» »

Excel rešitev

Excel rešitev

SheBear ::

Pozdravljeni,
prosila bi za vašo pomoč pri usklajevanju excelove tabele.

Moj problem je namreč, da usklajujem podatke, ki jih pridobim iz enega sistem in podatke, ki jih dobim iz drugega sistema nato pa iščem razlike.

Naprimer v vrsti A imam številko računa v vrsti B pa vrednost računa iz enega sistema. Iz drugega sistema pa imam ista dva podatka v vrsti C (številka računa) in D (vrednost računa).

Ugotoviti moram, katerih računov ni oziroma, če se razlikujejo vrednosti pri isti številki računa.

Katero formulo bi morala uporabiti in kako bi morala biti napisana?

Hvala vnaprej!

joze67 ::

A, B, C, D so verjetno stolpci.

Če je to onetimer:
(1) narediš seznam vseh računov (skopiraš račune iz A in račune iz C, npr v stolpec F; stolpec F urediš po velikosti; v sosednji stolpec G napišeš (G1) formulo ="if(F1=F2;0;1)" in jo skopiraš po celem stolpcu; copy stolpec G in paste values na samega sebe (da ne bo presenečenj); urediš F in G po stolpcu G padajoče in poiščeš, kje se končajo 1 - naprej so samo duplikati in brišeš. Brišeš tudi stolpec G, ker je postal odveč (v njem so samo "1", zato jeinformacijska vrednost 0)

(2) v G sedaj napišeš formulo "=vlookup(F1;$A$1:$B$nnn;2;false)" (kjer je nnn # računov v stolpcu A) in razmnožiš po celem stolpcu G (v dolžini stolpca F). Kjer dobiš #N/A, vedi, da računa ni v stolpcu A

(3) v stolpec H napišeš "=vlookup(F1;$C$1:$D$mmm;2;false)" (kjer je mmm # računov v stolpcu C) in razmnožiš po celem stolpcu H (v dolžini stolpca F). Kjer dobiš #N/A, vedi, da računa ni v stolpcu C

(4) v stolpec I napišeš formulo "=if(G1=H1;"";"RAZLIKA")" in razmnožiš po celem stolpcu H (v dolžini stolpca F). Kjer se pojavi napis "RAZLIKA", je prišlo do razlike med vrednostima (no, ali pa eden manjka)

Hvala za hiter in izčrpen odgovor, vendar mi nikakor ne uspe. :(

Zatakne mi se, v drugi točki, kjer mi izpiše vse #N/A, kjub temu, da vem da imam račun v stolpcu A.

joze67 ::

Ena stvar, ki se lahko zgodi, je, da ... si ga nekje polomil(a).
Druga stvar, ki gre lahko narobe, je, da so v stolpcih A in C (pa morda B in D, samo da to ni važno) podatki številke v obliki besedila; pri kopiranju pa so se spremenili v številke. Potem ne bo našel nič. (rešitev? če ni vodilnih ničel, iščeš ""&F1)

Tako je - v stolpcu A sem imela podatek v obliki besedila - v F stolpcu sem jih spremenila, nisem pa tudi v A.

Hvala za pomoč!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

excel makro in vb, kopiranje vrednosti

Oddelek: Programiranje
161372 (1131) max00slo
»

Excel Težava - fukncija

Oddelek: Pomoč in nasveti
202522 (2215) smetko
»

Ali Excel to zna?

Oddelek: Programska oprema
91556 (1290) foofighter
»

Excel, SiMobil račun - Zamenjava stevilk z imeni ?

52122 (2011) ales85
»

[excel] kako dobit ?

51507 (1459) jky

Več podobnih tem