Forum » Znanost in tehnologija » Fotonske rakete
Fotonske rakete
P_Nut ::
v eni knjigi sem prebral nekaj o fotonskih raketah. To bodo rakete, ki se bodo poganjale na svetlobo, podobno kot baterija. Iz tega sledi, da bi lahko take rakete dosegalo svetlobo hitrost ( naj bi jo dosegle v nekaj mesecih ), kar pa krši Einsteinovo teo. rel. Tako bi lahko potovali do najbližje zvezde le nekaj vec kot 4 leta!
No, zanima me kdo kaj ve o tem, al pa če mi lahko pove kaksen link.
No, zanima me kdo kaj ve o tem, al pa če mi lahko pove kaksen link.
Brane2 ::
Link ti je lahko kar VARTA ali ka drug proizvajalec baterijskih svetilk
gre za to, da ti je motor pač svetilo. Ker ima foton svojo maso, uporabljaš masni tok fotonskih delcev za reakcijsko maso, od katere se odrivaš.
Pri tem je problem:
- če je izstopna hitrost tvojih delcev nizka, jih moraš porabiti veliko vsako sekundo, da dosežeš željeni potisk. Tako delajo recimo kemične rakete. Pline, nastale po izgorevanju uporablja za pogon. Zato pa potrebuje ogromno goriva, saj je skoraj vsa masa rakete v gorivu. Izstopna hitrost plinov je v vakuumu recimo 1 km/s
- če je izstopna hitrost delcev visoka, jih potrebuješ malo za dani potisk, zato pa je poraba energije visoka. To je slučaj recimo pri ionskih motorjih, ki "streljajo" v okolišnji prostor naelektrene delce. Tu s parsto kilovati pridelaš potisk mogoče 10N. Je pa res, da so izstopne hitrosti visoke in da lahko tudi plovilo zaradi tega dosega visoke hitrosti ob znosni porabi reakcijske mase (delcev, ki jih izmetavaš), zato pa rabiš ogromno električne energije...
gre za to, da ti je motor pač svetilo. Ker ima foton svojo maso, uporabljaš masni tok fotonskih delcev za reakcijsko maso, od katere se odrivaš.
Pri tem je problem:
- če je izstopna hitrost tvojih delcev nizka, jih moraš porabiti veliko vsako sekundo, da dosežeš željeni potisk. Tako delajo recimo kemične rakete. Pline, nastale po izgorevanju uporablja za pogon. Zato pa potrebuje ogromno goriva, saj je skoraj vsa masa rakete v gorivu. Izstopna hitrost plinov je v vakuumu recimo 1 km/s
- če je izstopna hitrost delcev visoka, jih potrebuješ malo za dani potisk, zato pa je poraba energije visoka. To je slučaj recimo pri ionskih motorjih, ki "streljajo" v okolišnji prostor naelektrene delce. Tu s parsto kilovati pridelaš potisk mogoče 10N. Je pa res, da so izstopne hitrosti visoke in da lahko tudi plovilo zaradi tega dosega visoke hitrosti ob znosni porabi reakcijske mase (delcev, ki jih izmetavaš), zato pa rabiš ogromno električne energije...
Thomas ::
v=vcurka*ln(mbruto/mneto)
To v klasični fiziki. Če bi veljala, bi lahko presegel svetlobno hitrost, že s kemično raketo. Vsaj en atom.
Če pa upoštevaš relativistični popravek, dosežeš svetlobno hitrost ravno v trenutku, ko se zadnji atom spremeni v fotone.
To v klasični fiziki. Če bi veljala, bi lahko presegel svetlobno hitrost, že s kemično raketo. Vsaj en atom.
Če pa upoštevaš relativistični popravek, dosežeš svetlobno hitrost ravno v trenutku, ko se zadnji atom spremeni v fotone.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | V CERN-u shranili antimaterijo za 1000 sekund (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 31757 (26820) | Thomas |
» | potovanje po vesolju (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 13798 (12281) | Okapi |
» | Reakcijski motor SamSvojMojsterOddelek: Znanost in tehnologija | 3679 (3181) | HyperKiller |
» | Balon v orbito in zakaj neOddelek: Znanost in tehnologija | 3839 (3323) | Brane2 |
» | V vesolje z balonom, zeppelinom ali čem tretjim?Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 3112 (3112) | Brane2 |