» »

Črne zastave tudi na nebu največje države

Črne zastave tudi na nebu največje države

Foto: pirate-party.ru

Slo-Tech - V Rusiji, za zdaj še eni od mek svetovnega piratstva, se je 15.000 podpornikov nekaznovanega kopiranja odločilo registrirati Piratsko stranko.

Slogan s katerim so nastopili v javnosti, se glasi »Kopirajmo vse!«. Za zdaj je z njihove spletne strani moč razbrati, da se zavzemajo predvsem za to, da bi zakon izvzel kaznovanje tistih, ki so avtorsko zaščitene vsebine izmenjevali v nekomercialne namene. Ustanovitvenega kongresa se je udeležil tudi Gregory Engels, član vodstva Pirate Party International.

Ustanovitev nove stranke je nedvomno povezana z glasovanjem Dume minuli petek, kjer so v tretjem branju malone soglasno potrdili amandmaje, ki bodo rusko avtorsko zakonodajo uskladili z zahtevami sporazuma TRIPS (Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights), ki so ga sprejele članice WTO in ki je pogoj za vstop v to organizacijo, za kar si Rusija prizadeva že 18 let.

Predsednik Piratske stranke Pavel Rassudov pravi, da se zavedajo, da je članstvo Rusije v WTO sicer neizogibno, vendar si bodo člani z vsemi sredstvi prizadevali to preprečiti. Politično gledano so po besedah vodstva stranke opredeljeni tako proti sedanji oblasti v Kremlju, kot tudi opoziciji. Njihov dolgoročni cilj pa je zlasti iskanje podpornikov med mlajšimi uporabniki spleta, zlasti pa podjetniki in umetniki med 20. in 30. letom starosti.

Piratska stranka se je s tem podala na negotovo pot registracije ruskih političnih strank. Znano je, da oblasti rutinsko zavračajo registracijo novih strank, zlasti takih, ki ne spadajo po svetovnonazorsko območje vladajoče stranke Enotne Rusije. Novopečeni politiki bodo tako morali najprej do marca prihodnjega leta zbrati 45.000 podpisov podpornikov, kar pa morda ne bo pretežko. Po dostopnih podatkih v Rusiji kar 60 milijonov uporabnikov s spleta snema nelegalne vsebine, na stojnicah po državi pa se sodeč po študiji moskovske High Schoool of Economics proda za 30 milijard dolarjev ponarejenih DVD-jev z različnimi vsebinami, 76% programske opreme na računalnikih pa je nelegalne.

Tudi na področju zakonodaje čaka Rusijo še veliko dela; licenca Creative Commons denimo v tej državi nima nikakršne veljave, saj se avtor svojemu avtorstvu po veljavni zakonodaji ne more odpovedati. To je za The Moscow Times potrdil tudi Denis Vojevodin, partner odvetniške družbe Salan's: »Avtor lahko da svoje delo v brezplačno uporabo, toda avtorstvo bo po ruski zakonodaji vedno pripadalo njemu.« In dodaja: »V Rusiji je intelektualna lastnina sicer dobro varovana z zakonom, toda nadzora skorajda ni. Mi smo velika država, kjer je do pravic avtorjev malo spoštovanja.«

10 komentarjev

Pyr0Beast ::

TRIPS FTW. Le kaj bodo politiki razmišljali če lahko samo podpišejo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Kakšen "uspeh" je doživela švedska piratska stranka na zadnjih volitvah? 0.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

P4ajo ::

Thomas je izjavil:

Kakšen "uspeh" je doživela švedska piratska stranka na zadnjih volitvah? 0.

Glede na to, da so še leto in nekaj nazaj dobili dovolj podpore, da so prišli v evropski parlament, so vseeno dosegli precej prepoznavnosti in imajo še vedno mandat.

Thomas ::

A si ti pristaš Multiple World interpretacije kvantne mehanike? Poraženi so bili do kolen, v tem Vesolju.

Večinsko mnenje tega foruma je seveda navijalo zanje in bilo prepričano, da Švedski Demokrati ne bodo prišli v parlament, Pirati pa.

Mau se zamislite, v katerem vesolju ste.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

A volitve so kvantni poskus? :))
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

Ja, so. Vse je kvantni poskus, vse. Samo jaz v MWI ne verjamem.

Pustmo to. Novica je zanimiva, sigurno, samo je treba bit realen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

P4ajo ::

Nevem, v katerem svetu ti živiš, ker če praviš, da v istem, kot ostali, potem je med očmi, ki sprejemajo svetlobo in rokami, ki tipkajo očitno neka napaka.
Če se jih je večkrat omenilo celo v slovenskih večernih poročilih, če ljudje vedo, da tako gibanje obstaja, če nastajajo celo nove, njim podobne stranke (in to trenutno, upoštevajoč rezultate volitev) potem mislim, da jim gre kar dobro.
Če si pa ti pričakoval, da bodo imeli večino v parlamentu, potem nevem kaj naj ti rečem.

Jaz smisla njihovega obstoja ne vidim v neposrednem spreminjanju zakonodaje, skozi parlament, ampak v spreminjanju miselnosti, ki posredno, skozi čas vodi v spremembe zakonodaje, dlje in bolj, kot bo ideja prisotna, bližje temu bomo.

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

P4ajo ::

Oh no, a misliš da prej nisem razumel, ko si povedal, da so bili na volitvah v švedski parlament neuspešni?
Rekel sem, da to v resnici ni relevanto in to si dokazal tudi ti, ker si vedel, kako neuspešni so bili na teh volitvah, to pomeni da širjenje ideje deluje, četudi jo ti in nekateri ostali, kot posamezniki zavračate, še vedno je prisotna, tudi v vaših glavah.

Jst ::

Meni je neumen tako MWI kot Kopenhagenska Interpretacija. Le v kateremu veselju živim šele jaz...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Berlinska piratska stranka z 8,5 % glasov prišla v deželni parlament (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
18941008 (34463) CaqKa
»

Nemčija dobila prvega poslanca iz Piratske stranke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
11710992 (8548) jype
»

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
25921275 (15755) Ziga Dolhar
»

Pirati ustanovili svojo stranko tudi v ZDA

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
174067 (3079) jype

Več podobnih tem