» »

Katere baterije za "digitalca"?

Katere baterije za "digitalca"?

«
1
2

Sims ::

Zdravo,

imam digitalni fotoaparat, kateri potrebuje za delovanje dve AA bateriji, priložene so bile navadne, torej ne akumolatorske. Seveda te baterije ne zdržijo pav dolgo.

Sedaj me pa zanima, katere akumolatorske AA baterije priporočate? Kupil bi namreč 4 da bi 2 mel v aparatu pa 2 rezerva, seveda bi jih polnil. Od mobitela nekako vem, da so baterije NiMh in Li-Ion. Je pri tipu AA enako? Skratka, kaj priporočate?

Hvala.

LP,

Sims

Dr_M ::

pri AA baterijah mas NiCd in NiMH.
za fotice se uporablja NiMH ker imajo 2-3x vecjo kapaciteto.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Sims ::

aha, torej pridejo v poštev AA NiMH. Sedaj je pa tu več različnih blagovnih znamk (energizer, duracell ..)? Kak pa kaj s tem?

Hvala.

LP,

Sims

Dr_M ::

vse te baterije so vec al mn enake, tko da kupis cenejse. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Sims ::

ok, sem že bližje ...:) Sedaj me pa še zanima kolkokrat lahko polniš tako baterijo(približno), da še deluje nekako normalno, verjetno po večkratnem-nekajkratnem polnjenju tudi poide moč ... To je zgolj informativno vprašanje baterije bom kupil v vsakem primeru :)

Hvala.

LP,

Sims

Slowenc ::

Ni res, da naj kupi najceneše. Če kupiš ene "leve" potem boš naredil manj posnetkov kot recimo z boljšimi. Katere pa so tiste "boljše" se je pa najbolje pozanimati pri kakšni specializirani trgovini za baterije.Recimo v delkotu.

Jaz imam v A80 aparatu 4 krat 2100 mAh GP baterije in zdržijo za 430-450 slik.
Skiny gate.

b-hoch ::

Jest se z lahkoto podpišem pod post od Slowenca... (A80, GP 2100, pozabiš kolko slik si naredil...)

B.

Dr_M ::

no itak da ne kupis kr enih noname, sam s ksnimi brand name sigurno ne bos falil...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jype ::

Jaz imam iz modelarstva kar nekaj izkusenj s celicami. Pri digitalnem fotoaparatu imam v glavnem same GP NiMH celice, ker sem jih dobil poceni in po treh letih se vedno dobro delujejo.

Ce jih lahko kje dobis, so najboljse Sanyo NiMH celice, kapaciteta ki je napisana gor je minimalna (torej imajo kvecjemu vec). Baje casovno najdlje zdrzijo. Tudi na GP celicah je napisana minimalna kapaciteta. Vse kar je nad 2000mAh bo zdrzalo dolgo. Jaz imam svoje prve celice se vedno, bile so napolnjene vec kot 1500krat in se vedno delujejo, ceprav se jim starost ze kar mocno pozna. So pa Sanyo 1500 in GP 1500 (priblizno enako stare in enako znucane).

Ce veliko uporabljas fotoaparat (tako kot jaz :) potem se ti splaca kupit hitri pulzni polnilec za NiMH celice, take s kapaciteto 2200 mAh napolni v dobri uri. Ce kupis GP enourni pulzni polnilec (je super, polni vse vrste baterij in mi je nasploh vsec, ker polni tudi AAA velikost celic) obicajno dobis zraven se stiri celice, ki ti bodo zadostovale za zacetek, stalo te bo pa verjetno nekaj manj kot 15 jurjev.

Predlani sem bil mesec in pol v divjini v Mongoliji, s seboj sem imel 24 (6 paketov po 4) 1800mAh celic in so zdrzale ves cas, zmanjkalo jih je samo za slaba dva dneva. Skratka vsak paket po en teden.

Sims ::

Zdravo,

sem pogedal tule in bom verjetno kupil tole GP znamko za kapaciteto bom se še odločil. Je pa tako, sem iz Mribora, mogoče kdo ve, kje bi v Mariboru lahko kupil to znamko baterij?

Hvala.

LP,

Sims

borutz ::

bok
trgovina ki imajo GP in sanyo baterije(te so res najboljse) je v elektricni trgovini ob koroski cesti.gres mimo trznice pa do naslednjega krizisca,nasprot klasek-a.

bye

Sims ::

TNX! Bom vsekakor šel in jo poiskal.

Hvala.

LP,

Sims

OnTheMic ::

Pomoje pa ti za te akumulatorje in polnilec sploh ni treba iz hiše stopiti:D
Na tem naslovu (KLIK!) imaš namreč GP akumulatorje ceneje (!) kot v Delko, prav tako polnilce. Zate pridejo v upoštev NiMH 2200 mAh ali pa NiMH 2300 mAh. Sicer pa jih dobiš tudi v kompletu s GP PowerBank SMART 2 polnilcem, ki je za svojo ceno zelo dober...

LP:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OnTheMic ()

Vikking ::

kot je Slowenc povedu GP 2100 ali 1800!!! z polnilcem! zelo uporabno tudi za brezčične joysticke, daljince... vsekakor GP..

Caligula ::

Ma v Delko D.o.o (mislim, da so tud zastopnik za GP) v BTCju majio mislm da 2200 mHa Sanyo AA po jurja po komadu.
Zraven mas pa v Conradu za 1600 SIT univerzalni polnilec za vse zive baterije (Ni Cad in Ni Mh)

To se najbolj splaca.

OnTheMic ::

Sims,

glede na to, da si iz Maribora, najbrž ne boš hodu v BTC samo za 4 baterije in morda polnilec:\...
Pusti se razvajat:D, naj ti jih pripeljejo na dom, recimo enaa.com ali pa mimovrste

LP

:)

cortez ::

SANYO HR-3U 1,2 V NiMh 2300 mAh za 1 kom 899 SIT

http://www2.bolha.com/index.php/ukaz/bi...


Te baterije se splača kupit. Jih ma moj stric v Casio digitalcu in ful dolg zdržijo.

Jst sm vrat na nos kupu 4 x Varta 1700 mAh + polnilc za 9.990 sit (napaka!) v Merkurju,
že po enem tednu pa so mel isti paket v Mercatorju za 5.990 sit.

A ma še kdo probleme s požrešnostjo baterij pri HP 735 ?

Sam če bi zdaj zbiru bi kupu sanyo+ polnilc.

P.S. če rabi kdo polnilc za več vrst baterij, enega prodajam . cortez@email.si

lp,

cortez
|O :P |O

Caligula ::

Vecina fotoaparatov je pozresnih. HP 735 tud. To je kul foto pa bolse slike dela kokr pretirano hvaljeni Canoni sam je sam pomanjsana pa mal dodelana verzija HPja 720 k je 4 baterije uporablju tko, da z dvema pa minimalnimi izboljsavami more bit pozresen. Dalec najmanj pozresen je kak simpl Benq DC 2300 drugac pa kokr vidm pr kolegih so pozeruhi bolj ali manj vsi.

Groovy ::

imam enak problem z HP 635!! Baterije res ne zdržijo kaj prida dolgo (GP 2000 mHa). Zgleda da so HPji kar požrešni...

Drugače pa priporočam Polnilec GP PowerBank Quick z baterijami iz enaa. (dobrih 6k)
Sam sem ta komplet kupil pri Delkotu (dražje) in sem z njim zelo zadovoljen.
I am the captain of my soul

Sims ::

Hvala vsem za odgovere in pomoč!

Danes grem tu v Mariboru gledat v tisto trgovino (sem se spomnil, da sem že bil nekoč tam) In bom videl kakšne imajo cene in če imajo polnilce ... Skratka, če ne, še vedno lahko prkeo spleta naročim. Še enkrat hvala vsem.

LP,

Sims

SasoS ::

Če ne so pa od ne-polnjivih baterij daleč najboljše litijske. Pri nas jih sicer nisem videl ampak fotr je prnesu 4 paketke iz anglije. Zdržijo ful cajta...2-3 partyje s flešem, dočim sem zadnjič samo na enmu skuru 4 navadne alkalne...

Sims ::

Zdravo,
v oni trgovini jih niso imeli. Sem jih pa dobil v CHIP-u. Največji hec pa je, da je ta CHIP od mene vstran 500 metrov :) Kupil sem polnilec PowerBank3 zraven so bile 4 baterije 2100. Sedaj jih polnim.

Kupil sem tole stalo pa je 6.660 SIT


Bom poročal, kak bo, čez 18 ur.

LP,

Sims

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sims ()

scenic ::

Definitivno Ansmann, že več kot leto jih polnim in praznim, pa držijo kot prvi dan.

Lp

Scenic

OnTheMic ::

Bom poročal, kak bo, čez 18 ur.

18 ur... ufff, če boš veliko slikal, boš ob tako dolgem polnenju zgubil živce:O

LP:)

Brilko ::

No jst mam tud tale komplet Polnilec GP PowerBank 3 (2.100 mAh) in so zaenkrat super, edina mal dolg se polni. Da ne bo kirga zmedl, da lučka ne bo gorela po enem dnevu al še več, ker ne deluje na principu napolnjenosti baterij, ampak ma timer, in ko timer pride do ene vrednosti (okol 10 ur, nisem ziher), se prižge lučka na zelen, tak da če bo kdo takrat iz štroma dal za sekundo (npr. da hoče premaknat sam polnilc) se timer resetira in gre znova. Tak da napolni se čez noč, prvič rabi mal več.

Aja naj povem še da zdržijo "teoretično" 1000 polnjen, kar pomeni da so to tvoje zadnje baterije, hehe. Fajn je če maš 2 x 4 komade, ene maš v fotoaparatu, druge pa se polnejo. Če bi prej vedu bi hkrati naročil še en paklc teh baterij.

Baterije zdržijo zelo dolg, z njim lahka zapolnim z filmčki in slikami ziher vsaj 2 x 256Mb kartice (zdrži skor ziher 500 slik, ne štejem, odvisno od uporabe flasha ter igranja z fotoaparatom). Sigurno pa ne kupit manj močne kot 2.000 mAh. LP.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brilko ()

Jok3r ::

Tocno tako kot je rekel g. Brilko :))

Brilko ::

Hvala general Jok3r! :D

Caligula ::

Mam ta polnilc. Zunanji kanal je crknu lih po izteku garancije. A tak primitivc je, da on to na timer in ne na napolnjenost?!?
Ze pocas bolj cenim un univ erzalni polnilc k sm ga v Conradu za 1600 SIT kupu. :(

Powerbank my ass.

Crap.
;(

BlackHole ::

dočim sem zadnjič samo na enmu skuru 4 navadne alkalne

Ne morš primerjat alkalnih z litijevimi. To je tako, kot bi primerjal kurje jajce z nojevim. Drugače pa tudi sam uporabljam 2x4 vložke Ansmann (2000 in 2200mA), isto polnilec, Ansmann.

jype ::

Tisti powerbank s timerjem je grozen. Ce imas 15 jurjev kupi powerbank smart, ki ima 4 locena vezja, temperaturni senzor in polni pulzno z visokim tokom dokler ne zazna zmanjsevanja voltaze (znacilno za 100% napolnjene NiCd in NiMH celice). Ziher ga dobis tudi za manj kot 15 jurjev.

4 celice napolni v dobri uri in svoje izkusnje z zivljensko dobo celic sem ze povedal. Enako dobro polni vse vrste celic, tudi NiCd (ampak pri NiCd ne smes pulzno polnit, zato ima gor eno stikalo za nastavit tip baterij).

Caligula ::

Od danes je v Bigbangu v akciji nek polnilec z 4imi 2200 mAh AA baterijami za borh 5 jurjev. Gas pa v nakupe tisti, ki rabite. Tok poceni se ni bilo nikoli.

Sims ::

huh ... sem zadovoljen z baterijami GP 2100. Sem prej imel Duracell Ultra M3 alkalne pa sem naredil "par" posnetkov, to pomeni nekje 40-50. Sem milsil, da aparat ni vredu. No potem sem se obrnil na vas in sedaj sem naredil 191 slik in še kr laufa. Sem ugotovil, da človek več nima kaj slikat.:D Torej testiram še naprej. Sem že, do sedaj zadovoljen z rezultatom. Aja slikal sem nekaj s "fleshom" nekaj brez ...

Mogoče neumno vprašanje, pa vseeno. Ali vpliva resolucija slik na porabo baterij? Sedaj sem slikal s 1120x840 ...

LP,

Sims

OnTheMic ::

Sims, tvoje vprašanje sploh ni neumno.

Resolucija "posredno" vpliva tudi na trajanje baterij. Zakaj? Pri višji resoluciji digitalec zajame več podatkov, ki jih je potrebno shraniti na kartico. Shranjevanje na kartico pa je takoj za bliskavico največji porabnik baterij.
Če slikaš pri recimo 1024x768 in slika zasede 0,5 MB, nato pa slikaš pri 1600x1200 in slika zasede 1 MB, bo digitalec za zapis druge slike na kartico porabil še enkrat več energije kot za prvo sliko.
Poraba je pri tem odvisna od velikosti slike (kB, MB...), ki jo je treba shraniti na kartico, posredno torej na to vpliva tudi izbrana resolucija.

Tule (KLIK!) imaš pa še en zelo dober link, kjer najdeš vse podrobnosti o porabi digitalcev (flash, LCD, zaslonka, shranjevanje, playback...). Sicer so podatki za Canon A80, vendar glede porabe tudi pri drugih digitalcih veljajo podobna razmerja. Glej podnaslov POWER. Pa malo pobrskaj, morda najdeš na tem linku tudi specifikacije za tvojega digitalca...

LP :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OnTheMic ()

HeiJack ::

Ma kakšen GP - že tri polnilce sem nazaj nesu (na srečo v garanciji), tko da sem zdej vzel Hahnel 2000 mAh NiMh, ki mi po pol leta z A80 naredijo tud 480 slik!
Menda Hahnel priporoča tud Canon sam ?

V glavnem imam slabe izkušnje z GP in jih osebno ne priporočam - nekako tako se mi zdijo kot primerjava le-teh med zmaj in Hahnel kot duracel (je pa to samo moja izkušnja;( )

cortez ::

tle maste test NimH baterij in polnilcev

Link-a-link

have fun!

alo ::

jz mam najboljše izkušnje z GP NiMH baterijami malo so dražje ampak so fuuulll kvalitetne. Ko in če jih boš kupoval (so v malo dražjem cenovnem razredu) kupi tiste na katerih piše 2200mAh te so idealne za digitalca.


LP

sinko999 ::

Eno vprašanje glede tega polnilca je za kaj, da mi ne bo samo uničil akumulatorjev ker mislim tudi še nabavit 8x sanyo 2300 aku.

LP
Ni? ni ve?no !

Sims ::

Jaz tudi vprašanje glede "hitrih polnilcev" A ni tak, bol dolgo se polni nek "akumolator" boljše je ter posledično dalj časa zdrži? Ali ne tile hitri polnilci malo kvarijo akumolatorske baterije?

Hvala.
LP,

Sims

Caligula ::

Mah ne. Baterija ko bo pac dopolnila tiste svoje cikle bo sla v rit pa zarad hitrega polnlca to ne bo nic kej prej. Sicer je pa prava neprecenljiva vrednost to, da mas baterije res polne ko jih rabis ne pa da ne mors slikat ,ker se ti filajo...

Takrat te pa res briga za tistga cuka na baterijo..

Fajn je, da mas baterije hitr polne. Sploh ce mas pozresn fotoaparat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

BlackHole ::

A če se 2000mA Nmh baterije napolnijo v 3.5 urah, je to hitro al kako? Ker zadnjič sem gledal po povezavi, ki jo nekdo zgoraj prilepil, da obstajaja polnilec (z venilatorjem), ki jih napolni v 15 minutah. 8-O Kaj je zdaj hitro oz. kaj je "prehitro", da ne skrajšamo baterijam življenske na manj kot polovico?

OnTheMic ::

Pri hitrem polnenju je edini problem segrevanje baterij. Če jih polnilec z ventilatorjem hladi, je vse OK. Za kemikalije v baterijah je namreč najbolj uničujoče pregrevanje (posledično močno izločanje plinov). Slabše baterije se zaradi tega lahko sčasoma napihnejo, kontakti na koncih se izbočijo, lahko jih celo odpre.
Skratka, če hitri polnilec lahko nadzira in uravnava temperaturo baterij, kar je za hitre polnilce s časom polnenja pod 2h NUJNO, se ne bat za uničenje.

Sicer pa, kot je že omenil Caligula, je neprecenljiva vrednost to, da imaš baterije polne takrat, ko jih potrebuješ. Žal pa veliko polnilcev, ki ima samo časovno kontrolo za izklop (ali pa še tega ne), baterij sploh ne napolni do konca. Na ta način seveda baterije izgubljajo kapaciteto. Sicer imajo Ni-MH precej manjši spominski efekt kot Ni-Cd, vendar se tudi to kmalu pozna, če jih dopolnjujemo ali pa jih nikoli ne napolnimo do konca. Spomnimo se naših starih mobitelov z Ni-MH baterijami - pa naj trgovci še naprej trdijo, da spominski efekt pri Ni-MH ni opazen...
Če hočeš, da bodo tvoje baterije dosegle kar največ ciklov (teoretičnih 1000 lahko kar pozabiš) s čimmanj izgube kapacitete, nabavi polnilec, ki ima vsaj deltaV nadzor polnenja. To pomeni, da prekine polnenje, ko napetost baterije doseže maksimum in začne spet padati (karakteristika polnenja Ni-MH in Ni-Cd). Boljši polnilci takrat preklopijo na "trickle charge", to je zelo majhen polnilni tok, ki baterijo vzdržuje na tem maksimumu, dokler je ne vzamemo iz polnilca (lahko tudi več dni). Tako se kompenzira samoizpraznitev baterije v času od konca polnenja do uporabe, saj je baterija med "trickle charge" vedno polna na 100% (napetost ne začne padati, kot pri prenapolnenju in samoizpraznitvi).

En link do zelo dobrih polnilcev: KLIK!

LP:)

s5cougar ::

Jaz sem pa v BigBang-u nabavil komplet, ki ga je že omenil Caligula, torej 4 Mignon 2200mAh Ni-MH akumulatorje ter PIXOmedia polnilec za 4990 SIT. Polnilec svoje delo opravi v 10-ih urah, v navezi z Minolto Dimage S414 pa so ti 4 akumulatorji zdržali le okrog 100 slik (večina s flash-om) in eden 60s filmček. Kakšne izkušnje pa imate drugi z Mignon baterijami? A piše tudi na drugih baterijah *up to XXXXmAh (pri Mignon je temu tako)?
Errare humanum est.

Caligula ::

Hmm, tale Minolta je pol zlo pozresna al pa tud baterije niso bog ve kaj..Upam pa, da si jih polnil prvic tistih 16 ur prvega polnjenja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

s5cougar ::

Prvič sem polnil kakih 11 ur, dokler je polnilec pač polnil. Pa je to zelo pomembno za nadaljno kapaciteto baterij. Z enournim polnilcem potem prvo polnjenje tudi traja 16 ur?
Errare humanum est.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s5cougar ()

Caligula ::

Vedno je dobr pustit baterije prvic lepo sedet gor, da jih polnilc pol z minimalnim tokom pocas dofilava, ker se celice raztegujejo ( k moka pa kvas :D ). No sej ni konc sveta. Dej jih gor pa jih pust.

Pa prve tri cikle mej pol take, da jih cist spraznis pa pol spet filas do vrha.

Pol pa ni vec to treba delat pr Ni Mh.
Spominski efekt ni velik tko da ni treba drame delat.
Pa osvezi se jih pol k so mal stare ze tko, da se jih pr 60C prazni pol pa polni al neki takega. Mal Googlajte. Jz sm ze star pa betezen :D

s5cougar ::

Ja, bo kr držalo, da je Minolta zelo zelo požrešna. Vzemi požrešnost Canona A80 in jo pomnoži z 2, dobesedno.

Dokaz:


Pa je tale PIXOmedia polnilec sploh kaj vreden, ali mi le uničuje akumulatorje? Sprašujem zato, ker bi nabavil še 4 GP akumulatorje in jih polnil s tem polnilcem.
Errare humanum est.

Dr_M ::

in kje ti vids x2?? v najboljsem primeru x1.5.
sam je res minolta mal prevec pozresna....je pa 1 klaso visje od tega canona...:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

s5cougar ::

No, mislil sem predvsem čase (capture mode, half-pressed shutter in pa image playback).

Jp, Minolta je klaso višje, vendar vseeno zelo ugodna (208€-davek>:D).
Errare humanum est.

Caligula ::

-davek?
Pa ti ves ,da smo v EU?

link_up ::

absolutno GP 2000mAh
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sanyo Eneloop - kje kupiti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
21964507 (38938) McLuzo
»

NiMh baterije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
12124288 (15976) hojnikb
»

Ultimativne AA baterije?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
304026 (2539) VolkD
»

kapaciteta polnilnih baterij

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
217173 (6785) door_man

Več podobnih tem