» »

Ogrevanje.

Ogrevanje.

Jeronimo ::

Lepo pozdravljeni.

Soočam se s problemom ogrevanja v dokaj velikem objektu (700m2). Trenutno se zadeva ogreva z kurilnim oljem vendar je to postalo abnormalno drago.

Rešitve katere lahko vključim so:

- ogrevanje na plin (obstoječi peči na kurilno olje zamenjam izgorevalnik) strošek neznan vendar predvidevam okoli 2.000 €
- lesni briketi (prav tako zamenjam izgorevalnik) strošek cca 2.500 €
- v obstoječi toplovodni tokokrog vključim 7KW toplotno črpalko razmerja 3,5 (strošek cca 3.000€) - deluje do -25°C

Kar me zanima je, ali obstajo izračuni koliko kalorij dobimo za posamičen vložen € kurilnega materiala (vključno z kurilnim oljem). Ravno danes sem se pogovarjal, da so lesni briketi daleč najbolj €/kalorije.

Ima kdo mogoče kakšen podatek v tej smeri?

Hvala

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

fosil ::

Glej to temo

Tako je!

Jeronimo ::

Točno to sem rabil.

Hvala lepa.

Najbolje bi bilo torej, če že gremo v investicijo, da nabavimo toplotno črpalko. Na sekance ne vem če bi lahko obstoječi sistem pretvoril brez velikih stroškov - naslednji po stroških so peleti.

Na tejle strani sem našel peči, ki se lahko priklopijo na centralno: http://www.kamini-slo.com/ Podatki za peč so med drugim: poraba peletov: 1,7/2,7 kg/h; moč: 11,3 kW

Torej če naredimo izračun pri predpostavki, da peč pri max moči porabi max kg na uro in to naredimo na mesečnem izračunu: 2,7 kg * 24 ur * 30 dni * 0,22€/kg = 427€ na mesec v primeru da peč dela 24 ur na dan za 11,3 kW peč.

7 kW toplotna črpalka ima 25 KW grelne kapacitete. Izračun na osnovi zgornje enačne: 7 kW * 24 * 30 * 0.12€/kW = 604€ na mesec

Torej če na uč pogledam ... je toplotna črpalka daleč najbolj ugodna oz. bi se lahko primerjala s stroški sekancev iz tabele.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jeronimo ()

Angelika ::

Prosim za nasvet,kateri štedilnik kupiti za etažno centralno ogrevanje(kvaliteten in cenovno ugoden),hiša ima 120 m2 in je dobro izolirana.Je varianta kupiti ugodno po spletu v Nemčiji ali Italiji?Hvala za nasvet,Angelika

Jeronimo ::

Angelika je izjavil:

Prosim za nasvet,kateri štedilnik kupiti za etažno centralno ogrevanje(kvaliteten in cenovno ugoden),hiša ima 120 m2 in je dobro izolirana.Je varianta kupiti ugodno po spletu v Nemčiji ali Italiji?Hvala za nasvet,Angelika

Tukaj poglej:http://r-selena.com/prity/
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Vesoljc ::

ima kdo konkretne izkusnje z pritty peckami? od konkurence so precej cenejse
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Jeronimo ::

katere konkurence? sem gledal kamine in peči, je pritty daleč najcenejši .. še posebno pri kombiniranih pečeh, kjer daješ nekaj v okolico nekaj v sistem
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Vesoljc ::

saj zato sprasujem. druge peci so v biti vsaj 2x drazje. so razlike res samo v ceni? kaksna je kvaliteta izdelava, kako se obnese po parih letih? garancija? da ti pecka spusti vodo po parih letih tud ni prijetno.

ob svojem budgetu sem se namrec zagledal v w17 model
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Jeronimo ::

Ne bi vedel. Spraševal sem prodajalca lansko leto in je rekel, da kakšnih reklamacij še ni bilo.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

NEVA ::

Živjo,

za poslovni prostor 46m2 je prišel poračun za ogrevanje 2400 EUR (ogrevanje na kurilno olje),čeprav je bilo sproti po položnicah že plačano cca. 1000 eur. Na pritožbo nad poračunom je bilo v odgovoru med drugim zapisano, da so bila verjetno okna odprta in ogrevanje na maximum.... radiatorji so sicer 4, vendar je bil priključen le 1, občasno dva.

Celoten poslovni prostor meri cca. 330 m2 (pritličje, zgradba stara cca 15 let) in po montiranju števcev so vsa podjetja dobila precevisok poračun, sploh ker je bil letni račun do leta 2012 okoli 1200 eur....

Podjetje, ki je izstavilo račun je nad pritožbami naknadno odgovorilo še, da bodo naredili še izračun po "starem"??

Ima morda kdo izkušnje s podobnimi zadevami in lahko predlaga, na koga naj se obrnejo? INšpekcijo?

Hvala in lp.

kloko ::

NEVA, najprej priporočilo da drugič takšna vprašanja postavljaj v svojo temo v primerni rubriki.

Glede težav z računom za ogrevanje je tako, da gre za pogodbeno razmerje pravne osebe, ki uporablja poslovni prostor in pravne osebe, ki izdaja račune za ogrevanje. Če se prejemnik računa ne strinja z vsebino, ga lahko zavrne. Strokovne inštitucije, ki se pri pravnih osebah ukvarjajo s takšno problematiko, so računovodstva in odvetniki. Zadeva lahko v primeru nezmožnosti dogovora pristane na sodišču, ki odloča na osnovi predloženih dokazov.

L.p., Kloko

drzni86 ::

Raziskujem možnost ogrevanja v kombinaciji drva + pelete...

Zanima me katera od teh opcij je trenutno najboljša:

Kombinirana peč,
dvokuriščna peč
ali
dve fizično ločeni peči
?

dzinks63 ::

Če imaš prostor, dve ločeno kvalitetni specializirani peči, vse drugo so kompromisi.

drzni86 ::

Aha.

Seveda šteje tudi finančni vidik! Kakšne stroške je za pričakovati?

Pa prosim še za utemeljitev vaših odgovorov!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drzni86 ()

Magic1 ::

Raje naredi na sekance, lahko narediš sekance namesto drv ali pa jih kupiš.
Magic

floyd1 ::

Bom še kar jaz izkoristil to temo za vprašanje.
Ima kdo kake izkušnje s kaminskimi pečmi na pelete? Prednosti, slabosti?
Slišal sem že, da srbske "MBS" niso OK (ogromno težav, v Bauhausu so jih že vrgli s prodajnih polic), kako je z ostalimi?
Ali je pri taki peči obvezen dovod svežega zraka od zunaj (slišal sem že precej različnih mnenj)? Prostor je sorazmerno velik, zaradi visokih stropov je prostornina (približno) 150 m3. Slabo izoliran, velika (stara) okna. Zaradi spomeniškega varstva in števila oken zamenjava še nekaj časa (finančno) ne bo mogoča.
Ker gre za starejšo osebo, so drva nekako zadnja varianta (z drvmi je več dela, več pepela), zdaj bi še šlo, a kaj bo čez nekaj let...

energetik ::

Seveda je potreben dovod svežega zraka, če ne gre za koaksialni dimnik. Od kje misliš, da bo prišel kisik za izgorevanje?
Če gre za starejšo osebo je po mojem najvarnejša varianta električni konvektor (če že ni možno montirati klime za gretje).
Kakšno pa je trenutno ogrevanje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

floyd1 ::

Zdaj je Plin - kondenzacijska plinska peč Junkers, stara enih 6 let.

Glede dovoda zraka - nekateri so mi govorili, da je ta bolj "opcijski". So pa tudi v trgovini rekli, da se to mora narediti. Ker je fasada spomeniško zaščitena, bo treba enih 8m cevi do druge strani stanovanja, tudi to verjetno tudi ne bo zastonj ;)... Dimnik je star, a vzdrževan in menda primeren.

Se pa te sobe do zdaj "zares" ni ogrevalo, notri so ful premali radiatorji (je bilo vedno precej hladno).
Zdaj bo treba to ogrevat, cene plina bodo (glede na pogonska goriva) verjetno šle še kar fajn gor. Pa alternativno (cenejše) ogrevanje bi rada imela. Jaz bi še najraje dal le večje radiatorje (kratkoročno najceneje), a to (zaenkrat) ni opcija.

Klima je še bolj problematična, tudi pol stanovanja prevrtat, pa tudi na zadnji fasadi je nima še nobeden...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

energetik ::

Če je peč na mestni plin in stara šele 6 let, ne vidim razloga, da bi dodajal/menjal način ogrevanja, še posebej ker gre za starejšo osebo. Za tako plinsko peč ni potrebno skoraj nič vzdrževanja in je z rednim servisiranjem tudi varna, prav tako zelo učinkovita.
Če je v tisti sobi hladno, je najboljša rešitev menjava radiatorjev za večjo. Če to ne gre, nabava dodatnega električnega radiatorja/konvektorja.
Če je starejša oseba, na žalost verjetno tudi ne gre za dolgoročno investicijo... Na kratek rok je pa sigurno najbolje ostati pri plinu in dogrevanju z elektriko.

Magic1 ::

Poglej raje za drugim ponudnikom plina. Cene se razlikujejo do 20%
http://www.agen-rs.si/sl/informacija.as...
Magic

floyd1 ::

Energetik: Sem tudi jaz podobnih misli. Jaz sem že predlagal, da nabavimo večje radiatore, za ostanek pa vsaj začnemo sanacijo oken (ki so res že dotrajana). Plinska peč pa je dobra in redno servisirana. Gre pa tu tudi za vprašanje prihodnosti - plin žal sledi nafti in ta se hudičevo draži. Peleti (in zadnja možnost - drva) so pač precej cenejši. Kaminska peč na drva tudi potrebuje dovod zraka? Kolega ima eno malo doma v kotu, nikjer dovoda zraka, samo dimnik...

Magic1: Sem ravno v nedeljo izpolnil spletni obrazec pri Gen-i in čakamo pogodbo. Po tistih izračunih ca. 230 EUR letnega prihranka glede na Plinarno MB :).

energetik ::

Si prepričan, da bodo peleti v skupnem seštevku cenejši? Kondenzacijska plinska peč ima zelo, zelo velik izkoristek goriva, skoraj 100%. Pelete bo treba tudi dostavljati in nalagati.
Kot sem že napisal - vsaka peč potrebuje dovod zraka. Sicer bo nekaj vleklo skozi reže v vratih/oknih, ampak hitro je to lahko premalo. Potem maš pa razne CO zadušitve in podobno.
Skratka - v tisto sobo močnejše radiatorje in to je to.

floyd1 ::

Jaz nisem niti kaj dosti računal (hudičevo težko je ocenit porabo), tašča verjetno tudi ne. Ker pa so tam dopoldne moji otroci, in bomo tudi nekaj prispevali, ne bi rad naredil kake (predrage) bedarije. Sploh pa ne spravljal otroke v nevarnost. Vem samo to, da če bo ostalo kot je, bo mrzlo in jaz bom imel bolane otroke (in neprespane noči). Sploh, ker gre tudi za 9 mesečnega dojenčka.
Pelete bi že jaz gor nosil, to ni nek problem. Ampak, kot si rekel - vedno bolj se mi zdi, da to ni najboljša ideja. Sploh ob upoštevanju začetnega stroška.
Aja, en argument je bil še glede (možne ponovne) "plinske krize" (rusi in ukrajinci vsako zimo nekaj norijo).

rsroki ::

uhh..sami pametni nasveti...ni kaj...bom jaz še nekaj dodal...na olje se definitivno ne splača več kuriti in se verjetno nikoli več ne bo, za ostalo pa bom jaz rekel da je odvisno od tega kje zadevo uporabljaš (hiša, poslovna zgradba, stanovanje...), investicijskih stroškov in tvojih zmožnosti finanaciranja..vse ostalo je bla bla..ne prideš nikoli do konca (cela zmešnjava je okrog tega kaj je bolj ekološko in ceneje)... jaz osebno bom šel na predelavo obostoječe peči na pelete, ker mi je to najcenejša varianta predelave, nikoli pa ne bi šel na zemeljski plin ker te potem ima nekdo na pipici..ampak kot sem zgoraj napisal vse je odvisno od posameznega primera.;)
rsroki

dzinks63 ::

Če narediš boljšo izolacijo sten in tesneje oken, bi s tem bi pridobil enako toplote kot z več radiatorji, s tem da bi imel manjši račun za kurjavo.

floyd1 ::

Sem že gledal, kaj bi se dalo narediti, tudi z enim mojstrom, ampak so že res boga, sploh zunanja (vsako okno je dvojno - zunanje in notranje, staro meščansko stanovanje pač). Bo treba zamenjat. Okna pa je treba najprej porihtat. Stene bi pol že izolirali. In žal pride v poštev le notranja izolacija (spomeniško varstvo).

energetik ::

Tale dvojna okna sploh niso tako zanič zadeva. Vem, ker živim v točno takem stanovanju in smo imeli pred menjavo točno taka okna. Med okni je 10-15cm zraka, ki je odličen izolator. Samo dihtunge moraš imeti porihtane. Sedaj imamo na notranji strani novo termopan okno, zunaj pa še 1 staro - izolacija je enkratna.
Kar se tiče izolacije sten od znotraj - raje ne. Če se pa že spraviš, mora pa biti to narejeno v nulo, parna zapora mora biti popolna, kot pri pasivni montažni hiši. Sicer te čaka veliko kondenza in plesni. S tem da v vsakem primeru izgubiš del toplotne vztrajnosti, ki ti jo sicer nudijo debele stene.

floyd1 ::

Torej praviš tesnila porihtat na zunanjih in počasi o notranjih termopan študirat... Ampak tu so zunanja in notranja okna povezana -imajo isti "štok". Kako ste to rešili?
Zdaj sem tu in sem pogledal zadevo. Tašča pravi, da so nekatera okna porihtali pred ca 3 leti - zbrusili, kitali, pobarvali in naredili tudi tesnila okrog in okrog. Samo vidim, da so ena vseeno malo prepotegnjena in je ponekod več "lufta", tako da po mojem ne tesni povsod. Bom jaz probal v prihodnjih dneh to malo porihtat - predvsem pri onih škatlah zgoraj, kjer je ponekod 1cm lufta. Ena okna so dejansko fuč, generalno pa zdaj vidim da niti ni tako slabo - tudi ona pravi, da so mizarji takrat rekli, da je les večinoma še kar ok.

energetik ::

Pa kaj mi živimo v isti bajti? :D
Tudi nam so pred ca. 4 leti obnavljali okna. Aja, niso nam dali tesnil.

Ja imajo isti štok - notranja okna so odstranili, odbrusili pante, nato pa z notranje strani privijačili komplet novo plastično okno s svojim štokom. To je praktično zdaj troslojno okno, ko na notranji strani pri -10°C pošlatam šipo, ni prav nič mrzla.

floyd1 ::

Možno ;). Sicer pa so si ta 100 let stara meščanska stanovanja kar precej podobna.
Se mi je kar zdelo, da bi bilo malo težko polovico štoka odstranit. Fajn da vem, kaj "nas" še vse čaka.

Nikec3 ::

Ko smo pred leti postavili toplotno črpalko, smo predvidevali da se bo investicija povrnila v sedmih letih. Zaradi naraščanja cen kurilnega olja, se nam je povrnila v štirih. Cel čas dela brez težav.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

floyd1 ::

Da nadaljujem - glede tesnenja oken - videl sem, da so dali mizarji tesnila le na notranje okno. Tisto, kar so naredili, so naredili kar fajn (z utorom, ki drži tesnilo) Če zatesnim še zunanje okno bi znal biti kak problem (rošenje)? Ker izolacija bo gotovo bistveno boljša.
Saj bom verjetno kar poskusil, ampak vseeno raje vprašam, ker se mi zdi malo čudno. Nekje so na zunanjem oknu dali tesnilo le na spodnjem robu, drugje spet nikjer (kakor jim je bilo, očitno ;(() Jaoooo, vsakokrat kako presenečenje. Uporabil bom Tessa trak (onega boljšega, gumi-pena, za katerega pravijo, da naj bi zdržal 8 let).

energetik ::

Važno je, da je dobro zatesnjeno notranje okno, sicer bo na zunanjem kondenz. Pri zunanjem lahko ostane kakšna minimalna reža. Sicer pa - saj se vidi, ko v mrazu odpreš samo notranje okno - zunanje se popolnoma zarosi.

Ales ::

Bodi pozoren, ali sta okno in okvir dejansko ravna oz. medsebojno vzporedna, sicer ti trak za tesnenje ne bo prav nič pomagal. Lahko naredi kako režo še večjo, kot je zdaj.

floyd1 ::

Jah, reže so ponekod res grozne (na dveh oknih sem že odkril skoraj 1 cm široko). Tam bom dal nove (dodatne) letvice in jih še 1x prebarval, potem pa tesnilo na njih. Sem videl, da so takrat mizarji na enih balkonskih vratih zgoraj že tako naredili in je super. Ker se okna ne bodo menjavala še vsaj 5 let, se po mojem kar splača.

floyd1 ::

Škatle od rolet so pa poglavje zase, ampak gre notri ravno še ca. 3 cm stiropor (seveda ko so rolete navite ;)) kar zna trenutno situacijo precej izboljšati. Zdaj je tam pravi "oberliht".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

awy ::

Kradem malo temo :) Zanima me naslednje: babica ima v hiši ogrevanje in štedilnik na plinovod (istrabenz), pa me zanima, če se mogoče kdo spozna na te stvari. Predvsem me zanima, kako je, če želiš menjat ponudnika (glede na to da je eden nekje 35% cenejši). A se uporablja iste plinske vode ali imajo spet kako foro da bi bilo treba druge napeljat? Pa če se sploh splača menjat zadevo, ali je res le posledica trenutnega stanja, da je pri drugemu ponudniku ceneje?

energetik ::

Itak da se uporablja isti plinovod.
Če se splača pa preberi na spletnih straneh ponudnikov, če imajo kakšne vezave in za koliko časa garantirajo nižjo ceno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17241550 (15786) feryz
»

Vgradnja zemeljskega plina za stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609280 (6465) Invictus
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15960103 (29552) konspirator
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja

Oddelek: Loža
4017686 (5055) letmein
»

Ogrevanje, kurilno olje vs. plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5620133 (18254) zrataj4201

Več podobnih tem