» »

Problem s particijami.

Problem s particijami.

lukaf101 ::

Mam naslednjo teževo.
Prej sm imel winME na eni particiji in linux na drugi. Potem sem imel še eno logično particijo sam za podatke. Pol sm pa zdej inštalirov win2000 tja, kjer sm imel prej winME. Zdej bi pa rad formatirov uno particijo, k mam gor linux, pa se je w windowsih seveda ne vidi (ext2). Doma mam partition magic, včasih mi je lepo delov, zdej mi pa jav napako : Partition's drive letter cannot be identified.
Kako naj formatiram un del diska, kjer mam gor linux ter kako naj datotečni sistem tam spremenim, da bom dov gor lahko win98. Win98 rabm, ker sm dobu en dobr program, k pa na žalost ne dela na win2000.

Že vnaprej hvala za pomoč.

DeViCeD ::

Bootej v Linux tam zazeni fdisk in si spremeni particijo na FAT al pa kej :)
Lp,
Dejan
So, if I press C, E and G I play C?

Gh0st ::

kakor jest kej vem, ni v redu da iz linuxovega fdiska delas ali markas FAT particije.
jest ti priporocam da tam samo zbrises staro particijo in jo se enkrat usvtaris, brez imena (FAT, ext2, minix,..) in potem nekako zbootas win iz diskete ter z MS-ovim fdiskom probas spedenat zadeve....

frudi ::

lahko recimo uporabiš win98 boot disk (če ga imaš) in z fdiskom zbrišeš linux particijo. pravtako lahko zaženeš fdisk preko recovery console v win2000...
skratka, od nekod zaženi fdisk in zbriši.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Lucio ::

ne delaj tega kar ti priporočajo, ker boš zgubu vse podatke (namreč če z fdiskom počneš kakroli z partzicijami gredo vsi podatki v k... - če se ne motim).

Edina rešitev je da uporabiš program kot Partition Magic in podobne.

frudi ::

Lucio, tip pravi, da bi rad sformatiral tisto particijo... nekako se mi zdi, da jo je že odpisal in mu ne gre preveč za podatke na njej.

ah... ko bi ljudje vsaj prebrali celotni topic in nato še malo premislili, preden nekaj na pamet bleknejo...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

lukaf101 ::

Sej mam Partition magic, sam mi ne dela k mi jav že opisano napako. A se da v win2000 narest boot disk, ker nažalost nimam nobene sistemske doma. Sej bi mi blo vsen če bi zgubu podatke na linux particiji, ker mam gor sam linux.
REcovery console, kako se to uporablja?

tec ::

Kakor je meni znano, fdisk pod windowsi ni zmozen pobrisat linux particije. Ali pac?
Najbolj preprosto je, da zazenes fdisk pod linuxi in tam pobrises zelene particije. Resetiras in z fdiskom pod windowsi ustvaris novo FAT particijo.

ZaphodB ::

Torej, ne vem ce kej poznate, ampak preizkuste tale program:

http://www.users.intercom.com/~ranish/p...

imenuje se Partition Manager (PM) in ga fliknete na sistemsko disketo. Program vam prikaze dejansko zgradbo particij v CHS ali LBA sistemu: recimo prva primarne se zacne na 1,0,1 in konca na 20,254,63 (CHS)- dejansko lahko do sektorja natancno nastimas velikost particij ;).

Torej, s sistemsko zazenes comp, zazenes ta program in tam bos videl svojo particijo z datotecnim sistemom ext2. S tem programom preprosto spremenis datotecni sistem iz ext2 v Win fat32, resetiras in formatiras particijo.

fdisk vam recimo ne dovoli ustvarjanje dveh primarnih particij. jest z fdiskom najprej ustvarim eno primarno, jo z PM oznacim kot Hidden, pol neumni fdisk particijo prepzna kot non-dos in vam dovoli ustvaritev se ene primarne. (Vec primarnih rabis ce hoces met vec OSov, ker se botajo nacelno le z primarnih). Z fdiskom naredim se logicne particije, ker je delat logicne z PM malo zapleteno. Pol pa lahk v PM se kej popravis: un-hide prve primarne, nastimas boot flag(aktivna particija), da se primarna/extended zacne na head=0, logicna pa na head=1 itd. Pa ne mislit da je kej narobe ce kaze desno spodaj vse rdece, dokler ne formatiras particije ;)

Sam mal je treba pazt, da kej ne zbrkljas pa je ;)

ZaphodB ::

Aja, pa ce hoces laufat win98 iz une particije kt si mel prej linux, more bit ta particija primarna in ne le logicni pogon. Kolkr jest vem, se linux lahko boota z logicnega, winsi pa ne. Sicer so eni triki, da nekak prisilis win9x da se zazenejo z logicnega pogona, sam se je treba poglobit, raj spremen v primarno.

Pa na nekaterih racunalnikih nekaterih OSov menda ne mores bootat nad 1024tim cilindrom - to sem nek prebral. - ne vem, men cist lepo boota navaden dos tud z 2000tega cilindra.

jest mam recimo dve primarni: na eni win2000, na drugi winMe, pa eno extended in v njej 4 logicne pogone, od tega je en zelo majhen za potrebe boot-managerja. Morm se najt ustrezen boot manager.

dost informacij o multi-boot in particijah je recimo na http://www.xosl.org/ pod faq-howto, pa na strani od partition managerja, ki sem jo ze zgoraj napisol.

vojkoz ::

Hay.. da nem nove teme odpiral! Zanima me kako združiti dve particiji!!!!
Imam Linux Swap particijo in ext2 zdej pa še imam eno ne določeno in sem jo pod partitionmagic naredu da je kot ext2 zdej pa nevem kako jo naj združim v ono prvo linux ext2 particijo ne da bi izgubil na oni podatkov .. Orodje Merge nimam navoljo je sivo obarvan.. Al se da to kako pod linuxu al kak?

L.p.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

boot.ini

Oddelek: Pomoč in nasveti
131758 (1552) Red_Mamba
»

Kako varno odstraniti LINUX ?

Oddelek: Operacijski sistemi
121753 (1545) footprint
»

WinXP- kako dodaš/sparticioniraš/sformatiraš nov HDD ?

Oddelek: Programska oprema
241666 (1447) andrej
»

Problem z particijami!

Oddelek: Pomoč in nasveti
131547 (1363) McHusch
»

win me + win 98 se

Oddelek: Programska oprema
151461 (1319) Spajky

Več podobnih tem