» »

kapaciteta polnilnih baterij

kapaciteta polnilnih baterij

door_man ::

Zanima me ali je zelo pomembno kakšna je kapaciteta polnilnih baterij pri elektronskih napravah kot npr. digitalni fotoaparat. Imam namreč foto, v katerem po navodilih proizvajalca ne smem uporabljati rechargeable baterij. Tisti ki mi je foto prodal je zraven priložil še NiCd 1.2 V 600mAh akumulatorčke in zatrdil, da jih uporablja že ves čas in ni bilo nobenih problemov, da pa ne smem uporabljati akumulatorjev z 1,5v ali večjo kapaciteto. Ali je to res? Rad bi nabavil NiMh 1800 mAh akumulatorčke da bi zdržali dalj časa pa ne vem ali lahko s tem poškodujem aparat.

Brane2 ::

1. Zakaj ne vprašaš proizvajalca fotoaparata ? Zagotovo ima kje kak website...

2. Razlogi za tako prepoved, ki mi trenutno padejo na pamet, bi lahko bili:

a. Razlika v napetosti. Navadne in alkalne baterije imajo 1.5V (polne), Ni-Cd pa imajo cca 1.2V. Torej je za 0.3V razlike po členu, kar se seveda nabere pri več členih. Tako je pri treh A celicah skupna napetost 3x1.5V=4.5V z alkalnimi baterijami in 3x1.2V=3.6V z Ni-Cd členi.

b. STrah pred neukimi uporabniki. Če je stvar predvidena za baterije, pomeni da akumulatorjev ne bo moč polniti v fotoaparatu, tudi če je predviden priklop za zunanji napajalnik. To pa pomeni, da bo trapast folk pozabljal akumulatorje v aparatu dalj časa nenapoljnjene in nato težil proizvajalcu fotoaparata. Raje torej napišejo, da stvar ni primerna za akumulatorje.

To je vse, kar mi v tem trenutku pade na pamet. Kakšen fotoaparat pa je to ?

Red_Mamba ::

torej to da imajo NiCd 1.2 volta polne ne bo čisto držalo. Imajo lahko tudi 1.4V in več odvisno od proizvajalca in kvalitete izdelave.

zaj_tam ::

Lahko kupis ni-cd baterije z razlicnimi voltazami.

Brane2 ::

Red_Mamba
Vem. Verjetno pa tudi dejanjska napetost alkalnih baterij ni ravno 1.5V ampak še kako desetinka ali dve višja, ko so polne in verjetno je tudi to rahlo odvisno od kemije proizvajalca...

Sam se nekaj megleno spomnim, da naj bi bila napetost polne Ni-Cd celice cca. 1.27V. NiMh verjetno nekoliko odstopa, pa tudi različne vrste celic med sabo (tiste za hitro praznjenje, normalne itd).

Pa saj ti detajli ne odgovarjajo na bistvo vprašanja. Point je, da imajo NiCd v polnem stanju manjšo napetost od alkalnih baterij pri majhnem toku obremenitve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

16F877 ::

door_man,

Kapaciteta baterije nima nobenega drugega vpliva na aparat le da bodo take baterije držale dlje. Pa tudi nekaj mV višja napetost od 1.5V ne bi smela poškodovati aparata. Standardne polne baterije imajo napetost okrog 1.7V.
Sam ravnokar polnim NiMh akumolatorje za fotoaparat Olympus 220 zoom ;)

lp

door_man ::

1. gre za aparat HP photosmart 215C. Na HP se nimam kaj obračat ker so oni že povedali da se akumulatorjev ne sme uporabljat.

2. če sem prav razumel je vseeno kakšna je kapaciteta in ali je NiCd ali NiMh, pomembna je le napetost. Ali je 1.5V MiNh akumulatorja ekvivalentno 1,5 V alkalne baterije? (Vem da je butasto vprašanje in v teoriji bi seveda to držalo, kaj pa praksa?).

3. Katere akumulatorje mi priporočate če želim čimvečjo kapaciteto in voltažo tam okoli 1,5V? Kje se jih v Ljubljani najbolj spalača kupovat?

4. Ali je navaden polnilec za NiCd akumulatorje primeren tudi za NiMh, oziroma na kaj moram biti pozoren pri polnilcih?

Vem da je cel kup vprašanj vendar bi rad imel te stvari dokončno razjasnene

Brane2 ::


2. če sem prav razumel je vseeno kakšna je kapaciteta in ali je NiCd ali NiMh, pomembna je le napetost. Ali je 1.5V MiNh akumulatorja ekvivalentno 1,5 V alkalne baterije? (Vem da je butasto vprašanje in v teoriji bi seveda to držalo, kaj pa praksa?).


Načeloma je pomembna napetost, pa še ta bi morala biti približno tam, ni nujno da je točna. Baterijsko napajane stvari so vajene nihanj napetosti.

V praksi je tako, da:

-imajo alkalne baterije načeloma precej višjo kapaciteto, ki pa jo lahko pokažejo samo pri počasnem praznjenju. Če tvoj fotoaparat izprazni baterije po uri aktivne uporabe, se bodo v njem mogoče bolje obnesle Ni-Cd ali še raje Ni-Mh celice

-imajo akumulatorčki resda nižjo začetno napetost celice, vendar tudi mnogo nižjo notranjo upornost, zato jim napetost z obremenitvijo manj pade. Tako se zna zgoditi, da bodo na polovici poti Ni-Mh celice imele napetost precej bližje alkalnim baterijam


3. Katere akumulatorje mi priporočate če želim čimvečjo kapaciteto in voltažo tam okoli 1,5V? Kje se jih v Ljubljani najbolj spalača kupovat?


Ponavadi se dajo v isti velikosti dobiti NiMh z nekaj večjo kapaciteto od NiCd, vendar imajo NiMH veliko samopraznjenje. Ko ga nafilaš, bi ti NiCd znal biti čez mesec dni še skoraj poln, NiMh pa praktično prazen (nisem probal- podatki na Webu). So pa NiMh bistveno bolj primerni za sunkovita, impulzna praznjenja (močan flash itd)


4. Ali je navaden polnilec za NiCd akumulatorje primeren tudi za NiMh, oziroma na kaj moram biti pozoren pri polnilcih?


Preveri na Netu pri proizvajalcih akujev (Panasonic, Varta, Hitachi etc..).

Mislim, da klasični "glupi"počasni polnilci delujejo B.P (tisti, ki zahtevajo čas polnjenja 14 ur) . , medtem ko tahitri-pametni morajo vedeti, kateri tip akuja polnijo (vsi polnilci, ki ti nafilajo aku v dveh urah ali manj). Režim polnjenja spreminjajo glede na potek napetosti celice, ta je pa drugačen pri obeh družinah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

door_man ::

Najlepša hvala za ogovore. Sam se bolj nagibam k NiMh saj naj bi imele bistveno daljšo življenjsko dobo (ni t.i. memory efekta).Če prav razumem se čas polnjenja izračuna tako da kapaciteto deliš z polnilnim tokom ki ponavadi piše na polnilcih? Je tako?

Imam pa še eno vprašanje. Imam tudi videokamero, ki deluje še na NiCd akumulatorje. Akumulator je narejen tako, da so v plastičnem ohišju vezane klasične mignon baterije. Ker mi zadeva zdrži že zelo malo časa (cca 20 min snemanja) sem razmišljal da bi jih nadomestil z NiMh z veliko kapaciteto. Polnilec za tale akumulator je pa takšne vrste da ima funkcijo praznenja in potem začne polnit in po določenem času cca 2 ure sam preneha z polnenjem na specifikaciji polnilca piše 6V 1,3A (charge output). Ali bodo NiMh baterije primerne ali je bojše NiCd.

Brane2 ::

Za korekten odgovor na to vprašanje bi bilo potrebno poznati točne lastnosti polnilca.

Takole na uč bi rekel, da je vdelani polnilec hitrega tipa (ker napolni akuje v nekaj urah), ki se zelo verjetno zanaša na specifične lastnosti akumulatorjev, zato bi jih zamenjal s celicami istega tipa, kar je pri tebi verjetno Ni-Cd (preveri)...

door_man ::

Torej v tem primeru ni primeren za NiMh akumulatorje?

Kako pa polnilc "ve" kdaj je baterija polna?

Koliko znaša približno življenjska doba NiCd akumulatorjev?

Brane2 ::


Kako pa polnilc "ve" kdaj je baterija polna?


"Glupi" polnilci tega ne vedo. Polnijo pač s konstantnim tokom in odgovornost uporabnika je, da odklopi akumulator s polnjenja pravi čas.

"Pametni" pa to poskušajo uganiti na različne načine. Akmulatorji se denimo po končanem polnjenju začnejo segrevati, torej bi temperaturna sonda, prislonjena na aku že lahko dala odgovor.
Drugi način bi bil merjenje naboja polnjenja (= tok polnjenja x čas).
Če vem, da imam priklopljen 1000 mAh akumulator in če ga polnim 14 ur s tokom 100 mA (=1400 mAh), potem bi moral biti že poln, tudi če upoštevam, da ne gre ves tok v polnjenje.

Določeni polnilci tudi računajo na napetostno depresijo. Pri polnjenju NiCdjev in NiMhov pride tik pred 100% napolnjenostjo do rahlega upada napetosti celice. Če polnilec ve na kaj mora biti pozoren, lahko takrat ustavi polnjenje.

NICdjem in NiMhom se med polnjenjem napetost ( v nasprotju s svinčevimi akujji) napetost zelo malo spreminja, zato je za merjenje napolnjenosti preko napetosti celice potreben že zelo točen voltmeter, pa tudi to je odvisno od proizvajalca in tipa akujev...


Koliko znaša približno življenjska doba NiCd akumulatorjev?



Življenjska doba teh stvari je zelo odvisna od režima dela, tipa in modela akumulatorja, je pa ponavadi deklarirana na vsaj tisoč ciklov (polnjenj/pražnjenj)...


LIHTER ::

FOTOAPARAT:

Verjetno uporabljas baterije velikosti AAA, katere so v varjanti NiHM in NiCD le 1,2v (koliko jaz vem). Pri DIGITALNIH fotoaparatih je problem, da ko nap. pade pod neko vrednost (napetost), stvar ne deluje vec. Zaradi tega so bljse baterije NiHM, saj imajo primernejšo karakteristiko ( napetost ob praznjenju do neke tocke pada pocasi nato pa strmo in aparat se ugasne vendar zdrzi vec casa kod NiCD, pri katerih ob praznjenju nap. pada bolj enakomerno in prej doseze to tocko oz. napetost) Primer: FOTOAPARAT OLYMPUS C-1 mi s NiCD baterijama s kapaciteto 900 mAh zdrzi za okoli 20 slik, NiHM pa ob isti uporabi in s kapaciteto 1300 mAh zdrzi okoli 100 slik. Torej, kapaciteta je vecja za 400mAh oz. dobro tretino, zdrzita pa 5 krat vec. Bistvo je v karakteristiki in seveda vecja kod je kapaciteta dlje zdrzi. Tako da ti priporocam nakup NiHM baterij s cim vecjo kapaciteto.

KAMERA:

Isto. Kupi NiHM vlozke take velikosti kod so originalni, vendar priporocam tiste s ušesi na + in -(zaradi lazjega spajkanja) dobis jih v trgovinah s elektronskimi elementi in sklopi (conrad,...) Vstavi jih v ohisje baterije in prikljuci enako kod so bili originalni. Ce je imela baterija tudi toplotno varovalko (zaporedno vezana, ponavadi prilepljena med baterije, izgleda kod kaksna dioda, ponavadi jo najdes pri batt od gsm, notebookih,...) jo zaspajkaj kod je bila, vendar pazi da je ne pregrejes saj jo lahko unicis. Gre tudi brez nje, pac tam naredis mosticek, vendar potem pazljivo pri polnjenju!

POLNJENJE:

Kod je razlozil Brane2. ( sam polnim NiHM s navadnim polnilcem in brez tezav, pac pravocasno izklopit)

ODSTOPANJA od navedenih napetosti pri baterijah po mojem mnenju niso tako pomembna, saj so relativno majhna, pomembno pa je ali napetost merimo pri obremenitvi ali ne, saj je ob odprtem tokokrogu nap. nekaj visja kod ob obremenitvi in mislim da ob obremenitvi baterije že s desetino njene moci napetost ne presega navedene za vec kod 5%.

Lep pozdrav!!! LIHTER

Tuttle ::

En prikaz spreminjanja napetosti ob polnitvi in ob porabi.http://www.gpina.com/pdf/180AAHC.PDF
Primer je za GPjevo NiMH baterijo 1800 mAh.
Primera za alkalno nimam, gre pa tista krivulja pri porabi precej bolj strmo navzdol.

Večino stvari je že Brane2 povedal. Kar se pa časa polnitve tiče - kapaciteto baterije deliš s polnilnim tokom in pomnožiš z 1.4, da dobiš približno potreben čas v urah (če imaš močan polnilni tok oz. hiter polnilec, je bolj polniti premalo kot predolgo, še bolje pa s "pametnim" polnilcem z izklopom ob padcu napetosti). Tako, da kar NiMH vzemi, pa še narava ti bo hvaležna, da je ne futraš s kadmijem.

door_man ::

Txn vsem full ste mi pomagal razjasnt ene par zadev. Pa tud ful sm zadovolen z odgovori k so NiMh tud men zelo všeč :). Edino kar ne štekam je pa tole Brane2 pravi da z hitrim polnilcem ni primerno polnit NiMh če je namenjen NiCd. OK ti praviš da lahko samo pazit je treba kdaj se izklopi. To mi ni čisto jasno a potem polnilec ne bo izklopil sam tako kot sedaj?

Tuttle ::

Jaz sem razumel, da imaš t.i. 'glup' polnilec, ki se izklopi časovno.
Če imaš pameten polnilec z dV izklopom, potem drži, da takšen NiCd polnilec ni primeren za NiMH baterije. Vzrok je v različnih krivuljah napetosti baterije med polnjenjem. NiMH imajo manj izraženo "bulo" v krivulji, ko so na koncu polnitve, zato mora biti pameten polnilec za NiMH bolj občutljiv na spremembe napetosti v času kot tisti za NiCD. Imaš pa tudi polnilce, ki lahko polnijo oboje oz. to izbereš s stikalom na polnilcu. Pri boljših lahko tudi sam nastaviš, da se izklopijo ob določenem padcu napetosti v času ali takoj ob prenehanju naraščanja napetosti (na vrhu "bule"). S 'pametnim' polnilcem za NiCd boš zelo verjetno prepolnil in uničil NiMH baterije. Obratno je pa varno, čeprav še vedno ne najbolj primerno.
Če pa imaš navaden polnilec z izklopom po fiksno določenem času, pa nima veze. Paziti pa moraš na ustrezen čas polnjenja in na to, da daš polnit samo izpraznjene baterije (sicer boš opazil čezmerno polnjenje v obliki pretiranega segrevanja baterije).
Jaz vseeno ne bi uporabil tistega polnilca, ki ga omenjaš - 1.3 A polnilni tok, (časovni?) izklop po dveh urah, ampak raje novim baterijam primernega (lahko kupiš v kompletu) in z manjšim polnilnim tokom in daljšim časom polnjenja. Hitri polnilci s samo časovnim izklopom so bolj primerni za uničevanje kot za polnjenje baterij.

door_man ::

Mislim da polnilec nima časovnega izklopa, ker z njim polnim dva akumulatorčka večjega in manjšega. manjši ima kapaciteto 1.2 Ah večji pa 1.6 Ah in se polnilec temu prilagaja. Večjega polni bistveno dlje kot manjšega. Manjši je tudi že precej zanič ker se sprazne po približno 10 min snemanja, pa tudi napolni se v recimo pol ure medtem ko se večji polni cca 2-3 ure.

Tista varjanta da kupim še polnilec je bila mišljena verjetno za tiste navadne akumulatorske vložke. Jaz imam pa vse skupaj v ohišju in polnilec na katerega to paše. Ne morem vsakič razdirat akkumulatorja in polnit v polnilcu vložkov posebej.

A moram potem vendarle kupit NiCd? Ali je še kakšna varjanta

Tuttle ::

Hm, ima mogoče ta polnilec odklop glede na spremembo temperature? Poglej, če je na bateriji in na polnilcu še tretji konektor - za merjenje temperature. S polnilcem, ki odklopi tok pri nenadnem porastu temperature (ko je baterija polna in pride do nalaganja kisika in novih kem. reakcij), bi to šlo. Če pa gre za odklop glede na spremembo napetosti, pa boš moral pri polnjenju NiMH baterij s polnilcem za NiCd sam odklopiti tok po določenem času (približno izračunaš in proti koncu paziš na pregrevanje ali pa že prej odklopiš), sicer bo polnilec verjetno še kar polnil.

16F877 ::

Če se bo kdo odločil za samogradnjo univerzalnega polnilca TUKAJ tukaj sem pripel tiskoviino narejeno po tipični aplikaciji. TEA1102 se dobi v HTE po ceni ca 1600 sit

lp
Silvo

door_man ::

polnilec ima tri konektorje +,- in na sredi T. Verjetno je to za temp. A potem bi blo ok?

Tuttle ::

Ja, čeprav ne vem, kako bo termistor še uporaben za zaznavanje temperature, če praviš, da si dal stvar narazen. Dobro bi bilo zvedet še od proizvajalca, kakšno metodo odklopa ima polnilec (samo absolutno temperaturo ali spremembo temperature v času - slednje naj bi bilo pri naraščanju 1-2 °C v minuti)
Še malo leposlovja

Hvala, Silvo, mogoče pa kdaj res.

door_man ::

polnilca nisem dal narazen. Razstavil sem samo bateriji, s tem da so v večji enkrat že bili menjani vložki sicer NiCd pa je delalo. Pa tudi na T konektorju baterije ni nič prispajkano tako da ne vem kako naj bi tisto delovalo. Verjetno zaznava samo temperaturo konektorja (je kar velik po površini)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ultimativne AA baterije?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
304039 (2552) VolkD
»

Miška in tipkovnica na baterije - zakaj se ne izklopi?

Oddelek: Strojna oprema
141714 (1493) SmeskoSnezak
»

akumulatorji in polnilci

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
93115 (2769) TilenS
»

acu polnilec 1,5V

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
72904 (2832) sašon
»

Katere baterije za "digitalca"? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
556065 (5178) Zdravko

Več podobnih tem