» »

problem z nezaznavanjem diska (NUJNA POMOC)

problem z nezaznavanjem diska (NUJNA POMOC)

lalalala ::

no stvar je taka... v racunalniku mam seagate disk 80gb v drugem racunalniku je bil pa western digital disk 40gb na katerem so ZELO POMEMBNI PODATKI. :) no prvo sm prklucu racunalnik z tem 40gb diskom in zagnal ampak noče v windows ker mi javi (missing or corrupt file system32 drivers ntfs.sys) in ker nism mogu nikakor nastimat v biosu da mi bere iz cdja da bi to popravu sm se odlocu da dam disk 40gb v drug racunalnik. (se en podatek zarad katerega sm se odlocu da dam disk v drug komp, vidu sm da se procesor segreva na skor 100 stopinj pa me zanima ce je mozno da je to sfukalo disk?) no in dam 40gb disk v komp z 80gb diskom...nastimam 80gb na master in 40gb na slave. zazenem racunalnik v biosu zazna disk use lepo in prav. racunalnik se prgze odprem my computer in notr nova particija F od tega diska. ko pa kliknem z levim ali desnim gumbom da bi karkoli delu z tem al odprl al neki se pojavi pescena urica in melje 2-3 minute in se ustavi kot da ni blo nč. in usakič isto k to nardim. nad diskom sm ze obupu ker sm mislu da je edina resitev da plačam par 100€ za reševanje podatkov. pol sm pa nekje zasledu da ce disk zazna da ni mehanska okvara notr, ampak da je lahko problem samo v elektroniki in da kupis indentičen disk in sam neko elektroniko zamenjas in dela normalno...zdj me pa zanima ce se kdo spozna na te stvari da ve kakrsno koli rešitev da pridem do teh podatkov ker so zelo pomembni bi bil zeeeelo hvalezen!! :)

mr1two ::

Poskusi najprej s kakšnim programom, ki ti zazna in odpravi slabe sektorje. Sem imel pred kratkim podoben problem za rešit in je zadevo speljalo skozi. Program s katerim sem si pomagal je bil "HDD Regenerator 2011" in zadeva deluje.

Simptomi ki sem jih imel: šlo je za usb disk, ki je po vsej verjetnosti med delovanjem letel po tleh(ker so eni očitno nadarjeni za uničevanje tehnoloških izdelkov), ob priklopu je zaznalo disk, z nekimi popadki sicer, in vedno, ko si hotel dostopat do podatkov je fliknilo opozorilo: Disk ni formatiran, ali formatiram? Ja valda da NE.
po temeljitem pregledu z omenjenim programom, ki je odkril preko 70 slabih sektorjev(o bog, kako to še sploh dela), so se podatki prikazali. Če so se vsi, ne vem, dejstvo pa je, da so se.

Poskusi srečo s tem(uničit ti nebi smelo ničesar), lahko da si boš prišparal nekaj evrov. In predvsem živcev.
LP

bluefish ::

Ja, najprej poskusi z omenjenim programom. Če še to ne pomaga, uporabi Spinrite.

lalalala ::

hvala za nasvete!! me pa zanima kok je to zihr metoda da bo delalo in pa ce nebo kaksne so se resitve ce so? rad bi prej vedel par moznosti preden se lotim odpiranja kište in priklučevanja usega ker zdej se mi lih neda bom bolj proti večeru :D

mr1two ::

Po korakih greš potem, odvisno kaj je šlo(ampak zelo verjetno, da imaš le kakšno manjšo napako na disku). Glede na to, da disk razpozna, je z elektroniko najverjetneje vse v redu, če ni začneš tu.
Si je pa zaenkrat nesmiselno belit glavo s tem. Najprej poskusi s to enostavno rešitvijo, ker verjetno je to to.

lalalala ::

mas prov... prvo bom probu ta 2 programa pa ce nebo delalo javim :D

MIHAc27 ::

70 bad sectorjev... je v bistvu samo tam 35kb podatkov. Ampak ker so lahko razpršeni po celem disku ni najbolj fino.

mr1two ::

Od naenkrat, za novo stvar gre, kakšnih 14 dni staro, je to naravnost katastrofa. Sicer pa pravim, da je verjetno zadeva letela potleh(med delovanjem, da bo škoda večja, se razume)

lalalala ::

sm nalozu program hdd regenerator 2011 pa me zanima ce mi lah kdo na hitr napise ka naj sploh nardim z njim k se ne znajdem pa da nebom kej zafuku :D

darkolord ::

lalalala ::

thx :)

lalalala ::

no sm zrihtu popravu sektorje in dela :) ampak mam nasledn problem ko kliknem nekatere mape delajo, nekatere pa napisejo:

error1:
F:\LALALAL\LALA is not accessible.
Access is denied.

error2:
F:\LALALALA\LALA is not accessible.
The file or directory is corrupted and unreadable.

pa me zanima ce obstaja kaka resitev za ta 2 erorja ker mi to vn mece lih pr pomembnih datotekah ;\
al je pac poskodovano in neuporabno? :|

anyone? please.!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lalalala ()

mr1two ::

Poskusi odpret s kakšnim drugim programom, mogoče s total commanderjem. Ali pa da si nasnameš kakšen bootable live linux(ubuntu ali fedora) in poskusiš s tam dostopat do podatkov.
LP

Duhec ::

Zdaj pa naredi še Chkdsk /r za ta F: disk. Če/ko popravi napake boš mogoče bral mape, ki so neberljive ali pač ne. Nekaj se zapiše tudi v nove mape z imenom mislim da "found.000", "found.001", itd...., kjer so notri datoteke s končnico .chk, ki predstavljajo en zmazek nečesa kar je OS lahko skup sklanfal iz napak. Mogoče se najde kaj berljivega s kakim Notepadom ali pač ne.

Za mape, ki so zaklenjene (Access is denied) pa mogoče nimaš pravic, ker je to disk/podatki iz neke druge inštalacije od drugega uporabnika. Mogoče moraš samo prevzet skrbništvo nad tem. (take ownership).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Duhec ()

lalalala ::

@fructal_jabolcnik: se kaksen drug program razen total commander? in pa ce mi lahko bolj natancno razlozis ta del.. bootable live linux(ubuntu ali fedora) in poskusiš s tam dostopat do podatkov. ni mi cist jasno ka je to :D

@duhec: Chkdsk /r za ta F: disk. a? :O nc jasno lahko razlozis kak postopek al neki plis :)

Duhec ::

Kaj imaš XPje ? No, sej tudi v Win7 je podobno, admin pravice moraš imeti.
V glavnem greš v Command Prompt (Start/Run/cmd) in odtipkaš:
chkdsk F:/R
Počakaš tistih 5 faz al kolk jih je, na koncu uč vržeš na izpisan povzetek, če slučajno izpiše, da je našel tolk in tolk fajlov, ki jih je uspel popravit ali pa jim je vsilil tisti eof na koncu, da jih je lahko sploh zapisal.
Potem še v raziskovalcu pogledaš, če je skreiral tiste mape "found.000" in jih pregledaš, če je kaj pametnega notri, drugače pa jih enostavno pozabiš, če ti ostalo vse dela.

mr1two ::

(Bootable) Live Linux je ena zlo fina stvar, ki ti omogoča nalaganje operacijskega sistema kar iz optičnega diska(DVDja ali CDja). Primarna funkcionalnost je ta, da sprobaš OS preden ga naložiš na trdi disk. Ker pa je čisto uporaben(samo rahlo neodziven) tudi v tem "Live" načinu, si lahko z njim pomagaš pri dostopu do podatkov ali za zasilno delo, če se ti recimo kaj zgodi s trdim diskom.
Ubuntu -> poglej si detaile pod točko 3, mislim da je vse razloženo
Fedora -> prav tako live različica.

Seveda, če se ti sistem dopade, ga lahko vedno po preizkusu tudi namestiš ;)
Dal sem ti pa 2 različna, ker je kernel drugi in v mojem konkretnem primeru mi Ubuntuja ne zboota, pa če se na glavo postavim. Fedora pa brez problema.

PS:
Vsaj meni pride mapa found000 nevidna v windows raziskovalcu(po postopku, ki ga je Duhec opisal), je pa zelo vidna, če brskam s Total Commanderjem.

LP

lalalala ::

sm resetiru komp in mi je windows sam neki delu in se je zrihtal. zdj dela :D

NAJLEPSA HVALA ZA POMOC VSEM!!!!

st0jko ::

zdaj pa backup naredi!
keks?

lalalala ::

mam se eno uprasanje. ta disk sm pregledu itd in veckrat mi je javlo napako da je disk v slabem stanju da ga treba zamenjat al neki in tko je laufal se ene pol dneva pol se je pa komp sam ugasnu in ko ga hocem przgat je crn ekran kista pa laufa in dal sm ta slave disk vn in se kr isto -.- ka bi blo lah narobe??

amigo_no1 ::

Odklopi disk (napajanje, sata/ide kabel). Se pc zbudi ?

lalalala ::

bom odklopu pa sporocim...p.s. k je mozno da je ram skurlo mi je en reku ?

LeXani ::

imam enako težavo..kar naenkrat mi napiše da disk ni sformatiran..drugače ga zazna in deluje brez problema. z regeneratorjem sem šel skozi ni nič boljše, chkdisk ukaz ne deluje (da je datotečni sistem raw), spinrita mi še ni uspel da bi ga zagnal..wtf?
Čas prve prijave 04.11.2005

bluefish ::

Uporabi enega od programov za obnovo particij.

LeXani ::

getdataback bo vredu?
Čas prve prijave 04.11.2005

bluefish ::

Ne. GDB je za obnovo podatkov, ne particij oz. particijske tabele.

LeXani ::

Partition recovery? ali svetuješ kaj drugega?
Čas prve prijave 04.11.2005

LeXani ::

sem probal s partition recovery..ne gre..vrže nek error ven (unable to recover partirtion because it overlapse with other partrtions
Čas prve prijave 04.11.2005

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeXani ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bad sector`s

Oddelek: Pomoč in nasveti
111555 (1179) Kamran
»

Problem z diskom?

Oddelek: Strojna oprema
131182 (957) Mesar
»

Pokvarjen disk - podatki?

Oddelek: Pomoč in nasveti
7968 (832) miranpozar
»

Del diska pokvarjen

Oddelek: Strojna oprema
353717 (2616) k4vz0024
»

Ne morem formatirat diska (bad blocks)

Oddelek: Strojna oprema
131406 (1197) Spajky

Več podobnih tem