» »

Nekaj vprašanj o 2. in 3. bolonjski stopnji

Nekaj vprašanj o 2. in 3. bolonjski stopnji

LeQuack ::

Pozdravljeni. To leto, oziroma septembra končujem stari univerzitetni študij na FRI.

V starem sistemu sem imel zmeraj namen delati še magisterij (stari), ampak sedaj ko ga ni več nekako nisem odločen, kaj naj bi vpisal za naprej. Rad bi tudi, da bi se mi ta nadaljnji študij upošteval tudi v tujini, če se bi odločil tja iti (predvsem ZDA, Avstralija).

Torej na voljo imam naslednje možnosti:

• Vpišem se na 3. bolonjsko stopnjo na FRI oz. na neki drugi fakulteti. Nad doktoratom sicer nisem navdušen, ker se nekako ne vidim v tej akademski sferi, poleg tega traja vsaj 3 leta in pomeni veliko raziskovanja, pisanja člankov in podobno, kar težko delaš ob neki službi. Dobra novica je sicer, da bo ta stopnja na FRI delono financirana.

• Druga možnost, za katero sem pogledoval pa je 2. bolonjska stopnja oziroma strokovni magisterij. Na FRI ta študij še ni mogoč oz. si ga niti nebi želel. Bolj me torej zanimam vpis na 2. stopnjo na kakšni drugi fakulteti, da bi s te mogoče pridobil še kakšno drugo znanje. Ne bi sicer hotel delati celotne 2. stopnje, saj večinoma mi stari UNI programi pademo direktno v 2. letnik sorodnega študija.

Pogledoval sem na primer na EF, kjer piše, da bi se lahko s sedanjo staro UNI izobrazbo vpisal direktno v 2. letnik, kjer bi naredil štiri izpite in magistrsko nalogo (zaradi sorodnosti študija). To se mi zdi v redu, ampak vprašanje pa je potem sledeče. Koliko je tak magisterij sploh smiseln v realnosti? Več kot očitno imam s takim načinom dosti manj znanja kot ostali ekonomisti. Ali je sploh mogoče kandidirati potem na raznih delovnih mestih, kjer zahtevajo izobrazbo ekonomista? Glede na to, da je človek potem mag. ekon. oz. nekaj podobnega, bi si mislil da je to mogoče, po drugi strani pa dejansko nimam same 1. stopnje študija.

Je torej tak študij potem sploh smiseln oziroma ali je smiselno imeti 2. stopnjo (magisterij) neke fakulteto, čeprav ti manjka 1. stopnja, recimo za zgornji primer EF? Kakšne so izkušnje ostalih s tem?

• Tretja možnost pa je, da počakam, da bi 2. stopnjo uvedli tudi na FRI in se potem podobno kot na EF vpišem v drugi letnik, sicer na koncu pridobim isto stopnjo, vendar če naj bi bil ta bolonjski študij bolj kompatibilen oz. lažje prenosljiv v tujino, bi se mi ga še vedno splačalo končati.

Hvala za vso pomoč.
Quack !

Sc0ut ::

Kako veš, da bo tretja stopnja na FRI deloma financirana? Je kje objavljeno, kaj bo financirano?
Me res zanima ta info.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Sc0ut ()

Tega seveda ne vem, predvidevam glede na prejšnja leta. Lahko da tudi letos ne bo.
Quack !

ja, zelo verjetno letos ne bo - nov MVZT način razmišljanja. Financiranje MR-om in tistim, ki sodelujejo z gospodarstvom. Ostali, ki delamo na svojo roko, smo v riti, četudi so bili pogoji ob vpisu drugačni in cenejši.

Preberi si:
http://www.mvzt.gov.si/si/zakonodaja_in...

recimo, pri biomedicini grozi, podražitev iz sofinanciranih cca. 1500(1. letnik) ali 1100eur na 4300.

Zgodovina sprememb…

Glej še to:

http://www.mvzt.gov.si/si/pogosta_vpras...

Točka financiranje.

Zgodovina sprememb…

No potem me še manj vleče na 3. stopnjo. Še vedno pa čakam kakšne on-topic odgovore :D
Quack !

Aha, on topic. Kolikor gledam moje kolege, programerje, so vsi ostali v prvem letniku ferija, ali pa pred diplomo in so sedaj vodilni na raznih področjih v podjetjih v slo in aut.

Kolikor vidim, je pri vas v računalništvu največ vredno, kakšne imaš reference, kje kaj, na katerih projektih si delal in kaj vse poznal. Ponavadi sploh ni kaj dosti važno, kako je z izobrazbo, če imaš dobre reference v računalništvu.

Glede na izkušnje iz mojega kroga je najboljše začeti v eni firmi in začeti delati na resnih projektih ter si pridobivati reference.

Mogoče pa ima kdo drugačne izkušnje, moje so pač takšne.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Degradiranje diplomantov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
18339306 (4167) tomwischner
»

Prepis na podiplomca na drug faks

235512 (4358) CMpunk
»

FRI - UNI ali VSŠ (strani: 1 2 )

6421462 (17872) SimplyMiha
»

Univerzitetni vs Visokošolski strokovni študij

2913541 (12364) SasoS
»

Zaposlitev kot inženir oz. dipl. inženir (strani: 1 2 )

5215942 (15942) BluPhenix

Več podobnih tem