» »

Prihajajo zaporne kazni za zlorabo dostopa do TV prenosov na spletu

Prihajajo zaporne kazni za zlorabo dostopa do TV prenosov na spletu

Slashdot - Prenosi športnih dogodkov so velik posel, saj pritegnejo številčno občinstvo in s tem denar od oglaševanja oz. naročnine (pay per view, flat rate). Ker za vse to ne pride v poštev, bodisi zaradi cene bodisi zaradi geografskih omejitev, se je seveda ustvaril živahen sekundarni trg. Tako na spletu ne manjka navodil o tem, kako gledati televizijo na internetu brezplačno, pri čemer so glavne opcije storitev Hulu ter P2P TV omrežja (npr. PPLive), v zadnjem času pa tudi številne spletne strani, ki objavljajo neposredne povezave do živih prenosov posameznih dogodkov.

Lastniki licenc so seveda besni, ker jim to prinaša izgube. Turški ponudnik nogometnih prenosov DigiTurk je nedavno dosegel odklop celotne Blogger platforme, ker so se tam pojavljale neposredne povezave do prenosov nogometnih tekem. T-2 pri nas redno izvaja zatemnitve HRT-2 med prenosi tekem Lige Prvakov. V ZDA je stvar seveda še hujša zaradi popularnosti Pay Per View modela, zlasti za prenose boksa in drugih tepežkanj. Podjetje UFC, ki vsakih nekaj mesecev organizira en odmevni športni dogodek, za prenos računa 48 dolarjev na osebo. Zastonjske strani naj bi jim prinesle milijonske izgube, zato so se povezali z tožilstvom in nedavno dosegli najprej zaseg popularne domene channelsurfing.net, zdaj pa še aretacijo lastnika domene, 32-letnega Bryana McCarthija iz Teksasa.

Omenjeni je trenutno v priporu, grozi pa mu do 5 let zapora za "pomoč oz. napeljevanje pri neupravičeni uporabi avtorskega dela", kar je precej resno kaznivo dejanje. Ne gre torej več za civilno tožbo na prepoved obratovanja (kot jih vidimo pri torrent iskalnikih in trackerjih), pač pa pregon prevzamejo tožilstvo, policija, ter specializirane agencije FBI, ministrstva za domovinsko varnost in ministrstva za pravosodje, kar založnike stane bistveno manj, preventivni (zastraševalni) učinek pa je mnogo večji. New Yorški tožilec je McCarty-jevo početje označil kot "navadno krajo, le skrito z uporabo moderne tehnologije", predstavniki UFC-ja pa so zadovoljni, ker "storilci preprosto ne bodo nehali, dokler jih ne bomo začeli zapirati".



McCarthy naj bi namreč s TV karticami zajemal televizijske programe, jih pretvoril v Windows Media zapis in preko brezplačnih portalov za gostovanje videa ponujal javnosti. Z oglaševanjem na strani naj bi zaslužil čez 90.000 dolarjev, kar je že velika premoženjska korist, zato mu tudi grozi tako visoka zaporna kazen. Na papirju vse lepo in prav, ker je za razliko od večine P2P uporabnikov, katerih prenosi so docela nekomercialne narave, pač mastno služil s tujimi vsebinami.

Problem je drugje. Namreč - založniška industrija strašno rada ubira bližnjice v obliki namenskih zakonov, ki jim nesorazmerno olajšujejo dokazovanje. Vprašanje je, kaj mu bodo uspeli dokazati. Objava povezav do neposrednih video prenosov na spletni strani (oz. objavljanje povezav do nezakonitih kopij avtorskih del) samo po sebi ni kaznivo dejanje, je pa lahko civilni delikt, če se dokaže pridobitni namen. Če pa mu uspejo dokazati tudi, da je kopije izdeloval osebno in jih objavljal na strežnikih za gostovanje video vsebin, pa je to kaznivo.

V zahtevku za zaseg spletne strani in tudi nalogu za aretacijo naj dokazov za slednje ne bi bilo, kar zagotovo je razlog za skrb.

Konkurenca medtem mirno posluje, seveda z uporabo bolj sofisticiranih in prikritih načinov. Megavideo in podobni portali vsebin ne objavljajo sami, ampak sprejemajo uporabniške prispevke, s čimer dobijo zaščito varnega pristana ("it's not us, it's the few greedy users"). Hkrati ne ponujajo neposrednih povezav do video prenosov na domenah, registriranih na svoja osebna imena, ampak to prepuščajo tretjim osebam. Vse skupaj je seveda dobro koordinirano in plačano z množico oglasov na straneh in v videu, vendar mnogo težje dokazljivo. Končno še skrbijo, da spletna stran ne gostuje v ZDA ter da se na njej vedno najde dovolj zakonitih posnetkov, da portal pusti legitimen vtis.

35 komentarjev

Manu ::

Vedno mi je bilo zanimivo, kako se nekateri znajdejo pri služenju denarja, njim nasprotni avtorji oziroma založbe pa so pravi levaki. Znajo samo preganjat, ne pa tudi kaj ponudit.

Igranje avtorskega boga (to je moje jaz lahko delam s tem kar hočem) je nesmiselno in arogantno.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Pyr0Beast ::

Ne. Čisto pravilno. Če nočejo dati zadev v javnost naj se pač ne gleda.

Pa bodo open source zadeve prišle bolj v ospredje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Dr_M ::

A se tukaj govori o izgubah ali samo koliko oni niso zasluzili?
Ker izguba pomeni, da so zarad "ilegalnih" prenosov v minusu.

Pa bodo open source zadeve prišle bolj v ospredje.


Open source boks naprimer? :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

Zheegec ::

dr_m: ali imajo oni zaradi tega izgubo, ali samo manjši dobiček je popolnoma nepomembno.
Se mi zdi pa kazen neproporcionalna, zaradi 90k za 5 let v zapor? A če v RL ukradeš 90k (nič oboroženega ropa ali česa podobnega) dobiš tudi 5 let?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Dr_M ::

dr_m: ali imajo oni zaradi tega izgubo, ali samo manjši dobiček je popolnoma nepomembno.


Zame, kot bralca novic, ni nepomembno, kaj pise. Ker, nekaj je resnica, nekaj pa zavajanje. Zato je pomembno.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

RejZoR ::

Men je najbolj hecno to da se na eni strani bunijo čez te zadeve, na drugi strani pa jih sploh ne ponujajo v določenih regijah. Zakaj že?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Nagi Bator ::

Stvar je cist preprosta. Ce obstaja povprasevanje, bo zmeraj obstajala tudi ponudba in ce te ponudbe ne ustvari nekdo/nekaj kar ima avtorske pravice za to, jo bo pac nekdo drug.

patron ::

Pri nas pa merjasci kradejo miljone pa ne grejo v zapor... Sicer mi je pa zanimiv citat "storilci preprosto ne bodo nehali, dokler jih ne bomo začeli zapirati". To bi bilo fino za pijandure in bedake na naših cestah, ki ne znajo brat prometnih znakov... ah pa sem zataval v druge vode... :)

gruntfürmich ::

pravilno da gre mccarthy v zapor. baraba požrešna. kdo pa želi imeti na priljubljeni strani za prenose polno pasic, adonov, morda virusov, in podobnega sranja. na portalu kot je http://myp2p.eu želim imeti samo prošnjo za donatorstvo in link do priljubljene p2p aplikacije. in čisto nič drugega!!!! požrešneži!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Spc ::

Če je to tako skrivnostno kaj oddajajo potem pa naj sploh ne oddajajo v javnost.
Oz. naj se to blokira na vseh tvjih ker je to ilegalno gledat.

Še boljše naj se zatemnijo vsi kanali ki so kdaj prenašali kakšne športne dogodke za vedno.
Tako vsaj nebo več možno gledati HRT1,HRT2 v sloveniji.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

techfreak :) ::

Kdo je rekel, da je skrivnostno? Lahko gledaš, če plačaš. Kakor tudi v kino ne moreš zastonj, pa se nobeden ne pritožuje.

Spc ::

techfreak :) je izjavil:

Kdo je rekel, da je skrivnostno? Lahko gledaš, če plačaš. Kakor tudi v kino ne moreš zastonj, pa se nobeden ne pritožuje.

Sej plačuješ telemachu za HRT1 ampak vseeno zatemnijo.
 

techfreak :) ::

Plačaj še HRTju za nakup dovoljenja za prenos športnih dogodkov za Slovenijo.

T-h-o-r ::

saj ti plačaš telemachu, kaj ma kaj drugega veze?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Spc ::

techfreak :) je izjavil:

Plačaj še HRTju za nakup dovoljenja za prenos športnih dogodkov za Slovenijo.

Ja pa še celemu svetu moramo plačat.
 

techfreak :) ::

HRT je plačal prenos za območje Hrvaške in na za cel svet. Torej je dokaj logično, da drugi tega ne smejo gledali.

Večkrat je pa težava tudi v tem, da slovenska TV postaja zakupi ekskluzivne pravice za prenos za to območje.

T-h-o-r ::

ja, plačal je prenos tudi za film ta pa ta, pa ga ne temni nihče
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

techfreak :) ::

Njihova napaka očitno. HRT ni uradno pri nas in jih ne briga, kaj lahko mi gledamo in kaj ne. Morajo pa vseeno zahtevati zatemnitev za določene vsebine.

PaX_MaN ::

Kurc jih gleda. Pogodbe o predvajanju so podpisane med HRT -> kdor ma pač pravice, PRO PLUS -> kdor ma pač pravice in nej se oni med sabo zmenjo, kako in komu lahko predvajajo in kaj se bo zgodilo, če se tega ne držijo.(Ker je tko težko rečt tistim, ki signal furajo naprej od njih, da ga nej na meji prekinejo :|) Mislim, na kakšni podlagi lahko nekdo (PRO PLUS) zahteva od ponudnika da zatemni program NEKOGA TRETJEGA(HRT)???????!!!
Gre za čist navadno podtlehno nelojalno omejevanje konkurence.

antonija ::

Tele regijske omejitve vsebin so precej glup princip... pri materialnih dobrinah tegi nebi noben hotel sprejet/upostevat. Si predstavljate da pridete v npr. italjansko stacuno po novi iDildo in vam recejo da vam ga ne bojo rpodali ker ste Slovenec? Se isti vecer bi bila top novica dneva na vseh TV kanalih. Ko se pa to zgodi (redno dogaja) na podrocju vsebin: noben ne mrdne, nobenga ne briga. Mislim WTF?

Pa tud izgovor s ceno tukaj ne rpide skozi. Ce si lahko iz Nemcije narocam, cenejso elektroniko direkt v Slovenijo (ali pa tako ki je pri nas se/sploh ni), potem ne razumem kako so lahko vsebine izjema. Dokler drzave regulirajo trg se nekak (z veliko pritozevanja) se da, ko pa korporacije regulirajo trg (kar je IMO v nasprotju z zakoni) smo pa ze micken cez mejo...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

TESKAn ::

Si predstavljate da pridete v npr. italjansko stacuno po novi iDildo in vam recejo da vam ga ne bojo rpodali ker ste Slovenec?

Pri DVDjih je nekaj podobnega >:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Dr_M ::

To ni nic takega. To velja skoraj za vso programsko opremo, tudi za igre.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

antonija ::

OK, ce grem v stacuno v katerokoli drzavo ki ni slovenija, vzamem iz police DVD, ga odnesem na blagajno in dam blagajniku dnar za DVD, me bo vprasal ce sem doma iz XYZ drzave in mi ne bo prodal DVDja (neglede na katero regijo je zakodiran)?? Mogoce v Monty Python skecu, v realnosti bo pa vsak prodal kar lahko.

Zakaj hudica so spet zalozniki (in njihove cipe) nekaj posebnega?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

techfreak :) ::

Gre se za to kje oz. iz kje kupiš. Če si v ZDA lahko dobiš dostop do Hulu, CBS, FOX, ... ter do ameriškega iTunes Store-a. Če si pa v npr. VB pa lahko dostopaš do BBCjevih vsebin ter do britanskega iTunes Store-a.

Njih ne zanima iz kje si, ampak samo to od kje dostopaš do vsebin ter občasno tudi, če imaš kreditno kartico njihove banke (npr. Hulu Plus lahko kupiš samo z ameriško kreditno kartico).

SkipEU ::

Jaz čakam dan, ko bodo v človeških glavah nehale obstajati meje med državami in se tako več ne bomo rabili pogovarjat o zatemnjevanju programov, ker je nekdo kupil pravice samo do navidezne črte v naravi.

antonija ::

Gre se za to kje oz. iz kje kupiš. Če si v ZDA lahko dobiš dostop do Hulu, CBS, FOX, ... ter do ameriškega iTunes Store-a. Če si pa v npr. VB pa lahko dostopaš do BBCjevih vsebin ter do britanskega iTunes Store-a.

Vem da je taka situacija ampak zanima me zakaj je taka situacija in predvsem zakaj ljudje tako situacijo podpirajo? Kar jaz lahko s Slovensko kretino kupim prakticno vse kar hocem kjerkoli na svetu, izjema so edino zalozniki ki imajo (iz riti privleceno in upam_da_ne uzakonjeno) pravico omejevati svoje vsebine po geografskih regijah.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

techfreak :) je izjavil:

Njihova napaka očitno. HRT ni uradno pri nas in jih ne briga, kaj lahko mi gledamo in kaj ne. Morajo pa vseeno zahtevati zatemnitev za določene vsebine.

Enkrat je nekdo omenil, da je to veliko zavajanje in da HRT sploh nikoli nič ni zahteval. Ideja in pobuda za zatemnitev je slovenskega izvora.
Ne vem na katerem forumu je bilo, je pa bil objavljen sken pisma od HRT, kjer izjavljajo, da oni nobenih takih zahtev ne pošiljajo.

antonija je izjavil:

OK, ce grem v stacuno v katerokoli drzavo ki ni slovenija, vzamem iz police DVD, ga odnesem na blagajno in dam blagajniku dnar za DVD, me bo vprasal ce sem doma iz XYZ drzave in mi ne bo prodal DVDja (neglede na katero regijo je zakodiran)?? Mogoce v Monty Python skecu, v realnosti bo pa vsak prodal kar lahko.

V realnosti to preprečijo na meji. Teoretično, v praksi verjetno ne pregledajo vsakega, če ima kaki regijsko omejen proizvod.

Pyr0Beast je izjavil:

Ne. Čisto pravilno. Če nočejo dati zadev v javnost naj se pač ne gleda.

Pa bodo open source zadeve prišle bolj v ospredje.

Torej open source boks in open source nogomet? 8-)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Pyr0Beast ::


Torej open source boks in open source nogomet? 8-)

Yup :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

antonija ::

V realnosti to preprečijo na meji.

Eh? Ce bom jaz naslednic v USofA kupil DVD in namenoma opozoril na letaliscu da sem kupil en amriski DVD (regija 1 se mi zdi) mi bo mozakar rekel da ge ne smem odnesti iz drzave??!? Cist resno me zanima po katerem zakonu mi lahko prepove peljat DVD cez mejo...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

Nasploh se regijske omejitve urejajo na meji: carina

Torej uvoz/izvoz prepovedanih stvari, ki jih je kar nekaj.
Posamezne DVD fime pa res ne bodo gledali, ker je preprosteje to omejitev v spletni trgovini izvest (stvar ene minute konfiguracije).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ABX ::

techfreak :) je izjavil:

HRT je plačal prenos za območje Hrvaške in na za cel svet. Torej je dokaj logično, da drugi tega ne smejo gledali.

Večkrat je pa težava tudi v tem, da slovenska TV postaja zakupi ekskluzivne pravice za prenos za to območje.


In če si Hrvat na dopustu / delu v Sloveniji?

Oz. še hujše, zagovarjaš distribucijo glede na regijo?

Če imam TV signal doma, pomeni da sem za njega plačal. Koj kurac ima TV slo ali POP TV za mi onemogočat spored iz ITA/UK/HR če mi ni do tega da gledam zadevo na slo TV? Jaz sem jim že plačal svoj prispevek, zato naj se jebejo če jih nočem gledat.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

antonija ::

Cist resno zdele: Ce pridem na US mejo z region 1 DVDjem in recem da ga bom peljau v evropo in dodam "Whatcha gonna do about it?!?" mi bo carinik rekel "oh no you don't!!", mi citiral zakon, clen in odstavek po katerem mi lahko/mora prepovedati moje zlobno dejanje in mi odvzel moj legalno kupljen DVD?? Ker ce je to res potem imamo nekje v slovenski zakonodaji clen ki predpisijo identicno ravnanje nasim carinikom za aricane, ki bi radi odnesli DVDje regije 2 cez luzo?

Ker tole se meni slisi kot bolj bedna fora (ki se ji smeji mogoce kaksen racunovodja)... cist zares mamo zakon kjer to pise? Ce je odgovor ja bi prosil kje se da najdet doticni text.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

Jaz sem na splošno pisal.
Za DVD sem 99,9999% ne bodo gledali. 90% pa niti zakonske osnove nimajo.
Tudi za cigarete je dovoljeno imeti zraven, poln kamion pa seveda zasežejo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

antonija ::

Zdele sm seu mal poggolat za tole zadevsno in na prvi uc izgleda zadeva takale:
1. DVD regije so bullshit od zaloznikov. Nimajo nobene pravne osnove kaj sele zakosnke veljave, na podlagi katere bi ti lahko carinik tezil za karkoli.
2. Uvedene so bile za nadziranje release date-ov v razlicnih regijah (manj verjetno) in za cenovno diskriminacijo med razlicnimi regijami (zelo verjetno)
3. Nekatere drzave so tako pocetje ze zakosnko prepovedale (nova zelandija), mnogo drzav pa trenutno se strudira ce ni tako pocetje v nasprotju s pravili trgovanja (tud EU se je spotaknila ob tole in prevera zakonitost takega nategovanja).
4. Kot vse kaze gre samo za uber-fail ene sorte DRMja

Ce gremo iz tega naprej na zatemnjevanje programov in placilo licenc za geografske omejitve... si jih lahko nekam vtaknejo. Ce ena TV hisa placa za prikaz filma/dogodka potem ga doticna TV lahko pac predvaja na vseh oddajnikih ki jih imajo. Ce oddajnik seze cez mejo... jebiga. Ce smo vmes izumli bakrene in opticne kable... good morning and smell the coffe.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

ad 3.) mislim da je pred leti bila novica (celo na ST), da so v Veliki Britaniji stvar tudi spoznali za nelegalno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boksarski dvoboj leta z zamudo zaradi težav s spletnim prenosom

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
359513 (6409) Vazelin
»

Megaupload nedosegljiv, operaterji aretirani (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
15959425 (48467) Gavran
»

Japonski parlament po hitrem postopku ratificiral ACTO (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5617246 (15000) cebelar123
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776826 (63331) Iatromantis
»

Warner Bros. priznal obsežne zlorabe DMCA takedown postopka

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2911448 (9331) noraguta

Več podobnih tem