» »

VDSL

VDSL

dmavrin ::

Bral sem različne teme od ADSLja in VDSLja.

Trenutno imam Siol ADSL 2/384 (ubistvu trio s tem internetom). Gledal sem cenik pri siolu pa mi je cena trio paketa z vdsljem prišla samo 4€ dražje z linijo 5/5.
Sem na razdaliji malo manj kot 1km od centrale.

Zanima me, kakšna je razlika med adsljem in vdsljem in ali je razdalja prevelika za takšno linijo ali ne.


Hvala za odgovor.

CallMeAl ::

Mislim, da ne gre za distanco do centrale, pač pa za vprašanje, če ima Telekom (SiOL) v centrali kapacitete za ADSL2 (kot oni pravijo VDSLju... mislim, da je to ena in ista zadeva). Torej gre predvsem za vprašanje sreče. Lahko poskusiš preklopiti na paket 5/5, ampak če centrala ne podpira ADSL2, bo tvoj zahtevek zavrnjen.

BlueRunner ::

ADSL ni isto kot ADSL2, ki ni isto kot VDSL, ki ni isto kot VDSL2. Vse štiri tehnologije so jasno definirane in tukaj ni marketspeaka.

Edino zaključek je pravilen: daj vlogo in počakaj. Če tehnične kapacitete obstjajajo (VDSL2 plošče so tam), potem paket dobiš, sicer pa ne in ne utrpiš nikakršnih stroškov. Lahko pa daš poizvedbo tudi na T-2, ki bi lahko imel na tej lokaciji svojo kolokacijo. V takšnem primeru lahko potencialno privarčuješ še več.

dmavrin ::

Hvala za odgovore.

Ugotovil sem, da sem od centrale 903m, pa sem še vedno predalec za VDSL... Vsaj tko so rekl na siolu...

Senitel ::

Na Siolu nimajo pojma, če so ti tako rekl. >:D Sicer pa poglej pri T-2. Če ima Telekom VDSL pri vas, potem ga ima skoraj zagotovo tudi T-2.

gregor_m ::

Ja t-2 ima nekoliko bolj urejene stvari kar se tiče VDSL tehnologije. Samo vseeno je zelo malo verjetno da ti bo na 980m zračne razdalje vleklo 5M uploada, prej okoli 2M.

Sicer, če ima siol v centrali VDSL plošče, bi lahko brez problema dobil TS VDSL modem, če bi poznal kakšno "višjo" osebo na TS.
Na TS so ti preventivno zavrnili prošnjo, ker vejo da je velika verjetnost, da znajo bit na 980m problemi z TS VDSL povezavo.

srus ::

T-2, VDSL2, 1800 metrov slabe bakrene linije do centrale (pomerjeno z refraktometrom, več odbojev na liniji ob spremembah impedance) - sinhronizacija 8,5/0,8 Mbits.

Ko sem še bil pri Siolu je bila na isti liniji sinhronizacija ADSL2+ 9,5/0,8 Mbits, ampak jaz nisem mogel gledati tistega MPEG4 zmazka.

Izi ::

dmavrin je izjavil:

Ugotovil sem, da sem od centrale 903m, pa sem še vedno predalec za VDSL... Vsaj tko so rekl na siolu...

Siolovci vedno pretiravajo. T-2 ti uspe zrihtati VDSL skoraj do 2 kilometra daleč. Je pa res, da brzina tam nekje od kilometra naprej hitro padajo.
Meni so na 1300 metrov pri VDSL meritve pokazale maksimalen prenos 21/1 Mb in sem potem nekaj let uporabljal 20/1 paket brez vseh problemov, pa so bakrene parice tukaj naokoli stare že okoli 50 let.
Sicer sem pa po zadnji podražitvi pri T-2, ko so 20 Mb podražili opazno, 10Mb pa le malenkost, prešel na 10/1 paket.

BlueRunner ::

Meni so na 1300 metrov pri VDSL meritve pokazale maksimalen prenos 21/1 Mb in sem potem nekaj let uporabljal 20/1 paket brez vseh problemov, pa so bakrene parice tukaj naokoli stare že okoli 50 let.

Leta pri paricah niso najpomembnejši faktor, ker baker nima navade, da se bi po 35 letih delovne dobe upokojil in šel iz žice ven. Leta so samo posreden indikator dveh drugih stvari:
- kolikšen je presek parice
- pravilnost sukanja parice
- kolikokrat je bila parica presekana in ponovno zvezana
- kako so parice urejene

Starejša kot je napeljava, večja je verjetnost, da je presek majhen, posledično pa upornost previsoka.
Starejša, kot je napeljava, večja je verjetnost, da parica morda ni bila pravilno sukana, ali pa se jo je vmes tudi že razvilo.
Ravno tako pa tudi starejša, kot je napeljava, večja je verjetnost, da je bila že presekana in ponovno zvezana.
Starejša, kot je napeljava, večja je verjetnost, da se je pri prestavljanju parice med seboj preveč prepletlo.

Vse skupaj pomeni večji upor, drugačno kapacitativnost, drugačno induktivnost, več odbojev in večjo možnost presluha. Vse skupaj se sešteje v slabo delujočo ali tudi nedelujočo povezavo.

Torej so leta samo posreden indikator, ki pa res zadane v kakšnih 80% primerov. Samo na to gledati, pa ni smotrno. Sploh pa ne v socialističnih blokih iz sredine 80-ih, kjer se je varčevalo tako in drugače, sosedje pa so kable enkrat rezali in štukali zarad zvoncov, drugič zaradi domofonov, tretjič pa še zaradi kabelske. Vsak "mojster" pa je za seboj pustil malo večje razsulo.

Kar se tiče zelenega volka, pa se ta enkrat usede, potem pa je z njim mir, če ga več ne čačkaš. Farji, ki imajo z bakreno pločevino obite strehe, že dobro vedo koliko časa baker vztraja tudi potem, ko že dobi patino.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ADSL vs VDSL

Oddelek: Omrežja in internet
294588 (3717) damirj79
»

Razdalje do katerih deluje VDSL (SiOL) normalno

Oddelek: Omrežja in internet
72803 (2584) Buldožer
»

Internetni ponudnik v Mariboru

Oddelek: Omrežja in internet
276674 (6134) MonkeyHead
»

ADSL ali VDSL?

Oddelek: Omrežja in internet
285910 (5311) dolenska

T-2 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Omrežja in internet
81287034 (44754) T-2 Info

Več podobnih tem