» »

Microsoft pobere 79 % vseh prodanih operacijskih sistemov

Microsoft pobere 79 % vseh prodanih operacijskih sistemov

engadget - Po poročanju analitične družbe Gartner je Microsoft v letu 2010 prodal za 23,85 milijarde dolarjev operacijskih sistemov (tako za namizne računalnike kot strežnike), kar je predstavljalo 78,6 % celotnega prometa z operacijskimi sistemi v preteklem letu, vrednega 30,35 milijarde dolarjev. Microsoft je več kot desetkrat večji od najbližjega konkurenta, ki je IBM s 7,5-odstotnim deležem oz. 2,3 milijardami dohodkov, ki jih lahko pripišejo prodaji operacijskih sistemov. Sledijo še HP (3,7 %, 1,125 milijarde dolarjev prometa), Oracle (2,6 %, 780 milijonov dolarjev prometa), Red Hat (2,0 % oz. 610 milijonov dolarjev prometa) in Apple, ki z 1,7-odstotnim deležem oz. dobre pol milijarde vrednim poslom lani zaključuje prvo peterico.

Prav vsi v prvi peterici so svoje prihodke povečali, še najmanj HP (vsega 1,4 odstotka), najbolj pa Oracle s 7683-krat večjim prihodkom v primerjavi z letom 2009. Za to je seveda kriv nakup Sun Microsystems, saj so v letu 2009 pri Oraclu prodali za vsega 10 milijonov dolarjev operacijskih sistemov (praktično ničeln delež, gledano na eno decimalno mesto natančno). Glede na daleč največji delež je zelo spodobno 8,8-odstotno rast zabeležil tudi Microsoft. Ker je Linux za namizje načeloma brezplačen, jasno nima mesta na tej lestvici. Podjetja, kot je Red Hat, ne prodajajo operacijskega sistema oz. licence same, temveč proti plačilu nudijo strokovno pomoč.

39 komentarjev

driver_x ::

Gartner je tudi objavil, da sta OS/X in Linux operacijska sistema z najhitreje rastočim deležem.

Poldi112 ::

Redhat seveda prodaja tudi OS. Ker to da če ne kupiš podpore nimaš os-a oz. popravkov ni nič drugega kot prodaja supporta IN OS-a.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

ALT ::

Oracle pa je povečal prihodke za 76,8-krat ali za 7683%.

poweroff ::

Stvar semantike...
sudo poweroff

Grumf ::

Sammy73: he he, gartner je tudi objavil:

"The principal risks introduced by open source hinge on the nature of its low (practically zero-cost) barrier to entry. When left unaudited and unmanaged, open-source assets seep into and proliferate within an enterprise's software portfolio as hidden "time bombs" that can eventually result in catastrophic technical failures, security failures, audit compliance violations and intellectual property (IP) risks that create a significant loss of IT value -- and, subsequently, broader business value."

jype ::

-io-, citira Gartner> hidden "time bombs" that can eventually result in catastrophic technical failures, security failures, audit compliance violations and intellectual property (IP) risks that create a significant loss of IT value -- and, subsequently, broader business value."

Kako se to razlikuje od lastniške programske opreme?

Afo ::

driver_x je izjavil:

Gartner je tudi objavil, da sta OS/X in Linux operacijska sistema z najhitreje rastočim deležem.

Mislim lepo te prosim- a niso to že zadnjih 15 let!?
In lej kje so! Morali bi bit že zdavnaj na samem vrhu!
Pa so?
Linux je tam kjer ima mesto- in kjer bo še nekaj časa. To je tudi njegov namen.
300 distribucij, kjer je vsaka namenjena nečemu drugemu in nizkim tržnim deležem.
Linux uporabniki vedo kaj hočejo oz. česa nočejo (nočejo bit uporabniki win v večini). In to je to- ni treba tople vode odkrit ponovno.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

driver_x ::

Riot: ne serji, in še enkrat preberi novico, ki se nanaša na namizne in strežniške operacijske sisteme. Tvoj domet žal ne seže dlje od namizja.

kitaj ::

Grumf je izjavil:

When left unaudited and unmanaged, open-source assets seep into and proliferate within an enterprise's software portfolio as hidden "time bombs" that can eventually result in catastrophic technical failures, security failures, audit compliance violations and intellectual property (IP) risks that create a significant loss of IT value -- and, subsequently, broader business value."

Me zanima, kaj se zgodi z katerim koli premoženjem, če ga pustiš "unaudited and unmanaged"?

Afo ::

driver_x je izjavil:

Riot: ne serji, in še enkrat preberi novico, ki se nanaša na namizne in strežniške operacijske sisteme. Tvoj domet žal ne seže dlje od namizja.

Sej sploh ne vem kaj si s tem neumnim komentarjem hotel povedat! Veš ti!?
Torej po tvoji superinterpretaciji sem govoril točno o tem kar piše v članku! Ja how silly of me.
Še dobro da si uspel prebrat da sta os/x in linux najhitreje rastočim deležem, sicer ne bi vedel kaj drugega napisat (prepisat) v post. Četudi je bedarija.
Ampak res na žalost pa tvoj domet sranja seže preko tvojega namizja.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

pecorin ::

Novica:
Podjetja, kot je Red Hat, ne prodajajo operacijskega sistema oz. licence same, temveč proti plačilu nudijo strokovno pomoč.


ne bi si upal ravno staviti, da to ni res... ampak sem pa skoraj 100% preprican v nasprotno.

to je npr. iz appendix 1 red hat licence za njihove produkte:
Distributing the Software or any portion of the Subscription Services to a
third party or using any of the Subscription Services for the benefit of a third party is a material breach of the Agreement even though the
open source license applicable to individual software packages may give you the right to distribute those packages


Software v licenci definiran kot:
"Software" means Red Hat Enterprise Linux, JBoss Enterprise Middleware and other software programs branded by Red Hat, its Affiliates and/or third parties including all modifications, additions or further enhancements delivered by Red Hat.

driver_x ::

Afo je izjavil:


Sej sploh ne vem kaj si s tem neumnim komentarjem hotel povedat!


Hotel sem povedati, da o zadevah nimaš pojma in zato trosiš traparije. Tudi nisem pričakoval, da boš to razumel.

HeMan ::

driver_x je izjavil:

Afo je izjavil:


Sej sploh ne vem kaj si s tem neumnim komentarjem hotel povedat!


Hotel sem povedati, da o zadevah nimaš pojma in zato trosiš traparije. Tudi nisem pričakoval, da boš to razumel.


Če hočeš, da te bomo razumeli, boš moral argumentirati svoje izjave. Drugače je škoda časa, da sploh kaj pišeš.

driver_x ::

HeMan je izjavil:

Če hočeš, da te bomo razumeli, boš moral argumentirati svoje izjave. Drugače je škoda časa, da sploh kaj pišeš.


Žal se nekaterih stvari ne da zapisati na tako enostaven način, da jih boste vsi razumeli. Lahko bi sicer poizkusil, ampak kot praviš, je škoda časa.

Bor H ::

Probej snet open source očala pa pogledat v svet.
Napisal je točno to kot ti: linux je nišni produkt, ki ima stotine specializiranih distribucij, ki jih uporabljajo tisti ljudje ki hočejo točno tisto kar ponuja, torej razni terminali, netbooki, mobiteli če hočeš in seveda serverji.

driver_x ::

In do kje (govorimo o deležu) je tukaj prilezel?

Bor H ::

Pojma nimam ampak dlje kot drugod. Kot receno, nisni produkt.

driver_x ::

Aha, priznaš da nimaš pojma, a hkrati o zadevi pametuješ.

Bor H ::

Ne, vem da ima Linux vecji delez na serverskem podrocju kot vecinskem 'desktop', enako na mobilnem in verjetno netbook, cifr pa pac nimam v rokavu.

driver_x ::

No, a je bilo tako težko?

Bor H ::

Sej sm reku: pri serverjih, mobitelih in podobnih specializiranih zadevah je prilezel dlje kot pri desktop mašinah. Preprosto zaradi tega, ker se uporablja za namenske/specializirane zadeve ga pa ljudje ne uporabljajo za vsakdanje delo. To je isto kot je Riot napisal.

driver_x ::

OK, na področju serverjev in superračunalnikov se strinjam s tabo, da ne gre za vsakdanjo rabo (čeprav ne vem, zakaj si izbral ravno kriterij "vsakdanje rabe" in zakaj je ravno ta kriterij najpomembnejši), po drugi strani gre pa tukaj za področje, ki je bolj namenjeno strokovnjakom (serverjev in superračunalnikov ne postavlja ravno vsakdo), ki naj bi bolje vedeli, kaj je za njih primerno.
Nikakor se pa ne strinjam, da pri mobilnih napravah ne gre za vsakdanjo rabo.
A pa mogoče razpolagaš s podatkom, kakšen je delež mobilnih naprav napram namiznim računalnikom in kateri izmed teh deležev hitreje raste?

Bor H ::

Seveda, serverje in superračunalnike postavljajo praviloma strokovnjaki in izberejo opcijo ki jim je primernejša, sploh pri serverjih je to velikokrat tudi Windows, stvar osebne odločitve in specifičnih potreb.
Mobiteli so pa tako hecno področje kjer mislim da kater OS imaš ni važno, važen je GUI ne toliko backend, kar pa seveda ne pomeni da je linux neprimeren samo da se mi zdi da pri mobilnih OSih GUI>kernel. Nimam pa nobenega podatka o razmerju in hitrosti rasti. Bi pa reku da je število desktop mašin večje kot število smartphonov, da pa slednji hitreje rastejo.

PrimozR ::

Pri mobitelih je važen GUI in app-base. Android in iOS imata drugo, ostali nimajo, vsja ne še v takšni meri. GUI je pa druga zgodba.

driver_x ::

Sam menim, da so aplikacije še zmeraj najpomembnejši faktor, saj pri delu z računalnikom (tudi mobilnimi napravami) običajno uporabljamo aplikacije. Pri mobilnih napravah je ta segment precej bolj izenačen kot pri namiznih, zato pridejo bolj do izraza drugi faktorji. Na kernel pa se itak spozna zelo malo ljudi.

opeter ::

Od vsega naštetega ima aplikacije in GUI v nulo zrihtan prav Apple.
Res pa je, da strajno pridobivajo tudi konkurenti.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

driver_x ::

opeter: konkurenti pridobivajo zaradi tega, ker imajo svoje izdelke bolj prilagojene povprečnemu okusu. Takih ljudi je zaradi Gaussove porazdelitve največ. Apple cilja nad to skupino. Po poslovnih rezultatih sodeč mu to tudi zelo dobro uspeva. Ne bo pa na tak način nikoli imel prevladujočega tržnega deleža, oz. ga ima (iPad) in ga je imel (iPhone) le pri izdelkih, ki (še) nimajo ustrezne konkurence.

nekikr ::

Uf, fail v razmišljanju. Velik. Konkurenti pridobivajo predvsem zaradi tega, ker imajo malo morje telefonov. Od tistih za 50€ do tistih za 800€. Apple ima The One and Only telefon in to je to. če ti ni všeč, če ti je predrag, če ti ne ustreza ta znamka...si fucked. Nasprotna stran ima pa 10 proizvajalcev, vsak od njih 794 različnih modelov, s subvencijami, brez njih, s pralnim praškom, brez holesterola...ta "malenkost" je tisto zaradi česar Apple ne more imeti prevladujočega tržnega deleža na dolgi rok. Isto je pri prenosnikih in stacionarcih. Apple ima vseh skupaj toliko, kot jih ima Acer za slovenski trg v rangu do 350€.

m22 ::

Največja konkurenca Microsoftu, so nelegane kopije.

PrimozR ::

nekikr je izjavil:

Uf, fail v razmišljanju. Velik. Konkurenti pridobivajo predvsem zaradi tega, ker imajo malo morje telefonov. Od tistih za 50€ do tistih za 800€. Apple ima The One and Only telefon in to je to. če ti ni všeč, če ti je predrag, če ti ne ustreza ta znamka...si fucked. Nasprotna stran ima pa 10 proizvajalcev, vsak od njih 794 različnih modelov, s subvencijami, brez njih, s pralnim praškom, brez holesterola...ta "malenkost" je tisto zaradi česar Apple ne more imeti prevladujočega tržnega deleža na dolgi rok. Isto je pri prenosnikih in stacionarcih. Apple ima vseh skupaj toliko, kot jih ima Acer za slovenski trg v rangu do 350€.

In tvoj post je od opeterjevega drugačen kako točno že? Hint: popolnoma enako si povedal na drug način.

m22 je izjavil:

Največja konkurenca Microsoftu, so nelegane kopije.

Niti ne. Domači uporabniki so vešči uporabe Windowsev, torej je za podjetja logična izbira (Linux bi zahteval dodatno učenje, ki se je že nekajkrat izkazalo za težavno). Podjetja pa plačujejo mastne denarce.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

nekikr ::

Reply je bil na sammy73 post, kjer pravi, da je Apple namenjen nekim super-userjem. Kar seveda niti približno ni res.

driver_x ::

nekkir: narobe si me razumel. Moje mnenje je, da (po opetrovih besedah) v nulo zrihtan GUI in aplikacije pri Applu prepričajo le določen (majhen) del ljudi, povprečnežem pa je za take presežke popolnoma vseeno. O nobenih super userjih nisem govoril, to si dodal ti sam.

driver_x ::

PrimozR je izjavil:

Niti ne. Domači uporabniki so vešči uporabe Windowsev, torej je za podjetja logična izbira (Linux bi zahteval dodatno učenje, ki se je že nekajkrat izkazalo za težavno). Podjetja pa plačujejo mastne denarce.


Govoriti o podjetjih kar na splošno nekako nisma smisla. Ne glede na to pa velja, da so v večjih podjetjih stvari zelo formalizirane. Videl sem celo take skrajnosti, kjer so bili strogo predpisani ohranjevalniki zaslonov in ozadja desktopov. V precej podjetjih so tudi funkcionalnosti operacijskega sistema v glavnem odstranjene (ni dostopa do vhodnih naprav, ni dostopa do interneta, ni dostopa do običajnih aplikacij, ...) in omejene le na možnost zagona tistih nekaj aplikacij, ki so potrebne za delo. Stik s samim operacijskim sistemom je tako zelo majhen.

nekikr ::

Če te citiram:
opeter: konkurenti pridobivajo zaradi tega, ker imajo svoje izdelke bolj prilagojene povprečnemu okusu. Takih ljudi je zaradi Gaussove porazdelitve največ. Apple cilja nad to skupino.


GUI in aplikacije prepričajo le določen del ljudi, a ta del še zdaleč ni majhen. Ravno obratno, ta del je prevladujoč. Zakaj pa misliš, da ljudje masovno kupujejo iPad in iPhone? Zaradi jabolčnega znaka? Daj no, ne padi v povprečje bedakov. Dodelan uporabniški vmesnik in aplikacije prepričajo večino. Prenesi zadevo na desktop OS pa si na istem. GUI+aplikacije. Praktično nikogar ne zanima kaj je v drobovju. Koliko MHz ima zadeva, koliko rama, vse to je brezveze, če deluje kot je treba. In da deluje kot je treba rabiš, spet, GUI in aplikacije.

driver_x ::

nekikr je izjavil:

Zakaj pa misliš, da ljudje masovno kupujejo iPad in iPhone? Zaradi jabolčnega znaka?


Če se ne motim, se androidnih telefonov proda več od iPhonov, Windows Mobile 7 pa je dokaj nova zadeva in je samo še vprašanje časa, kdaj bo prehitela iPhone. Kaj boš pa kupil namesto iPada, če želiš imeti tablico? V preteklosti, ko je bila edina "konkurenca" na področju pametnih telefonov Windows Mobile 6.X in Symbian pa tudi ni bilo težko imeti tako visokega deleža. Glede namizja pa: Apple ponuja računalnike skoraj v vseh tržnih segmentih, tako prenosne kot namizne. Glede na to, da so Appli (po tvojih besedah) tudi boljši in cenejši od vsega ostalega, bi večina ljudi morala imete Appla. Ker pa dejanske številke kažejo neko drugo stanje, je s tvojimi trditvami nekaj narobe. Jaz še vedno vztrajam pri tem, da gre pri Applu za butične izdelke.

nekikr ::

Glede na to, da so Appli (po tvojih besedah) tudi boljši in cenejši od vsega ostalega

Ok, prehenam z debato. S polpismenimi lažnjivci se ne pogovarjam.

driver_x ::

Saj se ne pogovarjaš s sabo!

Bor H ::

sammy, nekikr ni nikoli trdil da je Apple cenejši, kvečjemu da ni toliko dražji kot nekateri želijo prikazati, in tu se strinjam z njim, ne boš pa dobil poceni Appla, ni šans.

PrimozR ::

nekikr je izjavil:

Če te citiram:
opeter: konkurenti pridobivajo zaradi tega, ker imajo svoje izdelke bolj prilagojene povprečnemu okusu. Takih ljudi je zaradi Gaussove porazdelitve največ. Apple cilja nad to skupino.


GUI in aplikacije prepričajo le določen del ljudi, a ta del še zdaleč ni majhen. Ravno obratno, ta del je prevladujoč. Zakaj pa misliš, da ljudje masovno kupujejo iPad in iPhone? Zaradi jabolčnega znaka? Daj no, ne padi v povprečje bedakov. Dodelan uporabniški vmesnik in aplikacije prepričajo večino. Prenesi zadevo na desktop OS pa si na istem. GUI+aplikacije. Praktično nikogar ne zanima kaj je v drobovju. Koliko MHz ima zadeva, koliko rama, vse to je brezveze, če deluje kot je treba. In da deluje kot je treba rabiš, spet, GUI in aplikacije.

Se strinjam. In delež se verjetno veča, vsaj do neke mere, predvsem zaradi sub-par konkurence. Ampak po drugi strani se moramo vprašati, zakaj je konkurenca sub-par. Apple ima koliko konfiguracij računalnikov? Če zadevo MOČNO okleščimo, pridemo do dveh. Intelovi procesorji in čipeti ter AMD-jevi grafični čipi. Pustimo starejše računalnike za tole blazno okleščeno primerjavo ob strani, ker gledamo, kaj se prodaja ta trenutek :D

Pri PC-jih, na katerih tečejo Windows, imamo Intel, AMD in VIA-o pri procesorjih, trenutno iste 3 pri čipsetih, AMD, nVidio, Intel S3 in še koga pri grafičnih čipih, lep nabor zvočnih čipov, FW, USB kontrolerjev, itd. itd. In Microsoft mora ustvariti sistem, ki optimalno deluje na vshe možnih mešanicah teh sistemov. Testiranje in optimiziranje za vse je nemogoče. Za Apple je enostavno.

Enaka zgodba je s telefoni, Android se uporablja na vsem od ~500 MHz do 1,2 GHz dual core superphonov, od 320 x 240 do 960 x 540 pik resolucije zaslona, od 256 do 1+ GB pomnilnika, itd. iOS za telefone mora v trenutni obliki delovati na 600 MHz 3GS-u in 1 GHz iPhone 4, ki imata 480 x 320 oz. 960 x 640 pik ločljivosti. Quad-pumped v bistvu v primeru štirke (z razlogom je tako). Spet, variacij je malo (dve, jeseni verjetno za nekaj časa prihaja še tretja), pri Androidu je zgodba povsem drugačna.

Logično je torej, da je neprimerno lažje optimizirati toliko manj konfiguracij ind a je optimizacija toliko boljša. Delovanje zanesljivejše in gladkejše. Heck, v primeru iOS vs. Android je tudi razvoj samih aplikacij lažji (Poznam enega in verjetno ne edinega Android developerja, ki je k hudiču poslal vse lastnike telefonov z ločljivostjo 240 x 320 pik). In zanesljivost ter gladkost se prodaja, tudi z višjo ceno, ampak vseeno cena pogosto predstavlja pomemben faktor. SPloh ko življenski standard ni tako visok, kot ponekod drugje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
7024199 (21041) no comment
»

Bitstamp dobil novega lastnika

Oddelek: Novice / Kriptovalute
358747 (5421) gendale2018
»

Dobiček Microsofta nespremenjen, kupci čakajo na Windows 8

Oddelek: Novice / Rezultati
3510056 (8329) Icematxyz
»

Zynga hoče zbrati milijardo dolarjev v javni ponudbi delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
289433 (8325) techfreak :)
»

App Store še vedno daleč največji zaslužkar med mobilnimi ekosistemi

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
257229 (6526) antonija

Več podobnih tem