» »

Nissan Leaf deli lokacijske podatke vsem stranem prek RSS

Nissan Leaf deli lokacijske podatke vsem stranem prek RSS

The Register - Nissan je pred pol leta predstavil svoj električni avtomobil Leaf, ki ima vgrajen pametni sistem Carwings. Ta spremlja vrsto parametrov, med drugim geografske koordinate, hitrost in končno destinacijo (če je vnesena v potovalni računalnik), ki jih lahko voznik deli s spletno stranjo Nissana, v zameno pa dobi različne nasvete, podatke o povprečni porabi ostalih vozil, napotke za izbiro cest ipd. Sedaj pa je Casey Halverson na svojem blogu objavil odkritje, da Nissan te podatke deli vsevprek.

Ob vsaki sinhronizaciji prek RSS, ki omogoča enostavno spremljanje novosti na spletnih straneh z novicami, blogi in podobnimi, Carwings namreč spletni strani posreduje podatke o lokaciji, hitrosti in destinaciji vozila. Tako te podatke prejmejo vse strani, ki jih je uporabnik nastavil v odjemalca za RSS v Carwingsu za sinhronizacijo. Pošiljanja teh podatkov za zdaj ni mogoče preprečiti. Uporabnika namreč program vpraša le, če podatke posreduje Nissanu, nikjer pa ni omenjeno deljenje še z ostalimi stranmi. Način, kako je to izvedeno, kaže, da se je Nissanu primerila neljuba napaka in da nima zlih namenom. Prav tako tudi večina strani sploh ni vedela, da jim te podatke odjemalec RSS pošilja.

3 komentarji

RejZoR ::

Road limit is 50km/h. You are driving 60km/h. You are speeding lolololol, posting on da police wall lulz. Resno, a res rabimo bedasto sranje od "Facebooka" še v avtih?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

techfreak :) ::

Kje je omenjen Facebook?

RejZoR ::

Sedaj veš zakaj je stvar v narekovajih...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Število lastnikov avtomobila (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5317560 (14938) St235
»

WEC 2015 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10614486 (9537) PrimozR
»

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6830178 (26520) FrizzleFry
»

Starejši avto, z nizko porabo - nasveti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8218750 (12625) Mesar
»

Python templating

Oddelek: Programiranje
132303 (2124) PrimozBo

Več podobnih tem