» »

pomoč pri najemni pogodbi

pomoč pri najemni pogodbi

manja ::

Zdravo!

Od lastnika sem dobila najemno pogodbo, ki mi ni najbolj všeč. V njej piše, da so v stanovanju brezhibno delujoči gospodinjski aparati (vsaj 3 leta stari štedilnik s pečico, hladilnik in pralni stroj)in da če se stvari okvarijo, jih moram jaz na svoje stroške popravit oz. nadomestit. Sem mu poskušala dopovedat, da imajo stvari svojo življenjsko dobo in da se bodo prej ali slej zaradi (tudi pravilne) uporabe začele kvariti, vendar on to zavrača. Po mojem mnenju je njihovo vzdrževanje njegova skrb, saj mu bom za uporabo (in posledično obrabo) tudi plačevala (ne majhno) najemnino.

Kakšno je vaše mnenje? Kako ste imeli vi dogovorjeno z lastniki stanovanj?

Lp, Manja

tattoo ::

Če se ne bo dalo dogovoriti poišči drugo stanovanje. Tveganje v tem primeru je preveliko.

T-h-o-r ::

z lastnikom nimamo sklenjene pogodbe

hope this helps
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

harvey ::

Najemnik prevzame stanovanje v brezhibnem stanju ter ga je po izteku te pogodbe dolžan predati najemodajalcu v stanju kot ga je prevzel z upoštevanjem sprememb, nastalih zaradi normalne rabe.

Najemodajalec sme koristiti depozit v naslednjih primerih:
o za odpravo oz. popravilo škode, ki jo je na prostorih ali opremi, ki so predmet te pogod-be, povzročil najemnik, in ni posledica nor-malne uporabe, pa tega sam ob prenehanju najemnega razmerja ni storil.


Tako nekako imamo tole rešeno in taka pogodba pogodba kot ti jo svetuje ni poštena pogodba in tako tako pade skozi presojo ZO.

manja ::

Hvala! Ja, tudi meni se zdi vse skupaj zelo čudno! :S Par členov, ki so bili sporni, je bil pripravljen popravit, od tega pa ne odstopa, saj bi po njegovo morali aparati delovat še veliko let in če bo šlo karkoli narobe, sem apriori kriva jaz.
Po moje bi moral za okvare skrbet on, če seveda ne bi bilo očitno, da sem jaz kaj uničila.

P.S. Kaj pomeni kratica ZO? ;)

harvey ::

ZO = zakon o obligacijah (obligacijski zakonik).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()

lonz ::

Ti za opremljeno stanovanje plačuješ več kot za prazno, ker najemodajalec računa obrabnino aparatov in pohištva. V tej obrabnini mora biti pokrit strošek menjave okvarjenih strojev.
Ko sem živel v najemniškem stanovanju, sem imel zelo pošteno lastnico. Ko je crknil pralni stroj sva se dogovorila, da jaz kupim novega (in po izselitvi ostane moj) - ona pa mi nekaj ODBIJE od najemnine naslednji mesec. Zakaj? Ker je bil v najemni pogodbi naveden pralni stroj kot sredstvo najema in ga je bila ona dolžna zamenjati.
...arrrrrr, shiver me timbers...

harvey ::

Sicer bolj detaljno/specialno

Nepošteni pogoji 24. člen ZVPot (Zakon o varstvu potrošnikov)

Pogodbeni pogoji se štejejo za nepoštene, če:
a. v škodo potrošnika povzročijo znatno neravnotežje v pogodbenih pravicah in obveznostih strank ali
b. povzročijo, da je izpolnitev pogodbe neutemeljeno v škodo potrošnika ali
c. povzročijo, da je izpolnitev pogodbe znatno drugačna od tistega, kar je potrošnik utemeljeno pričakoval ali
d. nasprotujejo načelu poštenja in vestnosti.


Vendar po OZ pogodbeni pogoji ne smejo nasprotovati načelu vestnosti in poštenja.

lonz - seveda, vendar, če z aparati ravna kot dober in skrben gospodar, ni ob okvari dolžna kupiti novega aparata. Se razumeva. Vsak aparat ima svojo življenjsko dobo in se nekako ve kaj je "normalna raba". Npr. če boš 10 ur na dan pral, to za običajen gospodinjski pralni stroj gotovo ni normalna raba in v tem delu si dolžan poplačilo okvare. To je problem kot ga razumem. Najemodajalec bi rad v vsakem primeru imel rad nove stroje :(

manja ::

Po moje vsak, ki oddaja, pač more poskrbet, da je stanovanje funkcionalno in da se ga primerno vzdržuje. Vsak pameten lastnik bo po poteku garancije imel aparate zavarovane. Kako mi dejansko lahko dokaže, da stvari (če ne bodo jasno mehansko uničene) nisem uporabljala v sklopu "normalne rabe" (ki jih seveda bom, da ne bo pomote)?! Ne bo poleg, ko bom dajala prat, tako da ne bo vedel, če premalo napolnim boben ipd. Pa recimo kako si lahko kriv, za okvaro hladilnika, če ga dejansko fizično ne poškoduješ?! Skratka, res sem v dvomih, če sploh podpisat tako pogodbo, ker se bojim, da se dejansko kaj pokvari saj stvari niso nove ... Sedaj je pristal, da bi pa v primerih, ko bi bila dvomljiva krivda (?!) stroške razdeli na pol. :S

Ziga Dolhar ::

Pogodbena določila so stvar pogajanj. In če ni v kakem zakonu drugače določeno glede vzdrževanja (in gre pri tem za kogentne predpise, ki jih stranke z dogovorom ne morejo urediti drugače), jih lahko v pogodbi določita po želji.

ZVPot verjetno ne bo prišel v poštev, ker najemodajalec verjetno ni "podjetje" v smislu ZVPot.
https://dolhar.si/

Okapi ::

Najemodajalec bi rad v vsakem primeru imel rad nove stroje
No ja, to verjetno ne, ga pa skrbi, da ljudje na tuje stvari ne pazijo dovolj dobro in se poskuša zavarovati. Manja se mora pa odločit, koliko ji je do tega stanovanja, glede na ostale pogoje. Morda bi bilo koristno opredeliti, koliko so te naprave sploh vredne - ker rabljena tovrstna roba nima prav velike cene - in kakšna bi bila najemnina brez njih. In se potem zmenit, da najemnik krije samo popravila do recimo 50 evrov, ali kaj podobnega.

Drugače pa, ko sem bil pred leti najemnik (6 let v istem stanovanju), se je enkrat pokvaril pralni stroj in se mi je zdelo nekako samo po sebi razumljivo, da sem sam plačal popravilo. Lastnika, ki sem ga videl 1x letno, nisem niti obvestil. Sicer je popravil en mojster na črno in je bilo poceni, če bi bilo treba nov pralni stroj kupit, ga pa sigurno ne bi jaz plačal (pogodbe pa z najemodajalcem tudi nisem imel nobene:-)

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

T0RN4D0 ::

Če ti pogodba ni všeč, ne podpisat. Ali si izpogajaj drugačne pogoje pri tem najemodajalcu, ali pa poišči koga drugega.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

nevone ::

Po moje bi moral za okvare skrbet on, če seveda ne bi bilo očitno, da sem jaz kaj uničila.


Naj ti pokaže koliko so stroji stari in ali so še v garanciji ali ne. Potem pa se morda zmenita tako, da določita rok (za vsak stroj posebej), v katerem on ocenjuje da se ne bi smeli pokvarili z normalno uporabo, in v tem roku plačaš ti, kasneje pa on.

Seveda ti potem oceniš, ali so njegove ocene realne in ali se ti to splača ali ne. Vendar, če ti je stanovanje sicer všeč in če cena res ni že itak previsoka, se ti morda kljub vsemu splača.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Blindeye ::

Manja.

Najemodajalci pač težijo k čimveč EUR. Midva s partnerko imava podoben problem, kot ga navajaš. Popravila plačujeva midva. Če so aparati 3 leta stari - bodo še dolgo delali. Sicer pa: pralni stroj pride že za 200 EUR, prav tako hladilnik; štedilnik pa za 450. Štedilnik se zelo verjetno ne bo pokvaril (če nimaš ravno indukcije - ti se BAJE kvarijo malo bolj - BAJE). Hladilniki držijo dolgo. Pralni stroj pa... Če je dober - se ni za bat. Samo tak poskrbi, da v pogodbi ne piše, da moraš isto firmo kupit (če je Miele ali kaj podobnega...). Kupiš nekaj poceni v akciji za 200 EUR in je to to.

Sicer pa: če ti je stanovanje všeč - pač pogoltneš... Če imaš izbiro pa se pogajaj.


LP

nevone ::

Lahko se zmeniš tudi tako, da popravila do nekega zneska (pač glede na vrednost aparata) plačaš ti, če pa crkne tako, da je treba kupiti novega pa plača on. Mojstra za popravilo lahko v tem primeru predlaga on, da se ne bo mogel pritoževati nad oceno popravila.

Malo se še pogajaj. Kakor izgleda, se da pogajat z njim, če je nekatere člene pogodbe na tvoj predlog že popravil.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

LuGi ::

Po moje bi moral za okvare skrbet on, če seveda ne bi bilo očitno, da sem jaz kaj uničila.


Se strinjam zato tudi nebi podpisal taksne pogodbe, ker meni se je ze pokvaril hladilnik in bojler nato je lastnik poklical serviserje ter jih tudi placal ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

manja ::

Stanovanje, ki ga najemam je garsonjera, ki je glede kvadrature in opremljenosti precej draga, vendar jo potrebujem za manj kot 1 leto in dejansko nisem imela velike možnosti izbire. :(
Lastnik se mi je do vpogleda pogodbe zdel zelo uredu in razumljiv (mogoče celo preveč?), vendar sem sedaj pač malo v dvomih. Je res že veliko členov preuredil, kot sem predlagala, vendar se še vedno ni zjasnil o teh popravilih, pa tudi katere skupne obratovalne stroške sem dolžna jaz plačevati (poleg elektrike za hodnike in čistilke plačujete še kaj?). Nekatere stvari tudi ustno obljublja, zapisati pa jih ne želi, "ker je to pa itak logično" ...

Je kdo seznanjen koliko dejansko rastejo cene na drobno? Če bi zrastle za več kot 5% od dneva podpisa pogodbe, bi se mi najemnina povišala - za koliko pa se izogiba definirat, ker naj se to ne bi dogajalo (kljub temu neverjetenemu dogodku, pa ne želi tega dela izbrisat ;))

Imate vi v pogodbi natančno določeno kaj se smatra pod "normalno uporabo" stanovanja, da kasneje ob vračilu varščine ne pride do "nesporazumov"?

darkolord ::

Čisto mogoče je, da je imel kakšne slabe izkušnje v preteklosti, kar je na žalost pri nas kar pogosto - npr. nekateri najemniki za sabo pustijo pravo razdejanje (umazano, razbito, polomljeno,...); pokradejo kar se da; pustijo pokvarjene (pa ne od normalne uporabe) aparate (če kaj rečeš pa dobiš nazaj "sej to ni nikol delal"); nočejo se izseliti po poteku pogodbe (ven jih pa ne moreš vreč na silo) itd itd...

Velikokrat so potem take pogodbe, ker se želijo najemodajalci zaščititi pred takšnimi "ekstremisti", ne delajo pa problemov normalnim najemnikom...

Okapi ::

, pa tudi katere skupne obratovalne stroške sem dolžna jaz plačevati (poleg elektrike za hodnike in čistilke plačujete še kaj?).
Nekaj malega je tudi skupnega gretja in vode, bi bilo pa dobro natančno definirati, ker lahko so tudi kakšna urejanja okolice, vzdrževanje dvigal in podobno, odvisno kaj plačujejo posebej in kaj gre iz tistega obveznega prispevka za vzdrževanje.

O.

manja ::

Darkolord, kako lahko takšne ekstemne pogodbe ne delajo problemov normalnim najemnikom?!
Mislim, da kljub razočaranjem z najemniki moraš ohraniti kanček zdravega razuma in se zavedat, da nisi lastnik le takrat, ko prideš pobirat najemnino! Tako kot lastnik ne pozna najemnika in se zavaruje na 1001 način, mora biti najemna pogodba tudi neka (mogoče le navidezna) zaščita za najemnika. In to, da se vsi členi, ki so dejansko na strani najemnika, zavijajo v meglo in se izmika točni definiciji pričakovanih obveznosti najemnika, me spravlja ob živce. Če pošteno plačam, pričakujem pošten dogovor! ;)

darkolord ::

manja: si narobe razumela, mislil sem, da najemodajalci ponavadi ne delajo problemov (ne pogodbe), oziroma da vseh tistih členov ne uveljavljajo vedno tako striktno, če ne delaš problemov...

Se sicer čisto strinjam s teboj, samo treba se je zavedati, da ima najemodajalec hitro lahko precej večje težave s tabo, kot ti z njim... Nekateri se pa potem poskušajo čimbolj zaščititi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

STASI ::

Malce preberi SZ od 83. člena naprej.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

vorantz ::

Stroji in ostalo morajo delat dokler velja garancija...Takrat je itak zastonj popravilo.
V glavnem če noče dat stran te postavke, beži dokler lahko, ker ni razloga da bi ti plačevala za te stvari :P

manja ::

Hvala vsem za pomoč! :)

Popravke pogodbe sem mu posredovala in če jih ne bo pripravljen upoštevati, pač ne bom najela stanovanja. Popravki niso v njegovo škodo, saj samo bolj natančno definirajo moje pravice in ne pustijo, da bi me ravno izkoriščal. Če pa tega ni pripravljen sprejeti, za moje pojme nima poštenih namenov. ;)

tony1 ::

manja je izjavil:

Stanovanje, ki ga najemam je garsonjera, ki je glede kvadrature in opremljenosti precej draga, vendar jo potrebujem za manj kot 1 leto in dejansko nisem imela velike možnosti izbire. :(
Lastnik se mi je do vpogleda pogodbe zdel zelo uredu in razumljiv (mogoče celo preveč?), vendar sem sedaj pač malo v dvomih. Je res že veliko členov preuredil, kot sem predlagala, vendar se še vedno ni zjasnil o teh popravilih, pa tudi katere skupne obratovalne stroške sem dolžna jaz plačevati (poleg elektrike za hodnike in čistilke plačujete še kaj?). Nekatere stvari tudi ustno obljublja, zapisati pa jih ne želi, "ker je to pa itak logično" ...

Je kdo seznanjen koliko dejansko rastejo cene na drobno? Če bi zrastle za več kot 5% od dneva podpisa pogodbe, bi se mi najemnina povišala - za koliko pa se izogiba definirat, ker naj se to ne bi dogajalo (kljub temu neverjetenemu dogodku, pa ne želi tega dela izbrisat ;))


Samo en nasvet: pojdi stran od takih psihotov!!!!!!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Preklic pogodbe na določen čas

Oddelek: Loža
395301 (4101) šernk
»

Najem starnovanja - na kaj paziti

Oddelek: Loža
174544 (3957) St235
»

Najemodajalec = nategator (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21637593 (24068) Timurlenk
»

Stanovanje za mlad par (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6513405 (11148) Okapi
»

najemna pogodba

Oddelek: Loža
103190 (2806) St235

Več podobnih tem