» »

Warner Bros. priznal obsežne zlorabe DMCA takedown postopka

Warner Bros. priznal obsežne zlorabe DMCA takedown postopka

DMCA takedown postopek deluje tako, da avtor pod prisego izjavi, da neka spletna vsebina krši njegove avtorske pravice. Gostitelju je ni potrebno odstraniti, a če je ne, prevzame sam odgovornost za nastalo škodo, če se vsebina dejansko izkaže za nezakonito (ni licence, ni zakonite licence, ni proste uporabe). V praksi gostitelji sploh ne razmišljajo. YouTube ima celo orodja za enostavno odkrivanje kršitev (na voljo za velike založbe), tri zaporedne prijave zoper en račun pa ga suspendirajo. Podobno Twitter. Zadeva seveda deluje v obe smeri - par mesecev nazaj je nekdo poslal ponarejene DMCA zahtevke zoper Bieberjevo ponudbo na YouTube/VEVO in milijone fenov za tri dni prikrajšal za njegove mojstrovine.

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Težko je zanikati, da na portalih za gostovanje videa ni mogoče najti tudi kakšnega avtorsko zaščitenega posnetka, se pa kopja strašno ostro krešejo glede vprašanja, ali je problem omejen na par gnilih sadežev ali pa imamo opravka s full blown hruševim ožigom (za katerega ni zdravila, se strašno hitro širi in zato pomaga le takojšen požig rastline, pardon, video portala). Založniki so seveda za opcijo b). Februarja je njihovo interesno združenje MPAA vložilo tožbo proti ponudniku Hotfile, ker ta za razliko od hongkonške konkurence domuje na Floridi. Očitali so mu sistemsko kršitev avtorskih pravic: z denarjem naj bi aktivno vzpodbujali nalaganje avtorsko zaščitenih vsebin (do $15/1000 ogledov za ti. affiliate), ker bi prav te vsebine prinesle največ ogledov, oglasnih prihodkov in s tem nakupov naročnin na strani. Hkrati naj bi posebej plačevali referrerje, to so strani, ki zbirajo povezave do filmskih / tv datotek na različnih strežnikih in s tem prinašajo dodaten obisk. Tako očitno in pretenciozno služenje denarja na račun ukradenih vsebin naj bi, pravi MPAA, zadostovalo za izključitev ugovora varnega pristana. Po ameriškem zakonu DMCA (podobno pri nas) namreč gostitelji vsebin ne odgovarjajo za njihovo zakonitost, če zanjo niso vedeli in če jo umaknejo takoj, ko zanjo zvejo (= ko prejmejo takedown notice). Hotfile naj bi za nezakonitost vsebin še kako vedel in jo celo aktivno vzpodbujal, zato izključitev odgovornosti zanj ne bi veljala in bi moral založbam povrniti vso povzročeno škodo, odmerjeno po posebnih ameriških pravilih (več 10 tisočakov za vsako nezakonito deljeno kopijo).

Žal so ga potem založniki potem strašno zamočili. Hotfile jim je po vložitvi tožbe omogočil avtomatsko procesiranje DMCA takedown zahtevkov, za kar so dobili poseben interni API in ne zgolj e-poštni naslov tipa dmca@domena.com z ročnim procesiranjem zahtevkov, kot to prav spretno zavlačujejo nekateri drugi. Eden od članov MPAA, distributer Warner Bros., je nato uporabil avtomatizirano orodje, ki je na hotfile.com poiskalo vse datoteke z določeno ključno besedo in avtomatsko zahtevalo njihov umik. Na ta način so odstranili ogromno število datotek, vključno s vsebinami, za katere sploh niso imeli avtorskih pravic, npr. vsebine drugih imetnikov, demo različice računalniških iger in celo odprtokodne programe. Hotfile jih je na kršitve večkrat opozoril, a brez sprememb. Septembra so nato vložili nasprotno tožbo, v kateri so jim očitali ponavljajoče in očitno lažnivo vlaganje DMCA takedown zahtevkov.

Warner je obtožbe priznal. Povedali so, da je obseg piratskih vsebin na Hotfile.com tolikšen, da preprosto nimajo časa ročno preveriti vseh sumljivih vsebin, ampak so primorani uporabiti avtomatizirano orodje. Priznali so tudi, da so nekateri njihovi zaposleni namerno odstranjevali odprtokodne programe, to pa za to, ker so ti programi omogočali izmenjavo piratskih vsebin po p2p omrežjih in so zato škodljivi.

Če hotfile dobi nasprotno tožbo, bodo morali založniki plačati stroge kazni za zlorabo DMCA takedown zahtevkov, po vsej verjetnosti pa bodo izgubili tudi izvorno tožbo. Primer je s tem izjemno zanimiv, ne toliko zaradi izredne bizarnosti, ampak bolj zato, ker tako iskreno ilustrira, kaj se zgodi, če založniška industrija ali katera druga ozka interesna industrija dobi namenske bližnjice, mimo rednega sodnega postopka. Ne smemo pozabiti, da je ista industrija Google prepričala v cenzuriranje določenih iskalnih pojmov v svojem iskalniku - najprej v suggestu, potem potem pa še za običajno iskanje, zdaj pa intenzivno delajo na SOPI (nasledniku PROTECT IP), ki bi pooblastila za brisanje razširil še na DNS strežnike, vse spletne iskalnike in imenike ter ponudnike plačilnih storitev. To bi ponudnike spletnih portalov prisililo v izjemno samocenzuro, ker bi sicer zaradi izredno nizkega dokaznega standarda po SOPI lahko padli na črno listo. Upravitelji športnih portalov so svoje člane že zaprosili za urgenco pri svojem parlamentarcu, ker bi jih lahko že peščica povezav na neuradne spletne streame športnih dogodkov stala internetne pipice.

29 komentarjev

opeter ::

Pravilno, da bodo založbe dobili po prstih.

Znancu so pred več kot dvema letoma odstranili PDF datoteko članka, katero je imel naloženo na Rapidshare in tudi na Hotfile. Pisal je seminarsko nalogo o ameriških stripih in ker je bilo v nalogi na več mestih omenjena oz. napisana beseda X-men, DC Comics, Marvel Comics ipd. ...

Dobil je mail, da so mu izbrisali vsebino, ker je nelegalno naložil dokument, ki vsebuje podatke ameriških stripovskih založb. Ter, da če bo ponovno poskušal naložiti podobno vsebino, se lahko sproži proti njemu neki postopek. Na Hotfile so mu celo zaklenili račun.

Seminarsko pa je moral naložiti zaradi tega, da lahko tudi drugi sošolci prebirajo njegovo nalogo. Žal Shrani.si še dandanes ne podpira nalaganje PDF datotek.

To pomeni, da imajo neke iskalne algoritme, ki iščejo tudi znotraj datotek.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Gregor P ::

opeter je izjavil:

Znancu so pred več kot dvema letoma odstranili PDF datoteko članka, katero je imel naloženo na Rapidshare in tudi na Hotfile. Pisal je seminarsko nalogo o ameriških stripih in ker je bilo v nalogi na več mestih omenjena oz. napisana beseda X-men, DC Comics, Marvel Comics ipd.

... jaz bi jih tožil;(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

dr.Akula ::

@opeter
Zshare je za take stvari bolj primeren.
ni podatka

phantom ::

opeter je izjavil:

Žal Shrani.si še dandanes ne podpira nalaganje PDF datotek.

Pri Shrani.si je še ena večja težava: kar naložiš tja gor, postane last shrani.si. Preberi si malo pogoje.
~
~
:wq

Putr ::

Vse probleme shrani.si, dropboxov, hotfajlov itd. rešiš z lastno inštalacijo Owncloud (zadevo sva z kolegom lihkar odkrila in že laufava na lastnem home serverju, zgleda awsome).

bosmla ::

@Putr na kateri distibuciji?

black ice ::

Bosmla, podpira večino operacijskih sistemov. Klik

Putr ::

bosmla je izjavil:

@Putr na kateri distibuciji?

Če pogledaš link boš videl da je to PHP+mySQL app, ki laufa na apache, nginx in kopici drugih (linux, bsd, najbrž tudi windows). I.E inštalacija je as simple as it gets. Vsak kdo, ki laufa php server lahko to gor postavi in ima opensource, lastn oblak.

Ubuntu ima to v repositoriju tako da ti vse postavi z eno komando.

Predvsem pa poglejte si, defenitivno uporabna stvar, z stvarmi, ki jih zelo aktivno razvijajo bo pa samo še bolj. Predvsem pa za vse, ki si želijo zmožnosti dropboxov, vendar jim ne dišijo pogoji uprabe.

Manu ::

Priznali so tudi, da so nekateri njihovi zaposleni namerno odstranjevali odprtokodne programe, to pa za to, ker so ti programi omogočali izmenjavo piratskih vsebin po p2p omrežjih in so zato škodljivi.


Ti založniki so res butci3.


Zelo dobra lekcija za demokratično državo. Nikoli ne smemo dovoliti, da si neka ozka interesna skupina pridobi pristojnosti sodne veje oblasti.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

34054 ::

Putr je izjavil:

Vse probleme shrani.si, dropboxov, hotfajlov itd. rešiš z lastno inštalacijo Owncloud (zadevo sva z kolegom lihkar odkrila in že laufava na lastnem home serverju, zgleda awsome).


Uuuu, fantastična zadeva. Sem ravno pred kratkim razmišljal o nečem takšnem.

black ice ::

Če koga zanima: ukaz za namestitev owncloud na Ubuntu je
sudo apt-get install owncloud
. Ravno testiram. Drugače pa podpira tudi Windows, MacOS in kopico drugih (Linux) sistemov (Debian, CentOS, tudi BSD).

Tilen ::

Se še komu Firefox 8 preneha odzivati, če klikne na sliko v novici?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Spc ::

Tilen je izjavil:

Se še komu Firefox 8 preneha odzivati, če klikne na sliko v novici?

Meni deluje normalno (firefox 8), samo text zmrda ob sliki.
 

Tilen ::

Spc je izjavil:

Tilen je izjavil:

Se še komu Firefox 8 preneha odzivati, če klikne na sliko v novici?

Meni deluje normalno (firefox 8), samo text zmrda ob sliki.


Si probal s HTTPS? (slika nad "DMCA takedown postopek" tekstom)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

steev ::

Meni je tud zmrznil.
:|

black ice ::

Same here.

SmeskoSnezak ::

IE8 tudi ne nalozi slike.
@ Pusti soncu v srce... @

dejanslo ::

Safari aswell
There`s More Than One Way To Do It

Spc ::

oboje mi deluje normalno v ff8.
https in http.

Windows Server 2003 x86, FF 8.0
 

levaky ::

Meni tudi chrome zmrzne

kriko1 ::

Meni tudi zmrzne, čez nekaj časa pa vpraša če želim zaustavit skripto

SmeskoSnezak ::

SmeskoSnezak je izjavil:

IE8 tudi ne nalozi slike.

Meni samo slikce nece nalozit, tisti krogec za nalaganje se kuj ustavi, sicer brskalnik dela :P
@ Pusti soncu v srce... @

Spc ::

kriko1 je izjavil:

Meni tudi zmrzne, čez nekaj časa pa vpraša če želim zaustavit skripto

Meni zmrzne na:
Windows 7 SP1
Windows Server 2008 R2 SP1

Deluje pa normalno na:
Windows Server 2003 SP2
 

MrStein ::

Putr je izjavil:

Vse probleme shrani.si, dropboxov, hotfajlov itd. rešiš z lastno inštalacijo Owncloud (zadevo sva z kolegom lihkar odkrila in že laufava na lastnem home serverju, zgleda awsome).

Če imaš lasten server, itak lahko httpd (ali ftpd) uporabiš.
Ali sem kaj spregledal?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Putr ::

MrStein je izjavil:

Putr je izjavil:

Vse probleme shrani.si, dropboxov, hotfajlov itd. rešiš z lastno inštalacijo Owncloud (zadevo sva z kolegom lihkar odkrila in že laufava na lastnem home serverju, zgleda awsome).

Če imaš lasten server, itak lahko httpd (ali ftpd) uporabiš.
Ali sem kaj spregledal?


Zakaj ljudje, ki imajo strežnike uporabljajo dropbox?

Poglej si live demo - http://demo.owncloud.org/files/index.php - pa mi povej če lahko to delaš (tako enostavno) z FTP&HTTP

Senitel ::

V bistvu ja? Primer (ok upload ne gre direkt čez web interface).
Je pa tako pri postavljanju lastnega ftp-ja ali ownCloud problem enostavno totalno sranje od upload hitrosti, ki jo ima povprečen uporabnik.

vbohinc ::

No OwnCloud je kr vredu, samo AjaXplorer je pa še jači...

Tak čist mimo teme AjXp bi blo fajn ko bi kdo prevedu do konca,... se men ne da več :P
Human nature is not a machine to be built after a model, and set to
do exactly the work prescribed for it, but a tree, which requires to grow
and develop itself on all sides...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vbohinc ()

MrStein ::

Kar sem hotel reči: Na hotfile je dal verjetno zato, ker nima lastnega serverja (ustreznega), ne pa zato, ker si ne bi znal nekega demona gor inštalirati.
Jaz imam DSL malo višjega razreda, nonstop pognan server, pa še vseeno takih stvari ne bi tja dal.

Sicer je to krepko off topic ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

noraguta ::

Putr je izjavil:

Vse probleme shrani.si, dropboxov, hotfajlov itd. rešiš z lastno inštalacijo Owncloud (zadevo sva z kolegom lihkar odkrila in že laufava na lastnem home serverju, zgleda awsome).

ni point v SW , point je nelegalnem odstnanjevanju vsebin.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hotfile bo plačal 80 milijonov dolarjev in mrknil

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
108565 (6779) digitalcek
»

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2914040 (11372) jype
»

Novi varni pristan, drugič: MPAA v. Hotfile

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
136903 (5682) alexz
»

Novi varni pristan, prvič: Flava Works, Inc v. Gunter (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6529697 (27822) Tear_DR0P
»

MPAA terja zaprtje Hotfila

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
236239 (4742) para!

Več podobnih tem