» »

Premazi za les

Premazi za les

andrej k123 ::

Slo-Tech - LP! Najprej, izdelujem leseno kopalnico (lijak) itd., tako da me zanima kateri premaz bi izbral za zaščito umivalnika. Premaz mora biti: tem. odporen vsaj 80c, prozoren, odporen na čistila, dovol elastičen in strogo vodo odporen (da voda ne pride v stik z lesom). Uporabljam les češnje. Vem da teh premazov je veliko ampak težko je najti pravega ki bi zadošču tem pogojem. Posvetoval sem se že z veliko prodajalcem in mi niso znali pomagati, (vsak je zagovarjal svoje artikle, ki so jih nekateri drugi odsvetovali). Ne izklučujem tudi kake tekoče plastike, ki bi zadočšala pogojem in bila primerma za na les. Za to prosim ali mi lahko kdo pomaga kako premaz najti ali pa premaz kar predlaga. Za odgovor se lepo zahvaljujem;) Andrej!

mihec87 ::

O kakšni impregnaciji(ne vem če obstaja prozorna) si kaj razmišljal?

Vikking ::

Pobrskaj za lazurami, laki, ki so namenjene čolnom. Obvezno dvokomponentni.

connel ::

Ladijski lak, obvezno. Sem sprobal enega starega prozornega (se mi valja doma, +10 in več let), noro se obnese.

LorD_DDooM ::

Tule bi izpostavil poimenovanje "zaščita lesa" (vodoodbojnost, itd.) in "impregnacija lesa" (ščitenje pred škodljivci, trohnenjem in razpadanjem), saj sta to dva različna termina z ločenimi izdelki za svoje področje. Primer umivalnika spada v III. stopnjo obremenjenosti (trajen stik z vodo in 100% potreba po brezhibnem videzu), kjer je obvezna impregnacija lesa ter priporočljiva dodatna zaščita s prekrivnimi premazi (lazurami).
Največja napaka bi bila, da se konstrukcijo premaže samo s kakim debeloslojnim lakom. S tem se sicer naredi trajen vodoodbojen svetleči sloj, vendar tak premaz nima nobene zaščite proti trohnenju in razpadanju lesa (ker bo stalna prisotnost tekoče vode in vlage). Sploh, če govorimo o brezpigmentnih premazih.
Primerna zaščita umivalnika (in kopalnice, savne...) bi bila kombinacija impregnacije in lazurnih pokrivnih premazov. Impregnacija zato, ker onemogoča pojav gliv modrivk, trohnenja, lesne gobe ter ostalih škodljivcev, lazurni premaz pa tvori vodoodbojni, sijoči, mehansko-obrabni sloj.
Lazurnih premazov je na trgu vedno več (sploh ker se laki umikajo iz uporabe), načeloma je končna izbira v rokah kupca (glede na sijaj, pigment, ceno). Mogoče najprimernejša bi bila dekoracijska lazura (lazura za parket, šank). Vsekakor pa naj bo na vodni osnovi (lazura) in ne na organski (lak). Lak za čolne je sprejemljiv tam, kjer je kontakt z vodo (umivalnik, predhodno impregniran), medtem ko za stenske površine ni primeren, saj za optimalno življensko dobo potrebuje osveževanje z vodo.
Na trgu impregnacij (osnovnih zaščit) je slika drugačna. Naj bo zaščita neizperljiva in popolna (veliko izdelkov se reklamira samo kot impregnacija proti škodljivcem, ne pa proti trohnenju, glivam, gobi). Eden izmed primernih impregnacij je izdelek Silvanolin. Edina slabostih takšnih impregnacij je, da les z veliko vsebnostjo tanina (hrast, kostanj, češnja) temneje obarvajo.

LP

STASI ::

Avto lak.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Vikking ::

STASI je izjavil:

Avto lak.


Ja seveda, papa svinja kokuruz.

Kar je napisal Lord Ddoom točno drži. Vsekakor pred samo lazuro potrebna impregnacija s posebnimi olji za ta namen. Gre za izdelek ki se bo uporabljal v specifičnih ekstremnih pogojih.

STASI ::

Zakaj pa avtolak ne bi bil dober? Obstojen je in odporen na toploto.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

andrej k123 ::

Lep pozdrav!
Ja glede zaščite lesa v mojem primeru češnjevega umivalnika je tako da drži, da je potrebno zaščititi les proti glivam in podobno, je pa tudi tako, če voda ne pride v stik z lesom, da je les suh na 8% ni problema da se bi razvila kakšna gliiva, gniloba ali modrivka in podobne reči. Tako da premaz mora biti tak, da nič ne prepušča vodo do lesa umivalnika.
Dobil sem neke informacije o povliuretanskem vodoodpornem lakom (lak za čolne, ne vem kako prenaša vročo vodo?), ki bi naj bil uporaben za to. Zanima me ta avto lak, na kakšen premaz ga bi nanašal, ker direktno na sam les se to nebi obneslo. npr.: (dal bi najprej tri sloje vodoodpornega poliuretana temelja in nato avto lak ne vem pa koliko slojev bi bilooptimalno)? Hvala za odgovore:)

Pyr0Beast ::

Edina zadeva ki lahko zaščiti umivalnik je izključno olje.

Les se širi in krči s časom in temperaturo, ter na koncu tudi vlago. Lak, magari elastičen bo na robovih začel odstopati.

Globinska impregnacija + žganje lesa(sod varianta) je IMO edina rešitev. Tako so urejeni železniški tramovi, notri pa še en kup fungicidov in larvacidov da zadeva ne zgnije.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Vikking ::

LorD_DDooM ::

Kot že omenjeno, najprimernejša zaščita v tem primeru je dvokomponentna. Torej osnovna impregnacija in čeznjo vodoodbojna lazura.
Kar se tiče olj (govorimo o končnem, pokrivnem sloju!), le-ta niso priporočljiva za uporabo ob prisotnosti tekoče vode (odvod meteornih vod recimo), ker olja precej hitro erodirajo in to predvsem na najbolj izpostavljenih mestih (curek vode).

Kar se tiče poliuretanskih premazov, ne vem če se to zadeve prosojne. Vsekakor obvezna predhodna impregnacija. Imam premalo izkušenj s PE/PU premazi. Bi pa odsvetoval organske barve za notranje prostore (laki, avtolaki). Čeprav je EU normativa, da se iz uporabe odstrani vse organske barve (vsi avtomobili so od 2006+ premazani z akrili!), je na trgu še zmeraj precej izdelkov na organski osnovi. Tu je govora o organski kemiji, ne o bio-izdelkih, da ne bo pomote.

Dandanes se za modernejše izvedbe lesnih izdelkov v beli tehniki vedno bolj uporablja termično obdelan les, ki je praktično neobčutljiv na biotske in abiotske faktorje, cca 50% lažji in z višjo trdnostjo. Tako obdelanega lesa načeloma ni potrebno več premazovati, razen kvečjemu zaradi videza. Recimo Bosch v svoje kuhinjske izdelke vgrajuje izključno termično obdelan les iz Slovenije, IKEA, SVEA in Brest tudi ne zaostajata. Velja pa omejitev, saj je končne izdelke (stoli, mize) težko toplotno obdelati, zato se v 99.9% primerih obdela les ali polizdelek, nato pa izdela končni izdelek.

BRBR ::

Rabil bi nekaj takega (transparent, glossy, mechanical damage resistant, yelloving resistant)
CA + accelerator --> youtube
Kaj je to ? Epoksi smola (super glue mybe ?) & trdilec ?

Tip med nanosi CA in acceleratorja čaka par sekund !? In na to nove plasti te robe.

če gledam tole: neka roba ki se dobi pri nas
je čas sušenja 24 ur ? oz. na nekih straneh s podobno robo min. 15 minut.

Ka je s karcenogenostjo te stvari , nekateri oglašujejo da njihova roba ni karcenogena ?

Kako mnenje o polyester, polyuretan versus epoxy v smislu uporabe kot v prvem stavku zgoraj ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BRBR ()

BRBR ::

OK, ugotovil sem kaj je CA = cianokol.
Roba ki jo uporablja v vidu: cianokol variante
Predzadnji na tistelem spisku je activator oz. hardener kot temu pravi tip v videu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BRBR ()

Verma ::

Da malo obudim temo. Doma imam eno "home made" klubsko mizico, ki sem jo že trikrat prelakiral. Dvakrat z lakom na vodni osnovi in zadnji premaz z lakom za čolne. Prve dva premaza nista nič zaudarjala in pustila vonja, ta zadnji je pa očitno toliko močnejši da se vonja po laku ne zgubim niti po treh tednih sušenja. Bi očitno mizo moral prelakirati samo dvakrat, pa še to z lakom na vodni osnovi, sam kaj ko ni dalo tistih pravih rezultatov (lepega leska in bolj izrazito barvo lesa). Ima kdo kak predlog, kaj bi lahko naredil da lak izgubi vonj? Pa sem imel mizo že v toplem (kotlovnica)in hladnem prostoru (zunaj par dni), pa je še zmeraj prisoten vonj :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Verma ()

Invictus ::

Brušenje ter ponovno lakiranje ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Verma ::

Lahko spet to naredim, samo potem s katerim lakom prebarvati. Tisti "osnovni" na vodni osnovi ne naredi lepe glazure, lak za čolne je pa premočan...

Pithlit ::

S časom tud ta lak zgubi vonj. Bo pa trajalo mesece. Tko... pol leta do leto. Jaz sem kuhinjo s tem lakirala in se je vonj po parih mesecih skoraj povsem izgubil (sicer malenkost zadiši ko odprem omaro, ampak je res malenkost (jaz vonj zaznam ker vem s čim je lakirano, drugi ga pa ne) - glede na to da je klubska mizica na odprtem do tega efekta ne bi smelo prihajat).

Lak za parket bi mogoče bil boljša izbira, ampak s tem nimam nobenih izkušenj.
Life is as complicated as we make it...

BladE_ ::

Mene matra tale zadeva v spodnjem videu že nekaj časa... Izgleda odlično, kje bi to pri nas sploh dobil, kaj iskati?

Akcija - Reakcija

Vikking ::

tole je navadno sranje. Si videl kakšno pacarijo to pusti za sabo? po vseh robovih pulta strjene kapljice (ker pač zadeva teče dokler se ne strdi). Glede na to da je nanešeno na debelo, se po moje tole ob kakšni udrtini olušči dokaj hitro.
Poleg tistih grdih kaplijc, dobiš še popolnoma neraven nanos, kar pomeni da b zgledalo ko bo suho, kot da bi čez položil nagubano folijo.


Če hočeš lesk, se pač uporabi visokosijajni lak. Se ti ne sveti dovolj, pač še malo spoliraš in uporabiš kakšen vosek za sijaj.


Če pa že iščeš točno to pa prodaja to amazon: http://www.amazon.com/FAMOWOOD%C2%AE-GL...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

BRBR ::

Ravno sem nekaj takega (2 komponenti)kupil v Samson Kamnik. Cena je odoka ista kot tamle na amazon.
Imajo tudi en konc za mušter da vidiš kako v končni fazi izgleda - kot steklo.
Še nisem sprobal da bi lahko rekel kako je s sijajem, brušenjem,..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

barva za zaščito lesa zunaj

Oddelek: Loža
3317743 (2063) darkolord
»

Visoke grede - Euro palete

Oddelek: Loža
496763 (5567) r3dkv1c4
»

Nevarnost VOC emisij iz gumijastih podov?

Oddelek: Loža
151670 (1152) pirx
»

Brušenje in lakiranje parketa

Oddelek: Loža
85069 (4720) Bojan xxxx
»

Kako zaščititi brunarico/lopo

Oddelek: Loža
199050 (8299) gruntfürmich

Več podobnih tem