» »

Razvijalec jailbreaka za iOS 5 razmišlja o pripravi lastnega DRM

Razvijalec jailbreaka za iOS 5 razmišlja o pripravi lastnega DRM

Essner je mel dovolj teženja neučakanih uporabnikov.

TorrentFreak - Torrentfreak je objavil zanimivo novico o napredku dela na jailbreaku za prihajajoče iOS 5 naprave. Nemški heker Stefan Essner, znan po vzdevku i0n1c, naj bi razmišljal o vključitvi zaščite proti kopiranju (DRM) v svoje bodoče izdaje. To bi uporabnikom jailbrakanih iNapravic preprečilo namestitev piratskih različic aplikacij, npr. iz repozitorija Installous.

Essner je sicer znan po marčevskem untethered jailbraku za iPad (iOs 4.3) in pa podobni rešitvi za iPhone. Prvotni izid je sicer bil v obliki z geslom zaščitene ZIP datoteke, kasneje pa je vendarle našel skupni jezik s skupino dev team in kodo predal njim.

Njegov odnos do skupnosti Apple uporabnikov je bil vedno nekoliko zadržan in na twitterju je redno prosil, naj ga že nehajo gnjaviti za nove release, ker ti bodo, ko pač bodo. Po pojasnilih, ki jih je dal za torrentfreak, naj bi prav tovrsten odnos skupnosti botroval odločitvi za DRM. Praktično ves njegov kontakt z uporabniki naj bi prišel s strani ljudi, ki so želeli piratizirati aplikacije in so to v stilu komentarjev na ne najbolj popolne release na torrent trackerjih tudi jasno povedali. Neučakanost, aroganca, teženje in želja dobiti nekaj zastonj (something for nothing) naj bi bila stalna in dominantna nota sporočil. Essner pač na tak način ni želel več delati.

Administrator strani Installous, heker po imenu "Dissident", je za torrentfreak povedal, da Essnerjeve pomisleke sicer razumejo, vendar smatrajo, da to ni najboljši odgovor na vse skupaj. Celotna ideja jailbrak-a naj bi bila v tem, da lahko uporabnik s svojo napravo počne, kar želi*, brez da bi moral pri tem trpeti samovoljne omejitve Appla in njegovih poslovnih partnerjev iz založniške industrije. V alternativnih app storih naj bi bilo poleg piratskih vsebin tudi veliko programske opreme, ki je uporabniki sicer ne bi bili deležni (npr. aplikacije za sinhronizacijo iTunes zbirke čez brezžično omrežje, ki jo je Apple zavrnil, potem pa skopiral in vnesel v iOS 5 kot svojo izvorno idejo). Dodal je še, da bi Essnerjev neuradni DRM tudi sam slej ko prej padel, vendar da bi bila njegova uporaba v vsakem primeru najslabša možna rešitev za vse skupaj.

Mimogrede, Essnerjevi jailbraki naj bi temeljili zlasti na varnostnih pomanjkljivosti v bralniku Adobe PDF dokumentov, kaj je precej zanimivo, saj se odnosi med Adobe in Apple glede Flasha se še vedno niso ravno otoplili.

* Heker in varnostni inženir Peiter Zatko (aka mudge) je v uvodu k zdaj že kar priletni knjigi Hack-Proofing you Network (Ryan Russel et al., Syngress, 2000) o tem zapisal: "My personal belief is that the only way to move society and technology forward is to not be afraid to tear things apart and understand how they work. I surround myself with people who see the merit to this, yet bring different aptitudes to the table. The sharing of information from our efforts, both internally and with the world, is designed to help educate people on where problems arise, how they might have been avoided, and how to find them on their own."

8 komentarjev

KoMar- ::

Čisto razumljivo. In dobra lekcija za težake :)

LeQuack ::

Oh ne, zdaj bodo morali plačati cel evro za aplikacijo. Le kje bodo sedaj dobili denar za kavo, cigarete in bencin!
Quack !

antonija ::

Neučakanost, aroganca, teženje in želja dobiti nekaj zastonj
Apple users are different. :))
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

dbevfat ::

Tip ni Essner, temveč Esser.
nvr2fat

opeter ::

Evo, odlična poteza.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

smash ::

če ne bo on omogočil tega, bo pa nekdo drug, zato naj ne bo tako pameten

LeQuack ::

smash je izjavil:

če ne bo on omogočil tega, bo pa nekdo drug, zato naj ne bo tako pameten


Lahko kar začneš :)
Quack !

smash ::

:) jaz nimam pojma o tem, sem se pa že naučil, kako danes potekajo te stvari...tako da se ni za bat, da nebi ven prišel jailbreak z podporo installousu


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4214648 (11566) matijadmin
»

Apple WWDC: iCloud (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6927634 (25190) Lonsarg
»

HTC je za Desire zanikal nadgradnjo na Gingerbread (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
7318684 (16003) roli
»

Adobe popustil Applu, podprl HTTP live streaming

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
277423 (5605) nekikr

Več podobnih tem