»

Rusija blokira opozicijsko aplikacijo za pametno glasovanje

Slo-Tech - Rusija je pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami začela s pridom uporabljati infrastrukturo, vzpostavljeno za potrebe njihovega suverenega interneta, imenovanega RuNet. Ponudniki spletnih priključkov so se namreč morali tedaj opremiti tudi z orodji za DPI oz. deep package inspection, s pomočjo katerih zdaj najverjetneje onemogočajo delovanje aplikacije Умное голосование oz. Pametno glasovanje, ki so jo razvili v opozicijski stranki Protikorupcijska fundacija pod vodstvom Alekseja Navalnega. Včeraj proti večeru so se pojavile prve informacije o nedelovanju aplikacije, številni uporabniki so poročali da se podatki v njej ne osvežujejo, kar naj bi kazalo na uporabo DPI. Pozneje so člani fundacije sporočili, da so z nekaj izboljšavami uspeli izboljšati njeno dostopnost.

Aplikacija Pametno glasovanje je poskus, kako vodilni ruski stranki Enotna Rusija preprečiti izvolitev njihovih kandidatov na septembrskih parlamentarnih volitvah. Ker so opozicijske stranke razdrobljene in se...

19 komentarjev

Senat ZDA: Rusija je za vmešavanje v volitve uporabila vsa večja družabna omrežja

vir: Wikipedia
Washington Post - Senatno poročilo tako med sredstvi za širjenje ruskih dezinformacij omenja YouTube, Tumblr, Instagram, Facebook in Twitter, zaradi pomoči pri zbiranju sredstev pa tudi PayPal. Gre sicer za analizo nekaj milijonov objav, ki so jih senatu priskrbeli Twitter, Google in Facebook, poročilo pa so izdelali v okviru projekta Computational Propaganda na Univerzi v Oxfordu, s pomočjo podjetja za analizo družabnih omrežij Graphika.

V poročilu je nadrobno opisana kampanja pod vodstvom zdaj že razvpite troll farme oz. Agencije za raziskave interneta, ki naj bi bila povezana z oblastmi v Kremlju. Med drugim, da so bili njihov osrednji cilj konservativci, s temami o orožju, imigracijah in rasah, na drugi strani pa so ciljali tudi na temnopolte...

169 komentarjev

Nemčija se želi informacijsko-varnostno osamosvojiti

vir: Wikipedia
Reuters - Nemški notranji minister Minister Horst Seehofer je najavil ustanovitev nove državne agencije za informacijsko varnost. Ta naj bi skrbela za raziskave glede obrambe na tem področju, obenem pa zmanjšala naslonjenost Nemčije in EU na tehnologije iz drugih držav, zlasti ZDA in Kitajske. Pred poldrugim letom so v Berlinu že ustanovili oddelek nemške vojske, ki se ukvarja s kljubovanjem varnostnim vdorom iz drugih držav.

"Priznavamo, da na področju informacijske varnosti zaostajamo in če nekdo na določenem področju zaostaja, potem je potreben povsem nov pristop," je minister povedal na tiskovni konferenci, ki jo je priredil skupaj z obrambno ministrico, saj bo nova agencija skupni projekt obeh državnih organov.

Nemčija, pa tudi druge evropske države so zlasti...

11 komentarjev

Rusija prepovedala hrambo ruskih osebnih podatkov v tujini

Slo-Tech - Ruska duma je sprejela dopolnila zakonov o osebnih podatkih in informacijskih tehnologiji ter varstvu podatkov, ki ponudnikom internetnih storitev prepovedujeta hranjenje in obdelavo podatkovnih zbirk o ruskih državljanih v tujini, poroča ruska nevladna tiskovna agencija Interfax.

Dopolnila so bila včeraj po tretjem branju sprejeta in od podjetij, ki ponujajo internetne storitve in zato zbirajo podatke o ruskih državljanih, zahtevajo vzpostavitev strežnikov v Rusiji in obdelavo ter hranjenje podatkov izključno tam. Podjetja bodo morala razkriti, natančno kje imajo svoje strežniške centre in kje se hranijo podatki. Zakon se bo začel izvajati 1. septembra 2016, da bodo imela podjetja dovolj časa postaviti ustrezno infrastrukturo....

30 komentarjev

Nemška policija zasegla strežnike Piratske stranke

vir: Heise
Heise - Včeraj zjutraj je nemška policija na prošnjo francoskih oblasti po odredbi sodišča v Darmstadtu preiskala računalniški center nemške Piratske stranke v Offenbachu in zaplenila večji del računalniške opreme. Zaradi tega včeraj dobršen del ni bila dostopna njihova spletna stran in vse ostale storitve, kot so wikiji, strežniki za elektronsko pošto, mailing-liste ipd. Do danes so del infrastrukture ponovno usposobili, čeprav ostaja oprema zasežena.

Čeprav je bilo na internetu takoj cel kup teorij in špekulacij, kaj je vzrok za preiskavo in zaseg opreme Piratske stranke, ta naj ne bi bil imel nič z dejavnostmi in nazori stranke, ki deluje povsem zakonito. Piratska stranka je včeraj zvečer v Berlinu pojasnila, da naj bi njihovo storitev piratenpad.de (strežnik za EtherPad), ki omogoča...

9 komentarjev

Študija: edini način za znižanje piratstva znižanje cen

Slashdot - Ameriška neprofitna organizacija SSRC (Social Science Research Council), ki se ukvarja z raziskovanjem v družboslovnih vedah, je objavila poročilo o piratstvu v državah v razvoju in ukrepih za njegovo brzdanje. Ugotovili so, da drakonske kazni, dosledno preganjanje, restriktivna zakonodaja ali cenzura ne morejo izkoreniniti piratstva. Edini način, da ga vsaj občutno zmanjšamo, je po njihovih izsledkih znižanje cene digitalnih vsebin.

V tri leta dolgi študiji, ki so jo...

28 komentarjev

Microsoft razširja avtomatsko licenciranje za nevladne organizacije v nedemokratičnih državah

The New York Times - Microsoft nadaljuje in razširja septembra začeto akcijo, v kateri so v odgovor na rusko izrabo obtožb o uporabi nelegalne programske opreme za obračunavanje s političnimi nasprotniki licencirali vso nameščeno programsko opremo na računalnikih nevladnih organizacij. Programsko opremo bodo zastonj dobili v več kot 500.000 nevladnih organizacijah, neodvisnih medijih in drugih podobnih neprofitnih organizacijah v 12 državah z nesvobodnim režimom, med njimi tudi v Rusiji in na Kitajskem. S tem policija v teh državah ne bo imela pravne podlage za zasego računalnikov zaradi suma uporabe nelegalne programske opreme.

V program so vključene naslednje države: nekdanje sovjetske republike Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan ter Kitajska, Malezija in Vietnam. Rusija je v programu že od septembra, pridružijo pa se lahko še nove države.

Microsoftova podpredsednica Nancy J. Anderson je povedala, da želijo zagotoviti, da se...

8 komentarjev

Črne zastave tudi na nebu največje države

Foto: pirate-party.ru

Slo-Tech - V Rusiji, za zdaj še eni od mek svetovnega piratstva, se je 15.000 podpornikov nekaznovanega kopiranja odločilo registrirati Piratsko stranko.

Slogan s katerim so nastopili v javnosti, se glasi »Kopirajmo vse!«. Za zdaj je z njihove spletne strani moč razbrati, da se zavzemajo predvsem za to, da bi zakon izvzel kaznovanje tistih, ki so avtorsko zaščitene vsebine izmenjevali v nekomercialne namene. Ustanovitvenega kongresa se je udeležil tudi Gregory Engels, član vodstva Pirate Party International.

Ustanovitev nove stranke je nedvomno povezana z glasovanjem Dume minuli petek, kjer so v tretjem branju malone soglasno potrdili amandmaje, ki bodo rusko avtorsko zakonodajo uskladili...

10 komentarjev

Rusija zlorablja protipiratske preiskave za cenzuro, Microsoft v odgovor enostransko licenciral vso že nameščeno programje

Baikal Environmental Wave na demonstracijah

The New York Times - V Rusiji oblasti zlorabljajo Microsoft in boj proti domnevnim piratom za obračunavanje s političnimi nasprotniki, poroča The New York Times v obsežni reportaži. Prostore, v katerih domujejo skupine, ki oblastem niso povšeči (denimo Baikal Environmental Wave, ki so protestirali proti Putinovem načrtu za ponovno odprtje tovarne papirja ob Bajkalskem jezeru), premečejo policisti v civilu pod pretvezo, da iščejo nelegalno nameščeno programsko opremo. Ob tem zaplenijo vso računalniško opremo, ki je nikoli ne dobijo nazaj.

Pri tem je pomenljivo, da skupin, ki vlado podpirajo, nikoli ne obiščejo. Prizadete skupine Microsoft obtožujejo, da so sodelovali z oblastmi, ker se v nasprotnem primeru bojijo izgube trga. Omenjeni Baikal Environmental Wave naj bi od Microsofta...

10 komentarjev

Piratska amnestija za pet dolarjev

Ars Technica - Dostikrat slišimo, da DRM večidel onemogoča legalne kupce iger, medtem ko se pirati tako ali drugače znajdejo. Temu sledijo predlogi, da bi kazalo DRM v celoti ukiniti, saj da bi se dobre vsebine vseeno prodajale. Machinarium je bila naprodaj za 20 dolarjev brez DRM-ja in izkazalo se je, da so vse skupaj prazne marnje. Igro je legalno kupilo pet do petnajst odstotkov igralcev, ostali so jo nelegalno prekopirali. Češki razvijalec Amanita Design se je zato odločil za radikalno potezo in ponuja splošno amnestijo za pet dolarjev. Do četrtka ponujajo piratsko amnestijo (v resnici lahko igro kupi kdorkoli, ne le trenutni nelegalni uporabniki) s 75-odstotnim znižanje.

Na tem mestu se vprašamo: Je morebiti Machinarium tako zanič, da so se...

175 komentarjev

Švedska Piratska stranka ustanovila Pirate ISP

Ars Technica - Kot poroča Ars Technica, se je švedska piratska stranka odločila ustanoviti lastno podjetje za ponujanje dostopa do interneta - Pirate ISP, ki pa se bo nekoliko razlikovalo do ostalih ISP-jev.

Ena najvišjih prioritet novega ponudnika dostopa do interneta bo zasebnost, kot kaže pa bo zasebnost na prioritetni lestvici celo višje od zanesljivosti delovanja, saj ustanovitelji pravijo, da bodo za vzdrževanje storitve in odpravljanje napak tega internetnega ponudnika odgovorni uporabniki sami.

Ustanovitelji sicer trdijo, da s policijo in sodišči ne nameravajo sodelovati (bomo videli, kaj se bo zgodilo v primeru prve sodne odredbe) ter da ne nameravajo hraniti nikakršnih dnevniških datotek.

Sliši se lepo, a bomo kmalu videli, kako zanesljivo bo sploh delovalo ...

35 komentarjev

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu

Proslava po razglasitvi rezultatov

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Od četrtka pa do poznih včerajšnjih ur, pri nas zgolj do 19.00, ponekod pa celo do 22.00, so povsej Evropski uniji potekale volitve poslancev v Evropski parlament. Posebej zanimivo je bilo na Švedskem, kjer se je leta 2006 ustanovljena Piratska stranka borila za vstop v parlament. Neuradni rezultati z veliko gotovostjo napovedujejo, da bo stranka s 7,1 odstotkom glasov dobila en sedež v Evropskem parlamentu izmed osemnajstih, ki pripadajo Švedski. Ko bo ratificirana Lizbonska pogodba, ki bo povečala število poslancev, bosta Švedski pripadli še dve mesti, od katerih bo še eno šlo Piratski stranki.

Stranka je bila kot Piratpartiet ustanovljena 1. januarja 2006 v Stockholmu, še istega leta pa je sodelovala na volitvah v...

259 komentarjev

Rusi preverjajo, ali je Microsoft monopolist

The inquirer - EU že dlje časa skrbno bdi nad Microsoftom in skrbi, da ta ne bi izkoriščal svojega prevladujočega tržnega deleža, sedaj pa podobno razmišlja tudi Rusija. Protimonopolne inštitucije v Rusiji so namreč ta teden objavile, da nameravajo Microsoft vključiti na seznam monopolistov, ki poslujejo v državi. Da se neko podjetje znajde na tem seznamu, mora obvladovati več kot 35 odstotkov trga v katerem koli segmentu, kar po njihovem mnenju Microsoft zlahka presega.

Sedaj bodo izvedli uradno preiskavo in če bodo omenjeni odstotek potrdili, bo redmondski velikan postal prvo IT-podjetje v Rusiji, ki bo dobilo svoje mesto na tej listi. To bi pomenilo, da bodo oblasti budno spremljale, kako se podjetje vede. Preverjali bodo, ali niso cene nerazumno visoke ali nizke ipd., lahko pa mu celo naložijo kakšno kazen.

49 komentarjev

Spletni kriminalci niso le nedolžni najstniki

Gizmodo - V primeru, da imate o spletnih nepridipravih romantično predstavo kot o najstnikih, ki zgolj za zabavo ljudem povzročajo hude težave, se motite. Kriminal na spletu je očitno izjemno dobičkonosna dejavnost, o čemer pričajo tudi videoposnetki in fotografije, ki so jih posneli na zabavi, kjer so težki kalibri spletnih prevar proslavljali uspešno poslovno leto.

KLIK Team je skupina spletnih kriminalcev iz Rusije, ki piše programe za "zaščito pred vohunskim programjem" in je z zlonamerno programsko kodo okužila številne računalnike po svetu. Omenjene programe izdelujejo za "stranke", s katerimi imajo seveda svoje načrte. Denar kradejo tudi z lažnimi spletnimi trgovinami, prek katerih prejemajo nakazila - kupcem pa (jasno) ne pošljejo ničesar.



Gizmodo poroča, da so februarja v "podjetju" odpeljali 95 zaposlenih (!) v mondeno smučarsko letovišče v Črni gori (oktobra 2006 so se zabavali v Pragi), kjer so se razuzdano zabavali in priredili zabavo, na kateri so sodelujoči, poleg ostalih...

14 komentarjev