» »

knjiga KAM 200X in srednje šole...HELP!

knjiga KAM 200X in srednje šole...HELP!

Klemenn ::

torej..sem 8 razred...in se bo treba vpisat na srednjo šolo...trenutno sem 80% prepričan da bom šel na elektro 4 letno..torej električar/elektronik....zanimajo me predvsem računalniki

če mate kake druge predloge jih povejte..saj ne poznam šol...

zanimam se tut za šolo za računalniškega tehnika...šola je v bistvu zelo podobna elektro 4letni (vsaj predmetnik) ...je pa zato v ljubljani...pa končni naziv je tut drgačen


aj nazaj k knjigi...kdo izdaja knjigo kam 2002? kje na netu jo lahk najdem? kdaj izide kam 2003?

bostjan11s ::

hmn se še spomnim kak je bilo pri nas enostavno ni bilo dosti informacij, pa še tiste ki so bile, so bile od neke kak se ji je že reklo pedagoginje ki je ponavadi govorila kar iz svojih izkušenj izpred 20 let nazaj :)




MI_KO ::

Kaj te sploh zanima?
Če boš šel na elektro- (-tehnik,-nik) ne vem če boš veliko delal z računalniki. Potem je jasno računalniška.
Bolj ti je pomembno vprašanje, če želiš po 4 letni bleščeči karieri na srednji šoli še na faks in če ja, na kateri ter ali uni ali višješolski program.

Recimo, da si želiš pustiti odprte možnosti je najboljša izbira kaka tehnična gimnazija (če si bolj tehničen tip), kajti po končani maturi se lahko vpišeš bilokam, po poklicni maturi (sedaj namest zaključnega izpita) pa le na vš! (Od koder pa se lahko potem po par letih prepišeš na uni iste smeri)

Knjige pa so itak vse isti k. Sposodi si staro! Šole so še vedno iste, učijo isti profesorji,... Edino program in prosta mesta se malenkost spremenijo, to pa ti itak piše v razpisu.
Pa ne nasefat na to kaj ti tam piše al pa na informativne dneve. Na nekaterih šolah ti kažejo nevemkake blaznelaboratorije, ki jih boš samo 1-2× v 4 letih videl in uporabljal ter sodobne računalniške učilnice, ki bodo v 4 letih precej zastarele!!

Gandalfar ::

Jaz ti predlagam da vpises gimnazijiski program. Vse skupaj izgleda priblizno tako kakor nadaljevanje osnovne sole samo, da je na malo visjem nivoju.

S tem si pustis odprte vse poti za nadaljne solanje. Ce bos se vedno zelel se lahko vpises na visokosolski program lahko pa se bos tudi vpisal na univerzitetni program in imas s tem odprto pot vse tja do doktorata.

Pa se tako je da se bos spoznal se z veliko drugimi recmi in morda si bos premislil, ker te bo zamikala kaksna biokemija ali pa kaj podobnega.

Izberi gimnazijo, ce lahko izbiras.

Klemenn ::

možnosti za gimnazijo saj sem trenutno najboljši v clasu...sm gimnazija odpade...osebna reč...:\

what next?

MI_KO ::

Najboljši v klasu!?
Daj, res razčisti te zadeve in se vpiši na kak program, katerega boš lahko zaključil z maturo!!! Če so ti problem starši jih poizkusi prepričati ali organiziraj kak sestanek z šolskim pedagogom (ki lahko mimogrede tudi tebi svetuje!). Saj ne trdim, da so 4 letne sš slabe. Bistvo je odprta možnost za fax!
Če se pa sam bojiš iti na gimnazijo ker boš še 4 leta v šolo hodil in ne boš imel poklica ne skrbi. Za poklic se lahko učiš tudi v več večernih šolah in drugih izobraževalnih programih.
Imaš tudi možnost brezplačnega informiranja na CIPS, kjer boš na podlagi obširne ankete določil svoj tip in poklic, ki ti ustreza! (Vsaj meni je zelo pomagal!)
Pa še enkrat, če si slučajno preslišal: Tehniška Gimnazija!! Sam sem obiskoval strojno gimnazijo in sem z njo kar zadovoljen. Maturo sem odlično opravil na faxu pa nimam nobenih problemov z novimi predmeti, saj sem nekaj predznanja za le te prinesel že iz s.š.! Tak da specialne gimnazije le niso tako slabe! (Edino punc je blo zlo malo!):O .......Tak kot zdaj!:O :O

McHusch ::

Jebediah: Toplo ti priporočam gimnazijo, še posebej če si res najboljši v razredu, kot pravijo. Če ti splošna gimnazija res ne diši, se vpiši na tehniško, kjer prav tako opravljaš maturo. Zelo je namreč nerodna reč, če po štirih letih guljenja srednje strokovne šole spoznaš, da bi morda želel na univerzitetni študij. Če ne verjameš meni, vprašaj Zigggata. Ob koncu osnovne šole namreč ne moreš vedeti kaj te bo zanimalo čez štiri leta. Oziroma se takšni zelo redki.

Ziga Dolhar ::

Na oko bi rekel, da 70 % ljudi, ki obiskujejo gimnazije, tam nimajo česa delat.

Zakaj? Ker se gimnazij drži nek "l33t" prizvok. Je pa res zgolj osnovna šola na višjem nivoju, torej po tudi zelo uspešno zaključeni maturi preprosto nimaš kakršnega koli strokovnega znanja.

Glede univerzitegnega študija -- štiri leta nazaj sem bil len. Da bi se učil? Ne. Cca leto dni nazaj pa mi je "učenje" (ne piflanje, propsim) ratalo všeč. Ampak take stvari, ki me zanimajo -- zato mi letos na Gimnaziji Kranj ni hudega oz. se mi zdi celo "easy".

Klemenn ::

no sej glede šol sem še bolj ``levi´´ vem samo to da bi šel rad na nekej računalniškega :)

Klemenn ::

oz na katero šolo bi pa moral iti če bi hotel biti računalniški inženir in kako možnosti o zaposlitvi bi imel? z računalniškim inženirjem mislim...

Thrivial ::

Najboljse moznosti za nadaljnji studij imas, ce gres na gimnazijo. Kakrsnokoli.

Sicer bi vam pa to morali razlagati v 8. razredu na vsakem koraku. Vsaj nam so...

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

Klemenn ::

jah sej nm...sm sej veš...you can never get too much information..:\

ali3n ::

tudi jaz ti svetujem da greš na gimnazijo in si tako zagotoviš odlično iztočnico za nadaljevanje poklicne izobrazbe. Tako boš dobil dovolj širok spekter znanj iz različnih področij in odločitev o smeri študija bo veliko lažja.

PS: verjemi - gimnazijo bi nardila tudi opica, če bi se učila!>:D Ne se pustit prestrašit da je nevem kolk težko in zajeban,... z malo učenja in pridnosti ti bo ostalo več kot dovolj časa za vse bedarije, hobije, ženske,...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Gandalfar ::

ce gres na gimanzijo se potem lahko vpises v univerzitetni studij na FRI oz. na mariborskem rac. faxu in na koncu postanes diplomirani univerzitetni inzenir rac. oz nekaj podobnega. Za VS pa si omejen na visokosolske studije oz. moras se eno leto zraven delat ce hoces met moznost za maturo potem.
Na koncu visokosolskega studija si diplomirani inzenir racunalnistva oz. nekaj taksnega?

Kje fora. Ce opravis univerzitetni studij si nekaj malega vec prav zaradi tistega naziva 'univerzitetni' in ce te skrbi za zaposlitev ti jo morda lahko prav to zagotovi.

Poleg tega mislm, da so univ. dipl. na malo visjem placniskem rangu kot samo dipl..

PEJT NA GIMANZIJO. Na koncu imas se zmeraj moznost da vpises visokosolski studij. SAMO z tehnicno srednjo solo pa ne bos dobil kaksne posebne sluzbe (ce kasneje ne vpises visokosolskega studija). Kje je razlika? Z univ. diplomo lahko projektiras rac. sisteme in sedis v fancy pisarni in vse medtem, ko si z poklicno solo bolj nekje na ravni prodajalca/serviserja rac. opreme. (pa tud kaksnih 100k+ v placi..)

Zgodovina sprememb…

Klemenn ::

jah sej bom šel najbrž kr na tehnično gimnazijo polj...:\

root987 ::

vi(po vasih odgovorih sklepam da ste na gimnazijah) mi pa povejte a mi go z slednjim uspehom(upajmo na eksterce) prit na gimnazijo:
6 razred- odlicen -> ma:5, ang:4, slo: 4 (ostali predmeti bols)
7 razred- odlicen -> ma:5, ang:4, slo: 4 (ostali predmeti bols)
8 razred- mam dve dvojki, ena z popravlena, za drugo bom pa kmalu ugotovil a mrm al ne
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Matek ::

Mah itak da boš prišo na gimnazijo, sam popravi vse skup.:D
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Ziga Dolhar ::

... ampak vedi. S _samo_ gimnazijo dokončano si pa veliko "manj" kot nekdo s strokovno/poklicno šolo (emm, kar je razlika med tehničnimi pa poklicnimi al strokovnimi, mi ni glih jasno ;)).

root987 ::

da, vendar pa ko ti koncas gimnazijo ter koncas program s katerim nadaljujes bos precej vec ko pa nekdo ki ni sov v gimnazijo.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

wishmaster ::

po štirih letih gimnazije nisi nič .Gimnazija je primerna za tiste ki se še niso odlocili kaj hocejo postati.Po mojem mnenju je gimnazija za piflarje,nobene stvari ne moreš razumet sam napiflaš se jo lahk.
Ti lahk hodiš na gimnazijo pa te naučijo sam teoretično.Ko ti bo pa ker prinesel računalnik pa blage veze ne boš imel.Zato je po mojem boljše it na 4 letno šolo,kot v gimnazijo.
Če te zanimajo računalniki (npr servisiranje),se tega ne boš naučil niti na elektro niti na računalniški šoli.Če te zanima programiranje se vpiši na računalniško šolo.

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Cradle, čestitke, opisal si Gimnazijo.

Ti lahk hodiš na gimnazijo pa te naučijo sam teoretično.Ko ti bo pa ker prinesel računalnik pa blage veze ne boš imel.


In Gimnazija že po sami zasnovi ni strokovna šola, ampak "splošna". Nihče niti ne omenja, da se boš na gimnaziji naučil kaj 'praktičnega', popravljanje računalnika??? Daj no :].

Ampak čisto tako, mimogrede: tudi na strokovnih šolah je vse zgolj sama piflarija, če ti iz u-čenega tebi samemu ne uspe potegniti nekih "pomembnih stvari". Ekonomska šola, naprimer. Računovodstvo izgleda kot piflarija oz. brezveze, ker itak danes tako knjiženje ne obstaja več, sej mamo računalnike...

Ampak bistvo -- RAZUMEVANJE -- leži nekje drugje. Tega pa ne more naučiti nobena šola, ampak mora posameznik sam izluščiti.

wishmaster ::

na tehnični in poklicni šoli imaš nekaj prakse.Sam hodim na elektro 3+2 šolo.In vem kaka je razlika med poklicno in tehnično šolo.Na poklicni maš največ prakse na tehnični jo je manj.Sej je na tehnični šoli nekaj piflarije (MRG.SJK,SOC,AJE,...)Vsaj osnove dobiš-Ko pa končaš šolo pa nimaš blage veze o ničemer.Šele po šolanju se ti specializiraš kaj boš popravljal.
Če bi jaz mel možnost spremenit šolski program bi ga spremenil tako da bi vsi imel nekaj prakse.S tem se vsaj mal naučiš.
Primer:Enemu kolegu iz gimnazije sem mu dal nekaj merit z osciloskopom.Še merilnega območja,kaj šele kalibracije ni znal izvesti.

root987 ::

saj mas prav, v to ni dvoma, vendar pa po koncani gimnaziji se vedno lahko naredis sole ki so jih prej naredili tisti v poklicinih solah. torej, nic ne izgubis.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

kuglvinkl ::

Gimnazija je primerna za tiste ki se še niso odlocili kaj hocejo postati.Po mojem mnenju je gimnazija za piflarje,nobene stvari ne moreš razumet sam napiflaš se jo lahk.

Smeh
Your focus determines your reallity

MI_KO ::

Kaj eni tu celi dan samo v sobi sedite in računalnike gledate ter mislite, da ves svet sestoji iz njih? To je neumno!
Potem pa povejte, kako je z vašo izobrazbo v zgodovini, geografiji, tujih jezikih!!! To so osnove, ki jih bi moral vsak poznat, da razume svet okoli sebe.
Cradle: Pol pa je ta kolega dal tebi za zmešat močno kislino z vodo ti si pa samo ugibal kako je prav! Al pa ti bom jaz dal kroglični ležaj za zmontirat pa me boš samo gledal, ko boš videl da je premajhen. Pa te primere ebi lahko nadaljeval v nedogled!

Dejstvo pa je, da so 3+2 poklicne ter tehniške šole vedno manj vredne! Kaj boste storili, ko se boste čez 10 let za eno delovno mesto potegovali skupaj z uni. dipl. ing. računalniškem inženirjem? Vasi glavni argument bo: "Jaz mam pa 3 leta šolske prakse za sabo" (Smeh). Poglejte si malo predmetnik kakega računalniškega faksa, da boste vidli kaj sploh je to računalništvo!

R0K ::

Tut jest sm bil v dilemi. Teh. gim. ali rač. teh.. Nakonc pa sm pršol do sklepa, da bolje da se še ne odločim kaj točno 'bi rad postal'. Sicer so rač. #1 v mojem lajfu (seveda poleg žensk :D ) ampak nikol ne veš, kak se lohk spremeniš v 4. letih. Lohk da te tut mine. Itak pa lej. Če si vsak dan tlele mal na forumu bereš novice, revije, kaj programiraš alpa popraviš kdaj pa kdaj kak rač. boš znal toliko kot tvoji vrstniki na rač. šoli (vsej po programu, ki sem ga videl).

Itak pa ko boš ti končal SŠ pa mogoče še višjo šolo alpa kako univerzo bodo že ubistvu vsi poklici bazirali na račuanikih. Itak bo mogu vsak met osnove iz računalništva. Če ne je odpisan. Razn če hočeš bit striktno programer pri Hermes SoftLAb, pejt za rač. teh. in tež prfoksom, da hočš bit en programerski geek ;) :P

wishmaster ::

pr nas je važna sam izobrazba.Ni pa važno koliko znaš in koliko narediš in kako delaš.Zato se pa pr nas nič ne naredi.Zato je pa najboljš da si dipl.inženir pa na koncu nimaš blage veze o nobeni stvari.
Edina rešitev pr nas so veze in nič druga.

Naj se slovenija o takih stvareh primerja z evropo !

MI_KO ::

Ja Cradl, seveda! (Pol pa svizec zavije čokolado v folijo!!):D

Povej mi, kaj si se učil ti, česar en univerzitetni diplomirani inženir ne zna. (S tem mislim snov iz stroke, dane bo pomote!) Iz lastnih izkušenj ti povem, da smo na faxu vso 4 letno snov mehanike, matematike, tehniške dokumentacije in fizike vzeli v slabem letu v 1. letniku in to na veliko višjem nivoju kot na strojni gimnaziji, kaj šele na srednji tehnični. Specialni predmeti, kot so varjenje, strojni elementi,... pa še pridejo!

Kaj ti govoriš iz izkušenj al kaj? Sigurno bo en z titulo službo prej dobil kot en s sredno računalniško. To pa zato, ker bi moral biti usposobljen za veliko več stvari kot pa sredno šolo! Toda to službo bo neverjetno hitro izgubil, če svojega znanja ne bo pokazal v zadostni meri! (V moji stroki si za svoje napake celo kazensko odgovoren, torej je znanje nujno napake pa nedopustne!) Res pa je, da so na s. š. posamezniki, katerim je njihov poklic hkrati tudi hobi in se na določene zadeve odlično spoznajo. Toda takšnih je bore malo! Komaj (3-4 na razred!)

Pa ne bluzi z evropo, ker nimaš pojma. Kaj misliš da v Evropi na vodilne razvojne položaje postavljajo 18 letnike, ker so ti meli nekaj prakse v s.š.!

G[e]c ::

Svizci ne zavijajo sam cokolado :D

U easy si vse to vzamte na fkas je treba pridt pa ga nardit drugac nisi nc in to je to :D

Thrivial ::

Samo nekaj v premislek: ce si izredno mocno preprican, da bos sel na neuniverzitetni fakultetni program, raje vpisi tehnicno srednjo solo in ne gimnazije. Kolikor vem, so tocke za sprejem enotne, poklicno maturo pa je otrocje lazje narediti kot pa gimnazijsko.

(Bivsa) sosolka je imela problema, ko se je hotela vpisati na kriminologijo, pa se ni mogla, medtem ko se je lahko na primer kdo iz srednje zivilske.

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

MI_KO ::

Thrivial, tvoje razmišljanje je sicer pravilno, toda:
A si ti v 8. razredu že vedel, da boš šel na Vš? Kaj če si premisliš in si naenkrat recimo namesto farmacije želiš na medicino?

Poleg tega je v življenju vedno pomembno imeti neko splošno razgledanost, katero lahko pridobiš malo v srednji poklicni in osnovni šoli nekaj več na gimnazijah največ pa z branjem literature, potovanjih,... Toda, kdo od nas redno, v lastno zadovoljstvo prebere kakega klasika, se nato pozanima o avtorju in celo razmišlja o simbolih? (Jaz redkokdaj!)

monster-x ::

sam glede knjige Kam 2002 za jebediah-a: knjigo sm jst dobu ko je en po šoli hodu in smo napisal naslov pa to, pol sm pa dobu položnico in jo plačal ter dobil knjigo. mislim, pa da knjiga ni v prosti prodaji. no, tko se mi zdi. malo prašaj.

drgač pa greš raje na kako gimnazijo in pol na kako računalniško fakulteto. jst sm tud neki časa razmišljal, da bi šel na vegovo gimnazijo, sam sm si premislu. tak, da zdj ciljam na gim vič al pa bežigrad. glede na to, da si najboljši v klasu se ti res splača na gimnazijo in pol naprej. verjemi, da se splača

kuglvinkl ::

Toda, kdo od nas redno, v lastno zadovoljstvo prebere kakega klasika, se nato pozanima o avtorju in celo razmišlja o simbolih?

Jaz. Redno kupujem knjige (skorajda izključno leposlovje), ki, med nami, sploh niso prekleto drage (najdražje sem plačal, vsaj mislim, da za Kako pomiriti vampirja by Pekić (okrog 3k SIT), ker je prodajalec vedel, da je knjiga jako redka in so se mi svetile oči. Kaj svetile, žarelo je).

Sta pa dve težavi. Prva, vedet moraš KAJ brati. To lahko izveš tako, da že tako in tako bereš in spoznavaš denimo obdobja in bereš tisto kar te zanima. Lahko pa ti nekdo tudi pove kaj je vredno brati (v praxi izjemno redko).

Drugo, kupuje se stare knjige v antikvariatih (pod avtobusno postajo Drama, Trubarjev antikv., Cunjak in slučajni razstavljalci). Zadnja nosi naslov Zbiralec imen (M.Mazzini), kul roman.

Do kje sem prišel? Po zadnjem štetju in dopolnjevanju tabele pred letom dni sem imel čez dvesto enot. In raste :)

Zdele se mi je utrnila še ena. Na neki knjižnici v Nemčijo so naredili raziskavo, kdo so najslabši izposojevlaci /beri tisti, ki ne vračajo knjig. Študentje prava in teologije. Pa se združi pozitivno in naravno pravo :)
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Thrivial ::

MI_KO: ja?

Toda, kdo od nas redno, v lastno zadovoljstvo prebere kakega klasika, se nato pozanima o avtorju in celo razmišlja o simbolih? (Jaz redkokdaj!)


Zalostno razmisljanje za gimnazijca.

lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

Simko ::

Kako me jezi to slabo informiranje osnovnošolcev!

oz na katero šolo bi pa moral iti če bi hotel biti računalniški inženir in kako možnosti o zaposlitvi bi imel? z računalniškim inženirjem mislim...


Saj to bi moral vedeti, a ne? Pa ne veš. Tako kot jaz celo na koncu gumanizije nisem točno vedel kaj je kaj in kdo je kdo. Res. Če se tukaj nič ne bo spremenilo - uh! Primer:
A: študiram informatiko
B: res? to bedarijo?
A: kako to misliš?
B: ja miške in tiskalnike se učiš? pa word?
A: ...

TO se mi dogaja danes :) Kar glava me zaboli. Torej sam sem hodil na gimnazijo, sedaj sem pa na FERIju. Četrti letnik. Povprečje nad 9. Gimnazija mi je le koristla. Saj ne rečem, da mi katera druga SŠ ne bi, vednar ti povem, da sem še kako hvaležen staršem, da so me prepričali, da je gimnazija prava odločitev.

Če imaš dovolj pik za gimnazijo, le pojdi tja. Brez nadaljnega razmišljanja. To ti jaz polagam na srce. Po gimnaziji pa lepo na FERI v MB ali pa FRI v LJ in to je to. Če si boš takrat še vedno tega želel seveda. Če pa ne, boš imel pa vsa vrata odprta za kaj drugega (seveda z dobrimi ocenami).

MI_KO ::

Vidim, da vas je močno prizadelo dejstvo, da nekateri redkeje pogledajo v knjigo kot vi. Saj ne rečem, da nihče nič ne bere. Toda, roko na srce, precej je takih, ki po maturi ne odpre nobene kvalitetne oz. zgodovinsko pomembne knjige več. Ljudje pač raje berejo aktualni žanr. Pa naj bo to maturant ali osnovnošolec. (Vsaj tipični, ne govorim o posameznikih!)

Sicer pa jaz ne pravim, da so maturanti boljši ljudje! Trdim, da je vsaj 80% dijakov na srednjih poklicnih šolah sposobnih narediti maturo.(Kar nekaj gimnazijcev, pa je nesposobnih, da bi naredili poklicno maturo) Enim so pač pike onemogočile gimnazijsko kariero. Nesmiselno pa je z dobrimi pikami ciljati na zaključni izpit, čes, da po njem boš vsaj poklic imel! Ne živimo več v časih, ko je bila Slovenija polna velike industrije, kjer je vsakdo našel službo. Danes moraš izstopati iz množice, da te opazijo. (Če že nena starši poznajo direktorja)

Ziga Dolhar ::

Se strinjam s Thrivialom.

... hkrati pa se mi zdijo zelo zanimive primerjave o tem, kdo bo lažje dobil službo -- univ. dipl. ing ali "tehnik".

Prvič, govorimo o vsaj štirih letih šolanja razlike in vsaj eni stopnji izobrazbe.

Drugič, veliko je delovnih mest, na katere univ. dipl. ne bo sprejet nikoli. Recimo akviziter -- tukaj ima prednost 'tehnik'. Ali pa timsko delo: dati v ekipo "tehnikov" še enega dohtarja bo jako zanimivo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katero srednjo šolo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6310410 (7005) Janac
»

4. letnik gimnazije (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6926293 (25062) Smurf
»

Kam po OŠ :S?

Oddelek: Šola
362528 (1772) Gandalfar
»

elektr...računalniški tehnik...ali tehnična gimnazija?

Oddelek: Šola
314503 (4056) DavidJ
»

Izbira šole (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
528172 (7395) Klemenn

Več podobnih tem