» »

akumulatorji in polnilci

akumulatorji in polnilci

schurda ::

Živijo!

Zanima me vaše mnenje o akumulatorjih v stilu NiCd, NiMH (AA, AAA, 9V, LR20, R14), Li-ion in o polnilcih. (navaden, mikroprocesorski).

Katere znamke so OK, kaj se splača, kje so problemi? Malo se razpište.

Recimo sam ugotavljam precej večje samopraznjenje NiMH, kot pri NiCd. Če pustim tak akumulator 1 mesec pri miru, ga moram recimo ponovno polnit. To se pri NiCd ni zgodilo.

Koliko ste uspeli pri osveževanju? Ali je kaj pomagalo, ali je bilo bolj kot ne samo umetno dihanje pri zadnjih zdihljajih?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Azrael ::

Po mojih izkušnjah

NiCd so najbolj trpežni, zdržijo tudi 20 let in več (če se dela popolne cikle). Samopraznenje je odvisno od načina izdelave, tisti z masnimi elektrodami tudi eno leto, tisti s sinter elektrodami pa ~ 3 mesece imajo pa bistveno večje kapacitete.

NiMh večja kapaciteta, ne zmorejo tako velikih praznilnih tokov, bolj občutljivi. Memory efekt imajo eni kot drugi -> obvezno delanje popolnih ciklov.

Li osebno mnenje, razen malenkost nižje teže šrot. Izjemno občutljivi pri polnjenju in praznenju, mizerno kratka življenska doba.

Glede oživljanja NiCd in NiMh gre, samo ne vedno. Obstaja več tehnik, meni se je najbolje obnesel brute force, najprej za nekaj sekund par 10A šus, izprazniti in potem normalno napolniti in narediti nekaj ciklov.
Nekoč je bil Slo-tech.

schurda ::

Ja, električni šok je včasih edini možni način, da frankensteina spraviš k življenju. Zanima me pa če je tak akumulator še uporaben ali je samo navidezno oživljen. A te nekaj 10A ne skrbi, da ti ga ne odpre?

Li-ion je res zelo občutljiv, pa malo ciklov naredi. Samo pri nizkih temperaturah blizu 0 in pod njo se pa obnesejo precej boljše.

Škoda se mi zdi, da NiCd mislim, da z letošnjim letom ukinjajo. V bistvu je to res pravi akumulator, najprej stoji nekaj mesecev, potem pa je sposoben kar naenkrat dati od sebe izredne tokove.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Azrael ::

Do sedaj mi ni odplo še nobenega, sicer imajo varnostne ventile, tako, da je možnost eksplozije skoraj nična. Sicer ga ni problem za tiste nekaj sekund spraviti pod trden pokrov.

S tem šokom se ne sme pretiravati, nekaj sekund je dovolj, če to ekstremno polnjenje traja toliko časa. da akumulator postane vroč, je skoraj zanesljivo uničen. Akumulator, ki pri tem ne potegne nobenega toka je neuporaben. Je pa metoda elektrošoka uporabna samo tam kjer je možno na tak način polniti vsako celico posebej.

Po elektrošoku nekateri akumulatorji delajo normalno, drugim to ne pomaga. Zanimivo je, da pogosto sklumpan NiCd akumulatorji (npr iz akumulatorskih sesalcev za prah ali prenosnih telefonov), ki so stali neuporabljeni precej časa, po šoku začnejo spet lepo delovati.

NiCd naj bi prepovedali, kadmij je nekoliko preveč strupen. Ne vem ali to velja samo za EU ali tudi ZDA (MagLite svetilke imajo NiCd akumulatorje, NiMh se nekako ne obnesejo najbolje).

Glede polnilcev, premnogi so kljub kričečim napisom low cost klump. Ugotoviš šele, ko ga odpreš ali še slabše, ko vidiš, da pregreva akumulatorje, ko ga ne izklopi, ko je akumulator poln.

O kvaliteti akumulatorjev pa kakor naletiš, lahko je poceni no-name in dela dolgo in v redu, lahko je drag kot žafran in umre v enem letu (imel tako srečo z Varta akumulatorji, imam občutek, da so bili v preteklosti mnogo boljši). Dandanes je baje eden boljših proizvajalcev Sanyo. Vendar sta pogoja za dolgo življensko dobo NiCd in NIMh:

1. obvezno delanje polnih ciklov in
2. ne jih pregrevati pri (prena)polnjenu in praznenju.
Nekoč je bil Slo-tech.

DimmniBurek ::

Azrael, praviš da naj delamo polne cikle, torej, ko je aku prazen ga nafilamo, ne pa kar nekje vmes...
Kako sprazniti na pol prazne akuje, če nimamo naprave za praznjenje? Recimo doma imam 8 AA akujev za digitalca, in če kdaj rabim vseh 8 polnih dam filat tudi če so napol prazni... Je kaka dobra metoda za praznjenje? Mogoče kaka žarnica zadostuje??
There Is No Stronger Drug Than Reality

AngelOfDeath ::

eni polnilci imajo tudi funkcijo praznjenja
edit: Slovnica

Azrael ::

Žarnica je tudi v redu, samo potrebno je prazniti akumulatorje samo do spodnje meje (nekje 1V po celici), ne pa nižje.

V bistvu je za praznenje včasih še najbolj enostavno pustiti napravo vklopljeno, če je narejena tako, da se avtomatično izklopi, ko so akumulatorji prazni.
Nekoč je bil Slo-tech.

schurda ::

Samo za informacijo: vem za en mikroprocesorki polnilec, ki ga prodaja Delko za 20€ in polne vse velikosti od ta majhnih do ta velikih, tudi 9V. Vsakič dam praznit, nato sam napolni. Od Conrada imam tudi enega, a se ne obnese najboljše.

polnilci

Ta zadnji je 20€ eden pred njim pa 15€.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

Pyr0Beast ::

da še jst pristavim lonček ...

.. Ni-mh akkuji se pri tokovih, ki so večji kot 4C kar sesedejo, medtem ko kadmijevi šopajo tistih 1.2V skoraj do izpraznitve. Sicer je res, da ponujajo kar nekajkrat večjo kapaciteto za manjšo težo, vendar pri intenzivnih obremenitvah sploh ne morejo slediti niti baterijam, kaj šele kadmijevim akkujem.

Za 'oživljanje' kratko-sklenjenih akujev uporabljam šibak trafelc v povezavi s podvojevalnikom in dvemi 1200uF kondiji, kateri se nafilajo na nekih 31V (2x15V). Pri manjših AA cadih še deluje, pri večjih pa je treba poseči kar po 12V cad bateriji, katera jih lahko futra z ene 40A, da je poseg uspešen. Po dveh sekundah obujeni akku odklopiš in ga takoj daš filati. Važno je samo da skuriš filamente, ki so predrli membrano in povezali elektrode, tako da se stvar sproti ne prazni.
Mogoče je še zanimiva stvar, na katero sem naletel pri iskanju pomoči za njihovo daljše življenje, da za dalj časa (ranga nekaj 10 let) lahko akkuje sprazneš in jih nato šuntaš ter pozabiš nanje, dokler jih ne nucaš. Potem jih preprosto nafilaš in uporabljaš, moram po poiskati podroben postopek, ki je večstopenjski, tako praznenje, kot polnenje.

Glede vzdržljivosti; Akkuje iz sesalca sem futral tudi z izmeničnim tokom. (pozabu da priložen 'usmernik' ne ponuja enosmerne napetosti) Po tem sem jih preprosto vrgel v škatlo, misleč, da so mrtvi. .. pa niso bli >:D
Naslednjič sem jih preprosto zadregal na računalnišni napajalc (4 akkuji na 5V) in stvar zanimivo dela. .. njihovo uporabnost moram pa še pogruntati, ker so ravno take nesposobne velikosti, da nikamor ne pašejo. Sicer je pa vprašanje, kako je s kapaciteto.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

TilenS ::

Memory efekta jaz že dolgo skoraj ne opazim več in na nekatere akkute niti malo ne pazim in tudi glede tega velikega samopraznenja NiMh... Klik.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AAA Polnilne baterije

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
192890 (2265) Dr_M
»

Iščem akumulator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
51037 (917) Pyr0Beast
»

Baterije nimh ali nicd kaj je bolje

Oddelek: Loža
91731 (1522) XPSISTEM
»

Lahko notesnik gori non-stop ?

Oddelek: Strojna oprema
192023 (1766) link_up
»

kapaciteta polnilnih baterij

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
217209 (6821) door_man

Več podobnih tem