» »

linux arch

linux arch

cobrica ::

Kakšen se vam zdi ta OS? Sam študiram da bi nalozil arch + gnome, ker večinoma ko berem po netu dela dosti hitreje kot ubuntu ali ker drugi OS,bo to držalo?

hojnikb ::

Archlinux je ker vredu distro, sam res pa je da ni čist enostavn za skonfigurirat na začetku.
In če hočeš hitrost si naloža kak xfce, lxde desktop.
#brezpodpisa

noraguta ::

ni napačen. sam dost dobr dela prot kakmu ubuntuju je pa zmaga. je paneki več dela v text editorju al pa tud ne. mislim da je bolj stereotip. zadeva je nek slackware na steroidih ampak še vedno zadost "konzervativen" da stvari delajo celo dva tedna.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Icematxyz ::

še vedno zadost "konzervativen" da stvari delajo celo dva tedna.

prot kakmu ubuntuju je pa zmaga

V tem polju nekje se vrti odgovor. To se strinjam. Se pravi dovolj konzervativen da (se) stvari celo delajo 2 tedna. ;) Malo v šali rečeno. Se pravi v polju. Da ni enoznačnega odgovora.

Se pravi v primeru, da ni strojna oprema težava. Poskusi oba. Nenazadnje lahko uporabiš VirtualBox in namestiš vanj karkoli želiš. In se prepričaš sam, kaj ti je boljše. Drugače tako ne boš dobil pristnega vtisa. To so dan danes že res bolj stereotipne ocene. Ampak morda še malo veljajo. Pri Arch boš dosti časa prve mesece preživel na njihovih Wiki straneh. Ki so za moje pojme odlične. In opisujejo "postopke" kako kaj dosežeš. Pri Ubuntu boš se pa bolj ukvarjal kako integrirati Thunderbird v MessagingMenu. Pa tudi po Wiki straneh boš kaj iskal. To je pa nekje tudi vsa razlika. :)

Zdaj ta "hitrost" famozna. V končni fazi v vseh "top-notch" distribucijah uporabljaš za enako delo enake programe. Ne vem. Jaz tega preprosto ne vidim. Da bi vzel eno distribucijo pa rekel, da je mnogo hitrejša od druge na isti strojni opremi. Posebej še če na obe namestiš enake programe in uporabljaš enako namizno okolje in ...

Zgodovina sprememb…

Terman ::

@Icematxyz
Glede hitrosti je hec v tem, da imajo "install and everything works" (mint, ubuntu) distribucije ogromno balasta, ker pač morajo ustrezati vsem.
Pri bolj "hardcore" distribucijah, pa si postopoma namestiš le to kar res potrebuješ in posledično pridobiš na odzivnosti sistema (nalaganje aplikacij, preklapljanje med njimi pa take fore).
Če pa odpreš eno aplikacijo in si v njej cel dan (v 99% so to browser ali igre :P) pa neke razlike ne boš opazil.
Če imaš laptop se pa da kar veliko postoriti glede varčevanja z baterijo...

Glada archa imam pa tako mnenje: Teh ultimate power user's binary distribution 8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Terman ()

srus ::

Jaz bolj kot "hitre ali enostavne" distribucije preferiram tiste, ki imajo urejeno kvalitetno posodabljanje SW in krpanje bugov ter varnostnih lukenj in za katere sklepam, da je pred njimi vsaj še nekaj let življenja. Če pa določeno distribucijo uporablja več kot 10 % vseh Linux uporabnikov pa še toliko boljše.

Ampak, jebi ga, moje mnenje je strogo subjektivno, jaz od IKT posla živim, če bi se z njim ukvarjal ljubiteljsko, bi imel verjetno drugačne kriterije.

Bom poskusil zadevo najprej v virtualboxu pa bom videl kako bo. Kaj zadeva drugače uporablja druge pakete? Sem zasledil da se z pacmanom zmeraj nekaj dela..

Pri bolj "hardcore" distribucijah, pa si postopoma namestiš le to kar res potrebuješ in posledično pridobiš na odzivnosti sistema (nalaganje aplikacij, preklapljanje med njimi pa take fore).

Da. Multimedija, splet, pisarniški paket, (3D) video produkcija, avdio produkcija, programiranje, virtualizacija, strežnik, igre, morda še kakšni 3D efekti, da se pač ločiš od drugih...

Tu nekje ravno si namestiš vse, da deluje. Potem pa uporabljaš. :)

Tako nekako to gre ponavadi. Drugače pa osebno začetniku najraje priporočam Ubuntu. Pozivam pa seveda vsakogar, ki ga to veseli. Da poskusi vse "top-notch" distribucije. In jih spozna. Prav vse so OK.

eh glede desktopa pust linux ni sicer napačen če si bankrotiran in z preobilico časa sicer pa , 100EUR za vindovse poplača cajt.pa sma en od ta starih linux userjev. ampak da bi si namizje smetil linuxom.... nikakor dandanašnji.sicer nisem orto user.še vedno uporabljam jed ter emacs z vim-om pa ne ratava domača.

Lahko verjameš temu, kaj piše noraguta. Lahko pa se po drugi strani tudi vprašaš, zakaj hudiča Texas Instruments svoje najnovejše stvaritve demonstrira na Ubuntu namiznem operacijskem sistemu:

WildChild ::

Odvisno kaj nucaš... Jaz sem svoje čase uporabljal ubuntu kot open suse pa še kako drugo distribucijo sem probal. Ustavil sem se pri archu in nekako ostajam pri archu, ker je simple :) Simpl v smislu, da si nastavim samo tisto kar potrebujem. Občutek da vem, kaj se dogaja s sistemom je kr prijeten :)
in da mood

Brane2 ::

A ni Arch nastal kot nekakšen Gentoo-bin Lite ?

Ne ponuja vse Gentoojeve konfigurabilnosti, je v bistvu binaren distro, je pa nekoliko tweakabilen ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 je izjavil:

Ne ponuja vse Gentoojeve konfigurabilnosti, je v bistvu binaren distro, je pa nekoliko tweakabilen ?

napamet rečen je slackware like z packet managementom.

Zero0ne ::

Brane2 je izjavil:

Arch ima binary in source repose.
uname -o

Ne rata mi usposobit guija. Inštaliral sem uspešno ampak gnome mi ne rata namestit. Pač v terminalu se prijavi vpišem pacman -S gnome mi dol potegne,ko pa napišem gnome-session pa napiše neke napake. Če b mi prosim še kdo razložu kateri programi so pač pomembni za normalno delovanje,da nebom nalagal ves kup vsega sranja. Rhytmybox bom pa chrome bom pa open office potli se pa tudi konča.

c0ck4m0u53 ::

cobrica je izjavil:

Ne rata mi usposobit guija. Inštaliral sem uspešno ampak gnome mi ne rata namestit. Pač v terminalu se prijavi vpišem pacman -S gnome mi dol potegne,ko pa napišem gnome-session pa napiše neke napake.

1. pacman -S bablabla ti prenese paket (bablabla), njegove soodvisnosti ter vse skupaj tudi namesti.
2. "napiše neke napake" nam razjasni popolnoma nič, prilepi točen izpis napake, da vidimo kaj manjka, kje se ustavi, do takrat lahko zgolj ugibamo
3. kako namestiti gnome imaš malo manj obširno razloženo v sklopu Beginners' Guide ter bolj podrobno v celotnem poglavju Gnome na Arch Wiki.

cobrica je izjavil:

Ne rata mi usposobit guija. Inštaliral sem uspešno ampak gnome mi ne rata namestit. Pač v terminalu se prijavi vpišem pacman -S gnome mi dol potegne,ko pa napišem gnome-session pa napiše neke napake. Če b mi prosim še kdo razložu kateri programi so pač pomembni za normalno delovanje,da nebom nalagal ves kup vsega sranja. Rhytmybox bom pa chrome bom pa open office potli se pa tudi konča.

Se pravi dovolj konzervativen da (se) stvari celo delajo 2 tedna. ;)

To je nekje razlika, da.

Torej dobim napako ***(gnome-session:2110): WARNING***: Canot open display:
Sem delal po tem wikiju ja.

cobrica je izjavil:

Torej dobim napako ***(gnome-session:2110): WARNING***: Canot open display:
Sem delal po tem wikiju ja.

Nimaš skonfiguriranega x serverja.
uname -o

startx /usr/bin/gnome-session

To slučajno "pali"?

Enostavno mi ne rata nastavit zadeve...
Prejle sem namestiv pacmanom xorg pa potem še gnome in ko sem probavau pridet v gnome se pač črn ekran pojavi pa na vrhu črtice dve...
Kaj pri tem sistemu ni potrebno nič inštalirat grafične kartice pa zvočne pa teh zadev?
Zdaj sem pa še enkrat na frišno inštaliro arch pa samo pacman -Syy pa pacman xorg in ko zaženem startx se isto pojavi na ekranu kot prej..
Drugače sem pa ze prebiral cel dan navodila in vse ampak mi še ni ratalo usposobit.

Ne uporabljam gnome, vendar mislim, da ti bo tole prišlo prav. Opisani so 3 načini kako lahko zaženeš gnome.

1. preko GDM, namestiš ga s pacman -S gdm oz. je del gnome-extra skupine paketkov. Gre namreč za GUI aplikacijo, ki ti omogoči prijavo v sistem ter zagon gnome.
2. najbolj pogost način zagona različnih namiznih okolij ter okenjskih upravljalnikov je preko .xinitrc datoteke, katera se prvotno nahaja v /etc/skel/.xinitrc. To datoteko prekopiraš v /home/tvoje_uporabniško_ime/.
cp /etc/skel/.xinitrc /home/tvoje_uporabniško_ime/

Tam jo odpreš z izbranim upravljalnikom tekstovnih datotek ter dodaš naslednjo vrstico
exec gnome-session
. Vse ostale vrstice bodo zakomentirane z #, exec gnome-session pusti odkomentirano. Ko to urediš poženeš naslednji ukaz
startx

3. poženeš naslednji ukaz,
startx /usr/bin/gnome-session
kar je že predlagal Icematxyz

Zgodovina sprememb…

Preglej dokumentacijo za xinitrc
uname -o

Enostavno črn ekran je ko zazenem startx pa dve črtici sta na vrhu..

cobrica je izjavil:

Enostavno črn ekran je ko zazenem startx pa dve črtici sta na vrhu..

xinitrc imaš skonfiguriran, da ti zažene kakšen DE? Ker X sam po sebi je dokaj neuporaben.
uname -o

1.
torej napiše cp /etc/skel/ .xinitrc /home/cobra/
cp target... is not a directory..

@ZeroOne: pojma nimam kaj si mislil,ker sem čisto frišni v tej distribuciji..

cobrica je izjavil:

1.
torej napiše cp /etc/skel/ .xinitrc /home/cobra/
cp target... is not a directory..

Pred .xinitrc ni presledka torej sledi

cp /etc/skel/.xinitrc /home/cobra/

Dvomim, da je že ustvarjen uporabnik "cobra"?

Kaj ko inštaliram morem vrjetno v shelu dodat novega uporabnika al ne?

Ampak res mi ni jasno zadevo v vitrualboxu namestim dela normalno,če jo pa na prenosnik pa nikakor ne pridem dalje od črnega zaslona ...

kva pa xorg log kej prav?

kje se pa nahaja?

nekje pod /var

cobrica je izjavil:

Kaj ko inštaliram morem vrjetno v shelu dodat novega uporabnika al ne?

Torej, ko se namestitev archa zaključi, imaš postavljen zgolj sistem z osnovnimi orodji (base system), katera omogočajo normalen zagon sistema do init 3. To torej pomeni, da ko se namestitev konča te sistem pusti v ukazni vrstici/ shellu. Na tebi je, da si urediš vse potrebno za delujočo mrežno povezavo, ustvariš uporabnika ter ga dodaš v potrebne skupine, urediš predvajanje zvoka, namestiš x strežnik + priljubljeno namizno okolje/ okenjski upravljalnik.
Odgovor na tvoje vprašanje je torej pritrdilen (razen, če ti je dovolj zgolj root oz. skrbnik, vendar to predstavlja varnostno tveganje), k temu pa prištej vsaj še vse, kar sem omenil zgoraj.

P.S. Xorg.0.log se nahaja v /var/log/, odpreš ga lahko z urejevalnikom tekstovnih datotek.

Tukaj začni.

http://wiki.archlinux.org/index.php/Beg...

Če želiš uporabljati Arch. Si pač moraš vzeti čas in to pač "predelati".

Drugače ne bo rezultata.

P.S. Da ti vseeno malo "pomagam". Če si namestil Arch in nimaš "težav" z dostopom do spleta. Lahko nekje od tu naprej začneš z "izobraževanjem":

http://wiki.archlinux.org/index.php/Beg...

Izpusti zaenkrat celoten del o zaprto kodnih gonilnikih za grafično kartico. Potem vse kaj piše "optional". Lahko mirne duše narediš naknadno. Glede drugih namiznih okolij spusti vse. Osredotoči se le na Gnome in vse kaj piše o GDM.

Tisti del o xorg.conf izpusti. Ročno boš nastavljal le, če bodo težave s strojno opremo. Pa to lahko narediš seveda vse naknadno. Po namestitvi Gnome se pa kar osredotoči na zagon s pomočjo GDM! Se pravi lahko 2/3 vodiča od točke Step_3:_Update_System izpustiš. Da prideš do tega, da se lahko vpišeš v Gnome sejo. Ta 1/3 pa je v tvojih rokah sedaj. Če želiš uporabljati Arch, pač moraš biti sposoben to speljati sam. Drugače seveda ne gre!

Zgodovina sprememb…

Evo mi je ratalo namestit arch vred z guijem,uh fala bogu ;)

No fajn. Zdaj pa še ostalih 90% nastavitev pride na vrsto. Ampak bo, če si boš vzel čas. ;)

Zgodovina sprememb…

cobrica je izjavil:

Lahko bi ti pisal, kaj skopiraj v terminal, ampak to ni poanta Archa, ker to v Ubuntuju veliko bolje in hitreje namesto tebe naredi skripta za inštalacijo. Poanta Archa je, da se seznaniš z delovanjem operacijskega sistema GNU/Linux (oziroma GNU/Hurd) in ga prirediš svojim potrebam.
uname -o

brodul ::

Arch je kar kul, jaz sem ga imel nekaj časa na Asus 701. Po defaultu nima nič paketov, celo najbolj osnovne programe si lahko vn vržeš. Tendirajo temu, da gredo vse nastavitve v conf datoteke. Pacman je zelo preprost in primitiven (kar zna biti tudi kul). Izdelava paketov je pa tudi zelo preprosta. Dokumentacija je lepo zbrana v wikiju ter na njihovih forumih. Mogoče malo šepa na dovršenosti.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

tintorel ::

Imam problem da moram ob avtomatskem zagonu X-a (.xinitrc - exec icewm-session) pisat ukaz ifconfig s polnim naslovom (/sbin/ifconfig). Če v konzolo vpišem samo ifconfig, mi odgovori "command not found". Če pa se logiram "na roke" in poženem startx iz konzole, pa deluje ukaz ifconfig brez naslova kje se naha ifconfig (v sbin mapi). Isto je s skripto za pppoe na siol v home mapi...
Nekje mi manjka "ala" PATHS v dosu...

OrkAA ::

"grep"-aj po sistemu za spremenljivko "PATH" in ti bo jasno.

Ventil ::

Jaz sem najprej uporabljal Ubuntu, potem CrunchBang (Ubuntu z openbox) zaradi katerega sem vzljubil openbox. Sedaj pa uporabljam Arch z openbox.

Openbox je minimalistični windows manager, ki porabi malo RAMA in dela zelo zelo hitro. Še posebej če ga primerjam z napihnjenim gnome ali KDE. Arch pa mi je všeč, ker ne dobiš zraven vse nepotrebne navlake kot pri gnome, KDE in podobnih. Sam si naložiš programe ki jih želiš. Prižgem računalnik in morem čakat manj kot pol minute da se naložita arch in openbox. RAMA pa mi v tistem trenutku porabi 79MB. (Vse skupaj. Arch + openbox)

O linuxu pa nisem imel pojma dokler si nisem naložil arch. Z njim pa ga začneš odkrivat.
Naložil pa sem ga s pomočjo navodil na:
http://willensky.blogspot.com/

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Manjaro Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
467701 (4183) Ozric
»

Izšel Ubuntu 12.04 LTS (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi