» »

Sozitje w2k-linux

Sozitje w2k-linux

hominis ::

Zadeva ja nekako taka.
Na masini mam tri particije, vse NTFS in na primarni particiji w2k pro. Tko je racunalnik delal vec kot pol leta rock stable in dokaj hitro. Nakar cveri tretjo particijo formatiram (se prej vse podatke kopiram na D disk) in ji dodelim Fat32 datotecni sistem. Rebootam racunalnik in zazenem instalacijo Mandrake 9.0 linuxa na novo narejeno particijo. Instalacija brez tezav, linuxi delajo.

Nato hocem it spet v w2k in se pojavijo tezave, zagon sistema je postal strahovito pocasen, vecino casa je racunalnik idle, disk neaktiven.

ko se koncno po desetih minutah pred mano pokaze namizje, zacnem lepo klikat. A glejga zlomka, karkoli je povezano s pregledom vsebine diskov, deluje strahovito pocasi. Kliknes ikono My computer in cakas tudi po 5 minut preden ti prikaze stanje vseh diskov, pri tem pa racunalnik idle, procesor in disk neobremenjena, zasedenost pomnilnika v mejah normale. Primer IE se zazene v trenutku ko pa hocem kliknit na jezicek za prikaz ze obiskanih strani spet ista zgodba.

Malcek sumim to, da so bli na particiji kjer je sedaj linux nekateri programi, ki imajo bliznjice v namizju, vendar sta to le dva programa, ki NISTA bila instalirana, vse ostalo pa so bili le podatki.

Malcek se je odzivnost popravila po defragtmentaciji diska, ceprav sem to naredil ze teden nazaj in spet ne bi smel biti to vzrok ... kaksna ideja ?

Sistem: Athlon 1.33, 256 RAM, 40GB disk

noraguta ::

najbrz za boot uporabljas lilo ali grub. ko bootas w2k moras skriti linux particijo.

dr.J ::

Potem ko si premetal podatke z ene particije na drugo, ali si mogoče zagnal računalnik (še brez Linuxa)? Mislim, da imajo windowsi težave sami in da jih linux nič ne moti. Edino datotečnega sistema na linux particiji ne spoznajo (najbrž je ext3).

hominis ::

dr.J mislim da je problem tocno v tem, da se winsi nenehno matrajo prebrat linux particijo, ki bi mogla bit zanje nevidna ... torej verjetno obstaja kaksna resitev v tem, da bi skril to particijo, samo s cim.

Mislim da ma Partition magic eno tako opcijo, a ga zal nimam ... bo treba pogledat kaj v Disk managmentu al kaj je ze tist programcek za handlat particije pod w2k

SasoS ::

Linux particije ni treba skrivat ker jo Winsi ignorirajo tako da more bit problem drugje...

hominis ::

res je winsi bi jo mogli ignorirat ampak je ocitno ne, v tem je problem ...

noraguta ::

ma nic jo ne ignorirajo ce najdejo drive probajo z njim delat, kolk cudno a? skrij particijo v boot managerju.

SasoS ::

In kaj misliš da naredi skrivanje particije? Skrivanje particije samo zamenja tip (oznako) iz 0x07 (ki je NTFS recimo) na 0x17. Winsi ne prepoznajo tega tipa in avtomatično zato ignorirajo drive. Odveč je govort da 0x83 in 0x82 (ext2 in swap) nista na seznamu dovoljenih oznak...Zatorej skrivanje particije ne bo rešilo problema.

hominis ::

SasoS ocitno ni tako, kajti ko sem s Tweak UI skril disk na katerem je linux, se mi sys odziva tko kot pred instalacijo linuxa ...

Windowsi so se ves ta cas matrali prebrat njim neznano particijo !

noraguta ::

saj zadeva je cisto preprosta. prej si imel tri za windowse znane particije. potem pa si eni spreminil tip. ce prej nebi imel gor fat32 ali ntfs tga problem najbrz spolh nebi bilo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

particija z linuxi nezaznana

Oddelek: Pomoč in nasveti
11959 (831) solatko
»

Namestitev Linux-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614705 (3795) Roadkill
»

Linux mi je zaklenil particijo!

Oddelek: Operacijski sistemi
342106 (1669) Lincolin
»

VMWARE za windows

Oddelek: Programska oprema
91466 (1342) raufnk
»

Problem s particijami.

Oddelek: Pomoč in nasveti
101317 (1188) vojkoz

Več podobnih tem