Forum » Omrežja in internet » T-2jev IPv6 na optiki- nekaj težav
T-2jev IPv6 na optiki- nekaj težav
Brane2 ::
Sem dobil od T-2 pripadajoči /126 subnet-povezovalni segment z naslovom na T-2jevem koncu in na svojem in pa svoj /64 subnet.
Server sem skonfiguriral, od dodeljenega /64 sem odškrnil dva /120 subneta in ju namenil internima omrežjema.
Zanimivo je,d a pridem ven ( recimo ping6 www.arnes.si) samo z routerja. Če pingam ven iz katergakoli /120 subneta, ne dobim nič nazaj.
Na routerju sem zalafual tshark in tam se lepo vidi, da icmp6 ping pride po kartici in da ga router pošlje ven na MAC naslov T-2jevega pointa v povezovalnem segmentu, nikoli pa ne pride nič nazaj.
Forwarding na routerju je vklopljen, tudi pingam lahko iz ene interne mreže drugo, ven pa ne. Promet ven je možen samo z roterja.
Videti je, kot da T-2jev gear ni bil skonfiguriran do konca in router v T-2jevem endpointu ne trza na promet, namenjen mojemu /64 subnetu ampak samo na zahteve, katerih končni cilj je moj endpoint v povezovalnem segmentu.
Sem jaz kaj zaj* ali pa bo treba počakati ponedeljek na tehnično pomoč ?
Server sem skonfiguriral, od dodeljenega /64 sem odškrnil dva /120 subneta in ju namenil internima omrežjema.
Zanimivo je,d a pridem ven ( recimo ping6 www.arnes.si) samo z routerja. Če pingam ven iz katergakoli /120 subneta, ne dobim nič nazaj.
Na routerju sem zalafual tshark in tam se lepo vidi, da icmp6 ping pride po kartici in da ga router pošlje ven na MAC naslov T-2jevega pointa v povezovalnem segmentu, nikoli pa ne pride nič nazaj.
Forwarding na routerju je vklopljen, tudi pingam lahko iz ene interne mreže drugo, ven pa ne. Promet ven je možen samo z roterja.
Videti je, kot da T-2jev gear ni bil skonfiguriran do konca in router v T-2jevem endpointu ne trza na promet, namenjen mojemu /64 subnetu ampak samo na zahteve, katerih končni cilj je moj endpoint v povezovalnem segmentu.
Sem jaz kaj zaj* ali pa bo treba počakati ponedeljek na tehnično pomoč ?
On the journey of life, I chose the psycho path.
Aja, pa mogoče še to: A je pri IPv6 dovoljeno imeti vse ničle v host-id delu ?
V smislu, da bi imel v /120 subnet mreži host, katerega zadnjih 8 bitov IPv6 bi bilo "0" ?
Pri IPv4 sta bili all "1" in all "0" nekako rezervirani kombinaciji...
IPv6 broadcasta nima, torej all "1" ni več zasedena, ne vem pa kako je z all "0".
Sem probal dat routerjevim internim karticam tak all "0" IPv6 pa neki ni delalo, nisem pa prepričan da je bilo ravno to vzrok...
V smislu, da bi imel v /120 subnet mreži host, katerega zadnjih 8 bitov IPv6 bi bilo "0" ?
Pri IPv4 sta bili all "1" in all "0" nekako rezervirani kombinaciji...
IPv6 broadcasta nima, torej all "1" ni več zasedena, ne vem pa kako je z all "0".
Sem probal dat routerjevim internim karticam tak all "0" IPv6 pa neki ni delalo, nisem pa prepričan da je bilo ravno to vzrok...
MonkeyHead ::
Lahko poskusiš poklicat na KC, da ti naložijo novo konfiguracijo. Ampak boš verjetno zelo malo dosegel ker še glede ipv6 nismo dobili pravzaprav nobeih podatkov, kako in kaj.
b ::
all 0 je Subnet router anycast address in ga ne moreš uporabljati.
Sicer pa če rabiš več kot 1 subnet jim reci, naj ti zroutajo en /56. Drobit /64 na manjše dele je PITA. Lahko to sicer počneš, ampak SLAAC je godsend, da ti ni treba tipkat jebenih v6 naslovov vsaj na tistem networku, kjer imaš kliente. In za to rabiš /64.
Sicer pa če rabiš več kot 1 subnet jim reci, naj ti zroutajo en /56. Drobit /64 na manjše dele je PITA. Lahko to sicer počneš, ampak SLAAC je godsend, da ti ni treba tipkat jebenih v6 naslovov vsaj na tistem networku, kjer imaš kliente. In za to rabiš /64.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: b ()
NoName ::
Brane, pošlji mail s svojimi naročniškimi podatki (naročniška številka, morebiti tudi ip naslove dodeljenega povezovalca in subneta) na ipv6 afna t minus 2 pika net pa bo kak stručko še danes pogledal.
za lažjo analizo in odpravo napake bi bilo pa sila dobro videti tudi:
- nastavitve ipja na routerju (ifconfig)
- nastavitve routing tabele na routerju (route -n)
- morebitni požarni zid (ip6tables-save ali ip6tables -L -vvv)
- nastavitve ipja na mašini na 'notranji mreži'
- nastavitve routing tabele na mašini 'notranji mreži'
- morebitne nastavitve požarnega zidu od takiste mašine...
kar se tiče pa dodeljevanja ipjev, pa tistih .0 in .1 v ipv4... ne bo čisto držalo, včasih, ko smo mel classful omrežja je bilo res praviloma tako, sedaj, pa, ko so classless omrežja (CIDR), pa imaš čist brez težav poleg tistih /8, /16 /24 ipd... tudi kaj vmes, ergo, /25 je polovička /24-tke, pa so notri ipji med 0 in 127 ali 128 in 255, če pa je /23, pa imaš dejansko dve "c klasi", torej 192.168.0.0 - 192.168.1.255, ali pa 192.168.2.0 do 192.168.2.255, ... in tako naprej). tisti .1 je bil praviloma ip naslov usmerjevalnika, ni pa nujno...
v ipv6 svetu pa ni potrebe po 'network in broadcast' ipjih iz ipv4 sveta (praviloma prvi in zadnji IP naslov v podomrežju), ker tako ali tako uporabljamo multicaste, link-local naslove in podobn jajc... tako da lahko brez težav nasloviš vse ip naslove v /64, recimo... vključno s prvim (aaaa:bbbb:cccc:1::) ter zadnjim (aaaa:bbbb:cccc:1:ffff:ffff:ffff:ffff)
za lažjo analizo in odpravo napake bi bilo pa sila dobro videti tudi:
- nastavitve ipja na routerju (ifconfig)
- nastavitve routing tabele na routerju (route -n)
- morebitni požarni zid (ip6tables-save ali ip6tables -L -vvv)
- nastavitve ipja na mašini na 'notranji mreži'
- nastavitve routing tabele na mašini 'notranji mreži'
- morebitne nastavitve požarnega zidu od takiste mašine...
kar se tiče pa dodeljevanja ipjev, pa tistih .0 in .1 v ipv4... ne bo čisto držalo, včasih, ko smo mel classful omrežja je bilo res praviloma tako, sedaj, pa, ko so classless omrežja (CIDR), pa imaš čist brez težav poleg tistih /8, /16 /24 ipd... tudi kaj vmes, ergo, /25 je polovička /24-tke, pa so notri ipji med 0 in 127 ali 128 in 255, če pa je /23, pa imaš dejansko dve "c klasi", torej 192.168.0.0 - 192.168.1.255, ali pa 192.168.2.0 do 192.168.2.255, ... in tako naprej). tisti .1 je bil praviloma ip naslov usmerjevalnika, ni pa nujno...
v ipv6 svetu pa ni potrebe po 'network in broadcast' ipjih iz ipv4 sveta (praviloma prvi in zadnji IP naslov v podomrežju), ker tako ali tako uporabljamo multicaste, link-local naslove in podobn jajc... tako da lahko brez težav nasloviš vse ip naslove v /64, recimo... vključno s prvim (aaaa:bbbb:cccc:1::) ter zadnjim (aaaa:bbbb:cccc:1:ffff:ffff:ffff:ffff)
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
@Noname: tut v v4 classfull/classless nima veze pri temu - host part all 1 je broadcast address (OK to je po dogovoru, lahko bi bil katerikoli drug naslov, ne ravno all 1, samo vsi node-i morajo imet istega - ponavadi pač zadnji naslov v subnetu), all 0 je network address in se ga tudi ne da uporabljat. Ne vem pa, če je možno uporabit kaj drugega kot all-0 naslov za network address.
i stand corrected... aaa:bbb:ccc:: oz. aaa:bbb:ccc::0 ne uporabljaj
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
BlueRunner ::
@b: jaz imam na svojem usmerjevalniku 2001:470...:1:: in deluje čisto ok. Zakaj se ga ne bi dalo uporabljati? Ne mešaj nomenklature iz IPv4 v delovanje IPv6.
@NoName: v prvi si čisto prav povedal. V IPv6 svetu ni "broadcast" in "network" naslovov, ki bi mešali glave. Kamot lahko z ND "odkriješ" tudi 2001:...:: naslov in delaš normalno naprej. Usmerjevalnik pa je tako ali dosegljiv preko LL naslova (fe80::...). Teoretično in praktično za njega sploh ne rabiš porabiti notranjega IPv6 naslova, če tega ne želiš.
@NoName: v prvi si čisto prav povedal. V IPv6 svetu ni "broadcast" in "network" naslovov, ki bi mešali glave. Kamot lahko z ND "odkriješ" tudi 2001:...:: naslov in delaš normalno naprej. Usmerjevalnik pa je tako ali dosegljiv preko LL naslova (fe80::...). Teoretično in praktično za njega sploh ne rabiš porabiti notranjega IPv6 naslova, če tega ne želiš.
x.sci ::
To je ravno tako kot je rezerviran network naslov v ipv4 subnetu. Ne teoreticno ne prakticno ni nobene omejitve, da ga ne uporabljas. Kljub temu pa se ga nikjer ne uporablja, ker tako ucijo vse knjige/tecaji. Pri ipv6 se ne uporablja x::, ker je to stvar "dogovora" in best practice, ne ker bi bila tehnoloska omejitev (ce imas rfcje bolj za guideline, sicer je rfc jasen glede tega).
Brane2: Subneti >/64 so v ipv6 svetu se vedno tabu (razen kakih p2p linkov). Kot je rekel b, raje si priskrbi vecji prefix.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: x.sci ()
Brane2: Subneti >/64 so v ipv6 svetu se vedno tabu (razen kakih p2p linkov). Kot je rekel b, raje si priskrbi vecji prefix.
Zakaj ? A ne bi bla to neekološka poraba placa ?
Najprej nam v 32-bitnem IPv4 zmanjka placa, zato se odpravimo v IPv6. Prehod je kot grajenje piramide- mučen in boleč in kar nekako večen.
In sedaj, ko smo ga nekako pripravljeni izvesti, zakaj na začetku zasrati zadeve s preseravanjem z naslovnim prostorom ? Ja, danes se ZDI da je placa več ko dost a če se s tem zajebemo, bomo v naravnost burleskni situaciji- po vsem tem cirkusu in stroških nam bo placa spet zmanjkalo.
S tem širjenjem režemo globalni naslovni prostor za čist luksus admina, ko bo pač enkrat konfiguriral omrežje.
Se pravi omejujemo VSE in ZA VEDNO zato, da bi EN admin ENKRAT lažje skonfiguriral SVOJO mrežo.
Zakaj bi komurkoli normalnemu bil /64 pretesen ? Kakšna je konfiguracija, ki ji to ni dosti ( nima pa težav s tem na IPv4) ?
Seveda. Zato pa se ljudje bunijo(mo), zakaj za vraga rabis 64 bitov za host part. Ampak tako so pac postavili protokol in tako sedaj je. Saj je bilo na to temo kar precej debate. Je pa tudi res, da je ipv6 naslovov _veliko_.
Torej, sebi na ljubo se lahko igras z manjsimi subneti, samo to je povecini izguba casa, ker doloceni mehanizmi potem ne bodo delovali.
Edit: Pomoje imamo ljudje problem s predstavo, kako velik je dejansko naslovni prostor ipv6. Del, iz katerega se trenutno dodeljujejo naslovi (2001::), je dovolj velik, da kljub /64 subnetom pokrije vse potrebe, ki si jih lahko zamislimo. Pa je vseeno le majhen delcek celotnega naslovnega prostora.
Torej, sebi na ljubo se lahko igras z manjsimi subneti, samo to je povecini izguba casa, ker doloceni mehanizmi potem ne bodo delovali.
Edit: Pomoje imamo ljudje problem s predstavo, kako velik je dejansko naslovni prostor ipv6. Del, iz katerega se trenutno dodeljujejo naslovi (2001::), je dovolj velik, da kljub /64 subnetom pokrije vse potrebe, ki si jih lahko zamislimo. Pa je vseeno le majhen delcek celotnega naslovnega prostora.
Zgodovina sprememb…
Saj to je key part - "ki si jih zamislimo".
In BTW, ko občuduješ velikost naslovnega prostora, si opazil da:
- jo občuduješ v linearnem prostoru ( uujeboteee kolk naslovov. Če bi vsakem elektronu v vsakem atomu ob vsakem obratu dal novi IP, bi jih imel zadosti za XXYY na ZZWW let etc crap)
- jo "ješ" povsem nelinearno: op cvrc daj mi 64 bitov za moje potrebe. Ah ne, daj mi raje še 8, nek se nadže.
Že v tem bi se kak elektron lahko vrtel brez skrbi za IPv6 dosegljivost že kar nekaj časa. Če se boš spomnil da rabiš še 8 ali 16 bitov, še toliko bolje. Če bi imel na razpolago pa preostanek naslova, bi blo pa že malo težje.
Ko se bo jutri kdo spomnil, da je recimo iz nekega razloga potrebna randomizacija in razpršena uporaba tega dela naslova, bo sranje- globalno.
Folk IMHO dela težko napako tudi z linearno obravnavo časa v tem smislu. Kao "IPv6 bo za kar nekaj časa še dober". Tle je čas bolj malo relevanten, ker njegov vpliv ni linearen. Ne šteje prva skunda, ko je gor par uporabnikov enako kot ena sekunda čez 30 let, ko jih bo gor bogvekoliko.
Če pride do izčrpanja IPv6 in potrebe po spremembah, to ne bo le ponovitev stare vaje, ampak neprimerljivo večja štala - pač ustrezno povečanju mreže v tem času.
In BTW, ko občuduješ velikost naslovnega prostora, si opazil da:
- jo občuduješ v linearnem prostoru ( uujeboteee kolk naslovov. Če bi vsakem elektronu v vsakem atomu ob vsakem obratu dal novi IP, bi jih imel zadosti za XXYY na ZZWW let etc crap)
- jo "ješ" povsem nelinearno: op cvrc daj mi 64 bitov za moje potrebe. Ah ne, daj mi raje še 8, nek se nadže.
Že v tem bi se kak elektron lahko vrtel brez skrbi za IPv6 dosegljivost že kar nekaj časa. Če se boš spomnil da rabiš še 8 ali 16 bitov, še toliko bolje. Če bi imel na razpolago pa preostanek naslova, bi blo pa že malo težje.
Ko se bo jutri kdo spomnil, da je recimo iz nekega razloga potrebna randomizacija in razpršena uporaba tega dela naslova, bo sranje- globalno.
Folk IMHO dela težko napako tudi z linearno obravnavo časa v tem smislu. Kao "IPv6 bo za kar nekaj časa še dober". Tle je čas bolj malo relevanten, ker njegov vpliv ni linearen. Ne šteje prva skunda, ko je gor par uporabnikov enako kot ena sekunda čez 30 let, ko jih bo gor bogvekoliko.
Če pride do izčrpanja IPv6 in potrebe po spremembah, to ne bo le ponovitev stare vaje, ampak neprimerljivo večja štala - pač ustrezno povečanju mreže v tem času.
Seveda. Zato pa se ljudje bunijo(mo), zakaj za vraga rabis 64 bitov za host part. Ampak tako so pac postavili protokol in tako sedaj je. Saj je bilo na to temo kar precej debate. Je pa tudi res, da je ipv6 naslovov _veliko_.
Do tell. Sem mislu da je deliteev net part- host part zgolj umetna- stvar dogovora.
In da lahko potem tudi sam neomejeno delaš sam sebi subnete.
Kateri ?
@x.sci:
Sem prehitro postal, ne da bi temeljito prebral. Tebe torej moti fiksen /64 in ne bi imel probleme z veliko manjšim subnetom, če bi jih lahko dobil več, tudi če bi bilo vsega skupaj za veliko manj od obstoječega /64.
Iz tega izhaja, da hierarhično gledano subneti, ki jih narediš pod /64 niso enakovredno višjim subnetom.
Ene bistvene stvari, ki so možne "zgoraj", "spodaj" ne delajo, če prav razumem ?
Sem prehitro postal, ne da bi temeljito prebral. Tebe torej moti fiksen /64 in ne bi imel probleme z veliko manjšim subnetom, če bi jih lahko dobil več, tudi če bi bilo vsega skupaj za veliko manj od obstoječega /64.
Iz tega izhaja, da hierarhično gledano subneti, ki jih narediš pod /64 niso enakovredno višjim subnetom.
Ene bistvene stvari, ki so možne "zgoraj", "spodaj" ne delajo, če prav razumem ?
Arguemnt linearnosti velja tudi v drugi smeri :) Stevilo naslovov raste eksponentno z vsakim bitom, kar je nekaj, kar je malce tezko dosezt s stevilom klientov.
Poanta je, da za to, kar trenutno rabimo, je taksno razsipavanje "ok", ker se velike vecine naslovnega prostora sploh ne bomo dotaknil.
Ko bomo moral dodeljevat se preostali del, pa lahko zacnemo varcevat. V najslabsem primeru se bo treba it prestevilcenje, kar je se vedno veliko lazje od zamenjave protokola.
Glavni problem itak ni vec naslovni prostor. Ze sedaj imamo velike tezave, kako z routerji shendlat celo zadevo. Kakorkoli, standard sedaj je tak kot je, ne glede na to, ce nam je vsec. Kot bi rekli ameri; don't preach to the converted.
Glede ostalega pa;
Delitev net-host je poljubna. Ampak za to da stvari avtomagicno delujejo, je fino imet kak standard. Zato so pa v zacetku hotel, da ispji vsakemu uporabniku dajo /48 (kako tratenje je potem sele to :). Trenutno veljavni "dogovor" je, da se fizicnim omrezjem dodeljuje /64, za lastni subnetting se pa porabi tisto, kar ti ostane spredaj; pri /56 imas na voljo 255 subnetov po /64. Druga moznost pa je, da za vsak dodaten subnet reces ispju.
Trenutno edina stvar, ki ima probleme, je slaac. Se zna zgodit, da bo zamenjal dhcp za rezidencne uporabnike in domace routerje (ker je stateless), pa znas potem imet probleme. Saj ti drugace nihce ne prepoveduje, da naredis subnete, kot so ti vsec. Povem ti samo, kaj je _trenutno_ best practice.
Poanta je, da za to, kar trenutno rabimo, je taksno razsipavanje "ok", ker se velike vecine naslovnega prostora sploh ne bomo dotaknil.
Ko bomo moral dodeljevat se preostali del, pa lahko zacnemo varcevat. V najslabsem primeru se bo treba it prestevilcenje, kar je se vedno veliko lazje od zamenjave protokola.
Glavni problem itak ni vec naslovni prostor. Ze sedaj imamo velike tezave, kako z routerji shendlat celo zadevo. Kakorkoli, standard sedaj je tak kot je, ne glede na to, ce nam je vsec. Kot bi rekli ameri; don't preach to the converted.
Glede ostalega pa;
Delitev net-host je poljubna. Ampak za to da stvari avtomagicno delujejo, je fino imet kak standard. Zato so pa v zacetku hotel, da ispji vsakemu uporabniku dajo /48 (kako tratenje je potem sele to :). Trenutno veljavni "dogovor" je, da se fizicnim omrezjem dodeljuje /64, za lastni subnetting se pa porabi tisto, kar ti ostane spredaj; pri /56 imas na voljo 255 subnetov po /64. Druga moznost pa je, da za vsak dodaten subnet reces ispju.
Trenutno edina stvar, ki ima probleme, je slaac. Se zna zgodit, da bo zamenjal dhcp za rezidencne uporabnike in domace routerje (ker je stateless), pa znas potem imet probleme. Saj ti drugace nihce ne prepoveduje, da naredis subnete, kot so ti vsec. Povem ti samo, kaj je _trenutno_ best practice.
Arguemnt linearnosti velja tudi v drugi smeri :) Stevilo naslovov raste eksponentno z vsakim bitom, kar je nekaj, kar je malce tezko dosezt s stevilom klientov.
Ja, ampak ješ jih dinamično, ko si se odločal za skupno količino, si se odločil statično- enkrat za čas veljavnosti standarda - v primeru IPv6 to pomeni 128 bitov.
Nisem čisto prepričan v to. Pogruntavanje in testiranje novega protokola ima svoje glavobole, ampak kako misliš rutinsko preštevilčit ves promet na IPv6 "on the fly" ?
Ti se sedaj lahko igraš z dual stack konfiguracijami in se nihče kaj dosti sekira, če v novem delu še ne dela vse kot je treba, pri preštevilčenju tega ne bo...
O.K. Ampak zakaj bi s tem imel probleme jaz ? Dobil sem statične cifre za pov. segment in svoje /64 področje.
S temi nastavim router, na njem aktiviram mehanizme za dodeljevanje IPja znotraj mojih subnetov.
Zakaj bi se moral sekirat, če moj ISP uprablja slaac ali kaj drugega ?
Brane, pošlji mail s svojimi naročniškimi podatki (naročniška številka, morebiti tudi ip naslove dodeljenega povezovalca in subneta) na ipv6 afna t minus 2 pika net pa bo kak stručko še danes pogledal.
Sem poslal. Hvala.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()
@x.sci:
No, "moti". Po mojem mnjenju je prevec, ampak razumem razloge, zakaj so se odlocili za tako cifro -- pac stvar okusa :)
Da, ceprav tisto, kar trenutno ne dela, ni ravno bistveno; imas pa lahko zaradi tega v prihodnosti precej sitnosti in dodatnega dela. Zna se pa zgodit, da bo kdaj tudi kaka bolj pomembna stvar potrebovala /64ke.
O.K. Ampak zakaj bi s tem imel probleme jaz ? Dobil sem statične cifre za pov. segment in svoje /64 področje.
S temi nastavim router, na njem aktiviram mehanizme za dodeljevanje IPja znotraj mojih subnetov.
Zakaj bi se moral sekirat, če moj ISP uprablja slaac ali kaj drugega ?
Ker je to verjetno slaac.
Zgodovina sprememb…
BlueRunner je izjavil:
@b: jaz imam na svojem usmerjevalniku 2001:470...:1:: in deluje čisto ok. Zakaj se ga ne bi dalo uporabljati? Ne mešaj nomenklature iz IPv4 v delovanje IPv6.
Mislim, da nisem mešal nomenklature v4 in v6. Napisal sem, kaj je pri v6 all-0 host address in dal link na RFC, kjer je to opisano. V drugem postu pa sem šel malo off-topic (v4) glede na NoName-ov reply.
Anyway, jaz bom pustil all-0 host naslove lepo pri miru, ker tudi če dela dela zgolj po naključju, ne pa zato, ker bi moralo delat. V bistvu tako kot si opisal... Ja, če imaš en router, in na tistem nastaviš ta naslov, dela. Kaj bo pa ko jih bo več? Kliče po težavah... Če recimo ta router neha routat, pa ohrani ta naslov?
Ampak kot si rekel, na routerju imaš lahko tudi samo LL naslov, jaz iz stare v4 navade ponavadi nastavim tudi subnet::1 in je mir.
Zgodovina sprememb…
No nekaj takega sem tudi jaz mislil. x.sci, ti očitno zadevo zelo dobro poznaš, lahko predlagaš kakšno malo bolj poglobljeno literaturo na to temo? Jaz sem se naučil ravno toliko, da lahko kakšno manjše omrežje zrihtam, bi pa z veseljem še prebral kakšno dobro knjigo, da mi ni treba suhoparnih RFC-jev študirat v nulo :) To sem delal ko sem imel čas (v srednji šoli, število RFC-jev je blo takrat komajda štirimestno, pa sem jih šel brat od začetka :)
edit na tvoj edit: dej pojasni zakaj pišeš bedarije :)
Zgodovina sprememb…
No, "moti". Po mojem mnjenju je prevec, ampak razumem razloge, zakaj so se odlocili za tako cifro -- pac stvar okusa :)
To je tudi meni padlo v oči. Mislim, zakaj neka fiksna meja. Potem pa so le izplavali na površje možni razlogi:
- če mejo enkrat določiš, potem te nimajo več kaj je*at s političnimi pritiski tipa daj meni /16 subnet, ker sem dal v razvoj tega toliko in toliko $$$$
- mogoče to poceni routing paketov. Če veš, da se host part začne na /64, potem veš da lahko net part vedno spraviš v 64 bitov in veš, kje v naslovu se začne en in drug. Ravno tako verjetno odpade kako binarno drevo ali dva za iskanje znanih subnetov in primerjanje enih z drugimi itd.
Vsak prihranek na tem mestu pomeni lahko v celi mreži veliko, ne samo v denarju za HW, verjetno tudi v času propagacije paketa itd
BlueRunner je izjavil:
Mislim, da nisem mešal nomenklature v4 in v6. Napisal sem, kaj je pri v6 all-0 host address in dal link na RFC, kjer je to opisano. V drugem postu pa sem šel malo off-topic (v4) glede na NoName-ov reply.
Anyway, jaz bom pustil all-0 host naslove lepo pri miru, ker tudi če dela dela zgolj po naključju, ne pa zato, ker bi moralo delat. V bistvu tako kot si opisal... Ja, če imaš en router, in na tistem nastaviš ta naslov, dela. Kaj bo pa ko jih bo več? Kliče po težavah... Če recimo ta router neha routat, pa ohrani ta naslov?
Ampak kot si rekel, na routerju imaš lahko tudi samo LL naslov, jaz iz stare v4 navade ponavadi nastavim tudi subnet::1 in je mir.
Tisto, na kar sem ti repliciral je tvoja izvjava, da je naslov, kjer so vsi host biti na 0, "network address". Kar seveda ni res. To je anycast naslov, ti pa na zunaj izgledajo identično vsem ostalim unicast naslovom. Prvič si napisal prav, potem pa si znova pomešal notri IPv4 poimenovanja.
V bistvu ta naslov dobi vrednost ravno potem, ko imaš več, kot pa samo en usmerjevalnik. Če imaš samo enega, je anycast == unicast. Če kaj kliče po težavah, ptoem kliče po težavah tvoj pristop, da uporabljaš nek X naslov iz omrežja. No... bi klicalo po težavah, če bi imel kdaj v prihodnosti kakšen načrt biti večkratno povezan v omrežje.
Kar se tiče LL naslova, pa se pri usmerjanju privzeto uporablja ravno ta usmerjevalnikov LL naslov - z zelo dobrim razlogom, seveda in, če tega nisi na roke spremenil. Tisti tvoj ...::1 ali pa moj ...:: naslov se pri usmerjanju iz omrežja ven (kar je večinoma edino, kar uporabnika zanima), se ta naslov praviloma ne uporablja.
No nekaj takega sem tudi jaz mislil. x.sci, ti očitno zadevo zelo dobro poznaš, lahko predlagaš kakšno malo bolj poglobljeno literaturo na to temo? Jaz sem se naučil ravno toliko, da lahko kakšno manjše omrežje zrihtam, bi pa z veseljem še prebral kakšno dobro knjigo, da mi ni treba suhoparnih RFC-jev študirat v nulo :) To sem delal ko sem imel čas (v srednji šoli, število RFC-jev je blo takrat komajda štirimestno, pa sem jih šel brat od začetka :)
Hehe, v bistvu si cisto prav povedal. Stvar mora delovat dokler imas samo 1 router s tem naslovom (ekvivalentnost unicast/anycast naslovov -- torej za kliente je to ista stvar).
To po drugi strani pomeni, da klient dela ND (neighbour discovery, isto ko ARP) na ta ip. Torej je vprasanje, kaj naredi router, ko konfigurira all-0 naslov. Ce dela DAD, potem bo stvar delovala (nisem nikjer zasledil, da mora). Sicer je cisto odvisno od tega, kaj naredi klient z odgovori -- nd je multicast in jih lahko dobi vec. To je tipicen problem za podvojene ip naslove, beri: ponavadi ne dela :)
Sicer lahko pogledas kak thetcpipguide.com; ce preskocis razne tabele z oblikami paketkov ipd., je dovolj poglobljen in to-the-point (osebno nisem tip za branje romanov).
BlueRunner: Isti problem imas, ce dodelis all-0 naslov ne-router napravi. Govora pa je bilo o dajanju teh naslovov poljubni napravi.
Anycast naslovi so posebni samo iz vidika hosta, ki ga ima. Iz vidka odjemalca, ki se poskuša na njega povezati, je to navaden unicast naslov in se ga ne obravnava posebej. Če imaš all-host-0 na ne-usmerjevalniku, to ne sme spremeniti ničesar, ker odjemalec še vedno naredi ND in dobi nazaj ustrezen MAC naslov (v LAN-u) oziroma pogleda na kateri usmerjevalnik naj ga pošlje. Po prihodu paketa do cilja, pa ga ta ne-usmerjevalnik ustrezno konzumira tako, kot kateri koli naslov, ki je na njemu lokalen.
BlueRunner je izjavil:
Tisto, na kar sem ti repliciral je tvoja izvjava, da je naslov, kjer so vsi host biti na 0, "network address". Kar seveda ni res. To je anycast naslov, ti pa na zunaj izgledajo identično vsem ostalim unicast naslovom. Prvič si napisal prav, potem pa si znova pomešal notri IPv4 poimenovanja.
Dej beri no... sem ti že napisal, da v tistem postu sem govoril o v4 in ne v6, eksplicitno sem na začetku pisal o v4, pa tudi odgovarjal sem Noname-u, ki je pisal o v4, glej kaj sem napisal:
@Noname: tut v v4 classfull/classless nima veze pri temu - host part all 1 je broadcast address....
Z ostalim kar si napisal se pa strinjam.
BlueRunner: Ni res. Ce imas router, ki se drzi rfcja (ki eksplicitno zahteva, da na all-0 odgovarja router), bo "oglaseval" all-0 naslov. Ko bo all-0 oglasevala se druga naprava, pa je vprasanje, ce bo stvar se delovala.
"Oglaseval"; odgovarjal na ND request po all-0 naslovu.
Edit: Problem je, da klient na ND request potem dobi 2 replyja.
Edit: Problem je, da klient na ND request potem dobi 2 replyja.
Zgodovina sprememb…
Dobro, ampak potem to pomeni da recimo lahko dodeljujem all-0 naslove karticam, ki so na routerju in gledajo v svoja podomrežja in katerih IPv6 je itak gw za druga omrežja ?
@x.sci: Ah, štekam kje sva se zapletla... usmerjevalnik bo avtomatično privzel, da ima all-0 naslov, ne bo pa za njega naredil DAD. Če imaš na isti boradcast domeni potem isti naslov še enkrat ročno nastavljen in nimaš nastavljeno, da je to anycast naslov, potem bo DAD odkril že nastavljen naslov na usmerjevalniku. Če pa nastaviš, da je tudi drugje ta naslov anycast, pa več ne boš imel težav.
Seveda pa se potem vprašaš zakaj točno bi želel imeti router IN še en host z istim naslovom. Ker je RFC predpisal posebno uporabo, je to potem bedarija. Delujoča, a še vedno bedarija.
Kar se tiče tega, da imaš isti naslov N-krat ponovljen v LANu, to ni težava, če uporabljaš anycast. V ND sta potem zgodita dve stvari (RFC 2461). Prva je ta, da se odgovori zamaknejo za naključno število ms, da ne pride do preobremenitve, druga pa ta, da odgovori nimajo "override" bita, kar pomeni, da si klient zapomne prvega prejetega, ostale pa pozabi.
Seveda pa se potem vprašaš zakaj točno bi želel imeti router IN še en host z istim naslovom. Ker je RFC predpisal posebno uporabo, je to potem bedarija. Delujoča, a še vedno bedarija.
Kar se tiče tega, da imaš isti naslov N-krat ponovljen v LANu, to ni težava, če uporabljaš anycast. V ND sta potem zgodita dve stvari (RFC 2461). Prva je ta, da se odgovori zamaknejo za naključno število ms, da ne pride do preobremenitve, druga pa ta, da odgovori nimajo "override" bita, kar pomeni, da si klient zapomne prvega prejetega, ostale pa pozabi.
@Brane2: Kot je povedal BlueRunner, načeloma ne rabiš, glej, tole je pri meni doma:
$ ip -6 ro sh default
default via fe80::218:f3ff:fe98:d1a6 dev eth0 proto kernel metric 1024 mtu 1280 hoplimit 64
Meni v6 povezljivost še vedno dela, kljub temu, da sem na routerju snel stran subnet::1 naslov in ima na LAN-u samo tale LL zgoraj.
AMPAK:
$ ping6 2001:470:xxxx:xxxx::
PING 2001:470:xxxx:xxxx::(2001:470:xxxx:xxxx::) 56 data bytes
From 2001:470:xxxx:xxxx:64b:80ff:fe80:8003 icmp_seq=2 Destination unreachable: Address unreachable
From 2001:470:xxxx:xxxx:64b:80ff:fe80:8003 icmp_seq=3 Destination unreachable: Address unreachable
From 2001:470:xxxx:xxxx:64b:80ff:fe80:8003 icmp_seq=4 Destination unreachable: Address unreachable
Ko dodam ::1 naslov:
64 bytes from 2001:470:xxxx:xxxx::1: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.824 ms
64 bytes from 2001:470:xxxx:xxxx::1: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.339 ms
Tko, tole je zdej praksa, pa se dejmo naprej pogovarjat.
$ ip -6 ro sh default
default via fe80::218:f3ff:fe98:d1a6 dev eth0 proto kernel metric 1024 mtu 1280 hoplimit 64
Meni v6 povezljivost še vedno dela, kljub temu, da sem na routerju snel stran subnet::1 naslov in ima na LAN-u samo tale LL zgoraj.
AMPAK:
From 2001:470:xxxx:xxxx:64b:80ff:fe80:8003 icmp_seq=2 Destination unreachable: Address unreachable
From 2001:470:xxxx:xxxx:64b:80ff:fe80:8003 icmp_seq=3 Destination unreachable: Address unreachable
From 2001:470:xxxx:xxxx:64b:80ff:fe80:8003 icmp_seq=4 Destination unreachable: Address unreachable
Ko dodam ::1 naslov:
64 bytes from 2001:470:xxxx:xxxx::1: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.824 ms
64 bytes from 2001:470:xxxx:xxxx::1: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.339 ms
Tko, tole je zdej praksa, pa se dejmo naprej pogovarjat.
Zgodovina sprememb…
Oh, pa tudi pri VRRPv3 se stvari ne zakomplicirajo. Usmerjanje narediš na LL naslov virutalnega rotuerja, oba routerja pa imata anycast all-0 naslov. LL naslov poskrbi za usmerjanje iz LAN-a proti svetu, all-0 naslov pa še vedno označuje vsakega izmed routerjev, da so to vhodni routerji za določeno mrežo z ustreznim anycast naslovom.
OK, a lahko to potem zaključimo? Se strinjamo da:
a) subnet:: naslova (host part all-0) ne nastavljamo ročno NOBENI napravi.
b) je na routerju fino imeti poleg LL naslova še npr. subnet::1 (ali nekaj drugega enostavno zapomnljivega), kar lahko uporabimo za GW za statično naslavljane node?
Brane, še komentar na tvoje izjave o "neekološkem" zapravljanju naslovnega prostora, prej nisem utegnil (ravno brskam po tcpipguide.com, hvala x.sci!):
Ne spremljam točno, kakšno je stanje z alociranjem providerjem, ampak se mi zdi da dobi vsak /32 ali morda kaj malega več. To je toliko, kot v v4 dobi končni uporabnik. Ne bo zmanjkalo, zlepa. Pa četudi bo (recimo nekje okrog leta 2040), se bo pač uvedlo druge načine addressinga, ki ne bojo več tako zapravljivi. Zaradi tega ne bo treba spreminjat samega protokola, ker ima dovolj vgrajenih rezerv, pač ne bo več /64 na vsakem linku.
a) subnet:: naslova (host part all-0) ne nastavljamo ročno NOBENI napravi.
b) je na routerju fino imeti poleg LL naslova še npr. subnet::1 (ali nekaj drugega enostavno zapomnljivega), kar lahko uporabimo za GW za statično naslavljane node?
Brane, še komentar na tvoje izjave o "neekološkem" zapravljanju naslovnega prostora, prej nisem utegnil (ravno brskam po tcpipguide.com, hvala x.sci!):
So why the "overkill" of going to 128 bits? The main reason is flexibility. Even though we can have a couple zillion addresses if we allocate them one at a time, that makes assignment difficult. We got rid of class-oriented addressing in IPv4 due to the fact that it wasted address space, which is true. The reality, though, is that being able to "waste" address space is a useful luxury.
Ne spremljam točno, kakšno je stanje z alociranjem providerjem, ampak se mi zdi da dobi vsak /32 ali morda kaj malega več. To je toliko, kot v v4 dobi končni uporabnik. Ne bo zmanjkalo, zlepa. Pa četudi bo (recimo nekje okrog leta 2040), se bo pač uvedlo druge načine addressinga, ki ne bojo več tako zapravljivi. Zaradi tega ne bo treba spreminjat samega protokola, ker ima dovolj vgrajenih rezerv, pač ne bo več /64 na vsakem linku.
provider po defaultu dobi /32, pa ga lahko v taistem naslovnem prostoru poveca na /29, saj je, kakor vem, tisto nekak rezervirano zanj...
Ahem. En komentar glede ::1 kot GW za statično naslavljane node... Če nisem (znova) česa narobe razumel. Če že, potem daš za statično nastavljen GW naslov all-0. Na routerju pa nastaviš ...::1, ...::ffff, ...::karkol zato, da lahko točno izbereš na kater router se želiš povezati (za potrebe administracije, ipd.).
To potem pomeni, da lahko notri postaviš dva usmerjevalnika z all-0 in imaš el-cheapo redundanco brez VRRP, ampak do neke mere še kar delujočo.
Za a) pa se pogojno strinjam. Bolje ne nastavljati, ker se lahko začno potem res dogajati stvari, ki jih je težko razumeti.
To potem pomeni, da lahko notri postaviš dva usmerjevalnika z all-0 in imaš el-cheapo redundanco brez VRRP, ampak do neke mere še kar delujočo.
Za a) pa se pogojno strinjam. Bolje ne nastavljati, ker se lahko začno potem res dogajati stvari, ki jih je težko razumeti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlueRunner ()
BlueRunner je izjavil:
Ahem. En komentar glede ::1 kot GW za statično naslavljane node... Če nisem (znova) česa narobe razumel. Če že, potem daš za statično nastavljen GW naslov all-0. Na routerju pa nastaviš ...::1, ...::ffff, ...::karkol zato, da lahko točno izbereš na kater router se želiš povezati (za potrebe administracije, ipd.).
OK, se pravi router rabi nek naslov iz omrežja, za administracijo ipd., pa tudi zato, da se ve oglašat na all-0 anycast. (kot sem poskusil zgoraj na Linuxu, brez naslova iz subneta na interface-u se tudi na all-0 naslov ne oglaša)
Tole s cheap redundanco je tko-tko... sploh ko ti uporabniki priklapljajo svoje wi-fi routerje na omrežje ker "jim v kotu sobe ne lovi dobro signala" ali kaj podobnega :) To sicer ni problem če imaš proper omrežje s proper opremo, ampak v manjših (in srednjih :) podjetjih je pa to dizastr... Iz tega razloga bi jaz raje uporabil unicast naslov routerja. Tistega ni tolk enostavno spizdit oz. se to lažje odkrije.
Hmmm... to pa imaš poanto. Vsi vemo kakšen kaos naredi v omrežju en DHCP in IPv6 tega problema ne rešuje. Če imaš omrežje z NAC, potem imaš verjetno tudi dostop do usmerjevalnikov, ki poznajo VRRPv3.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | IPv6 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Omrežja in internet | 93148 (11163) | Klemen86 |
» | Siol IPV6 in MikrotikOddelek: Omrežja in internet | 5592 (5136) | Lonsarg |
» | VMware Player - DNS server zmešanOddelek: Programska oprema | 5330 (4899) | AndrejO |
» | IPv6 tunnelbrokerOddelek: Omrežja in internet | 1325 (1064) | boogie_xlr |
» | Strežnikov prehod na ipv6Oddelek: Omrežja in internet | 1565 (1299) | x.sci |