» »

Problem z diskom?

Problem z diskom?

mofo ::

Evo, zadeva je taka. Disk v compu mi na cajte čudno kruli in čudne zvoka spuša, in comp se mi random, na nekje 20-34 ur hangne, pač ne frizne totalno, ampak lahko z miško letam sem pa tja, probam recimo odpret task manager, ni šans da zalaufaš, čaka in čaka, probam v tem momentu odpret recimo kako mapo, tudi ne. grem pod start da restartam comp, če pridem do tja seveda, ampak sn čakal ene 20 min in ni blo nič, tk da sn mogo reset prtisnat.

No evo, sn prevero disk, tudi z CHKDSK sn šo skozi, pa ni javlo napak. Potem ko je hangno pc, sn šo pogledal pod event viewer, tam ni nič errorjev al pa kj, sploh pa ne tist čas, ko hangne pc.

Ok, slike hdd-ja:

 1

1



 2

2



 3

3



Prosim vas strokovnjake za pomoč, js niam pojma kaj to pomeni, kaj naj gledam ker value itd. Je pa comp pred kake tednom na novo formatiran, uporablam izklučno portable aplikacije gor, le antivirus pa take zadeve mam inštalirane gor, plus redno ga pobrišem z CCleaner, pa še Glary Utilites po možnosti zalaufam. Virusov ni, sn pregledo z Aviro, zalaufal sn pa tudi Malwarebytes, tudi NIČ.

Hvala za vse morebitne odgovore.

Duhec ::

Na hitro.
Nekaj se dogaja z diskom.
ID 05, posledično C4 nakazujeta, da disk med R/W/V opravilom za določen sektor zasledi error, ga označi kot "reallocated" in pretoči podatek v rezervirano področje diska (spare area). To dejanje se imenuje tudi remapping. Seveda je ta del diska prostorsko omejen in ne gre v nedogled.
Naredi backup podatkov brez katerih ti živeti ni (če se ti slučajno kaj zalomi med testiranji) in preveri disk s testnimi programi kot so HDD Regenerator, Mhdd itd.. Pazi, da pri testnih programih, kje ne izbereš kake destruktivne opcije, ki ti izbrišejo podatke z diska.
Npr. HDD Regenerator načeloma nič ne sfiži in je neodvisem on OS-a, Mhdd pa lahko spustiš skozi tudi tako, da ti realocira najdene bad sektorje.
Če bo recimo HDD Regenerator prvič našel in popravil bad sektor ga spusti tudi drugič in še tretjič, da si dejansko prepričan, da se znova ne pojavljajo drugje. Zna trajat kar dolgo časa (odvisno od kapacitete diska), zato to delaj preko noči.
Malo več se še razpiši o tipu in modelu diska, kateri OS imaš, plato itd.
Preveri tudi sata ali ide kabel, pač ne voham kakšen disk imaš.

Če imaš recimo OS Win XP, potem izvedi v Command Promptu:
CHKDSK /R
, ki ti zateži, da tega trenutno ne more izvajat zato potrdi z DA, da naj to naredi ob naslednjem zagonu. Restartaj komp in počakaj, da se začne izvajat prejšnji ukaz, ki traja zopet kako urco, dve, odvisno od velikosti diska in podatkov. Sintaksa /R ti preveri tudi medij glede slabih sektorjev.
Problem zna nastati, če se je med temi prestavljenimi/preslikanimi/realociranimi sektorji znašel del OS-a in ne kakšni drugi podatki, slike, mp3... zato ni nujno, da bo OS pravilno deloval po izvedbi chkdsk /R.
Naknadno izvedi še ukaz preko Start/Run (pripravi CD/DVD medij z OS-om, ki ga imaš inštaliranega, če te pozove k vstavitvi sistemskega cd/dvd medija) in vpiši:
SFC /SCANNOW
, ki popravi sam OS in nadomesti slabe ali manjkajoče vitalne dele sistema.
Poročaj in srečno.

mofo ::

Si se pa razpisal, hvala ti lepa Duhec, bom sledil tvojim navodilom in bom napisal, kako in kaj se je zgodlo.

Hvala še enkrat.

mofo ::

Duhec. Zaenkrat sn šo skozi z HDD Regenerator, sn dal Scan drive, but no repair, da bi vido, kolk je bad sectorov, in tole mi je nasploh čudno, niti enga ni :O najdlo??? To sn prevero tega, ko mam notri v PC, ko sn dal slike gor. Potem sn šo še preverit zunanjega prek usb, WD 500 gb, tudi tam ni nič najdlo. Ampak, ker mi je zunanji VELIKO bol pomemben, prilagam sliko, in če mi prosim lepo lahko poveš, a je kje kaka kritična točka, ker da zgubim zunanjega, si skor ne morem privoščit. Plus pri temle "reallocation count", katero cifro je treba gledat plus, ali je bolše višja ali nižja??

 1

1



Kaže sicer vse OK, tko da ne vem, tole je zunanji WD 500GB. Ponavlam, pri nobenem od diskov ni HDD regenerator najdo bad sectora, kar me je mal začudlo. Bom sledil še ostalim tvojih postopkom, pa bom javil davle.

Hvala, lp.

mofo ::

Duhec, pravkar sn naredil chkdsk /r , windows je naredil svoje, potem se je restartal avtomatsko, pred login screenom napisal, da je drajv ali windows clean, to je vse. Naredo sn tud sfc /scannow , tu mi je ene 5x vmes napisalo, da naj vstavim pravi disk, dam Retry ampak ni prjelo, sn dal cancel in je šo dalje, je pa disk isti, s katerim sn naložo windows. To je to.

Nasploh me čudi, da HDD regenerator ni najdo niti enega bad sectora, tk da se sprašujem, ali je to konc koncev sploh vzrok, da mi PC hangne na random, kot sn opiso v prvem postu.

Riff ::

kaj pa če se kaj pregreva ?

amigo_no1 ::

Kondenzatorji na mb, napajalnik, imaš kaj navito ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Mesar ::

Si ga probo formatirat?
Your turn to burn!

mofo ::

Ta disk sn odstrano ven pa dal notri enga drugega, ko sn našo, ki je začuda bil brez "Reallocation sector", le CRC Errorjev ima 18, pa bom vido kaj bo. Sem pa ga pred tem low-level formatiro, naložo windows gor, zdaj pa čakat pa da vidim, če se ponovi hang pc-ja. Temperatura CPU je med 35-42, motherboard kaže 30, tale HDD sedaj pa 35. Navito ni nič, je nastavlen AMD-jev hrček na default. Za kondenzatorje pa niam pojma, kako bi sploh prevero. Poročam dalje, če bo kaj. Stestiral sn tale disk, ko sn dal notr za bad sectorje, nič, na zunanjem WD tudi ni nič najdo. Pa še to, pri onem prejšnem sn vido v SMART, da je bil Power on count 284 days pa je cel zjeban(slike prvi post), tega ko sn zaj not dal, pa je preko 800days :O power on count pa je brez bad sectorja, kot pravim, le onih CRC errorjev ma 10 se mi zdi, kar pa verjetno ni nič drastično narobe domnevam?

Skratka, bom pozoren zaj malo bolj, mam doli vkloplen HD Tune pa naj monitora zadevo.

Hvala duhecu in vsem ostalim, se javim.

amigo_no1 ::

Glede kondenzatorjev:
http://slo-tech.com/clanki/06002/

Imel sem že primer, ko je zanič (star) psu zjebal par kondijev na mb in je nato še disk začel štrajkati.

fosil ::

Pri CRC errorjih je pogosto kriv kabel.
Sploh če maš to pri vseh diskih, ki jih daš v računalnik.
Tako je!

mofo ::

Uf, to pa je precejšen poseg za zamenjavo kondenzatorjev. Bom prevero, če so slučajno napihnjeno.

Kabel bom pa poiskal, če mam kerga drugega in zamenjal, čeprav temu ko je zdaj notri res nič ne manjka.

Vsekakor, hvala tud vama.

mofo ::

In evo, spet sn na začetku, isto sranje, čist isti hang PC-ja, da mi na koncu drugo ne preostane kot da resetiram.. jas res ne vem več, kaj mu nebi pasalo, kak naj ugotovim kaj mu ne paše, če v smotanem event viewerju nič ne piše. Hjoooooo :frustrated:

Mesar ::

Mogoče ti glavo zvija, če tudi bi ptoem moral biti zvok podoben struženju korenčkov ko pride do le tega............
Your turn to burn!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opozorilo za disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
396130 (5433) fr4nc
»

Bad sector`s

Oddelek: Pomoč in nasveti
111544 (1168) Kamran
»

Low level format WD

Oddelek: Pomoč in nasveti
91438 (1221) mayhem
»

problem z nezaznavanjem diska (NUJNA POMOC)

Oddelek: Strojna oprema
271857 (1353) LeXani
»

Del diska pokvarjen

Oddelek: Strojna oprema
353706 (2605) k4vz0024

Več podobnih tem