»

Nissan baterije iz odsluženih leafov uporablja v drugih izdelkih

Slo-Tech - Nissan je bil z Leafom eden prvih ponudnikov električnih avtomobilov, zato so tudi njihove baterije že zelo daleč v svojem življenjskem ciklu. Po 13 letih od prvih leafov so nekateri že na koncu življenjske dobe, medtem ko so baterije še vedno delno uporabne. Vprašanje, kaj storiti z izrabljenimi baterijami v električnih avtomobilih, bo sčasoma srečalo vse proizvajalce. Evropska unija je z uredbo že izrazila zahteve po recikliranju in ponovni uporabi odsluženih baterij. Ena izmed možnosti je delna obnovitev in uporaba baterij za druge namene, kar sedaj počne Nissan.

V začetku leta smo lahko brali, da bi lahko stare baterije uporabljali v stavbah kot hranilnike energije. Nissan je na Japonskem že začel obnavljati iztrošene baterije, ki so se sedaj znašle v prenosnih baterijskih paketih. Na japonski trg so prispeli prenosni hrami električne energije, ki vsebujejo dva baterijska modula iz starih leafov. Vsak leaf jih ima nekaj deset. Posamezni modul shrani 1,67 kWh električne...

24 komentarjev

Nissan Leaf deli lokacijske podatke vsem stranem prek RSS

The Register - Nissan je pred pol leta predstavil svoj električni avtomobil Leaf, ki ima vgrajen pametni sistem Carwings. Ta spremlja vrsto parametrov, med drugim geografske koordinate, hitrost in končno destinacijo (če je vnesena v potovalni računalnik), ki jih lahko voznik deli s spletno stranjo Nissana, v zameno pa dobi različne nasvete, podatke o povprečni porabi ostalih vozil, napotke za izbiro cest ipd. Sedaj pa je Casey Halverson na svojem blogu objavil odkritje, da Nissan te podatke deli vsevprek.

Ob vsaki sinhronizaciji prek RSS, ki omogoča enostavno spremljanje novosti na spletnih straneh z novicami, blogi in podobnimi, Carwings namreč spletni strani posreduje podatke o lokaciji, hitrosti in destinaciji vozila. Tako te podatke prejmejo vse...

3 komentarji

Google krajša URL-je

Google - Spletni servisi, ki iz dolgih in zamudnih naslovov spletnih strani napravijo kratke povezave (bolj znan je npr. tinyurl), so v zadnjem času postali izredno popularni. Ocenjujejo, da je tovrstnih strani na spletu že več kot sto, pridružuje pa se jim še veliki Google. Registrirali so domeno goo.gl, ki počne točno to. Za razliko od obstoječih strani, ki jih lahko uporabniki prosto obiščejo in uporabijo za krčenje naslovov, je Googlova nekoliko izbirčnejša. Njena uporaba je namreč vdelana v Googlovo orodno vrstico za brskalnike in Feedburner RSS, ki ju lahko sedaj uporabimo v ta namen. V uradni predstavitvi na blogu pravijo, da morda v prihodnosti storitev razširijo tudi na samostojno uporabo.

22 komentarjev

Flock, znanilec nove generacije spletnih brskalnikov

Slo-Tech - S spletne strani www.flock.com lahko dolpotegnemo in preizkusimo nov spletni brskalnik.

Njegov namen je pokazati, kaj vse lahko pričakujemo na sceni v prihodnje. Flock vključuje kar nekaj novosti, kot recimo integrirane RSS vsebine, blogi, izmenjava fotografij, vgrajen pa ima tudi odprtokodni iskalnik Clucene.

Ko obiskujemo spletne strani, brskalnik indeksira podatke, tako da do njih lahko dostopamo tudi pozneje, Lahko pa ga nastavimo tudi tako, da po uporabi za sabo počisti indeksirane strani. Še ena od novosti je tudi lasten blog urejevalnik, ki podpira štiri najpopularnejše tipe žnevnikov (WordPress, Movable Type, Typepad in Blogger). Vanj je vgrajen tudi RSS čitalec, tako da lahko naše najljubše bloge prebiramo zbrane na enem mestu.

Zadeva je zaenkrat dosegla različico 0.5.

45 komentarjev

Izšel je Headline Tracker 2.0

Headline Tracker - Izšla je nova različica programa Headline Tracker, ki je namenjen pregledovanju novic na spletnih straneh. Podpira standard RSS in regularne izraze za strani, ki RSS-ja ne podpirajo. To je slovenski program, enostaven in zelo priročen za uporabo. Naj omenimo še, da ima tudi posebno okno, kjer se novice prikazujejo v živo, kot na reklamnem panoju.

Več o programu si preberite na predstavitveni strani.

9 komentarjev

Slo-Techov RSS

Slo-Tech - Zaradi velikega povpraševanja je sedaj na voljo popravljena verzija Slo-Techovega RSS dovoda, ta po novem vsebuje tudi skrajšano besedilo novice. Vse, ki boste novice, na voljo preko zgornje povezave, vključili na svoje spletne strani, prosimo, da vsebine ne osvežujete pogosteje kot vsakih 15 minut. Za pomoč pri uporabi si oglejte seznam RSS odjemalcev, kjer se nahajajo tudi povezave do pripomočkov za vključitev novic v poljubno spletno stran.

Želim si, da bi bili tudi oddelki v forumu dosegljivi v tej obliki.

26 komentarjev

Slo-Tech sedaj podpira RSS

Slo-Tech - Vsi, ki ste si že od nekaj želeli na svojo spletno stran objavljati zadnje naslove Slo-Techovih novic, ste sedaj naleteli na plodna tla. Slo-Tech namreč od danes naprej podpira RSS 2.0, ki vam omogoča enostavno integracijo naših naslovov novic v vaše spletne strani.

XML-datoteka, v kateri imate vse potrebne podatke, se nahaja na stran na slike.slo-tech.com. Vse, ki nameravajo to storitev uporabljati na svojih spletnih straneh, naprošamo, da nas obvestijo po elektronski pošti.

11 komentarjev