» »

Dobra knjiga o Linux administraciji?

Dobra knjiga o Linux administraciji?

jeti51 ::

Linux še kar dobro poznam, ocenil bi da srednje dobro. Razumem, kaj se v sistemu dogaja, v konzoli se znajdem, znal bi tudi napisati kakšno enostavno bash skripto in nastaviti firewall, ampak zdaj bi rad to znanje nadgradil na nekoliko višji nivo.

Primer: Dobim v roke Linux sistem, kjer "nekaj ne dela", jaz pa bom vedel, kako se sploh lotiti diagnosticiranja težave in slednjo potem po možnosti tudi odpraviti. Ali pa da znam Linux namestiti "iz nič" na nek računalnik, ampak to ne v stilu Ubuntu inštalacije ("next, next..."), temveč na bolj low-level nivoju, kjer je vse skupaj potrebno dobro poznati, da sploh veš, kaj vse in kako je potrebno skonfigurirati ipd.
Pa potem naprej še tp, kako namestiti X-Windowse, kaj storiti, če npr. ne dela zvok, printer, wireless ali mreža na splošno, pa še kaj o kernel modulih, prevajanju kernela in tako dalje. Pa potem jasno še razna strežniška administrativna opravila kot so zaščita strežnika, postavitev mail strežnika, ftp strežnika, ssh nastavitve, upravljanje uporabniških računov, monitoring delovanja, kakšne so dobre prakse in pasti pri postavitvi strežnika in tako naprej.

Skratka iščem knjigo, ki je primerna za nekoga, ki že ima osnovno in nekaj naprednega znanja, bi pa rad to bolj napredno znanje sedaj še poglobil in razširil. Zaželeno je, da je knjiga o Linuxu na splošno in ni vezana samo na eno distribucijo. Pa če je morda vse skupaj preveč za eno samo knjigo in se preveč mešata desktop in server področje, bom po potrebi kupil tudi dve knjigi. Ker pa je na Amazonu izbira res velika, vas prosim za predloge in tudi za utemeljitve, zakaj ste določeno knjigo predlagali namesto kakšne druge.

Hvala. :)

terryww ::

obširno in še kar podrobno s problemi iz vsakdana. čeprav fokusira na rhel velja večina tudi za druge distrote (ko spremeniš path do cfgjev različnih servisov):
- Tommasino, rhcsa and rhce cert guide
admin iscsi ipd. hecov pa v tej knjigi žal nisem opazil.

za low level se boš učil samo iz prakse. najboljše če ti uspe kaj pokvarit in sam rešiš problem. tud danes ni težko videt kernel panic v popularnih distortih in se igrat z logi... alternativa: vrži kako pred petimi leti popularno verzijo v virtualca in poskusi sestavit full desktop/srver configuracijo. arch, gentoo imajo recimo potrebo po bolj low level hecih, ki so v popularnih distrotih že avtomatizirani (auto hw detect, izbira loadanja modulov ipd).
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

zee ::

Testna namestitev Gentoo-ja v kaksno virtualko. Toliko, kot sem se navadil o GNU/Linux z Gentoo-jem, se preko Ubuntuja verjetno ne bi nikoli.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Poldi112 ::

Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BlaY0 ::

Jaz ti predlagam branje gajdov s http://tldp.org/. To so praktično knjige, ki ti dajo nek "in depth view" v kompletno "sliko" sistema neodvisno od distribucije. S tem se boš najbolje naučil kako najhitreje najti in predvsem razumeti recepte (HOWTO-je) za konkretne probleme, ki pa jih je vse polno po internetZih...

jeti51 ::

Hvala vsem za predloge, no, na koncu sem kljub vsemu odločil za "navadno" knjigo:
http://www.amazon.com/gp/product/013148...

Zelo jo hvalijo, je zelo obsežna in glede na opise mislim, da je zelo primerna za nek srednji nivo znanja. Tudi v TOC so omenjene pravzaprav vse stvari (in še več), o katerih želim poglobiti znanje, pa še med novejšimi je (izdana 2010).

Upam, da smo dobro izbrali, no, plača pa itak firma, hehe.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Paradoks iskanja zaposlitve in možne rešitve

Oddelek: Programiranje
468369 (6151) Smurf
»

Linux - Kje se naučiti? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
10117571 (15187) NeMeTko
»

postal bi programer (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
509705 (8034) videc
»

C++ vs. C (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
766593 (5584) rokpok

Več podobnih tem