela ok, grafična je problem.

V biosu imaš izklopljeno integrirano grafično ?

Tudi izklopljen Hardware Acceleration pri Flashu (niti nimaš opcije vklopiti ga) kaže da nekaj ni v redu.
btw, zadnja verzija je Flasha je 10.3.183.5.

Preveri v:
start/run/dxdiag -> display (lahko narediš tudi "test direct3d")

Kot tudi v "display properties" (desni klik na namizju oz ukaz "desk.cpl"), da vidiš katero grafično winsi trenutno uporabljajo

Duhec ::

Odpri stranico kompa in poglej, če sta priklopljena oba konektorja (2x6pin) za futrat grafično !

p.s.
Za info okoli grafične uporabi GPU-Z in primerjaj s temi podatki:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Duhec ()

Ryker ::

amigo_no1 je izjavil:

Cpu dela ok, grafična je problem.

V biosu imaš izklopljeno integrirano grafično ?

Tudi izklopljen Hardware Acceleration pri Flashu (niti nimaš opcije vklopiti ga) kaže da nekaj ni v redu.
btw, zadnja verzija je Flasha je 10.3.183.5.

Preveri v:
start/run/dxdiag -> display (lahko narediš tudi "test direct3d")

Kot tudi v "display properties" (desni klik na namizju oz ukaz "desk.cpl"), da vidiš katero grafično winsi trenutno uporabljajo
Ne gre izklopiti integrirane graficne v BIOSu, samo na "automatic" lahko naredis. Drugace pa nimam izklopljenega hardware accelerationa pri flashu, tisto deluje normalno, bi rekel. Da nimam opcije vklopiti oz. izklopiti pa se je nanasalo na Windowse, ceprav zgleda nisem edini in je to morda normalno pri novejsih graficnih. Tako da se mi zdi, da to ne bi smel biti problem sam po sebi.

Prilagam tudi screenshot za DirectX, kjer se prav tako zdi vse OK.

 DirectX

DirectX


Duhec je izjavil:

Odpri stranico kompa in poglej, če sta priklopljena oba konektorja (2x6pin) za futrat grafično !

p.s.
Za info okoli grafične uporabi GPU-Z in primerjaj s temi podatki:

 GPU-Z primerjava

GPU-Z primerjava

Kaksen komentar? So razlike, ampak ne vem, ce so pomembne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plavi ekran pomoč Flashplayer

Oddelek: Pomoč in nasveti
253237 (2831) D-PaX
»

računalnik ! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1039922 (8231) nightbird
»

Računalnik za full HD obdelavo

Oddelek: Kaj kupiti
283780 (2831) opeter
»

Kako vzpostaviti wireless povezavo

Oddelek: Omrežja in internet
86769 (6612) Ryker
»

3D Mark 2006 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
14114751 (9675) kuglvinkl

Več podobnih tem