» »

Pekoče omake - začimbe

Pekoče omake - začimbe

JoeHunter ::

A mi lahko kdo od vas prosim pomaga in svetuje kje bi lahko nabavil eno konkretno pekočo omako - začimbo. Tabasco, ki se ga da dobit v vsaki trgovini ni več tako pekoč, ali se pa meni to samo zdi.

Zahvaljujem se vam za odgovore!

Tac20 ::

JoeHunter ::

Tu sem že kupil omake in morem reči, da niso ne vem kaj. Mene je naj bol motilo, da imajo omake preveč močan lasten vonj in okus. Isto kot recimo navadni poper. Hrana ni bol pekoča ji pa popolnoma spremeni okus. Zdaj ne vem, če je to pri teh omakah navada. Ampak take sem pač jaz dobil. Te omake so definitivno domač proizvod.

Če še ima kdo kakšno izkušnjo s temi omakami ali pa ve še za kake bi ga prosil, da napiše svoje mnenje.

Hvala!

Matwic ::

Hmm sej tabasco ima tudi noro specifičen okus, ki popolnoma prekrije okus česarkoli.

Edina opcija je potem nakup svežih čilijev (habanero, naga, jolokia) in jih vmešati v karkoli že kuhaš, okus bo minimalno spremenilo.... peklo bo pa ZELO :).

Na že pripravljene jedi lahko posuješ zmleti prah iz zgoraj omenjenih čilijev, ima veliko manjšo učinkovitost kot sveži, a tudi zadostuje. Kajenski poper se dobi v skoraj vsaki trgovini.

PS: Tole dvoje iz tiste trgovine ti bi moralo sežgati želodec, tako, da nevem kako, da se pritožuješ, da nič bolj ne peče. Če prodajajo izdelke pod napačnim imenom se pritoži in zahtevaj vrnjen denar:
http://www.kupicili.si/index.php?page=s...

btw, če slučajno tole nabaviš se obnašaj kod, da dodajaš solzilec hrani in ne ne hecajo se glede rokavic (bog ne daj, da ti pride v oči)
http://www.kupicili.si/index.php?page=s...

bajsibajsi ::

Ce zgoraj omenjene "zacimbe" ne delujejo dovolj pekoce, potem je ocitno nekaj narobe z brboncicami oz. zdravjem samim.

100% nago bi pa itak vsak kulinarik (ali zdravnik) odsvetoval.

JoeHunter ::

MatWic res je tabasco tudi pokvari okus. Samo pol ga moreš res dat več kot pa preveč v hrano.

Pri tem sem pa kupil omako Bhut Jolokia. Pekoča je bila definitivno bol od tabasca. Samo ni bil tak problem kako je pekoča ampak to, da je imela premočan lasten vonj in okus. Zdaj pa, če je to pri tem standard pa ne vem.

Se ne spoznam toliko na izdelavo teh omak ampak po mojem je dodal premalo limoninega soka noter, ali pa je zmlel kar celi plod čilija. To so zdaj zgolj moja predvidevanja. Saj pravim bi bilo res fino, da bi se v debato vključil kdo, ki je to tudi že kupil. Toliko, da nebo izgledalo, da hočem komu biznis pokvarit. Mene je pač motil premočan lasten vonj in okus. Pekoča je pa bila za enkrat čisto dovolj.

T0RN4D0 ::

Ah jst sem dobil iz amerike neko zeleno čorbo, ena steklenička (malenkost večja od tamalega tabasca) je zdržala dobro leto. Daš par kapljic v cel lonec in ženske že jamrajo :D

Okus sicer ima malo, ampak same tako nekako ne moreš dost probat da bi ugotovil kaj drugega, kakor da peče. Tabasco je pa itak bl tko kot pekoč kečap...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

milc ::

Lestvica koliko je kaj pekoče: Scoville scale @ Wikipedia
Tlele se najde omake komercialnega porekla: http://www.chez-williams.com/Hot%20Sauc...

So pa omake s 100.000 scoville že toliko pekoče, da je huda.

Haha, najboljša iz drugega linka je zadnja omaka:
Tabasco
This isn't really on the list. I just wanted to give a comparison of how truly hot the other sauces are. If you think Tabasco is hot - better stick with the milk and cookies !!

speed machine ::

Ne vem sicer kakšne so te omake in kakšne jezike imate, vendar za mene je Bhut Jolokia posušena več kot preveč pekoča. Sem naročil iz Anglije semena, sam vzgojil in posušil, sedaj pa se dodaja hrani po potrebi. Če dodam en majhen konček tega v golaž za 10 oseb, je ravno fajn za jest (po občutku pokočega nekje v rangu tabasca, mogoče malenkost manj). Dva koščka in golaž bi postal neužiten za večino ljudi. :)

Imam pa doma tudi zeleno omako iz habanerotov ter posušenega orange habanerota (doma vzgojen). To dvoje se niti primerjat ne da. Zelena omaka sicer je izredno pekoča (parkrat bolj od tabasca), vendar bi jo lahko po kapljicah deval na jezik in ti ne bi bilo pretirano hudega. Posušen habanero pa lahko samo ven pljunem in začnem izpirat usta z mlekom.

Moj nasvet je enak kot MatWic-a. Nabavi si posušeno/svežo (peče isto) bhut jolokio (habanero, naga ...) in jo dodaj hrani po potrebi. Okus hrane bo ostal enak, pa še sam lahko določaš, koliko hočeš da hrana peče. To pri že pripravljenih omakah ni mogoče. Vsaj ne brez vplivanja na okus. Dodaš več omake -> povečaš količino kisa, ki je v omaki -> hrana spremeni okus.
//

innerspace ::

Imam nekaj posusenih plodov Chocolate Habanero ter Bhut Jolokia...
Po moji oceni se dobro obnese, ce posusene zdrobis v oljcno olje ter ga po potrebi dodajas v hrano med kuhanjem(peko) ali na ze pripravljeno jed.
Poskusil sem tudi surove(polozit jezik na plod) in je obcutek precej razlicen glede na vrsto chilija.
Osebno mi je Habanero zelo vsec, ima paprikasto aromo, Jolokia pa je sam vrazji plod!

Kar poskusi kupit posusene cilije in jih zmesat v olje. Ko tega zmanjka, ga dolijes...
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

whatever ::

Meni je Tabasco dovolj.:)
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

JoeHunter ::

No bom pa probal nekaj v tem smislu, da bom nabavil posušene čilije ali pa v prahu.

Sem pa pred kratkim gledal na TV, da je ta bhut jolokia baje naj bol pekoč čili na svetu, izvira iz Indije. Tam se ga pa v večini uporablja za izdelovanje bakel, ki se uporabljajo za odganjanje divjih slonov. No in v tistem prispevku je bila omenjena ena ženska, ki bi naj bila popolnoma odporna proti temu čiliju. So ji dali za jest in je to jedla kot bonbone. Pol si je pa celo to vribala v oči in je tudi nič ni zažgalo. Zdaj pa koliko je resnega na tem nebi vedel. Pač ena zanimiva zgodba ob robu.

charrito ::

HOJ!
Lahko vam svetuje izredno dobre in pikantne omake, pripeljane direktno iz Mehike.
Če koga zanimajo, naj pogleda na FB pod CHARRITO. :-) Lahko pa pokličete na 051770283

Lp

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: fosil ()

RejZoR ::

V čem je sploh fora da jed peče tolk da nakoncu vseeno al ješ drek al pa hrano, sej ima vse isti okus, ko dodaš pekoče sranje gor. Fora pekočih začimb je da dajo hrani karakter, ne da povsem prekrijejo vsak drug okus. Ker če si že v fazi ko ti nič ni več dost pekoče se raje malo ustavi in pomisli kaj delaš.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

#000000 ::

No sej v bistvu je tko, da se teh pekočih zadev ne daje povsod, men parkrat na leto zapašejo feferoni in to je to, drugače hrani niti popra ne dodajam, razen če je v receptu.

Dr_M ::

Vsakemu pase kaksen bolj izrazit okus.
Je pa cili predvsem dober za prebavo, da ti hrana ne zastaja v crevesju. Zato v drzavah, kjer pojejo ogromne kolicine cilija skoraj ne poznajo raka na crevesju. :)
Meni velikokrat zapase malo bolj pekoca hrana, ampak vseeno ne pretiravam.
Zelo dobre so omake iz kupicili.si, sploh Chipotle BBQ, ki je rahlo pekoca in Habanero, ki je precej pekoca. Bhut Jolokia je pa namenjena samo tistim najbolj trpeznim :) Ostalih pa se nisem sprobal.
Edino skoda je, da so te omake kar drage, pa se hitro jih zmanjka.

cebelar123 ::

Posadi si chilli če imaš to možnost.Do konc januarja imaš čas če bi rad imel letno v avgustu. Pol pa lepo vložiš. Al pa posušiš jih jih zmelješ po potrebi.

tintorel ::

Tale posnetek paše na to temo:

charrito ::

Tale tipček mal pretirava :-) Sej je faca, ampak keč pikantnih omakic je tudi ta, da čutiš njihov okus in ne samo to, da te peče kot pri norcih :-))) Sej je kar nekaj tega na tržišču ... :-) Oziroma on je očitno samo čili dirtekt v žilo fanatik :-)))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: charrito ()

STASI ::

http://scorchio.co.uk/ Tule sem si kupil dve omakici (1 pa še eno ki je ni več v ponudbi). Zadovoljen. Omaki si po okusu zelo razlikujeta. Po moči niti ne.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: STASI ()

satyr ::

JoeHunter je izjavil:

A mi lahko kdo od vas prosim pomaga in svetuje kje bi lahko nabavil eno konkretno pekočo omako - začimbo. Tabasco, ki se ga da dobit v vsaki trgovini ni več tako pekoč, ali se pa meni to samo zdi.

Zahvaljujem se vam za odgovore!


Ufff, če te pa res zanima pekoče... :) Zadnjič sem pri kolegu (njegov oz. najin skupni prijatelj se je začel ukvarjati z Azijsko kuho) probal instant juhico z nudeljni (mislim da je bila korejska), ki je imela eno tako začimbo za zraven primešat. Za moj okus pošteno povedano skoraj preveč pekoče.

Bom povprašal za katero začimbo gre, če te še zanima! :D
"Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat."

RejZoR ::

Seveda tabasco spremeni okus na nek svoj značilen, če pa so to dejansko skisani pekoči feferoni. Oz lepše rečeno, fermentirani pekoči feferoni.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

satyr ::

Evo sem že vprašal kolega in gre za korejski čili v prahu. Jedla sva pa eno od tehle dveh juhic: http://www.svilnapot.com/search?q=Samya..., mislim da Shin Ramyun Cup.
"Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat."

neeno ::

Super rešitev je Chili Oil, torej olje s čilijem. Kupiš dimljene/sušene čilije poljubne vrste in poljubno vrsto olja. Čilije narežeš zelo drobno in jih vključno s semeni vržeš v vroče olje (olje držiš na srednji temperaturi, da se ne prične kaditi). Tako olje služi točno temu kar si želiš, že manjša žlička naredi jed noro pekočo, ne pokvari pa okusa.
Za podrobnejši recept si na youtube poišči "chili oil"

satyr ::

satyr je izjavil:

Evo sem že vprašal kolega in gre za korejski čili v prahu. Jedla sva pa eno od tehle dveh juhic: http://www.svilnapot.com/search?q=Samya..., mislim da Shin Ramyun Cup.

Da sem malo bolj specifičen (sedaj ko sem iz prve roke izvedel); tisto kar sem jaz jedel je bilo kot sestavni del za juhico...

Lahko pa seveda kupiš posebej. Torej če te res zanima "ornk pekoče" imaš dve varianti: Korejski Čili v Prahu 500g (torej kot prah) ali pa Korejska Čilijeva Pasta 500g (pasta pripravljena za kuhanje).

Ampak pozor, tole je res ornk ornk pekoče! :D
"Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: satyr ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljubitelji pikantne hrane (strani: 1 2 3 426 27 28 29 )

Oddelek: Loža
1400242810 (27393) FireSnake
»

Vok in stir-fry (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6715857 (13458) Brane22
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253254 (2506) dmok
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5821883 (19790) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710360 (8090) JoeHunter

Več podobnih tem