» »

Zabasanost pri WP, Joomli

Zabasanost pri WP, Joomli

AklAm ::

Ne vem, če sploh zastavljam smiselno vprašanje, zato prosim za kakršno koli obrazložitev. Zakupljeno imam gostovanje z 10 GB in neomejenim prometom, na njem nekaj domen. Ker drugega ne znam, se načeloma še vedno oklepam statičnih strani in o bazah, php-ju itd. nimam jasnih predstav. No, s temi mojimi 2 MB velikimi stranmi ni nobenih problemov, ko pa sem obupala nad abgrejdanjem svojega (ne)znanja izdelovanja strani, sem imela namen preklopit kar na Joomlo ali pa WP, pač nekaj že narejenega. Problem z nenehno prekinjajočo ftp povezavo pri nalaganju na strežnik sem rešila s potrpežljivostjo in nalaganjem posameznih delov posebej. Ampak ko je bilo vse skupaj naloženo (ali WP ali Joomla), so se vse (tudi preostale statične) strani nalagale strašno počasi, nenehno je blokiralo poštni strežnik, skratka - situacija. V čem je lahko problem? Hitrost serverja naj bi bila 59.9 kb/sc (info imam z whois-a), a je to prepošasi za take platforme? Iskala sem kaj bolj light, ampak ne najdem nič všečnega. Že vnaprej hvala za vse, kar me bo malce razsvetlilo.

bluefish ::

Menjaj gostitelja.

AklAm ::

bluefish je izjavil:

Menjaj gostitelja.


Zakaj ali vsaj čemu? Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AklAm ()

Tody ::

AklAm ponudniki ki niso sposobni ponudit 100 mega v svet niso vredni da se z njimi ukvarjaš. Ker če tega pogoja nimajo izpolnjenega potem vrjetno tudi dosti ostalih stvari ne štima od varnosti do zanesljivosti do hitrosti. Imaš ogromno izbiro tako glede na ceno kot glede na ostale storitve.

AklAm ::

Hvala, Tody. In ja, pravzaprav je tudi sicer precej izpadov brez opozoril in opravičil, dosegljivost ponudnika je primerljiva z verjetnostjo zadetka pri igrah na srečo, kar se tiče varnosti pa vem premalo, da bi znala ocenit.

Če prav predvidevam, lahko torej izberem katerega koli od pogosto priporočenih ponudnikov in mi bo stvar normalno laufala (npr. Žabca s 16 GB prometa)? Se mi ni treba do onemoglosti ukvarjat z iskanjem informacij o hitrosti prenosa pri le-teh?

bluefish ::

Da, če izbereš kolikor toliko zanesljivega in preverjenega ponudnika, težav ne bi smelo biti.

AklAm ::

Ok. Hvala za pomoč.

Tody ::

Če iščeš gostovanje v sloveniji bi jaz vzel tole http://www.neo-serv.net/gostovanje/gost... če iščeš gostovanje v ameriki pa host gator oz dreamhost.

AklAm ::

Ne znam argumentirat zakaj, ampak v Sloveniji. Vidim, da neo-serv.net kar hvalijo in na onlinenakupi.si majo tud malo boljšo oceno od (zgoraj omenjenega) žabca. Je pa zame to kar precej prostora, prenosa tud nimam veliko ... Ampak mi je daleč najbolj pomembno, da se strani bliskovito odpirajo. Misliš (oziroma veš), da je neo-serv torej "hitrejši" od žabca (in drugih) al je kak drug razlog za tako neposredno priporočilo?

Tody ::

Bliskovito odpiranje v Sloveniji ne opaziš med žabcem in neo-servem. Oba servirata stran povprečno v 7-8 ms. Za slovenijo se odločiš če je večinoma tvojih obiskovalcev iz slo ter nimaš nekaj ekstra potreb po veliki količini prostora ali prometa. Za tujino se odločiš če prostor preprodajaš ali delaš kako youtube stran ali nekaj. Ter ti dostopni časi niso tako pomembni v USA so 180+ ms. Če te pa še kaj zanima pa vprašaj. Zakaj neo-serv nevem ker te ne omejujejo toliko kot žabec.

AklAm ::

Tody je izjavil:

Bliskovito odpiranje v Sloveniji ne opaziš med žabcem in neo-servem. Oba servirata stran povprečno v 7-8 ms.
Tega čisto ne razumem, mogoče misliš, da razlika ni opazna? To je potem dobro, predvsem teh 7-8 ms.

Tody je izjavil:

Za Slovenijo se odločiš, če je večinoma tvojih obiskovalcev iz SI ter nimaš nekaj ekstra potreb po veliki količini prostora ali prometa. Za tujino se odločiš, če prostor preprodajaš ali delaš kako youtube stran ali nekaj. Ter ti dostopni časi niso tako pomembni v USA so 180+ ms. Če te pa še kaj zanima, pa vprašaj. Zakaj neo-serv ne vem, ker te ne omejujejo toliko kot žabec.
Med branjem postov (tukaj in na IM) večkrat naletim na navijanje za tujino, ker naj bi bila gostovanja bolj ugodna oziroma kvalitetna in se mi je (kajpavemzakaj) zdelo pomembno kar vnaprej priznat, da gostovanja v SI ne znam argumentirat. Zato hvala za ta poduk, v vsakem navedenem primeru je zame torej bolje gostovat doma in zdaj celo vem, zakaj.

(Medtem našla tud opozorilo, da si rečejo Zabec in ne Žabec.)

Še enkrat hvala za pomoč.

MrBrdo ::

Vsa unmetered bandwidth (neomejen prenos) gostovanja so vredna mišji drek.
Sicer pa gostovanje v tujini (Evropa) je ponavadi performančno še vedno boljše od vseh poceni gostovanj v Sloveniji. Če gostuješ 5+ strani si omisli managed VPS, ali unmanaged VPS z cPanel licenco in potem nekoga prosiš, ali uporabiš tutorial, da namestiš cPanel. Relativno poceni unmanaged VPS na nizozemskem in v romuniji http://www.intovps.com/, nizozemska/nemčija http://www.hostineuro.com/vpshosting.php. Za managed pa ne vem, pač http://www.google.si/search?sourceid=ch...
Osebno gostujem na IntoVPS nizozemska, in imam odzivni čas 50ms, v primerjavi z zabec.net, ki ima odzivni cas 20ms. Torej razlika je precej zanemarljiva. Ne vem kateri čas je Tody navajal, ampak odzivni čas strežnika bo težko 7-8ms, ker že na optiki maš okoli 10ms latence do kamorkoli. Mogoče je mislil samo čas serviranja strežnika, vendar to je v Sloveniji ponavadi dosti zanič, ker ponavadi bašejo po 100+ strani na en strežnik.

LP
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

user4683 ::

Vredni ogleda so tudi http://www.gigaplanet.si ... poceni, pomagajo če so kakšna vprašanja in zelo zanesljivi (v pol leta še nismo imeli težav, pa gostujemo cel kup različnih Facebook aplikacij).

AklAm ::

@ MrBrdo: Heh, všeč so mi posti, pri katerih moram vsako peto besedno zvezo zguglat, da jih razumem :D Mislim, da sem daleč premalo zahtevni uporabnik, da bi imel VPS zame smisel. V tem trenutku imam res nekje deset strani, ampak so to vse kratke statične strani. Ker sem ugotovila, da Google ponekod višje potegne tiste kontekste, ki sploh niso na svoji domeni, bom ob poteku domen ohranila samo dve ali tri. Za maksimalno 3 WP strani brez hudih pluginov pa bo verjetno dovolj gostovanje. Ampak je bilo branje zelo poučno. Odzivni čas bo verjetno tudi v redu, tudi če ni 8 ms. Slovenskih strani (če lahko predvidevam, da jih večina gostuje doma) načeloma ne označujem kot problematičnega, problematične so samo moje, ko naložim skripto.

Kako pa veš, kje kdo gostuje, da lahko oceniš odzivni čas pri določenem ponudniku? A ni to odvisno od paketa? Kako se lahko torej v živo prepričam, kako funkconira določen paket pri določenem ponudniku? Ali je strežnik pač strežnik in je pomembno samo, kaj (koliko) nabašejo gor in ne, kako gostovanje ti zakupiš.

@ snake: Bom pregledala, kako so pa kaj dosegljivi?

user4683 ::

Dosegljivi v smislu zanesljivosti streznika, odzivnosti in hitrosti? Zelo:) mislim da so v enem letu se brez izpada, odzivnost je pa tudi zelo dobra, ker nimajo zabasanih streznikov.

AklAm ::

V smislu tega, da se odzivajo na klice in mejle, pri zdajšnjem hostu čakam tudi po par dni in sem oblikovala resno frustracijo. Drugače pa gigaplanet nima .si domen?

user4683 ::

Na mejle odgovarjajo hitro, prav tako na klice (tudi ob vikendih zvečer:)) Za .si domene pa nisem prepričan.. Na strani ni omenjeno, sam pa nimam nobene .si domene. Najbolje da jih vprašaš :)

AklAm ::

Bodem to storila. Hvala za priporočilo.

MrBrdo ::

AklAm: Saj nisem predlagal VPS ker bi rabil kaj zahtevnega, ampak zaradi cene. Lahko pa pogledaš tudi za navadno gostovanje v tujini, predvsem avstrija in nemčija. Mislim da boš našla veliko bolj konkurenčne ponudbe kot pa tu v sloveniji. Verjetno da že obstaja kakšna dobra in cenovno ugodna ponudba tudi pri nas, sam jo bo težko najt v kupu plevela in listja.
Avstrija in nemčija pa zato, ker ma večinoma slovenija prek njih speljano povezavo v svet, tako da so najmanjše latence.
Odzivni čas bi lahko delil na odzivni čas povezave (to lahko preveriš s ping) in je odvisen od lokacije, tipa povezave in zabasanostjo povezave, potem pa še odzivni čas strežnika, torej kako hitro lahko servira strani, ta pa je odvisen od moči strežnika in nabasanostjo. V sloveniji je predvsem problem nabasanost pri večjih firmah in šalabajzerstvo pri manjših.
MrBrdo

AklAm ::

MrBrdo je izjavil:

AklAm: Saj nisem predlagal VPS, ker bi rabil kaj zahtevnega, ampak zaradi cene. Lahko pa pogledaš tudi za navadno gostovanje v tujini, predvsem Avstrija in Nemčija. Mislim da boš našla veliko bolj konkurenčne ponudbe kot pa tu v Sloveniji. Verjetno, da že obstaja kakšna dobra in cenovno ugodna ponudba tudi pri nas, sam jo bo težko najt v kupu plevela in listja. Avstrija in Nemčija pa zato, ker ma večinoma Slovenija prek njih speljano povezavo v svet, tako da so najmanjše latence.
Kar se cen tiče, se meni ne zdijo tako hude, da bi bilo nujno iskat alternative na tujih strežnikih. Pri manjših (torej mojih) zahtevah daš za gostovanje od 3 do 10 evrov mesečno, kar (celo preračunano v ljube tolarje) ni znesek, zaradi katerega bi kaj preveč motovilil. To so ena do tri marmelade :) Po drugi strani pa mi je Tody zgoraj naštel, kaj vse so argumenti za Slovenijo, in še na Googlu (menda) težko dopoveš, da je stran namenjena Slovencem, če je emigrirana. (Slednje sem pobrala na seos-u, ni zraslo na moje zeljniku.)


MrBrdo je izjavil:

Odzivni čas bi lahko delil na odzivni čas povezave (to lahko preveriš s ping) in je odvisen od lokacije, tipa povezave in zabasanostjo povezave, potem pa še odzivni čas strežnika, torej kako hitro lahko servira strani, ta pa je odvisen od moči strežnika in nabasanostjo. V Sloveniji je predvsem problem nabasanost pri večjih firmah in šalabajzerstvo pri manjših.
Ok, samo da ni problem moj paket :)

MrBrdo ::

Pri Googlu IP/lokacija strežnika nima nobene veze. Edina stvar ki ima veze, pa še to zelo malo, je domena (.si). Tisto kar je Tody napisal pa tudi ni nek valid argument, za Slovenijo se odločiš če in samo če imaš zelo veliko stran (npr. 5000+ unikatnih uporabnikov dnevno) in seveda pretežno slovenske uporabnike. V vseh drugih primerih lokacija ne igra nobene vloge, ker je edini faktor recimo podvojena latenca, kar je v primeru namesto 20ms -> 50ms v praksi enako nič. Dokler imaš pa za en drek server se tista latenca ne pozna ma čisto nič. Torej Slovenija samo v primeru dedicated serverja oz. kolokacije, IMO. V ostalih primerih vedno najdeš boljšo ali cenejšo konkurenco v tujini.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

AklAm ::

Za Slovenijo se odločiš tudi, če se pri tem preprosto bolje počutiš (to je v mojem primeru). Čeprav pri mojem hostu ni ravno tako, pa lahko verjetno pri ostalih v SI kadar koli obrneš telefon in dobiš kako ekstra informacijo. Če ti je vse jasno, potem ti tega seveda ni treba. Ne predstavljam si, da mi nekaj štekne in poskusim v nemščini vprašat nekaj, česar še v slovenščini ne razumem.

MrBrdo ::

Ja to se strinjam v kolikor ne znaš angleško potem zna biti to faktor. IntoVPS ima npr. support sistem v angleščini, kjer v primeru problemov odpreš ticket in ti odgovorijo ponavadi v roku nekaj minut. Pri slovenskih operaterjih imajo ponavadi bistveno daljše "odzivne čase", vsaj po mojih izkušnjah. Ponavadi mi niti niso hoteli kaj dosti pomagat.
MrBrdo

AklAm ::

Hehe, če ne znaš angleško, tud pri slovenskih hostih nimaš kaj iskat in bog ti pomagaj. Lahko ti pa rata v hrvaški politiki :D Mislim, da vem, kaj namiguješ, ampak res ne najdem lastnih pametnih argumentov. Mogoče so pa provizije pri nakazilih v tujino dovolj velike, da se ne splača? :P

MrBrdo ::

Mogoče se pa lahko tako strinjamo, da se slovenija splača za zelo majhne zadeve, ker imaš kvazi manj dela in je bolj udobno, in za zelo velike zadeve, če imaš lokalni (slovenski) promet?
MrBrdo

AklAm ::

Roka :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Za vse, ki rabite dober webspace PHP, CGI, ipd (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Izdelava spletišč
376286909 (10201) hariscorale
»

gostovanje spletne strani - kateri ponudnik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
8623539 (2356) Lonsarg
»

Izbira novega gostovanja

Oddelek: Omrežja in internet
112814 (2542) gensi
»

Domenca ali Domovanje

Oddelek: Omrežja in internet
255683 (4912) neoserv

Kje je najboljše gostovanje?

Oddelek: Izdelava spletišč
215956 (4885) Gandalfar

Več podobnih tem