» »

Reaktivec in pok stekla?

Reaktivec in pok stekla?

Bx ::

Nekaj smo se prijatelji pogovarjali glede reaktivcev in poku stekla.
Zanima me če kdo ve (ali pa če je že kdaj to računal) kdaj in zakaj poči steklo na oknu, ko gre mimo raktivec?
Kako oddaljen in kako visoko bi moral leteti reaktivec od stavbe ter kako hitro bi moral leteti, da bi proizvedel toliko decibelov (koliko?)frekvence stekla, da bi steklo počilo.
Vem, da normalno steklo poči, če proizvedeš dovolj močan zvok (za vinski kozarec npr. cca. 140 decibelov), ki ima enako frekvenco kot steklo.
Tukaj pri tem pa me tudi zanima ali bi okensko steklo počilo zaradi zvoka in frekvence okenskega stekla, ali zaradi tega ker je steklo vpeto v okenski okvir in zaradi tega ne more vibrirati kot bi želelo?

lp
Bx

antonija ::

Steklo poci ce je reaktivec hitrejsi od zvoka. Pa se takrat mora biti avion precej nizko, pa stekla morajo bit cist obicajna. Slisi se pa kot zelo ostek pok (in glasen ko hudic), ce mas "sreco" slisi dva poka, pol pa se malo "grmi". Tisti prvi pok (glasen ko hudic) je tako kot vsak zvok samo valovanje zraka. Ce je amplituda dovolj visoka, potem pac pritisk zraka razbije sipo, vpeto v okvir (od "zadihtane" bajte). Kozarci bi verjetno tak poskus preziveli brez poskodb.

Marsikatero boljse steklo pa ne bo pocilo, lahko pa kupis take ki ne bojo pocli sploh zaradi avionov ki letajo mimo (in ne streljajo v okna).

ali zaradi tega ker je steklo vpeto v okenski okvir in zaradi tega ne more vibrirati kot bi želelo?

bolj tole kot pa resonanca.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Iluvatar ::

Enkrat sem gledal to na Discovery-u, Mythbusters, so probali in je steklo počilo.
Evo: http://dsc.discovery.com/videos/mythbus...

msjr ::

Vpetje, površina, oddaljenost, kot, vse to vpliva.

Leta 91 je mig21 prebil zvočni zid nad Ljubljanskim gradom in kolikor se spomnim so šla samo izložbena okna trgovine pri Ciril Metodovem trgu.

antonija ::

No tistega 91 leta se je v siski sicer dalo slisati pok, ampak efekta pa tam ni bilo nobenega (vsaj na bajti od stare mame ne).

Pac izlozbe so imele velike okenske povrsine (trdno vpete in zadihtane) in jih je val lahko polomil... ce bi val potoval vzporedno s povrsino sipe jih mogoce nebi.

Vseeno, resonanca tle IMO nima kaksnega hudega vpliva, bolj gre za brute force lomlenje sip z zrakom.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gulfstream ::

Tako kot so ostali napisali - zgoščina zraka, ki se zaradi nadzvočnega leta pojavi na letalu (ponavadi sta dve večji zgoščini, odvisno od letala), se širi po atmosferi v obliki tlačnega vala. Ta tlak potem deluje na okno, tako kot tlak v podmornici. Ker pa običajna okna niso dimenzionirana na prenašanje velikih obremenitev, pač počijo.

Pa počijo res samo kakšne izložbene šipe, ki imajo ogromno površino, pa še to če je letalo čisto pri tleh. Seveda je veliko odvisno od velikosti letala, ampak načeloma normalnega hišnega okna v solidnem okvirju ne boš razbil, pa če ga preletiš z letalom kalibra B-1.

Concorde prebije zvočni zid - poči ko sto mater, to pa je tudi vse.

Bx ::

ok super hvala vsem

Sem pa tudi pogledal tisto oddajo mythbuster (s07e10 - 2009 123oddaja)in se lepo vidi kaj se zgodi ko gre mimo z nadzvočno hitrostjo.
Na višinah 2,400, 610, in 150 m z nadzvočno hitrostjo se nobenemu steklu ni nič zgodilo (imeli so razne kozarce, žarnice, hišico z oknom, avto).
Edino steklo na oknu (ostala steklovina ostala cela) je počilo ko je z lovcem F/A 18 prebil zvočni zid in letel na višini 61m.

LINK DO WIKIPEDIJE piše pa tole copy-paste:

Episode 123 - Curving Bullet Original airdate: June 10, 2009
[edit] Sonic Boom Sound-off
Jamie and a Blue Angels team member prepare for a flyby at Marine Corps Air Station YumaTo help test this myth, the MythBusters enlisted the aid of the Blue Angels and their F/A-18 Hornets.

A supersonic jet can break any kind of glass by the sonic boom it generates. Busted Jamie set up a test area filled with various glass items and products while Adam performed a flyby in an F/A-18 going supersonic. However, at flybys of 8,000, 2,000, and 500 feet (2,400, 610, and 150 m), the jet failed to break any of the glass. They then performed a series of low altitude flybys at 200 feet (61 m), but only managed to break a single window. Since the majority of the glass was still intact, the MythBusters declared the myth busted.


LINK DO VIDEOPOSNETKOV TE ODDAJE

lp
Bx


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihaja Gorilla Glass 6, safir pa je umrl

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
259636 (6374) Magic1
»

Samsung galaxy S4 nedelujoč ekran (ni pa zlomljen). Se popravilo splača?

Oddelek: Pomoč in nasveti
81741 (1508) N0t0ri0us
»

Trenutno MOCNO odsvetujem nakup Sony Xperia Z telefonov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
19046560 (27596) b787
»

Razbita šipa na Citroen AX-u

Oddelek: Loža
142416 (2001) madviper
»

Zvočni zid

Oddelek: Znanost in tehnologija
195968 (5666) bili_39

Več podobnih tem