» »

pastir

pastir

beeone ::

Trenutno popravljam en star električni pastir in sem se podrobneje seznanil z delovanjem le-tega. In ker zelo rad pogruntavam kej novega (če se le da zakomplicirat to nardim ;)) sem se tudi v primeru tega nekaj spomnil. Zanimam me namreč, če bi bilo slabo oziroma nevarno, če bi imel za izvor visoke napetosti kar napetostni množilnik (Villardovo kaskado). Ideja se je porodila za to, ker je zelo enostaven in dokaj poceni za izdelavo pa še neki novga je na tem področju :)

Lp

popster ::

fajn je imet vse na default, tok mora bit natančen, kajti veliko je ljudi ki namensko primejo za žico,.

beeone ::

Sej jst mam v mislih tak dat bol švoh kondenzatorje, v bistvu bi bilo v kondenzatorjih shranjeno toliko energije kot pa jo oddajajo navadni pastirji. Tisti naboj se res skoz hrani, vendar pa ko se spraznejo kondenzatorji pa pri 50Hz traja neki cajta (beri vsaj pol sekunde, če ne več), da se do konca spet napolnejo... tak da na prvi vtis ne bi moglo bit tako strašno nevarno, ali pač, zato pa tut sptašujem, če je že kir kej eksperimentiru vsaj v podobni smeri.

Lp

AtaStrudl ::

Tudi pri praznih kondijh bi te lahko skozi verigo diod poslatala faza.

Pa tudi sicer se zaradi varnosti naceloma zahteva galvanska locitev od mreze, sicer bi tezko dobil atest...

beeone ::

Prvo kot prvo jaz ločilnega trafota sigurno ne bi spustil iz vezave, ker sigurn je pa sigurn, z življenjem se ne bi špilal.
Kar se pa tiče faze je pa ta kaskada narejena tako, da je prek diod direktno možna samo povezava z ozemljenim vodnikom, tok živega vodnika pa ima malo težjo pot prek minimalno enga kondenzatorja in pa celo serijo diod vendar bi se najverjetneje obrnil za drugo diodo nazaj na drugi kondenzator in nazaj na zemljo.

Lp

noraguta ::

a si lohk mal sposodm tole temo?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

AtaStrudl ::

Ja, ce je trafo, pol pa OK. Na to, da bo veriga diod vedno na nuli, se pa jaz ne bi zanasal, nase stekere vedno lahko vtaknes na oba nacina...

(tisti ameriski z ozemljitvenim kontaktom so mi veliko bolj vsec, suko je precej zgresena stvar... razen morda francoske verzije...)

beeone ::

Mislil sem na tisti vodnik ko je direktno povezan prek diod, bi bil speljan v zemljo, kar je pa pri ločilnem transformatorju res vseeno.

AtaStrudl ::

Mislim da sem se spomnil, kaj bib il gavni problem pri kaskadi:

Ce bi imel malo puscanja proti masi (kisa pada, trava raste), se kaskada ne bi do donca napolnila, in kravce bi sle na potep.

V "klasicnem" pastirju je kondelc med filanjem locen od puscalnih uporov. V trenutku pa, ko se stikalo sklene, je dovolj nizkoomski, da za hip porine polno napetost tudi preko puscalnih uporov.

noraguta ::

ja tole vprašat v zvezi s travo pa grmovjem, se meni pogosto dogaja pol pa prej al slej pastir spusti dušo. a se da kej nardit. al pa vsaj , da bi zadeva začela piskat , da greš počistit.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

AtaStrudl ::

Hja, moral bi nadzirat peak napetost na izhodu...
Direktno bi bilo to malo storasto, morda bi slo z dodatnim "monitor" navitjem na trafeljcu in peak detektorjem, pa komparator, ce je manj od X, piska...

beeone ::

Hja tole da se ne bi napolnilo do konca bi bilo kr problem ja. No ideja je bila. Hvala za vse odgorvore.

Lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je že koga stresla elektrika? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
13417899 (4974) energetik
»

Moje nerazumevanje elektrike (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
9732716 (29994) jest10
»

Menjava vtičnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5211025 (10149) francek1
»

Končno: MODUL ZA VKLOP ČRPALKE

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
233602 (3009) Jackal
»

Množilnik napetosti

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
283444 (3181) Brane2

Več podobnih tem