»

Španski nogometni navijači vohunijo za svojo ligo

Slo-Tech - Španska nogometna organizacija La liga je v svojo aplikacijo za navijače vključila tudi vohunjenje za bari in restavracijami, ki nezakonito predvajajo prenose tekem. Kot so sporočili, so se za ukrep odločili zato, ker po lastnih ocenah zaradi nelegalnega predvajanja tekem letno izgubijo okoli 150 milijonov evrov.

Aplikacija sicer vohuni tako, da prisluhne zvokom, ki jih zajame mikrofon v mobilni napravi, v kombinaciji z lokacijo pa so TV piratom hitro na sledi. Za zdaj resnejših kazni za kršitelje še ni bilo, so pa nekateri dobili opozorilo, da s kršitvami prenehajo. Vse skupaj se bere kot fina nočna mora na temo zlorab sodobnih tehnologij, a gledano strogo skozi paragrafe, je uporabnik z vsem lepo soglasen. O tem je namreč obveščen v splošnih pogojih...

28 komentarjev

Objavljanje posnetkov aretacije na Floridi dobičkonosen posel

Wired News - Na Floridi imajo zanimiv zakon, ki določa, da so posnetki oseb po aretaciji (mug shot) javno dostopni. Sicer niso zbrani na enem samem mestu, ampak so raztreseni po spletnih straneh posameznih uradov in policijskih postaj, a z malo truda in iznajdljivosti se jih da poiskati. In ker so informacije moč, se je 32-letni Rob Wiggen po prihodu iz zapora leta 2007 domislil ideje, kako to dobičkonosno izkoristiti. Postavil je stran florida.arrests.org, kjer so vsi zbrani posnetki javno objavljeni. Stran je rangirana precej visoko tudi v Googlovih algoritmih, tako da se osebe na strani...

12 komentarjev

Prihajajo zaporne kazni za zlorabo dostopa do TV prenosov na spletu

Slashdot - Prenosi športnih dogodkov so velik posel, saj pritegnejo številčno občinstvo in s tem denar od oglaševanja oz. naročnine (pay per view, flat rate). Ker za vse to ne pride v poštev, bodisi zaradi cene bodisi zaradi geografskih omejitev, se je seveda ustvaril živahen sekundarni trg. Tako na spletu ne manjka navodil o tem, kako gledati televizijo na internetu brezplačno, pri čemer so glavne opcije storitev Hulu ter P2P TV omrežja (npr. PPLive), v zadnjem času pa tudi številne spletne strani, ki objavljajo neposredne povezave do živih prenosov posameznih dogodkov.

Lastniki licenc so seveda besni, ker jim to prinaša izgube. Turški ponudnik nogometnih prenosov DigiTurk je nedavno dosegel odklop celotne Blogger platforme, ker so se tam...

35 komentarjev

Španski Kongres zavrnil zakon o cenzuri interneta

Slo-Tech - Spodnji dom španskega parlamenta je v torek zavrnil kontroverzni zakon Sinde (Zakon o vzdržni ekonomiji, Ley de Economía Sostenible), ki bi vladi v boju zoper nelegalno kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin z interneta dal pooblastila, meječa na cenzuro interneta. Vlada bi po predlogu zakona lahko zaprla spletne strani, ki bi vsebovale neposredne povezave in povezave do datotek na P2P-omrežjih (recimo torrenti) do nelegalnih kopij glasbe, filmov in podobnega.

Burna razprava je trajala do drugega glasovanja Komisije za gospodarstvo španskega Senata ob pol enajstih zvečer, ko je bil zakon zavrnjen z 20 glasovi proti in 18 za. Preostali del zakona Sinde, ki ne omenja nadzora nad internetom, še čaka svojo usodo. Senat bo o...

5 komentarjev

Mobile design, Google AppEngine, 2. meetup Drupal, Website Flipping, Film'šteka

marčevska filmšteka - to sezono filmšteke potekajo v kinodvorani

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 15.11. ob 19h v Kiberpipi v okviru Mobile Monday Slovenija predavajo Tamara Momčilovič, Natan Nikolić in Antony Ribot, ki se bodo teme Mobile design lotili vsak s svojega podočja. Tamara s dizajnom aplikacij, Natan z oblikovanjem prilagodljivega spleta, Antony pa bo predstavil svoje projekte ter proces dela specializirane agencije za mobilni dizajn.

V torek, 16.11. ob 19h bo na

0 komentarjev

Google poziva k prenahanju uporabe Internet Explorerja

Slashdot - Google je nedavno pozval uporabnike Gmaila, da naj prenehajo z uporabo Internet Explorerja 6 v korist Firefoxa oz. njihovega Chroma, saj sta slednja dvakrat hitrejša od Internet Explorerja 6. Le-ta je bil označen kot nepodprt brskalnik in zato uporabniki z njim ne morejo dostopati do naprednih storitev.

Spomnimo še, da je spletni velikan nedavno odstranil Firefox iz njihovega svežnja programov Google Pack in ga nadomestil z Google Chromom, nato pa dodal neposredno povezavo za prenos omenjenega brskalnika pod iskalnik Google in filmsko storitev YouTube.

Googlova odločitev, da označi IE6 kot v Gmailu nepodprt brskalnik ne vpliva le na domače uporabnike, temveč tudi na tisoče malih in srednje velikih podjetij, ki uporabljajo storitev Google Apps, zanimivo pa je tudi, da na Firefox presedlata dva od treh nekdanjih uporabnikov Internet Explorerja.

54 komentarjev

.IQ domene še nekaj časa ne bo?

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, ima celo nova iraška vlada velike težave s pridobitvijo domene .iq, kaj šele podjetja ali posamezniki, ki si želijo pridobiti privlačno domeno za svoje spletne strani.

Ker je Saddam Husein leta 1997 prepovedal dostop do interneta, je ICANN licenco za upravljanje z domeno podelil teksaškemu podjetju InfoCom. Vendar pa podjetje te dni ne posluje, saj se je znašlo pod obtožbo, da so izvažali računalniško opremo malopridnim državam Siriji in Libiji ter finančno podpirali skrajne islamske organizacije kot npr. Hamas.

Prenos oblasti torej tudi na internetu ne bo tekel povsem gladko, saj bo nova iraška vlada morala uporabiti .com, .org, .info ali .net domeno - če bo ob vseh ostalih težavah, ki jih v Iraku imajo sploh kdo uspel postaviti kakšno spletno stran.

Morda pa prenos upravljanja IQ domene na zasebno podjetje, ki ima povezave s skrajneži, le ni bilo povsem inteligentno dejanje?

4 komentarji

Nemčija, pravni pogled na "globoko povezovanje"

The Register - "Globoko povezovanje", kakor bi se morda glasil dobesedni prevod "deep linkinga", pomeni neposredno povezovanje internetnih vsebin med različnimi viri. Na Slotechu tako, kadar se novica sklicuje na zunanji vir (kot recimo tale ;)), bralcem ponudimo neposredno povezavo in ne le Klik!-a do strani časopisa, nakar bi obiskovalec moral izvirno zgodbo izbrskati sam.

Da pa to ni lepo, menijo predvsem marketingarji, ki s takim sklicevanjem posledično izgubijo vsaj en sklop prikaza oglaševalskih pasic; nekaterim je šlo to celo tako zelo na nervni sistem, da so se poslužili pravnih sredstev. V petek, 18. julija, je tako nemško zvezno sodišče odločilo, da pri tovrstnem povezovanju ne gre za protipravno obnašanje oz. kršenje avtorskega in konkurenčnega prava. Hura!

Sicer pa si poskusimo zamisliti internet, v katerem bi uporabniki za dostop do informacij morali prebroditi pop(up)asto pot skozi masivne portale; zamislite si spletne iskalnike -- ti v svoji podatkovni bazi tako ne bi smeli...

3 komentarji