» »

Poškodovani podatki po spreminjanju velikosti particije

Poškodovani podatki po spreminjanju velikosti particije

naKljuchni ::

Pozdravljeni!

Uporabljam trdi disk Maxtor 6L200M0 s kapaciteto 200 GB, ki ga imam razdeljenega na dve particiji: na prvi (C:) je nameščen Windows 7, na drugi (D:) pa hranim podatke.

Zaradi programov, ki si za namestitveni direktorij sami izberejo sistemski disk, je na njem sčasoma začelo zmanjkovati prostora (na koncu je bilo prostega le še za dober GB), zato sem se odločil, da ga s pomočjo orodja Partition Wizard nekoliko povečam. Izbral sem, da particijo D: zmanjšam za 5 GB in jih nato dodam particiji C:. Eden izmed procesov v ozadju je očitno uporabljal datoteke z diska D:, zato je program zahteval naj računalnik resetiram in ob naslednjem zagonu so se, v za to namenjenem programu, ki se je samodejno bootal, začeli opravljati procesi okoli particij. Stvar je trajala več ur in ko sem naslednjič prišel preverit dogajanje, se je odvijalo nekaj podobnega CHKDSKu (Deleting orphan file record segment X, nato Inserting an index entry into index X of file X, zadnjih nekaj vrstic pa se je zaključilo s poročilom, kot ga ponavadi da CHKDSK). Tu sem prvič posumil, da nekaj ni šlo skozi, kot bi moralo. Velikost particije D: (total disk space) je namreč bila enaka kot prej, prostega na disku (available on disk) pa za skoraj 40 GB več kot pred opravilom. Ker se po nekaj minutah ni nič zgodilo (bi moral počakati še dlje?), sem pritisnil gumb za ponovni zagon. Sistem se je zagnal brez težav (po čemer sklepam, da je s sistemsko particijo vse OK) in se ustavil pred nalaganjem profilov, kjer dobim sporočilo The user profile service failed the logon. User profile cannot be loaded. Tukaj naj dodam, da sem (zaradi podatkov, ki se tam hitro nakopičijo) mapo Users, kjer se med drugim nahajajo tudi uporabniški računi aka. profili, imel na particiji D:.

Pognal sem Knoppix Live CD (sicer že malo zastarela različica, vendar prvo kar je bilo pri roki) in ugotovil, da vsaj na prvi pogled nič ne manjka, vendar so velikosti datotek precej zmanjšane (kot sem že omenil, prej je bilo prostega cca. 20 GB, zdaj je 57 GB). Vse kar sem do zdaj poskusil zagnati (slike, avdio, pdfji...) je bilo neuspešno - sklepam da so se podatki nekako poškodovali.

Preden se česarkoli lotim, bi prosil za mnenje - kaj bi bilo najbolje storiti / kako se lotiti reševanja podatkov? Pomislil sem, da bi za začetek probal še lastnoročno zagnati CHKDSK ali se poigrati z repair orodji, ki so na Windowsovem namestitvenem DVDju, a sem se nato odločil, da je mogoče bolje počakati in disk pustiti nespremenjen...

Vem, da obstaja že gora tem na problematiko izgubljenih podatkov in podobnega, vendar točno take težave nisem zasledil.

Hvala za kakršnokoli pomoč, lp

EDIT: Malo sem brskal po podatkih in med njimi našel tudi nekatere še delujoče datoteke, vendar je ogromen del še vedno neuporaben.

solatko ::

Velikost sistemske particije se najvarneje ureja iz boot CD-ja, katerega ustvariš s programom za urejanje particij. Ko spreminjaš C particijo, vedno zahteva reboot in skoraj vedno je zaradi nekaterih sistemskih datotek, po reboot-u enako kot prej. Ker pa si delovanje prekinil, si zajebal prestavljanje failov in defregmentacije, ki jo disk manager opravi med zahtevano nalogo, krčenja particij.
Kaj lahko rešiš, če tega nisi še delal, je vprašanje, recovery celotne particije je skoraj misija nemogoče. Prosi kakega prijatelja, ki je to že počel, da ti poizkusi rešit vsaj tiste dokumente, slike in filme, ki jih ne moreš več pridobiti (lastni izdelki), saj te bo reševanje podatkov pri profesionalcih ala Kotar, satalo celo premoženje.

Drugače je pa prvo pravilo računalništva - kopiraj nezamenljive podatke na vsaj tri različne nosilce (zunanji disk, DVD in ključek ali spominska kartica).
Delo krepa človeka

naKljuchni ::

Krčenje particije se je že zaključilo (izvajalo se je po reboot-u v Partition Wizard-ovem programu, nato se je zagnal CHKDSK), prav tako prestavljanje file-ov (in defragmentacije?). Na koncu CHKDSKa se je pojavilo poročilo (x total disk space, x KB in total x files, x kb in x indexes, x kb in x bad sectors, itd.), kjer sem prebral, da je particija enako velika kot prej & da je nezasedenga prostora več kot prej. Šele potem sem, po nekaj časa, ko se (vsaj navidez) ni več nič dogajalo, resetiral računalnik. Ali to pač pomeni, da se dejansko "je še kaj odvijalo"? Kako, da se vsaj velikost particije ni spremenila?

Že v štartu mi je bilo jasno, da bi bilo dobro imeti backup, vendar sem se zanašal, "da bo vse OK", kot je ponavadi bilo. Seveda imam zadeve na katerih trenutno delam in nekatere najnujnejše podatke shranjene tudi drugje; tu gre v glavnem za osebni arhiv fotografij za katere sem odlašal z backupom, zadnji mesec sporočil v Outlooku in še nekaj dokumentov, ki jih ne bi rad izgubil (ne gre se mi pa za reševanje celotne particije, vmes je dosti stvari, ki jih imam možnost znova downloadat in pa programi, ki jih lahko itak še enkrat naložim).

Preden sprašujem prijatelja, ki se s podobnimi zadevami ukvarja, me zanima - kateri recovery software bi bil najbolj uporaben za tovrstno delo?

solatko ::

Tega SW in to free, je veliko, zato je važno, kdo bo delal, to reševanje podatkov, saj ima vsak nek program, ki mu zaupa in ga obvlada. Usser manual je pri teh programih kar obširen in je nerodno študirati vsakokrat na novo.
Te programi se tudi delijo po namenu reševanja - faili, datoteke, syistem, particija in disk, potem so nekateri odlični reševanje s kartic ali ključkov, drugi zopet za HDD, pa za CD, DVD in BR.
Če boš poizkusil sam, potem išči data recovery ali file recovery, tistega, ki boš izbral pa dobro preštudiraj, pred reševanjem pa obvezno naredi sliko celega diska (če ga imaš kam), saj je potrebno včasih postopek reševanja, večkrat ponoviti.
Je pa reševanje podatkov izredno zamudna zadeva.
Tu si poglej 10 najboljših zastonj programov za recovery datotek:
http://www.raymond.cc/blog/archives/200...
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

naKljuchni ::

Hvala za uporabne nasvete! Sem šele včeraj našel malo več časa in za reševanje uporabil program EASUS Data Recovery Wizard Professional, ki mi je po drugem poizkusu (izbral sem funkcijo Complete Recovery, Partition Recovery se ni obnesla) v dveh delih vrnil večino podatkov (več ali manj vse, kar sem imel pomembnejšega) - omenjam, če bo še kdo rabil, čeprav so najbrž tudi drugi programi enako funkcionalni. Me je pa tale izkušnja izučila, da moram biti pri vsem skupaj malo bolj previden in pogosteje delati backup.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z zunanjim diskom - POMOČ (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6111805 (10775) Jerry000
»

Particija RAW -> NTFS brez izgube podatkov

Oddelek: Pomoč in nasveti
103145 (2339) lojze8
»

Saj se ne more zgoditi meni - izbris particije wtf? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
784815 (3797) Dejk0
»

Želite formatirati particijo D? NEE!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
51153 (968) Roadkill
»

Par problemov z XPji

Oddelek: Operacijski sistemi
342701 (1947) Mercier

Več podobnih tem