» »

Protest obrtnikov!

Protest obrtnikov!

«
1
2 3 4

Mati ::

Torej od danes je jasno, da Križanič nima namenov karkoli storiti v smeri blaženja napetosti med vlado in obrtniki.
V kolikor do 11.3. ne najdejo skupnega jezika bo to po mojem mnenju pomenil kolaps države in odstop te vlade.
Sam se sprašujem kaj se bo zgodilo z likvidnostjo nših sredstev, ki jih imamo na bankah, saj je jasno, da v bankah ni niti približno toliko denarja, da bi lahko to akcijo bančni sistem vzdržal.
Bodo banke začasno onemogočile dvigovanje večjih zneskov gotovine? Se bo sesul bančni sistem v Sloveniji, ko bo raja, ki še ni pozabila Zdenexov navalila na vhodna vrata bank?

Sam imam nekaj gotovine na banki in se sprašujem kaj narediti. Najbližje sem odločitvi, da najamem trezor za 30€ in vso gotovino pospravim v trezor za nekaj časa. Ali lahko banka v izredni situaciji onemogoči komitentom dostopati do najetih trezorjev?

Morda se slišijo ta vprašanja čudno, vendar nisem jaz kriv, da moram razmišljati o tem, pač pa dejstvo da živim v banana republiki.

St235 ::

Pri vseh drugih neumnostih in težavah, ki pestijo evropsko gospodarstvo, močno dvomim, da bo spor med vlado in obrtniki zrušil slovenske banke. Pahorjeva vlada ne bo prva, ki je padla na pol mandata, zato ne vidim razloga zakaj bi to povzročilo kolaps bank. To kar ti opisjueš je na meji izrednih razmer.

Ravno tako si evropska banka ne more privoščit kolapsa bančnega sistema v eni od članic.

BlueRunner ::

Torej od danes je jasno, da Križanič nima namenov karkoli storiti v smeri blaženja napetosti med vlado in obrtniki.

There, fixed.

Zgodovina sprememb…

Aston_11 ::

Dokler se posluje elektronsko, za navadnega uporabnika, ki ima še kakšen eur na TRR, ne bi smelo biti problemov tudi v primeru, da se večina denarja dvigne. Bo pa to fajn "stress test" za banke, ki imajo dovolj časa, da se na to pripravijo.

Se vračamo na štumf tehnologijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

guest #44 ::

Hey guys what's going on?? O čem se gre in zakaj naj bi bil to finančni kolaps?

Mati ::

Nepokorščina: Obrtniki na bankomate in banke 11. in 14. marca, nato sledi protest

Ljubljana - Upravni odbor OZS je potrdil časovnico državljanske nepokorščine, ki jo bodo izvedli, če z vlado ne dosežejo kompromisa o ključnih zahtevah.

Z marcem bodo prekinili plačevanje prispevkov, gotovino bodo 11. marca dvignili iz bankomatov in 14. marca iz bank, 16. marca pa izvedli protest.

O protestu in napovedi popolni zapori Sloveniji (ta je predvidena za 18. april) bo 14. marca sicer odločala skupščina Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Kot je zbranim novinarjem v okviru seje pojasnil podpredsednik upravnega odbora OZS Jani Ulaga, so v četrtek zaključili z regijskimi posveti na temo državljanske nepokorščine in za izvedbo dejavnosti pridobili skoraj 100-odstotno podporo.

Obrtniki bodo z marcem najprej prekinili plačevanje prispevkov in davkov, znova pa jih bodo začeli plačevati, ko bodo z vlado dosegli dogovor. Po njegovih navedbah gre za okoli 52.000 članov in 108.000 zaposlenih, torej bi lahko prišlo do izpada v blagajni v višini okoli 130 milijonov evrov mesečno. Ob tem je pojasnil, da je sicer 15 odstotkov članstva (okoli 7800 do 8000 članov) že zdaj vsak mesec že nekaj časa insolventnih.

"Nihče od nas ni krivil le te vlade, okrivljene so vse vlade od osamosvojitve naprej," je poudaril Ulaga in ocenil, da se doslej za malo gospodarstvo ni zgodilo nič globalnega, zato je Slovenija v takem kolapsu, kot je. Medtem ko evropsko gospodarstvo že doživlja razvoj, je Slovenija po njegovem mnenju še vedno v krizi.

Ob tem je poudaril, da se je OZS vedno pripravljena pogovarjati z vlado. "Nam ni cilj državljanska nepokorščina, ampak dogovor, da dobimo primerne pogoje za gospodarjenje," je izpostavil in dodal, da je "stanje alarmantno". "Zahtevamo, da se vlada in parlament začneta ukvarjati z gospodarstvom, ne pa s tem, ali so neki arhivi pravi ali ne ... Danes je čas za akcijo v vladi in v državnem zboru za dvig gospodarstva in ne za neka obrobna vprašanja," je poudaril Ulaga. Dodal je, da ima zbornica pripombe tudi na prejšnji teden na vladi potrjen paket za izboljšanje plačilne discipline, saj da je vlada spet pripravila " svoj predlog", ki je sicer delno upošteval nekaj predlogov zbornice.

kalko ::

Medklic: Kaj ko bi tale OZS najprej pometla pred svojim pragom in ukinila obvezno članstvo v njej? Poznam par obrtnikov, ki morajo plačevati članarino, koristi od tega pa razen prejemanja neke revije nimajo nobene. In ti, ki jih poznam, tudi ne podpirajo akcije z nepokorščino. Imajo preveč dela, da bi izgubljali čas s čakanjem na bančnih okencih.

guest #44 ::

V sloveniji nikoli ne veš ali nekdo nekaj resno misli ali ne, ponavadi ne...ampak what if this time?

Any useful advice if it actually happens?

Mati ::

Najem trezorja je 30EUR na leto. Varnostno bom svoje prihranke pospravil za kak mesec v trezor, da bom imel v vsakem trenutku dostop do gotovine. Bojim se, da bi ta nesposobna vlada znala preventivno omejiti večje dvige gotovine.

guest #44 ::

Že sam kot je rekel gospod zgoraj... z digitalnim denarjem boš vseen lahk kupoval, al ne?

Ziga Dolhar ::

Če obrtniki menijo, da bodo s tem "zrušili" bančni sistem in tako oškodovali ostale komitente* - predlagam, da ostali komitenti predhodno preizkusimo idejo in denar z bank dvignemo dva dni prej. Bomo zrušili bančni sistem in tako oškodovali obrtnike.


* Pa ne pravim, da se bo to zgodilo.
https://dolhar.si/

komar ::

A to velja samo za člane OZS ali za vse (nečlane, s.p.) ?

Mati ::

Pozvane so tudi gospodarske družbe, člani in nečlani.

@ Ziga, ja prav to imam namen storiti, zato ideja o najemu trezorja.

kixs ::

K*rc... js sem pred nekaj dnevi vezal denar v depozit in do 18.4. nimam dostopa do njega. Upam, da med tem casom uredijo zadeve oz. bolje, da do tega sploh ne pride! Je pa pomembno koliko casha sploh imajo obrtniki na bankah in katere banke bodo najbolj na udaru. Js imam racun v Delavski hranilnici.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Aston_11 ::

Si jih prav iščeš z depozitom - zakaj je pa to dobro? Pa še neka noname hranilnica. Dobro da BS garantira za vloge.

Goody ::

Bebci iz obrtniške zbornice si bodo, če bodo res šli v to, zabili 2 avtogola... Če ne bodo plačali prispevkov jim bodo pa vzeli z izvržbo, če bodo hoteli spraviti banke na kolena, se bo pa tudi njim slabo pisalo...Tole je ena politično motivirana bedarija, ne pa pameten protest...

kixs ::

Aston_11:
denarja trenutno ne rabim in ker grem v tujino za nekaj tednov, sem pac dal vezat. Vmes se bo nakapljalo nekaj obresti in tudi ne bom prevec v skrbeh, ce bi mi kdo spizdil kartico. Delavska hranilnica vseeno ni cisto noname, kljubtemu da, recimo, ti se nisi slisal zanjo.

djordjevic ::

Delavska hranilnica ima v bistvu izjmeno ugodne kreditne pogoje in obrestne mere. ;) Vsaj do nedavnega jih je imela.
No grave is deep enough to keep us in chains.

kixs ::

Ja, se vedno je zelo dobra izbira. Ta teden gre iz NLB-ja na DH se moja punca. Js sem ta prehod naredil lani septembra in zaenkrat ni pripomb.

lp

Malajlo ::

Pa zakaj morajo poleg neplačevanja prispevkov (130 mio) še denar dvigovati? A da ni haska zaradi blokade računov mesec dni kasneje? Temu bi jaz rekel kriminal, ne pa nepokorščina...
No, bo pa lahko Zidar nove ćuze zidal, ker nekam bo treba teh 52.000 ljudi strpat, ane.

IceIceBaby ::

Jaz imam na DH 2 poslovna in enega osebnega. Odnos je kul, ker so manjši pa se potrudijo za vsako stranko. Obrestne mere so običajno konkurenčne, za kredite pa ne vem.

Sicer so pa požegnani od države, tako, da so depoziti pokriti. Pa tudi sicer banka posluje solidno z dobičkom, za razliko od NLB naprimer :)

Če ne bodo plačali prispevkov jim bodo pa vzeli z izvržbo


Če na računu ni denarja tudi z izvršbo nimajo kaj vzeti. Izvršba na premičnine in nepremičnine se lahko pa takoj zavleče nekaj mesecev ali celo let.

Jaz sicer mislim, da bodo krajšo potegnili obrtniki. Ampak po drugi strani pa verjetno država trenutno ni ravno v položaju, da bi si lahko privoščila takšne primankljaje.

Malajlo ::

"Nam ni cilj državljanska nepokorščina, ampak dogovor, da dobimo primerne pogoje za gospodarjenje," je izpostavil in dodal, da je "stanje alarmantno". "Zahtevamo, da se vlada in parlament začneta ukvarjati z gospodarstvom, ne pa s tem, ali so neki arhivi pravi ali ne ... Danes je čas za akcijo v vladi in v državnem zboru za dvig gospodarstva in ne za neka obrobna vprašanja," je poudaril Ulaga.

Pa saj to je to! Če ne plačaš prispevkov, si izboljšaš pogoje za poslovanje.
Sploh pa se mi zdi, da bi vlada in parlament očitno morala v pisarne podjetij, telefone v roke in reševat zafurane posle. Po mesec, dva pri vsakem, pa smo v nekaj letih iz ta hudega. Edino česar ne razumem, je potem tržno gospodarstvo. A ni tako, da če nisi sposoben, firma crkne? Razen če si ti obrtniki želijo neko amnestijo na prispevke in davke.

Goody ::

IceIceBaby je izjavil:

Jaz imam na DH 2 poslovna in enega osebnega. Odnos je kul, ker so manjši pa se potrudijo za vsako stranko. Obrestne mere so običajno konkurenčne, za kredite pa ne vem.

Sicer so pa požegnani od države, tako, da so depoziti pokriti. Pa tudi sicer banka posluje solidno z dobičkom, za razliko od NLB naprimer :)

Če ne bodo plačali prispevkov jim bodo pa vzeli z izvržbo


Če na računu ni denarja tudi z izvršbo nimajo kaj vzeti. Izvršba na premičnine in nepremičnine se lahko pa takoj zavleče nekaj mesecev ali celo let.

Jaz sicer mislim, da bodo krajšo potegnili obrtniki. Ampak po drugi strani pa verjetno država trenutno ni ravno v položaju, da bi si lahko privoščila takšne primankljaje.


Ja, sam potem poslovati več ne morejo, vsaj zakonito z računi ne, no če prav pomislim saj tudi sedaj ne (a hočte z računom ali brez press...)

djordjevic ::

Malajlo je izjavil:

"Nam ni cilj državljanska nepokorščina, ampak dogovor, da dobimo primerne pogoje za gospodarjenje," je izpostavil in dodal, da je "stanje alarmantno". "Zahtevamo, da se vlada in parlament začneta ukvarjati z gospodarstvom, ne pa s tem, ali so neki arhivi pravi ali ne ... Danes je čas za akcijo v vladi in v državnem zboru za dvig gospodarstva in ne za neka obrobna vprašanja," je poudaril Ulaga.

Pa saj to je to! Če ne plačaš prispevkov, si izboljšaš pogoje za poslovanje.
Sploh pa se mi zdi, da bi vlada in parlament očitno morala v pisarne podjetij, telefone v roke in reševat zafurane posle. Po mesec, dva pri vsakem, pa smo v nekaj letih iz ta hudega. Edino česar ne razumem, je potem tržno gospodarstvo. A ni tako, da če nisi sposoben, firma crkne? Razen če si ti obrtniki želijo neko amnestijo na prispevke in davke.

Lajaš na napačno drevo. Obrtniki bi radi, da država predvsem spravi v red svoje organe, preko katerih lahko, recimo, izterjaš plačilo za opravljeno storitev. Meni se lahko, recimo, zgodi, da prispevkov ne bom imel od česa plačati, ker eno plačilo zamuja že dva meseca čez rok, druga pa pridejo konec meseca. Sem verjetno nesposoben, ne? >:D
No grave is deep enough to keep us in chains.

Malajlo ::

Mogoče pa niti svojim dobaviteljem ne bodo plačevali. Recimo, Mobitelu, pa Telekomu, Lojzetu v bližnjem bifeju...
Čak, čak... Ti ljudje torej imajo denar na računih, pa so insolventni? Kdo koga tuki?

Goody ::

djordjevic je izjavil:


Lajaš na napačno drevo. Obrtniki bi radi, da država predvsem spravi v red svoje organe, preko katerih lahko, recimo, izterjaš plačilo za opravljeno storitev. Meni se lahko, recimo, zgodi, da prispevkov ne bom imel od česa plačati, ker eno plačilo zamuja že dva meseca čez rok, druga pa pridejo konec meseca. Sem verjetno nesposoben, ne? >:D


Seveda si, kaj pa delaš za slabe plačnike, si posla pri dobrih ne moreš dobiti?

Malajlo ::

djordjevic je izjavil:

Malajlo je izjavil:

"Nam ni cilj državljanska nepokorščina, ampak dogovor, da dobimo primerne pogoje za gospodarjenje," je izpostavil in dodal, da je "stanje alarmantno". "Zahtevamo, da se vlada in parlament začneta ukvarjati z gospodarstvom, ne pa s tem, ali so neki arhivi pravi ali ne ... Danes je čas za akcijo v vladi in v državnem zboru za dvig gospodarstva in ne za neka obrobna vprašanja," je poudaril Ulaga.

Pa saj to je to! Če ne plačaš prispevkov, si izboljšaš pogoje za poslovanje.
Sploh pa se mi zdi, da bi vlada in parlament očitno morala v pisarne podjetij, telefone v roke in reševat zafurane posle. Po mesec, dva pri vsakem, pa smo v nekaj letih iz ta hudega. Edino česar ne razumem, je potem tržno gospodarstvo. A ni tako, da če nisi sposoben, firma crkne? Razen če si ti obrtniki želijo neko amnestijo na prispevke in davke.

Lajaš na napačno drevo. Obrtniki bi radi, da država predvsem spravi v red svoje organe, preko katerih lahko, recimo, izterjaš plačilo za opravljeno storitev. Meni se lahko, recimo, zgodi, da prispevkov ne bom imel od česa plačati, ker eno plačilo zamuja že dva meseca čez rok, druga pa pridejo konec meseca. Sem verjetno nesposoben, ne? >:D

In če ti dolžna firma nima od kje plačati? Najbrž lahko direktorja/lastnika do smrti pretepeš, pa ne boš dobil niti ficka.
Pa valjda si posle nekako zavaruješ, bemu no. Garancije, menice, hipoteke, avansi... Če pa delaš na način "lako ćemo", je pa klinac, ja.

T-h-o-r ::

ja res imamo pravi biser od kapitalistov pri nas :D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

djordjevic ::

Nočem v podrobnosti, ampak recimo, da gre za poslovno sodelovanje, ki poteka že dalj časa, in je v bistvu prav zgledno za slovenske razmere - račun plačan na dan izdaje. Na žalost pa je trenutno poslovni partner v nezavidljivi situaciji in zamuja s plačilom. Ni hud problem, ker vem, da bo v hipu, ko on dobi denar, denar tudi pri meni, ampak se pa zgodi in pride tudi do takih primerov. Sicer pa, ne pričakujem, da bo te reči razumel človek (več njih, očitno), ki so za posle slišali samo v kaki ekonomski knjigi, v resnici pa jih še od daleč povohali niso. >:D

Goody je izjavil:

djordjevic je izjavil:


Lajaš na napačno drevo. Obrtniki bi radi, da država predvsem spravi v red svoje organe, preko katerih lahko, recimo, izterjaš plačilo za opravljeno storitev. Meni se lahko, recimo, zgodi, da prispevkov ne bom imel od česa plačati, ker eno plačilo zamuja že dva meseca čez rok, druga pa pridejo konec meseca. Sem verjetno nesposoben, ne? >:D


Seveda si, kaj pa delaš za slabe plačnike, si posla pri dobrih ne moreš dobiti?

Bi ti malo skrbneje bral napisano?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Izrezan del prispevka:

djordjevic je izjavil:

Obrtniki bi radi, da država predvsem spravi v red svoje organe, preko katerih lahko, recimo, izterjaš plačilo za opravljeno storitev.>:D


Kaj, recimo, manjka izvršbi na podlagi verodostojne listine? Vloži se jo lahko na obrazcu ali celo preko interneta (v tem primeru celo ni potrebno priložiti kopije listine, npr. računa, ampak se zgolj navede in identificira)?
https://dolhar.si/

Goody ::

djordjevic je izjavil:

Nočem v podrobnosti, ampak recimo, da gre za poslovno sodelovanje, ki poteka že dalj časa, in je v bistvu prav zgledno za slovenske razmere - račun plačan na dan izdaje. Na žalost pa je trenutno poslovni partner v nezavidljivi situaciji in zamuja s plačilom. Ni hud problem, ker vem, da bo v hipu, ko on dobi denar, denar tudi pri meni, ampak se pa zgodi in pride tudi do takih primerov. Sicer pa, ne pričakujem, da bo te reči razumel človek (več njih, očitno), ki so za posle slišali samo v kaki ekonomski knjigi, v resnici pa jih še od daleč povohali niso. >:D

Goody je izjavil:

djordjevic je izjavil:


Lajaš na napačno drevo. Obrtniki bi radi, da država predvsem spravi v red svoje organe, preko katerih lahko, recimo, izterjaš plačilo za opravljeno storitev. Meni se lahko, recimo, zgodi, da prispevkov ne bom imel od česa plačati, ker eno plačilo zamuja že dva meseca čez rok, druga pa pridejo konec meseca. Sem verjetno nesposoben, ne? >:D


Seveda si, kaj pa delaš za slabe plačnike, si posla pri dobrih ne moreš dobiti?

Bi ti malo skrbneje bral napisano?


In kaj bi v tvojem primeru želel od države, da tega tvojega sicer dobrega plačnika blokira, ga vtakne v zapor? Pa bi ti malo skrbneje razumel napisano?

Malajlo ::

Jah, jaz delam posle po solarnem sistemu - pare na sunce 8-) Drugače povedano, zavarujem svoje obveznosti recimo z (vsaj delnim) avansom.
Najbrž pa nastane težava, ko prodaš posel, za katerega še nisi dobil plačila in s tistim denarjem (ki ga nimaš!) delaš posel naprej. Pa si dvakrat v buli. In takih imamo v SLO kot listja in trave. Nekatere s(m)o celo neskončno hvalili, kaki carji da so!

IceIceBaby ::

Edino česar ne razumem, je potem tržno gospodarstvo. A ni tako, da če nisi sposoben, firma crkne?


To je res. Ampak državi se pa tudi ni treba ravno truditi, da bi pokopala še tistih nekaj privatnikov, ki dejansko polnijo blagajno.

Pa če se že gremo ta sistem "če nisi sposoben firma crkne" naj velja za vse.

Aston_11 ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Izrezan del prispevka:

djordjevic je izjavil:

Obrtniki bi radi, da država predvsem spravi v red svoje organe, preko katerih lahko, recimo, izterjaš plačilo za opravljeno storitev.>:D


Kaj, recimo, manjka izvršbi na podlagi verodostojne listine? Vloži se jo lahko na obrazcu ali celo preko interneta (v tem primeru celo ni potrebno priložiti kopije listine, npr. računa, ampak se zgolj navede in identificira)?


In v ugovor se napiše floskule, pa je šel prvi krog izvršbe mimo. Npr. ko se jo je vložilo na sodišče, je moral biti ugovor opredeljen, sedaj imamo pa floskule, ker ni nobene listine zraven. Pa je par mesecev okrog. Sicer do izvršbe še vedno lahko pride, lahko pa se zavlačuje že v fazi, ko je na Okrajnem v Ljubljani. Nato vložiš še pritožbo zoper odmero sodne takse, pa je par mesecev mimo. Nato se pritožiš zoper sklep o razveljavitvi izvršbe, pa je spet par mesecev mimo. Evo, to je učinkovitost izvršbe. Je neučinkovita. Morda med gospodarskimi družbami, ko stvari tečejo hitreje, vendar: mu takoj blokirajo TRR, ki je že itak blokiran. Da se nadaljuje z npr. rubežem premičnin, je treba poslati izvršitelja, izvršitelja je treba plačati vnajprej, ta čas pa spis kroži nekje gor v Ljubljani. Če je to izvršba,... za zajebavat fizikalce je super, za resno poslovanje gospodarskih firm pa je to otroški vrtec.

djordjevic ::

Goody je izjavil:

In kaj bi v tvojem primeru želel od države, da tega tvojega sicer dobrega plačnika blokira, ga vtakne v zapor? Pa bi ti malo skrbneje razumel napisano?

Jaz ti pišem, da lahko pride do kratkega stika oz. neljubih okoliščin tudi pri poslovanju povsem spodobnih subjektov, ti meni, da nisem sposoben delat za dobre plačnike. ;(( Kar se pa tiče izvršbe - jasno, da je v tem primeru ne mislim uporabiti, če bi pa šlo za prvič neplačano delo novega naročnika pa brez zadržkov - ampak potem te očitno čaka to, kar je opisal Aston nad mano.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Malajlo ::

IceIceBaby je izjavil:

Edino česar ne razumem, je potem tržno gospodarstvo. A ni tako, da če nisi sposoben, firma crkne?

To je res. Ampak državi se pa tudi ni treba ravno truditi, da bi pokopala še tistih nekaj privatnikov, ki dejansko polnijo blagajno.
Pa če se že gremo ta sistem "če nisi sposoben firma crkne" naj velja za vse.

Čak, ne štekam, zakaj bi država pokopala tiste obrtnike, ki normalno poslujejo. Kake težave pa imajo? A tudi oni bi radi bili neplačeniki? Pa ker si ne upajo dobaviteljem neplačevati, bodo pa državo nategovali? Jaka muda, ta nepokorščina...

Goody ::

djordjevic je izjavil:

Goody je izjavil:

In kaj bi v tvojem primeru želel od države, da tega tvojega sicer dobrega plačnika blokira, ga vtakne v zapor? Pa bi ti malo skrbneje razumel napisano?

Jaz ti pišem, da lahko pride do kratkega stika oz. neljubih okoliščin tudi pri poslovanju povsem spodobnih subjektov, ti meni, da nisem sposoben delat za dobre plačnike. ;(( Kar se pa tiče izvršbe - jasno, da je v tem primeru ne mislim uporabiti, če bi pa šlo za prvič neplačano delo novega naročnika pa brez zadržkov - ampak potem te očitno čaka to, kar je opisal Aston nad mano.


Ok, kratki stiki so, zato pa če se le da ne delaj samo za enega naročnika, pa naj bo še tako dober. Ampak nisi odgovoril kaj zahtevaš v tem tvojem primeru od države, ker kolikor razumem si na strani OZS?

Aston_11 ::

Malajlo je izjavil:

IceIceBaby je izjavil:

Edino česar ne razumem, je potem tržno gospodarstvo. A ni tako, da če nisi sposoben, firma crkne?

To je res. Ampak državi se pa tudi ni treba ravno truditi, da bi pokopala še tistih nekaj privatnikov, ki dejansko polnijo blagajno.
Pa če se že gremo ta sistem "če nisi sposoben firma crkne" naj velja za vse.

Čak, ne štekam, zakaj bi država pokopala tiste obrtnike, ki normalno poslujejo. Kake težave pa imajo? A tudi oni bi radi bili neplačeniki? Pa ker si ne upajo dobaviteljem neplačevati, bodo pa državo nategovali? Jaka muda, ta nepokorščina...


Molzne krave so obrtniki, ki normalno poslujejo. Jim pijejo kri. Jih je treba uničit na ta račun.

djordjevic ::

Goody je izjavil:

Ok, kratki stiki so, zato pa če se le da ne delaj samo za enega naročnika, pa naj bo še tako dober. Ampak nisi odgovoril kaj zahtevaš v tem tvojem primeru od države, ker kolikor razumem si na strani OZS?

Delno sem, delno nisem. Podpiram demonstrativno neplačevanje prispevkov, ne podpiram dviga gotovine iz bank. V svojem primeru? Predvsem bi si želel sistemskih rešitev in izboljšav statusa samostojnega podjetnika. Želel bi si, da bi imela država malo več posluha za tiste, ki dejansko delamo cele dneve, ne poznamo ne bolniške ne dopusta ne regresov, smo pa primerljivo obdavčeni kot tisti z običajnimi neto plačami in vsemi zgoraj omenjenimi bonitetami. Želel bi si, da bi država spravila v red sodstvo in poskrbela za korektno kaznovanje tistih, ki na debelo izigravajo pravila, omejila delo na črno, ne bi vedno na prvo žogo, ko se ji kaj ne izide, pomislila na dvig prispevkov ... Našlo bi se še marsikaj, ampak tole samo za začetek.
No grave is deep enough to keep us in chains.

IceIceBaby ::

In kaj bi v tvojem primeru želel od države, da tega tvojega sicer dobrega plačnika blokira, ga vtakne v zapor? Pa bi ti malo skrbneje razumel napisano?


Vsaj to, da ne zaračuna DDVja v naprej, ampak za obračun npr. uporabi datum dejanskega priliva denarja.

Poleg tega bi se lahko zakonsko uredili plačilni roki, država bi lahko plačevala račune na valuto in bila za zgled pa še kaj.

Čak, ne štekam, zakaj bi država pokopala tiste obrtnike, ki normalno poslujejo. Kake težave pa imajo?


Dolga debata, ampak načeloma je slovenija precej neprijazna do malega gospodarstva.

- Visoki davki (pokrivanje izgub državnih podjetji, bloated JU...)
- plačilna nedisciplina
- sam način obdavčitve (npr. že prej omenjeni DDV)
- neenaki pogoji (neplačevanje prispevkov za delavce v večjih firmah anyone?)
- 100 stvari okoli zaposlovanja. Predvsem pa dragi prispevki in komplicirani postopki zaposlovanja in odpuščanja

Malo gospodarstvo prispeva velik del denarja v proračun v vsaki razviti državi, zato se vsaka pametna vlada kjerkoli na svetu trudi ustvarjati čim boljše pogoje.

Goody ::

djordjevic je izjavil:

Goody je izjavil:

Ok, kratki stiki so, zato pa če se le da ne delaj samo za enega naročnika, pa naj bo še tako dober. Ampak nisi odgovoril kaj zahtevaš v tem tvojem primeru od države, ker kolikor razumem si na strani OZS?

Delno sem, delno nisem. Podpiram demonstrativno neplačevanje prispevkov, ne podpiram dviga gotovine iz bank. V svojem primeru? Predvsem bi si želel sistemskih rešitev in izboljšav statusa samostojnega podjetnika. Želel bi si, da bi imela država malo več posluha za tiste, ki dejansko delamo cele dneve, ne poznamo ne bolniške ne dopusta ne regresov, smo pa primerljivo obdavčeni kot tisti z običajnimi neto plačami in vsemi zgoraj omenjenimi bonitetami. Želel bi si, da bi država spravila v red sodstvo in poskrbela za korektno kaznovanje tistih, ki na debelo izigravajo pravila, omejila delo na črno, ne bi vedno na prvo žogo, ko se ji kaj ne izide, pomislila na dvig prispevkov ... Našlo bi se še marsikaj, ampak tole samo za začetek.


Svašta, kako pa naj bodo obrtniki obdavčeni kot primerljivo "običajnim z neto plačami". Kdo pa plačuje "običajnim" "bonitete" = bolniško, dopust, regres? Država? Davkoplačevalci? Tudi ti imaš zlahta te bonitete, le vzami si jih in si jih plačaj, ravno tako kot jih plačajo lastniki podjetij. Pa največji delavci na črno so prav člani te tvoje zbornice...

kst, za obračun DDV po plačani realizaciji še nisi slišal?

ravno obrtniki lahko to uporabljajo (do 400K letnega prometa), malček večje firme pa ne...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Goody ()

djordjevic ::

Nisem član zbornice (po klasifikaciji dejavnosti mi ni treba biti), zato ni moja. Glede tistih bonitet pa ... Saj pravim, odprite s.p. Boste videli, kako se nam cedita med in mleko. Medtem je kst izpostavil nekaj, kar sem pozabil - obračun ddv-ja po izdanih fakturi, ne pa prejemu plačila. Kar pomeni, da ti na izdan račun davek plačaš, potencialni neplačnik si ga odbije, ti pa si na suhem.
No grave is deep enough to keep us in chains.

IceIceBaby ::

kst, za obračun DDV po plačani realizaciji še nisi slišal?


Si že kdaj probal v praksi?

Goody ::

IceIceBaby je izjavil:

kst, za obračun DDV po plačani realizaciji še nisi slišal?


Si že kdaj probal v praksi?


ne, ne spadam v to kategorijo, da bi lahko...

djordjevic je izjavil:

Nisem član zbornice (po klasifikaciji dejavnosti mi ni treba biti), zato ni moja. Glede tistih bonitet pa ... Saj pravim, odprite s.p. Boste videli, kako se nam cedita med in mleko. Medtem je kst izpostavil nekaj, kar sem pozabil - obračun ddv-ja po izdanih fakturi, ne pa prejemu plačila. Kar pomeni, da ti na izdan račun davek plačaš, potencialni neplačnik si ga odbije, ti pa si na suhem.


heh ti rajši odpri d.o.o. pa zaposli par ljudi, pa boš videl kako je fajn ko ti "kar davkoplačevalci dajo cash" da plačaš bonitete zaposlenim :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Goody ()

Malajlo ::

Sklep je torej naslednji: če podjetnik prikaže, da mu ne plačujejo kupcu, potem se mu odpišejo davki, prispevki. Pa še plače morebitnim zaposlenim (ko jih hebe, kaj pa pri nejmu delajo, saj grejo lahko drugam).
Plačilo DDV po realizaciji čisto v redu dela, samo red v knjigah mora biti večji 8sicer se ratni rač. servisi ne bi tega ranili kot hudič križa). Zmanjka lahko za prispevke. Ampak potem, kaj vraga sploh delaš zastonj? Zakaj izstavljaš račune, če veš, da ne bo plačano?

BlueRunner ::

Zakaj izstavljaš račune, če veš, da ne bo plačano?

Če izstaviš račun, potem plačaš DDV in se postaviš v vrsto.
Če računa ne izstaviš, potem sploh ne moreš nikoli upati na nikakršno plačilo, kaj šele na možnost izterjave - ta je možna šele potem, ko je rok za plačilo računa potekel.

Pa če želiš še večjo svinjarijo, ki mi jo je pred kratkim opisal prijatelj s.p. (torej informacija iz druge roke): odprte terjatve do malo podjetja. Podjetje razglasi insolventnost in predlaga prisilno poravnavo. Banka, največja upnica, sprejme 40% poplačilo v 5 letih. S.p. bo torej za istavljen račun dobil nazaj 40% vrednosti računa, v roku 5 let. Odpis DDV pa je no go in od tistih 20% brezobrestnega kredita državi mu ta ne bo vrnila 60% za kolikor se je dejanski prejemek zmanjšal.

Hvala lepa, če je to res.

Ker razumem državo, da ima DDV specifike zaradi katerih ga je lažje pravilno obračunavati ob trenutku nastanka in ne v trenuktu plačila, pa predlagam spremembo zakonodaje na ta način, da za račune, ki tudi po preteku roka niso poravnani, država DDV zavezancu vrne (oziroma poračuna) in ga terja DURS neposredno od neplačnika kot prednostno terjatev. Terjatev zavezanca pa se zniža na osnovno vrednost pred DDV.

Zgodovina sprememb…

oldguy ::

Podpiram in bom tudi sam poskrbel, da bo denar v štumfu. Na papirju je morda že par koncesij glede že omenjenih točk, ki ste jih omenili, v praksi pa vsi tamali jahamo ježa. Posledica tega, kar je že kst napisal, pač:

- Visoki davki (pokrivanje izgub državnih podjetji, bloated JU...)
- plačilna nedisciplina
- sam način obdavčitve (npr. že prej omenjeni DDV)
- neenaki pogoji (neplačevanje prispevkov za delavce v večjih firmah anyone?)
- 100 stvari okoli zaposlovanja. Predvsem pa dragi prispevki in komplicirani postopki zaposlovanja in odpuščanja


Veliki so too big to fail, mali so pa ponavadi tiho in delajo. Jasno, v nasprotnem primeru vsa pravila zanje veljajo neverjetno hitro, kljub temu da ga veliki neplačnikTM serje na veliko, po možnosti s pomočjo državnega strica, ki je nastavil direktorja, poddirektorja in snažilko. Fuck that, I say! Kar naj se jim malo hlače potresejo...

krho ::

Orbrniki in mali podjetniki si predvsem želimo to, kar je napisal kst: Plačilo DDVja zatem, ko smo dejansko dobili plačan račun. Potem se bo že država pobrigala, da bo dobila denar, tako, kot je sedaj se ji gladko jebe, ker one je že dobila denar.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

cekr ::

Prvo kot prvo naj OZS najprej lepo pmede pred svojim pragom.
Najprej naj povejo, koliko sredstev so dobili v preteklosti, ko so odirali poštene obrtnike. Nekateri so morali za prezen nič plačevali tudi po več kot 70€/mesec. Sedaj je vsaj to manj. OZS naj najprej vrne obrnikom ta neopravičeno zaračunan denar potem pa naprej. Ta naprej pa naj se začne tako, da se ukine obvezno članstvo. OZS naj ponudi nekaj VEČ pa bo imela veliko članov, ne pa neko brezvezno Kartico ugodnosti, ki itak ne pomeni nič.
Če se že gredo nek upor, naj se ta začne malo bolj resno, ne pa da bo na koncu naj....l nek mali obrtnik, ki je preveč poslušal vodstvo OZS. Davkarija bo samo lepo štela obresti.
To je tako, če so v vodstvu v resnici funkcionarji določenih političnih strank. Recimo prejšnji vodilni je bil zelo visoko v SD. Na koncu še pokasiral prav mastno odpravnino. Le od kje?

Obrtniki, prisiljeni s.p.-ji in d.o.o.-ji - dajte se raje najprej upreti OZS-ju. Potem pa s skupnimi močmi na vlado. Dokler obrniki nimate toliko jajc, da bi ukinili lastno mačehovsko organizacijo (oz. vsaj takšno kot je), toliko časa vas bo teptala požrta nesposobna topčiderska oblast.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

IceIceBaby ::

Sklep je torej naslednji: če podjetnik prikaže, da mu ne plačujejo kupcu, potem se mu odpišejo davki, prispevki. Pa še plače morebitnim zaposlenim (ko jih hebe, kaj pa pri nejmu delajo, saj grejo lahko drugam).


Plače in prispevki se plačajo, DDVja pa res ni treba obračunati.

DDV = davek na dodano vrednost. Če ne dobiš plačila ni nobene dodane vrednosti.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Varčevanje države na upokojencih, delavcih in drugih. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10613687 (12087) BlueRunner
»

Samostojni podjetnik kako do denarja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7219930 (17649) lopov
»

Vlada proti gradnji hiš v lastni režiji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11216166 (13365) PacificBlue
»

Hvala vladi, da si bom lahko sam zgradil kurnik (WTF!?) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28255543 (48620) amigo_no1
»

Pezdir mladim predlaga, da se izselijo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16432584 (27777) imagodei

Več podobnih tem