» »

Dvojno Procesiranje

Dvojno Procesiranje

Rippy ::

Ok taka je zadeva, ze neki casa mislim o tem da bi si nabavu dvoprocesorsko plato. zanima me pa to v cem je razlika med amd athlon MP in XP. Prvi naj bi bui narejen za dvojno procesiranje. in kaksna je razlika med navadnem napremer 2x celeron na plati in 2x MP mislim v nacinu delovanja pa to. a mi lahko kdo to razcisti :))

TNX

Zheegec ::

Athlon XP, Duron, Celeron, Pentium4 niso narejeni za dvoprocesorske sisteme. Samo AMD Athlon MP in pa Intel Xeon sta. Razlika me MP in XP je pa mislimda v enem samem jumperju(??), ki ga na XP ne moreš prestaviti, zato moraš pa kupiti MP (pri Intelu in Xeon je isto).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

exe ::

no sam ALIEN3001 je pozabu na celerončke do 533 MHz in Pentiume Pro ki so lahk deloval (sej še kr) v dual načinu

tak da so odl(5):\ način za začetek dual processinga
Both Nietzche and God are dead.

dr.J ::

Athlon MP se od XPja loči po enem prekinjenem L1 mostičku, in če ta kontakt skleneš, menda dobiš MP.

Dvojno procesiranje: operacijski sistem (Linux in Windows 2K in XP - pa _ne_ XP Home) podpira večprocesorsko delovanje. Ali ga tvoj program, ki ga nameravaš poganjati, je pa že drugo vprašanje. Skoraj gotovo ga ne, sicer ne bi tega spraševal. Torej ne pričakuj, da bo zaradi dveh procesorjev računalnik 2 x hitrejši, ker NE bo. Če imaš dva procesorja, lahko poganjaš en program, pa pri ostalem delu sploh ne boš opazil, da je mašina obremenjena, ker gre interaktivno delo preko 'praznega' procesorja.

Sergio ::

en manjši popravek, dr.J

ni L1 mostiček, ampak L5 mostiček. Vse, kar narediš je to, da ga skleneš, in XP postane MP.

Ali pa - še bolje - Tyanove plate čisto lepo delajo z nemodificiranimi Athloni XP ter jih zaznajo kot MP, v najslabšem primeru pa kot "Authentic AMD".

EPoX 8KHA+ ima pa v BIOSu možnost "MP bit identify". Daš na "true", pa bo tvoj XP v izpisu tipa procesorja postal MP.

Beri: med procesorjema ni razlike. Mogoče (ugibanje) dajo za MPje tiste najboljše iz celega produkcijskega procesa. Mogoče
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

dr.J ::

Sergio, ali si mogoče sprobal dual Tyanke? Mislim, ali SMP programi pravilno delujejo? To me namreč zelo zanima. MPji se nehajo pri oznaki 2100+ (oz uradno pri 2200+); če noter natlačiš 2 x 2400+ in če to dela - uau! Ali mogoče veš, do katere frekvence podpirajo?

Sergio ::

Tyanka je preizkušen recept, notri sta dva Athlona XP 1700+, zadeva dela. Čipset je AMD 760 (ali 761, spomin me daje) s 768 southbridgeom. Zadeva prepozna 2 procesorja, dela bp.

Čipset podpira 133 MHz FSB, zato ne vidim razloga, zakaj ne bi delovala konfiguracija 2x 2400+. Preizkusil pa še nisem.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Rippy ::

Em pol zadeva nebi delovala na 2x Celeron II 800mhz? Em ta plata ko si omenu Sergio za AMD procesorje kolk bi to bolelo mojo denarnico :) Oki no tnx za info

bastadu ::

Ripper_16: Ne!
Sicer pa multiprocessing podpirajo tudi PII in PIII (takšen SMP imam tudi sam>:D), novejši Celeroni pa ne.
Sicer je pa res tako (govorim iz prve roke), kot so že nekateri napisali zgoraj, da ne dobiš dobesedno 2× hitrosti, lahko pa poganjaš več programov hkrati in ne vpliva na hitrost delovanja enega na drugega... Lahko pa tudi dodeliš kater procesor samo temu programu in drugega drugemu. Na primer SETI@home ne podpira SMPja, ampak lahko namesto tega poganjaš 2 na enkrat (vsakega na svojem procesorju) in ti naredi dva v času enega, ki bi ga naredilo na navadni plati z istim procesorjem8-O. Seveda je pa fino, da ti program tudi podpira SMP. Tako lahko na primer v Mayi (ki ga podpira) uporabljaš vse možne procesorje za rendeniranje (in hitrost rendeniranja vglavnem zavisi od hitrosti procesorja). Predvsem pri takšnih operacijah, kjer je glavna hitrost procesorja, je čas obdelave tudi do 2× krajši... Še kaj?:P

dr.J ::

Ripper_16: najprej premisli, ali res rabiš tako mašino.

Pred leti se je res dalo dobiti eno dual plato za celerone na socket podnožju. In za P3 na slot-1. Ampak vse to je danes nedosegljivo.

Dual AMD plata na MPX čipsetu stane okoli 80 kSIT. Za dual rabiš še precej močnejši napajalnik. Poglej Mlacomov cenik in ti bo hitro jasno, da je zadeva draga.

Rippy ::

To bastadu tnx, sm ze mislu to vprasat ce lahko se dodeli operacije vsakem procesorju posebi, ker jst bi naprimer z enem ripu filme pa mp3 druga pa bi meu sevedno prostega za vse drugo ane :D no ql tnx beres mi misli. Aja P III 750 bi podpriru dvojno procesiranje em bastadu kaksne mas ti procesorje gor.

Rippy ::

Aja BTW kareri operaciski sistemi to podpirajo? Dvojno procesiranje tko da bi lahko dodelu kaj naj dela vsak procesor

bastadu ::

Jaz mam 2× PIII 866 MHz (133FSB). Operacijski sistemi: Vsi NTji od 4.0 naprej (nevem pa za NT3.1) pa vse do XP PRO (HOME EDITION baje ne podpirajo), pa seveda izpeljanke Unixa (Linux, Irix, itd.), pa še bi se mogoče kaj našlo... Sedaj se še različni OSi tudi razlikujejo po maximalnem številu možnih procesorjev, vendar to tukaj ni važno, ker več kot dveh ne boš mel...:P

Rippy ::

Ok glej tko bo naredu pa povej ce bo ql :D em plata ABIT BP6 pa 2x Cenelorn 500mhz :) menda bo za neki casa aja plata je BX440 cipovje em to je nekak my favorite ker sploh ni nobenih problemov. A bi se na to dal nakuplat gor PIII cez cas em tam kake 2x 700mhz, pa mogoce vse kok so kaj rableni P III:\

Mr.B ::

SIcer ne vem , kok bi pridobil , res pa je da imam jaz na svojem P1.6@2128 , komplet filem zripan v DIvix v manj kot pol ure +ripanje DVD-ja na disk.
Torej razen če res nimaš kake hude potrebe za take zahteve ti ne priporočam. PA v osnovi , če recimo karkoli ne podpira dveh procesorjev , dobiš slabši rezultat kot samo s samostojnim procesorjem. Računati moraš da je potrebno tudi nekaj procesorske moči porabiti za usklajevenje podatkov med procesorji , itd..
Torej če neboš igral recimo quaka s podporo dveh procesorjev neboš nič pridobil...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

bastadu ::

Ripper_16: Plate BX so sicer že malo (za)stare(le), vendar sa pa še vedno rock stable, tako da nebi smel imeti problemov.
Mr.B: VirtualDub podpira SMP8-O

Rippy ::

Mr.b: sej jst se zavedam da nebom nc v igrah pridobil, tudi to da vse ne podpira dvojno procesiranje ampak glej tko, ko boš ti ripu pa nč delu bom jst ripu pa igre igru poslušo musko ali peku cdje tudi s skloplenim burn-profe, sej enbom vedno meu 2x 500 to samo mesec ali 2.:) Aja pa tudi mislim met racunalnik kot strežnik preko konfortnega ADSL paketa tko da ta rock stable bo mi kr prav prsla, prav zato mi BX440 cipovje zellllloooo vsec, pred 2 leti sm meu racunalnik na tem cipovju, delu je fantasticno, super stabilen, sm ga z 366 na 541mhz naviu pa delu kot hudic, tkoj ko sm na VIO presaltu me je bilo zelo zau ker po domaca povedano VIA sux pri stabilnosti pa tem

Mr.B ::

V glavnem , če boš plato + procesorja+ rame dobil zelo zelo ugodno , potem ja drugače , pa sledeče.
Nekaj na 1.6GHZ , dost rama , hitre diske , pa sistem s katerim boš lahko procesom oz. programov določil prioritote. Nekaj od NT-jev ali kaj podobnega.

Drugače : V tem trenutku kaz pečem CD , hkrati rippam vob v avi (torej divix) , srfam po netu , in uporabljam edonky. Sem tudi defragmeral disk in pekel , pa je tudi delalo , pa nimam burn-proof ali kakorkoli se že reče temu , pekača. Torej ....
Recimo sem že igral UT + Ripu DVD , s tem da sem določil da rippanje poteka z nižjo prioriteto , pa sem imel še vednodosegel pri ripanju 30fps-jev v primerjavi s 40+ , ki bi jih imel , če bi samo rippal in delal nič drugega. Sicer sem ut iz resolucije 1280x1024 vse na MAX prestavil na 800x600 pa sem ravno tako igral igrico in ripu .
Sklepam da ti s svojo dvoprocesorsko 850MHz ne boš presegel nič od tega.

Ja je res da določeni rip programi podpirajo dvoprocesorske zadeva , ampak prvič , se v nobenem primeru dobil take rezultate s svojo dvoprocesorsko kišto , kot tudi žesame igrice kot je stari UT na 800x600 z vsemi na MAX neboš mogel delati.V trenutni konfiguraciji.

Moja konfiguracija : Asus P4t-4 +P41.6A@2130 +512MB Rambus PC800 +ATI 8500LE +diski v Raid 0 + vse na svojem ide kanalu...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Rippy ::

heh ja sej neki tega je ras ampak za igrice je vlko bolj pomembna grafična kartica :) jst dobim na P II 350 tolk 3D markov 2001SE kot AMD XP 1600+ in Geforce 2 MX, torej 2600, lahko se prepričaš če ne vrjameš. To sm samo tko testiru ker sm biu radoveden. Ja del opreme bom dobil zelo poceni od frenda tko da mi bo kr poceni pršlo:)) .

Mr.B ::

Glede grafične se strinjam stabo ! Danes se dobi tako močne procesorje , da za tvoje potrebe ni potrebe imeti dveh procesorjev , razeb v primeru kot je tvoj , da dobiš relativno poceni ve skupaj.

Čeprav jaz tako bolj potiho pravim , vsem tistim lastnikom tam okoli 1GHz procesorjev , ki imajo oz. mislijo svojo mašino prodati , škoda denarja . Za 120.000 sit si kupi r9700 , pa boš imel najmanj 2x 3dmark. pa še ceneje ali saj toliko ti bo prišla nova mašina , ki pa razen hitrejšega procesorja nebo nič kaj hitrejša pri normalnem delu , z izjemo raznih ripanj....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Rippy ::

Ja sej to je to ane jst sploh nism opazu da je procesor cist v dreku, celo UT 2003 poganjam gor ko sm pa zaceu ripat muske pa dvd sm opazu da en audio cd mi vzame eno uro in pol 8-O nevem jst bom vseeno seu na dvojno procesno enoto, da mam vedno 100% na voljo ne glede ce ripam ali kaj druzga

footprint ::

Nisem prepričan da bo tako kot si si zamislil.
Če se boš odločil da boš ripal pa še cd pekel ti dva proca nič kej dost ne pomagata. Še v marsikje drugje ne. Osebno ne opazim posebno velike razlike (če sploh jo) med mojo SMP mašino z 2xP3/1GHz in drugo P4/1.7GHz edino kar je je da je v obeh primerih ogromn rama. Mislim da se 2 procesorja še najbolj pokažeta ko delam na Linux-u. Windows 2000, ki jih uporabljam sicer mi delajo hitrej samo v photoshop-u.

Sicer pa ne vem, Jaz sem sicer prepozno ugotovil da tako močne mašine sploh ne rabim a obenem da bil lahko delala hitreje. In kje je problem? Sigurno ne v procesorju! Vodila, glavni pomnilnik, predpomnilnik, operacijski sistem, in ostala periferija, ki zaseda šibki člen računalnika...

Premisli, morda predhodno testiraj.

SMP: 2xP3@1GHz ;1.5GB[ram]@133MHz
Don't f***k me, 'cause I'm already f***ked.

Brane2 ::

Hmmm. Kolega mi ponuja dual-CPU plate za Socket 370 za zanimivo ceno (nove- no nerabljene).

Torej ta stvar ne bi špilala z dvema celeronoma 1.3 GHz ?


Sergio ::

Glede tega, da je graficna kartica pomembnejsa od procesorja:

ne vem, ako mi boste verjeli, ampak ... na Athlon XP 1600+ sta Ti4400 ter Ti4600 v igrah nekako identicna R9700 PRO. Pomnilnik, nastavljen na CAS2 Turbo, pripomore se najvec.

Procesorji, ki jih ima vecina (nekje 1600 do 1800+ oz P4 1600) so za danasnje top-line graficne kartice definitivno prepocasni.

Me boste tepli, ce vam povem, da se (danes) boljse kartice od Ti4200 enostavno ne izplaca kupiti?

Da pa ne zaidemo iz teme: dvoprocesiranje je pravi bozji dar v nekaterih primerih, lep ekzempel je pa ravno nas streznik, ki z dvema vgrajenima procesorjema v SMP konfiguraciji enostavno zablesti...

Za domaci racunalnik SMPja pac ne potrebujete. Verjemite. Ce ze hocete nekaj multi-* v svojem racunalu, si nastavite RAID1 diskovno polje. Ce pa menite, da podatki niso _tako_ pomembni, pa dodatni denar vrzite v nabavko dodatnega monitorja, saj si s tem pridobite veliko prostora na monitorju.

(zadnji odstavek je samo IMHO, da ne bo hude krvi :))
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Rippy ::

Sergio: Em a mi zaupaš konfiguracijo vašega strežnika, aja pa kakšen operaciski sistem gor zaganjate, pigvincka ali tko ko na naši šoli Windows 2000 :) ker to je zlo suxy.

Ja tudi procesor ma odločno mero pri naprimer igram, že res da dobim kr lep rezultat na P II 350 samo rezultat je polnoma enak če vklopim anistropno filtriranje, glajenje robov 4x, niti za en frame na sekundo ne pade. Zakaj? Zaradi tega ker procesor nemore dost hitro podatke grafični kartici prinašat :)) hehehe ona pa ma menda dost časa da naredi s tistim kar hoče, pa še limunado bi lahko pila zraven:D

Sergio: Ja ej prej si omenu CAS2 a ram na grafični kartici?

jetam ::

Brane: ne.

Drugace pa Ripper: BP6.
Jaz jo imam in je odlična plata.

Brane2 ::

Shit.

Pa kdo ve, a Celeronu kaj dejanskega, hardverskega manjka ali se samo BIOS plate tako odzove, ko zve, da ima opravka s Celeronom ?

A je kje kakšna DUal-CPU plata, ki dela z dvemi Celeroni ?

footprint ::

Brane2: Abit VP6 FC-PPGA Dual P3 ali Celeron.
Samo ti bi vrjetn novejše celerone porabil!?!

Rippy ::

Brane2: ne nebi delal zaradi tega ker ti procesorji onemogočajo delovanje v multiprocesorskem sistemu (marketinška fora), samo slednji porcesirji omogočajo to: Intel: Pentium II, Celeron I, Pentium III, Xeon |AMD: Athloni MP, Duroni mislim da bi tudi delovali.

Še eno vprašanje ko smo že pri dvojnem procesiranju podatkov, em zakaj so vse grafične rešitve z dvojnim procesorjim bile tko suxy:). A mogoce zaradi tega ker niso znale pravilno rasporejevati operacije vsakemu procesorju.

Aja ka ma kdo mogoče kak test Voodoo6, resno me zanima kako se je grafična izkazala čeprav nikili ni prišla do masovne prodaje, ta ma pa 4 grafične procesorje :) pa kakšno tehnologijo popira samo tko iz zanimanja.

Rippy ::

Aja pa nesmem pozabiti da tudi legendarni procesorji Alpha omogočajo tako delovanje, moj frend ma 8 x200mhz procesno mašino, 1gb rama... ni SD ni DDR:D pa pol tera diskovja:). Aja tko za radovedneže če bi bila alpha 20mhz bi prehitela PII 200mhz,

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rippy ()

Brane2 ::


Samo ti bi vrjetn novejše celerone porabil!?!


Kaj je zate novejši Celeron ?
Ja, imel sem v mislih kakega Cellyja na 1.3 GHz ali čez...

Sergio ::

Edina dual celly konfiguracija, za katero vem, je dual celly 266. vse, kar je bilo treba narest, je to, da si na en dolocen pin dovedel neko doloceno voltazo. enivej, tipu je ratal. klik
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

b ::

Huh?! Jaz sem imel BP6 in gor celeroncke 366 in zadeva je bla super. Na zalost sem imel s tisto masino nekaj problemov (recimo da nisem delal ravno prijazno s to kisto - potovanje na nizozemsko, dosti selitev ipd.) ga kar nekaj casa nisem uporabljal, nato pa sem plato, procesorja in RAM zamenjal za eno misko :-).Novemu lastniku dela brez tezav, celo navil je procesorje, cesar jaz nisem pocel, ker mi je pri navitem PCI-ju crkoval SCSI.

Se vedno bi kadarkoli vzel 2 Celerona 533 na BP6 (mislim da so to zadnji C ki delajo v dvoprocesorskih konfiguracijah,. naj me kdo popravi) namesto p3 1+ GHz. Procesorsko najbolj intenzivno opravilo, ki ga pocnem je predvajanje DVD-jev in drugih formatov filmov, zato je en tak celeron dovolj. Na masini sem torej lahko poganjal en izjemno procesorsko intenziven proces, pa imam se vedno na razpolago en procesor za normalno delo (filmi, browsanje, e-mail, pa se vse ostalo).

Sicer pa je za BP6 ogromno neuradnih popravljenih BIOS-ov na http://www.bp6.org. Tako se da na to plato dat tudi p3 procesorje s posebnimi adapterji. Fancy :-)

lp,
Borut.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: b ()

PassTrough ::

Bastadu imaš prav, tud II in III.......! Ne vem od kje onim zgoraj čudni podatki?

lp Primož0:)

Mr.B ::

b , hudo preveri koliko časa porabiš za koderanje oz. dekoderanje enega DVD-ja z enim celeronom z dvema celeronoma z enim1GHZ PIII ali z enim 1800Ghz procesorjem. Jaz imam v eni uri komplet narejeno , s celeronom pa kake osem ur. sicer sem ponavadi s PIII300 postil samo ripanje DVD-ja v službi po šihtu , pa sem prišel naslednji dan pa je bil glih fertik da sem začel isto popoldnje združevati AVI + WAV .......
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

cRaZY ::

Jest mam doma (sicer je zdej ze bolj v kotu) dual Cleron 400, pa morm rect da se je tisti cas OGROMNO poznalo... sploh pri klasicnem delu... vec aplikacij, pecenje cd-ja, etc...

Ce je pa smiselno zdej nabavt nek dual-par-giga-hz je pa res vprasanje...

lp
PEter.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera PIII dualproc plata?

Oddelek: Kaj kupiti
201212 (933) bastadu
»

Kero profi/dual CPU plato za AMD...

Oddelek: Kaj kupiti
111353 (1204) dr.J
»

Katera plata podpira 2 celerona?

Oddelek: Strojna oprema
171105 (930) burekar
»

Dual celeronII računala ?

Oddelek: Strojna oprema
161336 (1143) JeDo
»

VP6

Oddelek: Strojna oprema
401862 (1530) Kovax

Več podobnih tem