» »

Usmernik

Usmernik

Yacksy ::

Rad bi naredil en usmernik, ki bi pretvarjal napetost z 220V na 12V. Še boljše pa bi bilo, da bi se napetost lahko nastavljala. Usmernik bi mi pršu prav pri sestavljanju vezij, pa še za kaj bi se našlo. Zanima me, če ve kdo za kakšen načrt. Še boljši pa bi bil tutorial. Kolikor sem do zdaj gledal, so usmerniki narejeni za napetost 110 V, ali pa podatek sploh ni dan.

msmiha ::

Idi na to stran.
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

wince ::

Yacksy ::

Msmiha, link ne dela.

MadMax ::

A ne znas iz linka
http://www.slo-tech.com/script/forum/ww...

odstranit
http://www.slo-tech.com/script/forum/

da dobis
www.elektro-n.com?

Jao...

In kaj pol, ce pise, da je za 110V? Je pac iz amerike.
Itak te zanimajo napetosti na sekundarju transformatorja-primar je ze tak, da pri nas lepo dela (ce ga ne bos seveda narocil iz amerike)

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

wince ::

MadMax:clovek pač nima izkusenj o elektroniki pa je pač vprašal tudi sam si rabil leta, da si skapiral kako in kaj je v elektroniki zamisli se tudi ti si bil nekoč ZAČETNIK:D

MadMax ::

Ne!
Od tretjega leta se utrujam z elektroncki, zato nisem bil nikoli ZACETNIK!;)

Saj ne zaradi elektronike...
Bolj tezko mi je vsedel link...

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Brane2 ::

Če se ti ne da lotat, za drobiž prodam svojga (je čas, da si nardim novga) :D

Je tak bolj simpl.

Ima regulacijo napetosti od cca. 2.5-->17+ V pri toku 1.5A, tudi vdelan prikaz napetosti ali toka...




16F877 ::

Direktna povezava na
Usmernik

z elektro-N

Če koga kaj zanima naj vpraša tukaj ne na email.
lp
Silvo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 16F877 ()

wince ::

16F877: se bi dalo slucajno pri tebi nabavit plošice za V-A meter (dvostranske ploscise so moja nocna mora:\ )?

LP

16F877 ::

Nobena ploščica ni dvostanka - nisi dobro pogledal. V/A meter je sestavljen iz dveh običajnih v sendič konstrukciji. Mislim, da ima vse ploščice izdelane reber ki se oglaša na forumu Elekto-n
Nekateri so me spraševali na email glede displejev; Na zgorno ploščo V/A metra pašejo displeji ki sem jih pred časom kupil v razprodaji ČIP-u v Mariboru po 200sit pakirani po štirje skupaj (oznaka je neka leva) Še vedno jih imajo - sem bil ravno prejšni teden tam. Sicer se lahko uporabijo kakeršnikoli led displeji s skupno katodo- je pač potrebno zgornjo plošščito na novo skonstruirat za njihov razpored.


lp

madviper ::

Fatje pustite ta usmernik! Je prezakompliciran za izdelavo:( !!! Sem se ga mislo lotit pa sem mal prevero, ka nucaš, ka rabiš pai itd...
Mi je kar slab ratal:'( !!!
Poiščte kaj lažjega, še sploh, če ste začetniki:| !!!
I'd like to do something crazy!

Brane2 ::

BTW: Znida- s čem rišeš ploščice ?

Vsaj oblika vezi in padov in nasploh stil se mi zdi hudo znan iz Elektorjev in podobnih revij :\




singular ::

Če hočeš preprost usmernik, ki da 12v potem uporabi čip 7812, ki ga dobš v vsaki trgovini z elektroniko za okrog 100sit..

16F84 ::

Brane2,
Odgovoril bom v Znidinem imenu - (registriral sem se na novo geslo za 16F877 imam na domačem računalniku)
Na forumu je vrjetno največ mojih člankov. Če namikaš, da sem karkoli prekopiral prosim pokaži od kot.Navedi letnik številko -večina elektorjev ter podbnih revij imam, da vidim od kot sem kaj prekopiral ;)
Večina pripetih svari je narejenih z mikrokontrolerjem - priložene so MOJE izvorne kode !!! Večina tiskanih vezij sem risal v TANGOTU za DOS. Le te sem potem pretvoril v *.ps datoteke ter nato v PDF. Nekaj novejših je narisenih v Eaglu. Mogoče si res videl kak članek v kaki reviiji.
Namreč kar nekaj mojih člankov sem, brez honorarja objavil v reviji Svet elektronike.
Prosim za odgovor

lp
Silvo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 16F84 ()

16F84 ::

Še nakaj Brane2 - tiskanin nisem objavljal v formatu TANGOTA zato ker ga vrjetno večina uporabnikov nima, tako, da izpis ne bi bil možen. Če želiš ti lahko pošljem katero koli tiskanino pod katero sem sam podpisan v orginalu Tangota.
Še nkarat; Želim vedeti kaj si hotel povedati s stavkom :
Vsaj oblika vezi in padov in nasploh stil se mi zdi hudo znan iz Elektorjev in podobnih revij


lp
Silvo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 16F84 ()

Brane2 ::


Če namikaš, da sem karkoli prekopiral prosim pokaži od kot.


Se opravičujem. Moja napaka, a samo deloma.

Sem odprl "light shiow", in zagledal znan stil tiskanine itd. Šele nato sem videl, da u dnu članka piše nekaj v stilu "skopirano iz Elektorja, št. XYZ..."

Torej tisti članek JE iz Elektorja in dejstvo da je to navedeno v članku ne opravičuje objave, razen če si ti avtor članka v Elektorju in imaš z njimi tak deal...

16F84 ::

O kršenju avtorskih pravic ter skeniranju člankov iz revij smo imeli na forumu elekto-n kar precej govora- tudi sporov.
Ker sam nisem pravnik, sem se glede avtorskih pravic zanimal pri pravnici v podjetju pa tudi na forumu davkarije na netu. Obrazloženo mi je bilo tako:
V koliko se objavi določen članek v originalu nespremenjen ter se zraven navede vir ter avtor ne gre za kršenje avtorskih pravic.Mogoče v primeru "light show-a" s foruma gre za kršenje v taki meri da članek ni celoten - naveden pa je vir članka.
Mislim pa, da podrobnosti o tem najdeš v "uradnem listu"

PS
Sem šel še prebrskat na "davčni klepet s cesarico" Povezava


lp
Silvo




Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 16F84 ()

Brane2 ::

Mislim, da ti je slabo svetovala.

Ti članka, objavljenega drugje NE SMEŠ skopirati in še manj JAVNO OBJAVLJATI brez privolitve avtorja in včasih tudi uredništva časopisa, kjer je bil članek prvotno objavljen.

BTW:Zakaj pa misliš, da ti fotokopirnice delajo probleme pri kopiranju ?

Članek je lastništvo avtorja (če ni med revijo in njim drugače urejeno), torej rabiš njegovo privolitev.

Brane2 ::


Sem šel še prebrskat na "davčni klepet s cesarico" Povezava


To sicer velja, a ne v tvojem primeru.

Ti nisi ponazarjal članka (ki je avtorsko delo zase) ampak skopiral vse bistvene dele projekta (ki je drugo avtorsko delo).

Nasvet govori o "fair use", kar pri tebi ni slučaj.

Če bi bilo res kar praviš, potem se legalno ne bi dalo ustaviti kopiranja filmov, saj so na kopijah tudi uvodne špice, kjer jasno piše kdo je avtor filma ;o)

16F84 ::

Eden iz med odgovorov je na povezavi, ki sem jo naknadno dodal zgoraj - sicer poskusi tam ponovno vprašat. Kot sem napisal sam nisem pravnik - stvari ne poznam(če bom imel čas bom šel pogledat kaj piše v uradnem listu)
Zadeva s stani člankov je sicer dokaj čudna ne glede v kaki obliki so (elektronski ali pisni)
Glej primer revije sveta elektronike. Kot sem napisal tam je bilo objavljenih kar nekaj mojih člankov stoperica-RC,PIC-termometer,Regulator luči-PIC, Daljinska komanda....itd...Če sem sam dokumetacijo dal v javnost - je le ta "javna",če nekdo stvar skopira, komu so bile kršene avtorske pravice meni ali reviji -obema ali nikomur? Po moje bi bile kršene avtorske pravice reviji takrat ko bi to zlorabila druga revija v lastno korist oz. meni, če bi se pod mojim delom podpisal nekdo drug.

lp
Silvo

16F84 ::

Konec koncev namen internet klepetalnic,forumov, pripetih člankov je v večini pomagati sogovrnikom sam tega ne smatram za kršenje avtorskih pravic, saj "dobra duša" od tega nima nobene koristi - Podpiram pa pregon nelegalno kopiranja softwara ter podobnih stvari pri katerim se določeni posamezniki okoriščajo s tujim znanjem.

lp
Silvo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 16F84 ()

Brane2 ::

Ko si dal stvar v objavo reviji, bi se moral dogovoriti z njo o pogojih objave.

Mislim da je praksa taka da si s tem privolil v objavo, vendar samo enkrat-takrat ko si oddal materiale.
Revija s tem še nima pravice, da s temi materiali počne kar ji paše. Lahko objavi materiale samo takrat in tako, kot je bilo to dogovorjeno. NE SME recimo brez tvoje privolitve kdaj pozneje naredit knjige, v kateri so (tudi) tvoji projekti. Ne sme objavit tvojih stvari v kaki poznejši izdaji ali drugače kot je bilo dogovorjeno.

Po drugi strani pa revija od tebe lahko zahteva porok, da materiali niso bili prej objavljeni drugje in lahko zahteva njihovo poznejšo neobjavo v drugih medijih itd.
Torej, vse je stvar dogovora. V skladu s tem imata lahko tako avtor kot revija določene pravice do objavljenega članka in se je torej treba pozanimati pri obeh.

"Fair use" ti je dovoljen, vendar samo v določenih primerih. Dovoljena ti je fotka slike znanega slikarja v članku, v katerem govoriš o razstavi, kjer se je pojavila, recimo. Seveda pa ne smeš objaviti fotke, ki bila očitno namenjena izdelavi kopij (priložena slika v 1200 dpi na CDju recimo ;o)

V navedenem primeru (tvojem) bi bil fair use lahko objava delov sheme in plate, ki ne bi bili zadosti za izdelavo njegovega projekta v članku ki bi govoril o tipičnih 3-kanalnih light showih in o tem, kako se tvoja izvedba razlikuje od njih, recimo.

Brane2 ::


Konec koncev namen internet klepetalnic,forumov, pripetih člankov je v večini pomagati sogovrnikom sam tega ne smatram za kršenje avtorskih pravic, saj "dobra duša" od tega nima nobene koristi


Ampak avtor ima lahko škodo. Mogoče je pa bil plačan od prodanih platic in KITov.

Ne sekiram te zaradi tega kar tko. Tega niti ne bi omenu, če ne bi tako glasno razglašali, kako je ta site edina slovenska revija o elektroniki...itd...itd...

Se strinjam, da je kar se upoštevanja avtorskih pravic mogoče lahko svetlobno leto nad Svetom Elektronike a to ne pomeni veliko.

Če site razglašaš kot nekaj posebnega, piotem bodi pripravljen na to, da ga bo folk ocenjeval po višjih merilih od tam nekega homepagea...

16F84 ::

Če še nakaj dodam o samem Elektro-n. Vse kar sem na forum dal, kar sem skušal za obiskovalce narediti je bilo ZASTONJ.(admina osebno sploh ne poznam)Forum mi je enostavno všeč zato ker prihajajo na njega dokaj strokovno izobraženi ljudje s katerimi je zanimiva debata.Sicer je moja stroka informatika-elektronika 20 let delam na področju industrijske elektronike zato dosti svari ki sem jih tam napisal izhaja iz izkušenj - ne teorije.


lp
Silvo

Brane2 ::

Point taken. Sem mislu, da si ti lastnik websitea in da poskušaš prit do reklame...

Kljub vsemu, tisto kar sem napisal o vidnosti, velja.

Če elektro-N razglašajo kot nekaj posebnega, naj bodo pripravljeni na kriterije, ki jih imamo do stvari, ki naj bi bile nekaj posebnega in naj jemljejo kritiko kot vodilo sprememb, ki jih čakajo...

wince ::

Madviper: ta usmernik je smesno lahek (ce rabis usmernik z nastavljivo voltazo...) edino zakomplicirano pri tem je A_V meter (kar pa lahko gladko zamenjas z instrumenti-analognimi)

16F84 ::

Brane2,
Glede avtorskih pravic, ravno sem bil pri naši pravnici.Pravilnik dobim drug teden - ima ga v pisarni, ki je na drugi lokaciji. V koliko te zanima sporoči email na 16F84@email.si ga bom preskeniral ;)

lp
Silvo

Brane2 ::

Me zanima, vendar je čas problem.

Sicer pa zakonodajo lahko snameš v elektronski obliki. Ne vem, zakaj bi moral stvari skenirati.

Poleg tega je pri nas urad za zaščito avtorskih pravic, kjer najdeš potrebne materiale...

16F84 ::

Brane2,

Glede na to, da se je preprosta debata o usmerniku razvlekla v brezplodno debato do kršenja avtorskih pravic imam občutek, da je jedro problema drugje. Ker nikakor v bodoče ne želim povzročati komu tukaj nevšečnosti te kot moderatorja iskreno sprašujem Je mogoče moteče tukaj v postih navajati povezave na linke kot so Elektro-n ter ostale s podobno tematiko ?

lp
Silvo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 16F84 ()

Matek ::

Tole si pa kar malo provocirat začel, anede? Ti bom kar jaz odgovoril, ko si tako nedolžno vprašal, ja, je mogoče.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

16F84 ::

Hvala, še enkrat ni bilo nobeno prvociranje.Vrjetno posta nisi dobro prebral napisal sem če je MOTEČE ne če je MOGOČE. Da je mogoče to sem ugotovil


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 16F84 ()

Matek ::

Ja, sem narobe razumel, ni moteže, vsaj mene ne moti, zna pa bit moteče, če bo preveč marketinško napisano. Ti lepo linkaj na elektron, ko bo res kaj v zvezi s temo in ne pretiravat, da bi zdaj prav v vsaki temi to delal.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Brane2 ::


Glede na to, da se je preprosta debata o usmerniku razvlekla v brezplodno debato do kršenja avtorskih pravic imam občutek, da je jedro problema drugje.


Ne vem, zakaj mi vedno polagate v usta besede, ki jih nisem izrekel. :\

Reku sem, da so mi antipatični pretiravajoči komentarji o Elektro-N, a v domeni mojega osebnega mnenja. Če bi kot moderator mislu, da je z njimi karkoli resno narobe, bi izginili...

Ker smernic za delo moderatorjev še ni, ti stvari ne bi brisal kar na svojo roko.

Dal sem ti samo predlog-osebno mnenje.


Ker nikakor v bodoče ne želim povzročati komu tukaj nevšečnosti te kot moderatorja iskreno sprašujem Je mogoče moteče tukaj v postih navajati povezave na linke kot so Elektro-n ter ostale s podobno tematiko ?


Zaenkrat ne. le poskusi kdaj dati S-T kdajpakdaj kaj več v zameno.

Kar se threada tiče, si ga začel ti. Lahko bi relevantne poste pobrisal brez sledi a sem raje postal svoj pogled na stvar. Iz tvojih pogledov na moje poglede (:D :\ ) se pa učim za naprej.
Tud jaz tega ne počnem kar tako. Rad bi enkrat postavil svoj shtromsite in mi bodo izkušnje moderatorstva prav prišle- da bi videl kaj bi ljudje sploh radi. V zameno za izkušnje dajem svoj čas in se trudim...

16F84 ::

Naj ti objasnim zakaj sem se pravzaprav tukaj oglasil (slo-tech poznam sicer daleč nazaj nikoli pa nisem bil kdo ve kako aktiven tako da sem pozabil svoje staro uporabniško ime)Razlog je da ste odprli tale topic elektronika - nekdo je na usmernik zgoraj navedel povezavo. Potem pa sem bil zasut z emaili v vezi z izgradnjo. Nekdo mi je omenil da je povezavo našel tukaj. Pa da vsakemu ne odgovarjam posebej na morebitna vprašanja sem se pač oglasil. Prav tako sem navedel na elektro-n še eno povezavo za polnilec baterij, ki sem ga tam pripel - tukaj nimate možnosti pripenjanja.:(
Sam od takih povezav nimam niti pod razno kakih marketinških koristi - zgolj "nadlegovanje" po emailu. Na elektro-N imam sicer moderatoske pravice kar pa je tudi vse.

lp
Silvo

16F84 ::

Da v zvezi z usmernikom odgovorim tukaj na dva emaila, ki sem ju dobil.
Sam usmernik deluje tudi brez mikrokontrolerja. Le ta je namenjen za V/A meter. Lahko se uporabi kakeršen koli že narejen -?kupljen analogen ali digitalen instrument, ki pa za samo delovanje usmernika sploh nujen. Program za mikrokontroler je priložen. Na netu se najde kup enostavnih low cost programatorjev katere je možno izdelati za manj kot 500 sit. Primer je JDM katerega TIV najdete tudi na elektro-n. software za njega se najde free za netu (icprog, pip itd) Nekdo, ki mi je pisal, da se sicer ukvarja z modifikacijo PC ohišij na email sem odgovoril pa sem dobil pošto zavrnjeno ? poglej, če nimaš poln poštni predal. Spraševal me je koliko znese cena takega usmernika: Ne vem - pri izdelavi sem namreč ves material nabral v domači delavnici. Naj še dodam, da nimam kit kompletov,tiskanin da ničesar ne prodajam niti ne pošiljam po pošti. (tudi ne drugih stvari pod katerimi sem podpisan ter jih najdete na en)
Če je kdo doma z mojega konca pa nima programatorja glede lokacije naj se mi oglasi na email ter bi rabil kak sprogramiran mikrokontroler z mojim programom se mi lahko oglasi ter prinese srovca mu ga zastonj napišem .

lp
Silvo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: 16F84 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

16F84 + GA628 = FUN

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141591 (1175) 16F84
»

Nova Revija ELEKTRONIKA- iscem pisce clankov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
202063 (1522) zlabo
»

JDM programator - kje kupiti?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111918 (1731) Brane2
»

cenik hte

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
152325 (2015) slawc
»

Osciloskop ISKRA

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
62529 (2442) Brane2

Več podobnih tem