» »

Računalnik crknil sredi dela

Računalnik crknil sredi dela

Arndovia ::

Čav. Imam en problem, najboljše da kar opišem, se pa že vnaprej zahvaljujem za kakršnokoli pomoč :) Torej:

1. Normalno sem pač imel internet odprt, gledal en film, nekaj pisal za službo v wordu... in kišta pač zaštekala, mi damo reboot in ... računalnik ni hotel bootat. Un logotip od matične plošče je bil cel "popačen", ko se je pa pojavilo pojavno okno od windowsov pa je kar ves zaslon "poškraban" oz. se vidijo take modre pikčaste črte... Kot v matrici no. In windowse ne boota, pač vedno znova je rebootal.

2. Posumil sem, da je crknila grafična, ki se mi je že pregrela enkrat v preteklosti na drugem kompu. Sem odprl kišto. Mal prebrisal prah, pregledal vse kable, vtaknil nazaj itd.

3. spet zagnal kompjuter. Ista pesem. Windowsi se pač niso zbootal. No pol sem se odločil, da bom bootal v safe modu, in je šlo. Seveda je grafika bila slaba, ampak pol mi je porajtal, da če bi bilo kaj z grafiko, pol ne bi smel bit problem z windowsi.

4. v safe modu sem dal antivir skoz, dal ad aware da je laufal, defragmentiranje, skratka celoten sistem sem "spucal". Sem dal kompjuter rebootat in je normalno spet vse laufalo. Aja antivir je najdel en virus, ki je bil neke vrste Win PUP whatever, kot tradicionalno v win32 mapi ...
(A mogoče kdo ve, zakaj program to "premakne v chest" ? in tega enostavno ne zbriše?)

5. Ko sem pa danes spet prižgal kompjuter je spet bil isti problem. Ponovil sem katarzo od včeraj, najprej bootal v safe modu, pol v normalnem, in mi je sicer prišlo do namizja v windowse ampak se je računalniku spet zmešal in je bil potreben reboot, in evo opet problema. Še enkrat sem dal antivir skoz in je našel spet ta isti virus in ga "premaknil v chest".

6. Zdaj spet deluje, ampak ne vem kako dolgo bo.

Naj še opišem tole:
Računalnik je star 5 let, letnik 2006.
Je pa kar soliden.
AMD64, 2,2 GHz
grafa je NVidia 7950GT z 1 GB spomina
2 GB rama
250 GB HDD

Windowsi so xp-ji SP 3. Antivir je Avast, free edition.

Edino kar je pri računalniku mal... nenavadno... je to, da mi je originalni napajalnik z 650W crknil. Pol sem dal not enga 350W ... in seveda je sistem opazil drastičen upad elektrike (to je blo leta 2009), grafična je pač zmanjšala svojo kakovost 8katere jaz nisem sicer opazil) ampak od takrat naprej sem pač delal s 350" napajalnikom... nekako nisem več rabil toliko funkcij od računalnika. No, po moje to ne bi smelo vplivati na moj zdajšnji problem.

Jaz sumim, da je nekaj narobe z računalnikom v smislu, da ga je zj**** virus?? Ali pa mislite da je kaj z driverji (prav bojim se jih updatat, ker sem si enkrat že uspel zjebat sistem, ko sem updatal driverje).

Ali pa menite, da bi vseeno blo kaj z hardwareom?

Vem, da je veliko napisano, ampak res sem želel izčrpno opisat problem.

Hvala vam za nasvete in odgovore!

LP
;)

mailer ::

Imel podoben problem, težava je bila v grafični kartici.

Arndovia ::

Misliš, da je crknila ali da se pregreva? Ampak zakaj mi zdaj dela vse ok?
A jo naj zamenjam? Ne vem če še sploh dobim kakšno, ki bo "pasala" v ta moj sistem...

mailer ::

Meni se je posušila hladilna pasta na hladilniku, posledično se je grafika zaradi tega pregrela in delno crknila, dela v safemode načinu, ko ni uporabljenega strojnega pospeševanja. V navadnem zagonu slika zmrzne in se gor pojavijo razni barvni kvadratki, sem imel pa Nvidia GeForce 7600 GS silent varianta brez aktivnega hlajenja.

amigo_no1 ::

mailer
Pa nisi opazil da se grafična pregreva ?


Arndovia
opazil drastičen upad elektrike


Kaj misliš s tem ?
Bootaj v kakšen knoppix live linux in delaj tam par uric

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Arndovia ::

amigo_no1 je izjavil:

mailer
Bootaj v kakšen knoppix live linux in delaj tam par uric


Kaj si mislil s tem?

Am, moja grafa ima aktivno hlajenje, torej svoj ventilator, ki pridno dela... Po moje, ne vem ni delno crknila... oz. kako bi to sploh ugotovil?

To, da pač dela računalnik z 350W napajalnikom je motilo samo grafično, ki je sporočila, da temu primernu zniža kvaliteto slike, dokler ne dobi dovolj energije. Ene tri mesece je to sporočala, pol je pa obupala xD

Ampak to je bilo cca. leto in pol nazaj... od takrat ni bilo nobenih težav. Še Oblivion je normalno gnala in sem lahko igral z vsemi dodatki :-D

amigo_no1 ::

http://www.knopper.net/knoppix/

Aha, razumem. grafa je zahtevala dodatno napajanje.

Lahko da si sedaj napajalnik pripeljal do zadnjih vzdihljajev, ko je tako dolgo delal na maksimumu.
Sama številka wattow na napajalniku ne pove veliko, moraš gledati koliko linij ima in koliko amperov (A) zmore na +12V linijah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Arndovia ::

Torej, če vas pravilno razumem ste prepričani, da je napaka v hardwaru? Grafa oz. napajalnik v vzdihljajih?

Ampak meni ni jasno, zakaj mi pol noče bootat windowsov... ker to dvoje nima nobene povezave :S Ali pač?

Če je grafa šla v malore, bi pač bla slabša slika oz. bi prešaltal na integrirano na mamaplati ... Če crkne napajalnik pol sploh ne požene računalnika... It just doesn't add up.

Jaz sem še zmeraj bolj nagnjen k temu, da je nekaj narobe s tem najdenim virusom :S Ampak nimam blage o računalnikih/programih...

Pentium ::

ta tvoja grafika rabi kar konktretno dober napajalnik. torej zamenjaj napajalnik, če so še črtice na zaslonu, potem menjaj grafiko. oz. če vzameš grafiko ven in če imaš integrirano kakor si napisal, potem bi mogla biti preko integrirane slika normalna. če je pa še tu čudna, potem je edina opcija okvarjen sistemski ram ali pa kak čuden virus. osebno še nisem imel kakega virusa, ki bi "okvaril" grafiko, za res ali kar tako.

energetik ::

Lej če je že logotip od plate popačen, to nima veze z Win in virusi. Napisal si, da imaš tud integrirano grafiko - zakaj že takoj nisi poskusil z njo?? Torej najprej odstrani tvojo grafično in priklopi na integrirano. Če bo OK, potem več kaj je. Če bo še vedno težava, poskusi še z novim napajalcem.

Arndovia ::

Ne, ne. Narobe ste me razumeli. Zdaj že izključujem napako na hardwaru, ker če bi bila grafa fuč, potem bi bila slika nonstop defektna, ne pa da včasih je, pol spet ni.... no ali gre to?

Zdaj sem že pogruntal postopek, kako oživet računalnik: Torej, nekaj je na špilu Oblivion. Ko ga zalaufam, mi zmrzne in se vse skupaj sesuje. Pol so pač te napake tudi na logotipu itd. Pol zbootam winse v varnem načinu in poženem antivir. Ko ta opravi svoje zbootam again in je vse vredu. Winsi in slika in na splošno deluje dobro. Ko sem pa včeraj spet zagnal Oblivion je spet šlo vse v maloro...

Po moje vedno znova sprožim nek virus, ko zalaufam tole. Najboljše da pobrišem celo particijo D na disku, kjer so ti okuženi dokumenti. Čeprav mi ni jasno. Če najde virus in ga eliminira, zakaj pol vseeno pri ponovnem zagonu spet vse skup gre fuč...

Eh, tu odpade vsa logika včasih xD

Najboljše, da počas tudi razmišljamo o nakupu novega računalnika...

Pyr0Beast ::

Zapacan hladilnik verjetno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

amigo_no1 ::

Čeprav mi ni jasno. Če najde virus in ga eliminira, zakaj pol vseeno pri ponovnem zagonu spet vse skup gre fuč...

Lahko da se je "skril" v System Restore.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

energetik ::

Arndovia je izjavil:

Ne, ne. Narobe ste me razumeli. Zdaj že izključujem napako na hardwaru, ker če bi bila grafa fuč, potem bi bila slika nonstop defektna, ne pa da včasih je, pol spet ni.... no ali gre to?
Sploh ni nujno. Komot lahko malo dela malo ne. In še enkrat - če je bila slika popačena že pred zagonom WIN (si rekel, da logotip plate), potem je hardware. Pa a ti je tolk težko sneti tisto grafiko ven in probat z integrirano?

Arndovia ::

Hej... Spet jaz :P

Moj računalnik je očitno razvil neko osebnost. Zdaj dela, pol spet ne... kak se mu zahoče. Recimo zdaj dela čist OK, včeraj pa mi je med igranjem igre ponovil vajo, se pravi iste težave kot so se pojavljale...
Ne vem čisto kaj ga moti, ampak sumim, da ko ga preobremenim (se pravi, hočem en zahteven špil zagnat in ga zaženem) se grafični spiplje...

Aja, tudi ob vsakem zagonu mi zdaj en čas vse skupaj stoji, ko se naložijo windowsi, pol pa se sprav k seb, torej zažene vse back running programe. Izpiše pa mi še okvirček RUNDLL:

Pri poskusu zagona "C:/DOCUME~1/mojeime/LOCALS~1/Temp/207500210W.sy.dll,Sets" je prišlo do izjeme.

Any ideas guys ???? :S

Pyr0Beast ::

Napajalnik/Ram
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

hojnikb ::

Formatiraj vseskup da izkjučiš problem virusa oz podobnega, potem pa probaj z močnejšim napajalnikom.
#brezpodpisa

DeeCoy ::

Takle je:
1. Nikoli še nisi probal na intergirano grafo, kar je 2 min dela.
2. Predloge za nov napajalnik že vseskozi ignoriraš
3. Vseskozi neki blebetaš o virusu, ki pa pri samem startup screenu ne more delovati
4. Če zamenjava napajalnika ali intergrirana grafična ne bosta delovala, testiraj rame z memtest86+
5. Nauči se, kaj pomeni beseda boot, ki jo napišeš na vsakem mestu.

Duhec ::

Pa ti maš naprej problem z grafiko za prvi K, napajalnik je tadrug K, tretji K je un okužen špil Oblivion, četrti K je pa tvoj okužen sistem (.sy.dll), ki ti ga Avast ne more spucat.
In zdaj se vrtiš v krogu. Dokler ne boš vsaj teh štirih stvari naenkrat popedenal tolk časa boš imel probleme.
Torej zamenjaj napajalnik, da bo lahko grafika zadihala, formatiraj celoten disk, naloži 100% sistem in naloži vsaj popečan neokužen špil. Potem boš šele stestiral to grafiko, če se že otepaš nasvetov, da preklopi na integrirano.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Restart računalnika ob predvajanju videa

Oddelek: Strojna oprema
291312 (1061) mat3
»

Težave pri zagonu rač.

Oddelek: Pomoč in nasveti
11729 (584) tomsic
»

Grafična kartica Asus Radeon 6870 na Lenovo plošči? Kako? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
1409095 (7599) rzidar1
»

Problem z računalnikom- dobrodošle ideje ter pomoč

Oddelek: Pomoč in nasveti
181116 (839) solatko
»

kateri antivirusnik

Oddelek: Programska oprema
361870 (1474) HerrBaron

Več podobnih tem