» »

Google dal na stran pol milijarde za poravnavo

Google dal na stran pol milijarde za poravnavo

Pfizer je bil leta 2009 kaznovan z globo višini 2,3 milijarde dolarjev zaradi trženja analgetikov, ki nista bila več na seznamu registriranih zdravil.

The Wall Street Journal - Po pisanju The Wall Street Journala je Google napravil za 500 milijonov dolarjev rezervacij za poravnavo s pravosodnim ministrstvom v primeru oglaševanje ilegalnih spletnih lekarn. Če se namreč izkaže, da je kateri iskalnik s prikazovanjem oglasov za ilegalne dejavnosti služil, je kazensko odgovoren, in prav to pravosodno ministrstvo očita Googlu.

Srž problema so reklame za spletne prodajalne zdravil, ki nimajo sedeža v ZDA. Te kršijo zakonodajo s prodajo ponarejenih, pretečenih ali neodobrenih zdravil, pri čemer zdravniški recept sploh ni potreben, zato je njihovo delovanje v ZDA prepovedano. Če se bo izkazalo, da je Google vede sprejemal oglase teh prodajaln, bo kazensko odgovoren (recimo leta 2007 so se Google, Microsoft in Yahoo poravnali in plačali skupno 31,5 milijona dolarjev zaradi oglaševanja ilegalnih stavnic).

Google se že leta bori s temi ilegalnimi lekarnami. Leta 2003 so nehali prikazovati oglase za ameriške spletne trgovine z vicodinom in viagro, ker je FDA (Ameriška agencija za hrano in zdravila) z grožnjo preiskave začela pritiskati na Yahoo in Microsoft, naj prikazujeta le oglase za spletne lekarne s koncesijami. Toda Google je vztrajal, da bodo reklame za kanadske lekarne ostale. FDA je lani napovedala še eno preiskavo in Google je tedaj prenehal prikazovati sporne oglase.

Google je po neuradnih informacijah že blizu poravnave, ki bo stala pol milijarde dolarjev. To bo ena izmed največjih vsot, ki jih bo katerokoli podjetje plačalo ameriškemu pravosodnemu ministrstvu.


1 komentar

antonija ::

Viagra ni ravno analgetik... bi vsaj kaksen ornk pain-killer dali na sliko no.

Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hewlett-Packard priznal podkupovanje

Oddelek: Novice / Ostale najave
97541 (6352) AndrejO
»

Tudi UPS kaznovan za pomoč pri preprodaji nezakonitih zdravil

Oddelek: Novice / Varnost
103712 (2832) mtosev
»

Google se je poravnal zaradi oglasov za nelegalne lekarne

Oddelek: Novice / Tožbe
74331 (3755) techfreak :)
»

FTC začenja uradno protimonopolno preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
64615 (4115) mtosev
»

Google dal košarico Yahooju?

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
84228 (3413) Jst

Več podobnih tem