» »

Zakaj je novo leto (in božič) konec decembra?

Zakaj je novo leto (in božič) konec decembra?

TheJack ::

Novo leto (in božič - itak gre za skupne praznike) je brez dvoma najpomembnejši praznik v zahodnem svetu. Vprašanja "kje boš za novo leto?" se verjetno začenjajo že tam konec oktobra ali prej. Cel mesec se že par let imenuje "veseli december". Ljudje nakupujejo, gledajo lučke in se veselijo.

Ampak zakaj ravno takrat? Zakaj so največji prazniki v letu ravno konec decembra? Ker se je takrat rodil Jezus? Ker je takrat zimski solsticij? Ponujam alternativno razlago.

Vsak razumen in pameten človek (v približno takšnem podnebju, kot ga imamo tukaj) deli leto na dve polovici; lepo, toplo in veselo polovico leta sestavljajo meseci od aprila do konca septembra, žalostno, temno, mrzlo, zoprno, mokro, sneženo in depresivno polovico leta pa sestavljajo meseci od oktobra do konca marca. Ni težko opaziti, da je novo leto točno na sredini te druge polovice leta. In mislim, da vem zakaj. Če ne bi bilo enega orenk praznika vmes, bi se nam v teh zoprnih, dolgih temnih in mokrih šestih mesecih že scufalo in bi znoreli od prekletega mraza, hudičevega snega na avtu vsako jutro in teme ob štirih popoldne. Ampak ker smo pametno ravno v sredino te mizerije postavili "veseli" december (ki je sam po sebi najbolj obupen mesec sploh), dedka mraza, božička, jaslice, darila in novoletno žurko, nekako zdržimo do pomladi.

Tr0n ::

Ker rabis nek "veseli" praznik ob casu, ko je najvec samomorov.

kitewing ::

Preberi si sledeči članek http://www.mladina.si/tednik/200823/naj... in boš dobil na vsa vprašanja odgovor.

username ::

Delno si odgovoril sam, par dodatnih zanimiovsti oziroma nekaj širše razlage je na kitewingoveg linku.

Zelo na kratko gre pa za to (bolj moje mnenje, ampak vseeno):
Na severni polobli je ravno tedaj najkrajši dan, temno je in mrzlo. In so si davna ljudstva naredila praznik, ki daje luč in s tem tolaži ljudi, ujete v temi. Ter prikliče nazaj sonce, svetlobo in toploto (podobno kot kurenti, ki sicer na sceno priletijo kasneje).
Pa ne samo da je mraz in tema neprijetna - tudi na poljedalstvu se sredi zime ne da naresti dosti pametnega zunaj, pa je treba najti nekaj, s čimer se ukvarjaš.

In tako so Hebrejci/Izraelci pač iznašli chanukkah, ko določene dni decembra vsak dan prižigajo sveče. Kot večina njihovih praznikov, se je s krščanstvom (ki izhaja iz judaizma) nadomestilo nekaj novega, ob istem času.
In ti judovski prazniki se lepo ujemajo s podobnimi prazniki, ki so jih poganska ljudstva iznašla iz podobnih razlogov. Pa so postali krščanski prazniki. Ki so jih nekatere države v 20 stoletju razglasile za nezaželjene, ampak so morale uvesti nove, ki so pogosto sumljivo blizu nekaterim krščanskim (npr. novo leto namesto Božiča, 27. april in 1. maj namesto Velike noči, sredi poletja so bili razni dnevi vstaje, namesto 15. avgusta itd... celo 29. november namesto miklavževanja, hehe)...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

TheJack ::

"Pa ne samo da je mraz in tema neprijetna - tudi na poljedalstvu se sredi zime ne da naresti dosti pametnega zunaj, pa je treba najti nekaj, s čimer se ukvarjaš."

Ja, včasih, pred moderno dobo, so ljudje pozimi počivali in prezebali (in pili, sklepam). Danes pa je treba zjutraj vstati iz tople postelje, ne glede na to, da je zunaj minus deset, trda tema in 20 cm snega na avtu. In oditi v šolo/službo. Škoda res, da ne posnemamo naših prednikov in zime ne prebijemo doma, za pečjo.

Matako ::

Glede Božiča je gotovo zelo pomemben razlog, da so imeli Rimljani decembra tradicionalne Saturnalije - hud žur/festival in neposredna konkurenca bolj umirjenim (da ne rečemo zapetim) takrat še neuveljavljenim kristjanskim praznovanjem.

Torej je bila edina varianta, da se Saturnalijsko veseljačenje nekako maskira uvedba pomembnega praznika v istem obdobju.

Podoben trik je potem z veliko nočjo, le da je bilo takrat treba prekriti vsakoletne poganske žure v stilu "pomladna zmaga sonca/življenja nad temo/smrtjo" (beri: fukalo se je povprek, kristjani pa so imeli s tem nekako problem).
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam se dat za "veseli" december? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11713357 (8652) harvey
»

Božič in praznovanje tega praznika (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17426873 (23780) LitralSM
»

Prazniki v sloveniji? Kateri vsi so?

Oddelek: Loža
95868 (3801) joze67
»

Prazniki 2010 (katastrofa) - kaj je potrebno za spremembo zakona? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
798559 (6324) connel
»

Božič II

Oddelek: Loža
332434 (1784) Ziga Dolhar

Več podobnih tem