» »

Ali naj naložim 64biten ali 32biten win 7?

Ali naj naložim 64biten ali 32biten win 7?

Gregoriuss ::

Imam hp laptop 4515s, ki ima:
- Amd turion(tm)X2 dual core mobile RM-76
- 4 GB rama
- Ati mobility radeon hd 4300 series

Kok biten je procesor? A je pomembno, če je procesor 32bit, da naložim 32bit win7, če pa je 64bit pa naložim 64bit win7?

Lp

mtosev ::

ne ni pomembno. cpu ti podpira oboje: 32 in 64bitov
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

neeno ::

Osnovno vodilo naj bo količina rama. Glede na to da imaš 4GB rama kar je maksimum kar 32 bitna verzija podpira, namesti 32 bitno ker ničesar ne izgubiš. Če si eden izmed tistih ki za vsako napako kliče soseda pa ti v vsakem primeu x64 odsvetujem pa ne zaradi napak ampak ker določeni programi enostavno niso čisto komnpatibilni z x64 verzijo in lahko na dolgi rok pomeni da se boš moral dosti ukvarjati z nameščanjem in konfiguracijo. V kolikor pa se v prihodnosti odločiš nadgraditi ram (kar je pri prenosnikih redkost) boš pa naredil clean install in namestil x64. Simple...

Gregoriuss ::

Ne nisem eden tistih ki bi za vsako napako rabil pomoč. :-) Me pa zanima ali bi mi na 64bit programi pa OS hitreje delal. Uporabljam pa programe kot so Autocad, archicad, Sketchup, pol neki novejših špilov, video in audio editor,...

neeno ::

Če tej programi obstajajo v x64 verziji in so fajn optimizirani in da niso buggani v x64 verziji, pol ti bodo delovalo malenkost hitreje. Treba je pa zadevo postavit na tehtnico, ali je tistih par % pohitritve vredno se jebat z določenimi programi ki pa ne delajo kot bi naj... Je pa še ena prednost x64 verzije -- odpornost na NEKATERE okužbe (možno da je to samo mit).

Gregoriuss ::

Zdaj se mi zdi da je 32bit win7 verjetno boljša izbira. Hvala za odgovor.

dice7 ::

Ne vem, zakaj vsi tako paničarite. Imam 64bitno 7ko že kako leto in so mi do zdaj delali vsi programi. Pač pogledaš če je x64 različica programa njo dol potegneš, drugače pa navadno in ni nobenih težav z kompatibilnostjo ter podoben lari fari

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

Highlag ::

What dice7 said. :-)
Never trust a computer you can't throw out a window

techfreak :) ::

Problemi so predvsem pri gonilnikih, programi ponavadi delujejo brez težav.

mr1two ::

Če gre za kolkor tolko novo opremo, potem tudi z gonilniki ni težav. Je pa predhodno dobro obiskat domačo stran proizvajalca in preverit ali obstajajo gonilniki za 64bitno različico OSa. Včasih delajo na sedmici tudi vista x64 gonilniki.
Za prihodnost in na dolgi rok-> ogromna večina novejših programov deluje na 64bitnih sistemih, ker enostavno morajo delovati, ker je tržni delež 64bit vsak dan večji.
Bottom line: poglej, če programska oprema,ki si jo do sedaj nucal podpira win7 64bit(če gre za kakšno zelo staro zadevo jo lahko še vedno vrtiš v virtualcu), sicer pa priporočam 64.Sam uporabljam že dobro leto in moram reči, da do sedaj večjih problemov nisem imel.
LP

sandmat ::

techfreak :) je izjavil:

Problemi so predvsem pri gonilnikih, programi ponavadi delujejo brez težav.


da. leta 2005. ;) ali pa na hakintoših[tm] :P sicer pa ne.

zinštaliraj si 64bit winse, boš vsaj videl vse 4GB rama :)

techfreak :) ::

So še vseeno problemi, predvsem pri dodatni opremi.

sandmat ::

techfreak :) je izjavil:

So še vseeno problemi, predvsem pri dodatni opremi.

e.g.?

Zero0ne ::

Na windows OSih je zelo malo do nič programov, ki bi nativno tekli v 64bit. Če imaš manj kot 4GB rama, ni razloga, da bi nadgrajeval.
uname -o

St235 ::

Kolikor je meni znano je max rama, ki ga podpira 32bit sistem 3gb, kar pomeni, da boš v tvojem primeru ob en giga. Pri tem bodi pozoren, da imajo win7 32bit popravek, ki sicer kaže 4gb rama, uporablja ga pa še vedno samo 3gb. To so pač naredili ker so ljudje noreli, kao da ne vidijo vsega rama v mašini.

Tukaj je več o tem:
http://www.vistaclues.com/reader-questi...
http://chris.pirillo.com/32-bit-windows...

Citat iz drugega linka:
Bottom line: if you have 4GB of RAM in your system (or more), and you want to take full advantage of it, start using a 64-bit OS.

McGregorSL ::

Lakotnik29 je pravilno razčlenil zadevo.

Moje mnenje: Pogledaš, na HP stran če obstajajo za tvoj notesnik driverji za Win 7. Če so so ponavadi v obeh oblikah 32 in 64 bit.

In če hočeš uporabit 4 GB rama potem moraš namestit 64bit OS.

to je vse.

V primeru, da ni driverjev za Win7 potem lahko pogojno uporabiš za windows visto... samo tveganje obstaja, da ne bo vse delovalo.

lp
McG

Mipe ::

Pa tudi z gonilniki je bolj križ kot ne, ko gre za 64-bitne W7... Iz osebnih izkušenj. Zdaj sem spet na 32-bitnih.

sandmat ::

čudno. Imam doma par HPjev, niti za enega nisem imel problemov. Vsi imajo 64bit win7.

Izi ::

Problem je edino, če imaš kakšno eksotično napravico izpred 10 ali več let
Drugače so že vsaj 5 let vsi driverji 64-bitni. Sam sem prešel na 64-bitni sistem že 7 let nazaj brez večjih problemov 8-)
Zvočne kartice imajo prav vse 64-bitne driverje.
Logitechove miške in tipkovnice tudi.
Mrežne kartice tudi še nisem našel, ki nebi imela 64-bitnih driverjev.
Vsi printerji in scannerji delujejo za osnovno rabo že z vgrajenimi Microsoftovimi driverji, imajo pa vse večje firme kot na primer Cannon in HP še svoje 64 bitne driverje in programe.
Za grafične kartice sta tako ali tako samo Nvidia in ATI in oba imata že od nekdaj 64-bitne driverje.
Tudi vse novejše TV kartice, digitalne seveda, imajo 64-bitne driverje.

Kar se pa programov tiče so vsi Microsoftovi programi, ki so priloženi Windows 64-bitni vključno s tistimi 10. igrami.

Antivirus programi so tudi že vsi 64-bitni. Tudi zastonjski Avast je že dolgo 64-biten. Da ne omenjam, da so 64-bitni antivirus programi opazno hitrejši od 32-bitnih.

Kompresijski program WinRAR je že precej let 64-biten in tudi tu 64-bitnost pride precej do izraza. 64-bitni je vedno okoli 30% hitrejši od 32-bitnega :D, kar se precej pozna ko včasih čakaš po več minut da se zadeve kompresirajo ali odkompresirajo.

Benchmark in podobni testni programi so tudi vsi 64-bitni. Na primer Cinebench, 3D Mark 11 in že prejšnji Vantage, .... In kdor se rad hvali z rezultati nima kaj druge možnosti, kot prehod na 64-bit, ker so na 64-bitih vsi rezultati malenkost boljši ;)

Precej uporabnih programov, kot naprimer Photoshop je tudi že nekaj let 64 bitnih in ravno tu so velikanski pospeški. Če že omenjamo Photoshop je 64-bitni kar med 50 in 150% hitrejši od 32-bitne različice. Jaz kar nisem mogel verjeti, ko sem prvič videl da je popolnoma enak 64-bitem program lahko za več kot še enkrat hitrejši od 32-bitnega 8-)

Nekaj iger je že bilo tudi na 64-bitih, ampak če smo čisto pošteno pri igrah z 64-biti ne dosežemo opaznega izboljšanja, kar so ugotovili tudi izdelovalci in se sploh ne trudijo več s 64-bitnimi popravki. Kot kaže zaenkrat so igre edini programi, ki tako rekoč nič ne profitirajo s 64-biti :'(

Potem imamo tudi že 64-bitne brskalnike (IE in Firefox imata tudi 64-bitne različice), ki so sicer nekaj bolj odzivni kot 32-bitni, ampak zaenkrat neuporabni, ker Adobe še vedno ni naredil 64-bitnega Flash vtičnika, brez katerega so brskalniki precej ubogi. Zaenkrat se torej uporablja še 32-bitne brskalnike in čaka na Adobe in njegov 64-bitni Flash.

Predvajalnike videa pa tudi že imamo 64-bitne. Na primer najboljši predvajalnik Media Player Classic Homecinema je že nekaj let tudi 64-biten. Seveda rabi 64-bitni predvajalnik nujno 64-bitne kodeke, kar pa tudi že precej časa ni problem saj je cel komplet ffdshow na voljo tudi v 64-bitni različici. Vse testirano deluje odlično.

Torej ni nobenega razloga, da ne bi uporabljal 64-bitnega sistema.
Nisi omejen na samo okoli 3 GB RAMA, če imaš kakšno hudo grafično kartico s precej VRAMA bo RAMA dostopnega sistemi komaj nekaj nad 2 GB.
Kdor ima torej več kot 3 GB RAMA tako nima kaj dosti za razmišljati.
Je pa tudi celoten sisten malenkost hitrejši in bolj odziven na 64-bitih, saj je večina malih programčkov, ki jih imamo ponavadi pognanih v ozadju 64-bitnih vključno z antivirus programom.
In kot kažejo testi so ravno razna orodja, pripomočki in uporabni programi tisti, ki največ pridobijo s 64-biti.
Igre pa na žalost zaenkrat nič, čeprav so grafični driverji 64-bitni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Blinder ::

Dej 64 bit gor že zaradi tega, ker se 64 lepše sliši kot 32. Občutek, da imaš neki v koraku s časom tudi nekaj pomeni. Resno mislim.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

whiteghosted ::

Evo js mam podobn problem. Mam windows xp pa bi si rad naložu 7. Pa me zanima ka priporočate, x64 al x86.
AMD Athlon 64 X2 Dual core procesor 4200+, 2.19 ghz, 2.00 gb rama

neres ::

64, ker ni s tem nič narobe, nobenih minusev. Po drugi strani pa je plus (poleg boljših zmogljivosti nativnih 64bit programov in še česa) da si bolj future proof. Tako v mikro scenariju (recimo da dokupiš še 2GB RAMa) kot v makro scenariju, kjer bo za vse nas bolj enostavno če se poenotimo v uporabi 64 bitne opreme. Tako da nekako spodbujaš razvoj v pravo smer.
Baje da so tudi diski večji od 2TB lahko problematični z 32 bit OSjem.

Če ti pa kaj ne bo delalo s 64 bit (malo verjetno) potem pa itak nimaš kaj spraševat in daš gor kaj drugega kar bo delalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neres ()

whiteghosted ::

Hvala, še neki me zanima in namreč ka morem vse kopirat, da se mi ne zbriše ob nalaganju novega windowsa?

EDIT: Mam tut omrežno povezavo, a mi bo pol treba vse na novo delat?

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Luknja da noter padeš (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
5111585 (8447) Rias Gremory
»

Win 7 - 32 ali 64-bit?

Oddelek: Operacijski sistemi
327476 (6576) c00L3r
»

Snow Leopard pravzaprav 32-biten (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
518789 (6639) noraguta
»

4GB rama na operacijskem sistemu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1008589 (7398) opeter
»

win x64 ali x86? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
649154 (7783) Razerzone

Več podobnih tem