» »

SiOL domena - iztek in neobveščanje

SiOL domena - iztek in neobveščanje

urban99 ::

Domene .si imamo registrirane pri SiOLu. Že drugič v zadnjih petih letih nas je Arnes (in ne SiOL) obvestil, da je domena potekla, isti dan so crknili vsi maili v firmi.

Zanima me, če ste ostali dobili kako predčasno opozorilo o izteku domene ali pa je to "normalna" praksa in si bo treba opomnike v koledar delat? 8-O

Gwanaroth ::

Skrbim za 3 firme, ki imajo vsaka svojo domeno pri Siolu (domene.siol.net) in vsako leto cca. 1 mesec pred iztekom dobijo mail z obvestil. Mail je seveda od Siola/Telekoma in ne ARNESa.
Lights often keep secret hypnosis..

jurre ::

sigurno bi moral prejeti mail, tudi na spletni strani je napisano:
Ali me Telekom Slovenije opozarja, da mi bo .si domene potekla?
Telekom Slovenije pošilja obvestila en mesec pred potekom domene. V primeru, da domene kljub temu ne podaljšate, sledi obvestilo s strani Arnesa in sicer tri dni pred potekom

Mail dobis na kontaktni naslov, ki je bil vnesen pri registraciji (iz izkusenj - nekateri so ta obvestila dobili med spam, drugi so dali nek mail, ki ga ne uporabljajo vec...

St235 ::

Lahko ti iz prakse povem, da se je nam lani zgodilo popolnoma enako. Siol ni nič poslal, potem je ša vse crknilo. Odveč omenjat, da domena ni več pri siolu.

Trupl0 ::

Včeraj padli mejli na firmi...STOP...Domena potekla...STOP... Obvestila ni bilo...STOP...SiOL...stop?
If you are going through Hell, keep going !

urban99 ::

Veselica... #rage

b ::

Pa kdo pri zdravi pameti uporablja Siol/Telekom, če le ima na voljo kaj drugega? Razumem da pri dostopu do Interneta morda ni druge izbire, ampak pri domenah... #FAIL.

urban99 ::

Daj kak dober predlog, bom hvaležen. Smo že bili drugje (na začetku, po priporočilu velike spletne agencije) in je bil isti fail.
Pogoj je praktično enostaven... obveščanje :)

knesz ::

urban99 je izjavil:

Daj kak dober predlog, bom hvaležen. Smo že bili drugje (na začetku, po priporočilu velike spletne agencije) in je bil isti fail.
Pogoj je praktično enostaven... obveščanje :)

Pri Hitrost.com imam preko 60 domen registriranih; za vsako domeno pošljejo mail na 2 mail naslova, če se na to ne odzoveš, pa en teden pred iztekom dobiš še kuverto z predračunom za podaljšanje.
Pa ne, nisem zaposlen tam, samo zadovoljen sem z njihovimi storitvami.
lp

techfreak :) ::

Pri Zabec.net te večkrat obvestijo o poteku domene. Najboljše je pa tako, da imaš nastavljeno avtomatsko podaljševanje, kjer ti sami pošljejo predračun oz. bremenijo kreditno kartico, glede na način plačila.

technolog ::

Je tako težko za svoje domene poskrbet? Mater ste nesposobni.

Mene tud noben ne spomne, da si moram zvečer zobe umit.

Malajlo ::

Za začetek preveri kontakte na domeni. Register.si je, recimo, prava odskočna deska.

b ::

@technolog: a ti si zobe samo enkrat letno umivaš? Se vedno spomniš na isti dan, da jih moraš umit, al kako to zgleda?

urban99 ::

tehnolog je ludist po mojem :) A si čem budilko naštelat?

b - maš še ti kak predlog? Se mi zdi, da te poznam in vem da si stručko.

technolog ::

Že kdo slišu za cron na serverju?

Enostavno, ko domeno registriraš, si nastaviš da ti mail komanda pošlje mail vsako leto en mesec pred iztekom (oz. kokr pač želiš). Zanašat se na druge, da bodo naredil stvari namesto tebe, je na tem mestu neodgovorno.

p.s.: Če je kdo bolj napreden, si lahko napiše skriptico, ki lavfa 1x na dan, prečekira WHOIS vseh domen na seznamu in opozori en mesec prej pred expirationDate. Ampak kot sm reku - za ta napredne. In ideja ni slaba.

Zgodovina sprememb…

urban99 ::

Sej fajn nasvet ni kej, ampak situacije ne poznaš in nisi v posebno pomoč. Sploh je pa tale "naprednost" na nekem čudnem nivoju, vsaj v teh časih. Cronjob, ki bo whois čekiral, lepo te prosim, no...

technolog ::

V PHPju imam tako skriptico za pol urce dela, ene par vrstic kode, pa mam mir :D

To seveda, če bi imel kaj več kot tri domene.

urban99 ::

Lej... ne vem kaj naj rečem, razen da aplavdiram. Serverja ta firma sploh nima, ker ga ne rabi. Capisci? Moj point je zgolj ta, da leta 2011 od firme, ki se je potegnila za to, da je registrar, pričakujem da ima cronjob narejen na njihovi strani. Sploh če gre za največjega TK operaterja v državi in sploh za ta keš.
Hotel sem preverit, če je bila ta firma (letos) edina s težavo. Po odzivu Nuclearja in po zarečenih besedah operaterja na helpdesku, mi je jasno, da gre za več firm. In sem pač dobil še eno potrditev, da so na Telekomu lamerji na kubik.

technolog ::

Kam ma pa linkane domene, če nima serverja?

Lej, jst te nočem prepričvat, da maš narobe, jaz bolj ciljam na nesposobnost IT sektorja firm, ki bi te stvari mogli urejat. Da domena firmi poteče in ima firma zaradi tega izpdad poslovanja je NESPREJEMLJIVO!!

Ice-Heki ::

Mogoče domene uporablja samo za elektronsko pošto?
No, pa to ni zadeva te teme.

Priporočam Hehe. Eni izmed najcenejših - cenejši so ponavadi samo tisti, ki imajo akcije. Dobiš mail pred potekom, support na nivoju.

technolog ::

Ni pomembno zakaj uporabljajo.

IT sektor (oseba) ma, da poskrbi za to.

Malajlo ::

@Technolog: temu, da te registrar opozori, se reče dodana vrednost. Ti je urban99 lepo povedal, pa nočeš dojeti in se še kar nekaj napihuješ :|

urban99 ::

@Ice Heki - "Mogoče domene uporablja samo za elektronsko pošto?" - točno to je

St235 ::

technolog je izjavil:

Ni pomembno zakaj uporabljajo.

IT sektor (oseba) ma, da poskrbi za to.


Kaj pa če ni IT osebe?? Pri nas je bila spletna stran pač outsorsana, potem smo pa sami vsebine dodajal. Registracije domene je bla za 5 let. Vmes se je pol zaposlenih vključno z direktorjem menjalo.

Lahko se ti do nezavesti kurčiš, ampak če je siolu preteško poslat eno obvestilo je meni pač preteško jim plačat storitev in grem h konkurenci.

Matwic ::

Če imate aktualne kontaktne podatke (tu se šteje tisto kar je vpisano pod domeno) in niste bili obveščeni / niste dobili predračuna / poziva za plačilo ter vam je domena propadla imate pravico zahtevati odškodnino za poslovno škodo. Bo treba uporabit odvetnika, ampak je uspeh skoraj zagotovljen.

Če ne čekirate mejla, račune pa vržete v koš.... sami ste si krivi.

Dragi ::

Ne cvilite. Če ste kakršnakoli resna firma potem registrirajte domeno na 10 let in s tem ne bo problemov.
com je 8$ letno. Na 10 let pride 70-80$. To je cirka 60-70€.



Pri siolu sem imel 2 domene (kupljene za 4 številke od nekoga drugega) in sem prav lepo dobil obvestilo o poteku. Po vsej verjetnosti je šlo vaše v koš aka spambox.

jurre ::

@Lakotnik29
iz firbca me zanima kdo pa je potem domeno registriral pri vas? Kateri mail ste dali za kontakt, ali ta mail sploh se obstaja?

St235 ::

Registracija domene je bila urejena pred mojim časom s strani takratnega direktorja, dan je bil splošen info email podjetja, ki je bil v uporabi do tistega dne, ko je crknila domena. Naslov podjetja se v tem času ni spremenil, močno pa dvomim, da bi obvestila in računi kar tako romali v koš. Nihče se seveda ne bo spravljal v tožbo zaradi dvodnevnega izpada emailov in web strani. Je bla pa še kar butasta situacija, ker je vse nehalo delat.

Naša ocena je bila, da bi Siol mroal obveščat in posrkbet da do teg ane pride. KEr tega ni storil smo menjali ponudnika. Da o tem, da je konkurenca pol cenejša niti ne govorimo.

Malajlo ::

Ah, pri kontaktih in obveščanju je lahko zadeva precej zapletena...
Firma registrira domeno. Vse v redu in prav.
Kupi novo domeno in kontakti ostajajo kot pri prejšnji.
Prvo domeno "proda" s firmo vred. Kontaktov nihče ne preveri (itak, ane, ampak o tem spodaj).
"Nova" domena ima še mesec časa, obvestilo leti na "staro" domeno, ki pa sploh nima več mailboxa.
"Nova" domena poteče.
Nič ne dela!!!! Sprememba kontaktov vplete lastnika "stare" domene (izjava, podpisi, štemplji). Registrar zayebe pri spremembi kontaktov (vpiše domenskega (v karanteni) na lastniški in tehnični kontakt). Arnes pošilja obvestila na domeno v karanteni. Arnesu tudi ni mogoče poslati zahtevkov (aka potrditve) po mailu in je potrebno vse po faksu.

No, o kontaktih pa tako... Enkrat letno vem, da registrar pošilja mail z opomnikom, da preveriš podatke in jih po potrebi spremeniš. Če recimo, spregledaš tisti "i" v imenu domene, pač spregledaš.
In zato bi moralo biti v interesu vsakega registrarja, da pošlje faks, predračun, pokliče človeka/lastnika kogarkoli, če dobi zavrnjen mail.
In temu se reče dodana vrednost, zaradi katere manjka pač poteraš vse v k... ...in menjaš registrarja.
Ljudje se ukvarjajo s poslom, ne pa z nekimi domenami.

krho ::

http://nepozabi.me/ for the rescue
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z DNS strežnikom

Oddelek: Omrežja in internet
81089 (1023) DejanLes
»

Dvočrkovne .si domene razgrabljene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8822358 (18028) Soprano
»

DNS: .si tld, register, registrarji in postopki (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
625037 (5037) jype
»

Registrarji so v nemilost prepustili skoraj 5-tisoč domen .SI

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
304779 (3522) AtaStrumf
»

SiOL? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
11319881 (12344) goba

Več podobnih tem