» »

Vesoljska tekma

Vesoljska tekma

1
2
3

Nikec3 ::

Loocas je izjavil:

nekaj se premika na področju novih precej revolucionarnih pogonov:
http://www.wired.co.uk/news/archive/201...

Če prav razumem je to enako, kot da bi sedel na jadrnici, pihal v jadro in upal, da se boš premaknil?
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Cervantes ::

Ko bom doumel, kaj je "virtualna plazma v kvantnem vakuumu", ti bom vse razložil.
8-O

Nikec3 je izjavil:

Loocas je izjavil:

nekaj se premika na področju novih precej revolucionarnih pogonov:
http://www.wired.co.uk/news/archive/201...

Če prav razumem je to enako, kot da bi sedel na jadrnici, pihal v jadro in upal, da se boš premaknil?

Napaka. Sedel na jadrnici, nič pihal in upal, da se boš premaknil.

Zgodovina sprememb…

vostok_1 ::

Meni tud ni pretirano jasno, sam če je nasa potrdila, da potisk je...hoax?

Cervantes ::

vostok_1 je izjavil:

Meni tud ni pretirano jasno, sam če je nasa potrdila, da potisk je...hoax?

Nisem prepričan, da je hoax. Kvantni vakuum neprestano pruducira virtualne pare delec - antidelec, ki se potem pridno anihilirajo. Zdaj če se togaja v komori, katere en konec je "spoliran" in deluje kot zrcalo, je možno, da bi bil net effect non-zero, če prav razumem. Ne vem pa, kako gre to skupaj z zakonom o ohranitvi energije. Da gre to na račun Zero Point Energy? Recimo, da se mi bledo svetlika, za kaj gre, ampak brez matematike ne prideš nikamor.

msjr ::

A se meni samo zdi ali gre tukaj za [idejo za] pogon na Kazimirjev efekt?

Cervantes ::

msjr je izjavil:

A se meni samo zdi ali gre tukaj za [idejo za] pogon na Kazimirjev efekt?

Ja, iz istega vica IMHO.

celada ::

Nikec3 je izjavil:

Loocas je izjavil:

nekaj se premika na področju novih precej revolucionarnih pogonov:
http://www.wired.co.uk/news/archive/201...

Če prav razumem je to enako, kot da bi sedel na jadrnici, pihal v jadro in upal, da se boš premaknil?


EmDrive @ Wikipedia

Malce več na to temo. In ne to ni isti pogon kot ga je testirala NASA.

vostok_1 ::

Res ne vem what to make of it. Ampak kr zveneča imena se ukvarjajo s tem.

Če bi bilo to res, bi to pomenilo resnično mega revolucijo pri vesoljskih pogonih.

"315 mN/kW"

-Wiki

That is fucking huge. Ampak...se ne bi še veselil tako hitro.

vostok_1 ::

Actually. This would mean totalno revolucijo skoraj v rangu warp drive-a.
Vesoljski poleti bi bili za đabe. Scramjet do roba atmosfere, nato pa EmDrive.

I so wish this was true.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

vostok_1 ::

vostok_1 ::

Glede tistega pihanja v jadro.
Če pihaš pravokotno na smer gibanja v dve jadri, eno katero je večje drugo pa manjše, pol bi moral imeti potisk.




Kje je Thomas ko ga rabiš!?

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Cervantes ::

Tole zna bit še jako interesantno. Ni glih warp drive, no.

rfmw ::

Če prav razumem, je to zaprt konusni valj. Torej sta kovinski stranici tudi tisti ta ravni ploskvici, kjer je tip označil smer sile s sivo barvo. Vsak študent, ki je končal TK na FE bo vprašal, kaj se od tistih dveh ploskvic ne odbije val nazaj v notranjost? Začuda se bele puščice tam končajo...
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

vostok_1 ::

Emm...če se "gibalna količina" vala prenese na ploskev pol načeloma se nič ne odbije nazaj. Torej one way zadeva. Tista manjša potisna sila je pač izguba, ampak neto je še vedno precej impressiven.
OStajam skeptičen, ampak, če je to res NASA stestirala (kar viri tudi navajajo) z pozitivnimi rezultati....this is a game changer.

In July 2014, a NASA team at Eagleworks Laboratories reported on an evaluation in a vacuum chamber of a tapered resonant RF cavity similar to Shawyer's EmDrive, with positive results.[18] The test campaign also evaluated another unconventional propulsion test article known as the Cannae drive (formerly Q-drive) which is also an asymmetric but flatter resonant cavity invented by Guido P. Fetta, CEO of Cannae LLC,[51] a company located in Pennsylvania, who filed two patents[52][53] and presented a paper at the same conference.[54] Shawyer noted that the Cannae drive "operates along similar lines to EmDrive, except that the asymmetric force derives from a reduced reflection coefficient at one end plate" but also stated this design "degrades the Q and hence the specific thrust that can be obtained".[9]

NASA's tests of the tapered RF cavity were conducted at very low power (50 times less than Shawyer's 2002 experiment and 150 times less than the Chinese 2010 experiment) but a net mean thrust over five runs was measured at 91.2 uN at 17 W of input power. A net peak thrust was recorded at 116 uN at the same power level.[18]

As for the Cannae drive test article, Nova reported that "In the paper, NASA seemed reluctant to dive into the drive's mysterious physics. They wrote nothing to suggest how, exactly, the force was produced. In fact, the mysterious drive actually worked even when they modified it in such a way it shouldn't have produced any thrust, suggesting the mechanics of the system are hazily understood. The one exception was a reference, in the paper's abstract, to a possible interaction with the quantum vacuum virtual plasma."[55]

In the coming months, Eagleworks plans to upgrade their equipment to higher power levels, and build a new test article able to be shipped to other laboratories for independent verification and validation of the technology, at Glenn Research Center, the Jet Propulsion Laboratory and the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory.[18]


EmDrive @ Wikipedia

NASA je sicer imela par stuntov kot je bila tista konferenca o bacilih, ki živijo na arzenu, ampak mi sem precej prepričan, da ne bi se šli Rossijeve Ecat pizdarije.

Sliši se zastrašujoče legit.
Ni lih warp drive, ampak to bi bila totalna revolucija nepredstavljivih magnitud IMO. 0,5g pospeška, nič propelanta, simple ko pasulj dezajn, ki ga še v garaži lahko sestaviš, če maš viška časa. Priklopiš na reaktor tipa jederske podmornice pa lahko brez panike pospešuješ 100 let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

AtaStrudl ::

Ce das v taksen odsekan stozec plin, ki tudi bolj pritiska na vecjo stran, stvar ne bo sla nikamor, ker bodo sila na posevne stene stvar uravnotezla.

Hec naj bi bil v tem, da je ena stena absorbcijska, fotoni ki se absorbirajo dajo eno gibalno kolicino, tisti, ki se nadrugi strani odbijejo pa dve. (Stozec torej sploh ni potreben?)

Seved moras zato notri filat vedno nove fotone, cemur sluzi magnetron. No, sila mora biti tudi na magnetron, ko ga fotoni zapuscajo. Ce ga z absorberjem povezes z "U" valovodom, bosta sili v isto smer - ampak kaj pa sila na valovod? :-)

Klasicno ocitno ne gre, kaj pa kvantna fizika pravi pa nezna ni Feynman...

Cervantes ::

Mene čudi, da te novice(?) ni bilo zaslediti niti na newscientist.com niti na phys.org, kjer običajno objavijo glih vsaka jajca.

vostok_1 ::

Sej to sem tudi razmišljal. Valovi se morajo bodisi absorbirat in pretvorit, ali pa se jih sprosti nekam vn preden naredijo povratek. Sam če gledaš...v kolikor valovi povzročajo nek potisk pomeni, da se pretvarja energija, torej povratek vsakega vala je inkrementno manjši. Kar ne bi smelo biti skregano s fiziko.
mora pa bit zadeva pravokotno injektirana, ker drugače res dobiš pihanje v jadra scenarij.

Saj pravim...za nekega no name izumitelja pa kitajce, bi še rekel, da so zmožni grdega natega. NASA pa močno dvomim, da bi si to lahko privoščila.
V kolikor ni to seveda laž, da so stestirali tudi tam.
Ampak en mail bi to najbrž razrešu.

AtaStrudl ::

Evo, sem pogledal na vikipedijo. Z absorberjem je delal tisti Italijan, tole s konusnim rezonatorjem pa naj bi delalo zato, ker se vzdolz konicnega valovoda spreminja skupinska hitrost, in naj bi bili zaradi realtivistike na enem koncu kao fotoni malo tezji..

vostok_1 ::

Žal se tu moje znanje pa pamet počasi konča. Tk, da i'll take the word od prvega, ki ga bom ocenu, da je poznavalec.

Trenutno se nagibam v pozitivno smer. Zadeva dela, pa čeprav se še točno ne ve kako.
If so...zadeva bi bila warp drive našega časa. Mogoče pa zato je bolj vse tiho, ker zadeva ima resne implikacije.
Maybe.

Loocas ::

Narest eno testno verzijo pogona ter spravt v orbito, pa probat...
Matev - najslabši troll vseh časov

vostok_1 ::

Sploh ni potrebno v vesolje. Če je vse res, potem so bili že 3 testni primeri. Potisk je bil. Zadeva pa je tako enostavna, da nekih posebnih inženirskih prijemov ni. Look at it...zgleda kot ena DIY mikrovalovka. En RTG, par hladilnih reber in vozi.

hojnikb ::

A obstaja kak pametn dokumentarc okol te space tekme ? :|
#brezpodpisa

Loocas ::

Po moje je bil še kakšen več... imam nekok v spominu še t.i. Q-drive, ki se je omenjal nekaj let nazaj, samo trenutno ne najdem nič pametnega o njem (deloval je po enakem oziroma zelo podobnem principu)...

Praktična implikacija v obliki satelita s tem pogonom, bi imela malce širši efekt, kot pa sami znanstveni članki.
Matev - najslabši troll vseh časov

vostok_1 ::

Koliko želiš. Imaš tudi direkten posnete iz gagarinove kapsule, od začetka do konca če ti je volja. Kvaliteta slike je izjemna.

Drugače glede EMDrive-a. Ok baje skrbi folk, da se tepe z newtonom. Ampak v bistvu...energija gre not, potisk pride vn, zadeva pa laufa dokler jo futraš z energijo. Kmeča pamet pravi, da ni problemov. Kako se energija pretvori v potisk...vprašanje, ampak toliko koliko gre not, toliko pride vn, samo v drugi obliki. Da pa je energija in masa povezana je že dolgo časa znano.

Grey ::

Vi ste neki efekt jadra :)))

Kar so s tem načinom uspeli narediti je približno tole:

Link

Koliko potiska dobimo s tem v primerjavi s pravo turbino ali propelerskim pogonom?

Naredili so korak v pravo smer, ko so se odločili, da bodo poskusili "nemogoč" eksperiment. Počasi se bodo začeli zavedati, da obstaja medij prenosa v vesolju. In ko bodo spoznali kako točno ga manipulirajo, potem bomo prišli do tiste prave zadeve.

vostok_1 ::

"Test results indicate that the RF resonant cavity thruster design, which is unique as an electric propulsion device, is producing a force that is not attributable to any classical electromagnetic phenomenon and therefore is potentially demonstrating an interaction with the quantum vacuum virtual plasma," the space agency states in the paper.

The one thing the paper does not wish to do is explain how the drive works, instead offering quantifiable results and the procedures used to achieve them.

However, given that we now have several tests all confirming that thrust can be generated out of thin air, a radically different future awaits humanity. In it, the immense costs of satellites, space ships and stations could be reduced to a mere fraction of what was previously thought. This should open the world up to exciting deep-space missions and enable us to survive a virtual lifetime in space.

Even more amazing, new propulsion technology based on the EmDrive should take space travel to amazing speeds, enabling humanity to reach distant worlds much more quickly.


http://theness.com/neurologicablog/inde...

Moram najt arhivske posnetke te preklete konference.

Grey ::

še nekaj sem našel. V bistvu so naredili nekaj v tem smislu.

Link

Kaj se premika? Virtual particles...aether :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

vostok_1 ::

Ne najdem nobenih javno dostopnih zadev iz konference.

Je pa zadeva bila zgolj par dni nazaj. Tk da.

Loocas ::

našel še tole:
Quantum vacuum plasma thruster (Q-thruster)
se dodatno

ampak gre za drug efekt...

Škoda, za zgoraj omenjeni Q-Drive je obstajala zelo dobra web stran s kvalitetnim video materijalom o delovanju tega pogona.
Matev - najslabši troll vseh časov

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loocas ()

Okapi ::

za nekega no name izumitelja pa kitajce, bi še rekel, da so zmožni grdega natega. NASA pa močno dvomim, da bi si to lahko privoščila
No ja, da ne bo potem čez čas ups, smo narobe izmerili, kot pri onih nadsvetlobno hitrih nevtrinih iz Cerna.>:D

vostok_1 ::

Ma jaz sploh dvomim, da gre za neko nepredstavljivo izvendimenzijsko razlago.

Najbrž se vsaka mikrovalovka doma mal premakne ko jo vpalimo. Pomojem gre za nekaj smešno trivialnega, sam nobody bothered to look.

@Okapi

Lej, možno, zato ne bom stavil niti evra. Ima pa NASA politiko dvojnega preverjanja rezultatov, ker so se na tak račun že opekli v zgodovini.
Baje pa delajo upgrejdan primerek, poleg ostalih dveh, ki so jih že naredili.

Sam kot pravim, zadeva je prišla v javnost pred parimi dnevi kot kaže.

Mipe ::

Ce das v taksen odsekan stozec plin, ki tudi bolj pritiska na vecjo stran, stvar ne bo sla nikamor, ker bodo sila na posevne stene stvar uravnotezla.

Mikrovalovi niso plin.

Grey ::

Še en link principa delovanja tega EM pogona:

Link

Valovanje je valovanje ne glede na medij prenosa :D

V bistvu sem vesel. Potrdili so moja dolgoletna domnevanja, da se je možno premikati s pomočjo medija vesolja! :D Next up...Aetherodynamics

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

vostok_1 ::

Sej Morda magnetron je tudi odrinjen nekoliko, ko generira valove, ampak če injektiraš pravokotno na smer gibanja. Bi pa v tem primeru dobil še dodatno komponento gibanja v nezaželjeni smeri. Maš pa varjanto boxter in problem rešen.

Grey je izjavil:

Še en link principa delovanja tega EM pogona:

Link

Valovanje je valovanje ne glede na medij prenosa :D

V bistvu sem vesel. Potrdili so moja dolgoletna domnevanja, da se je možno premikati s pomočjo medija vesolja! :D Next up...Aetherodynamics


Chill down dude. Se še nič ne ve in če že pomojem nima nič z aetherom. Pomojem gre zgolj za neko prezrto iteracijo klasičnih zakonov fizike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

Mipe ::

Vzemimo list, ki pade na sredino ribnika, katerega gladina je povsem mirna (gladka). Sam od sebe ne bo prišel nikamor. Dajmo zdaj eno mravljico na ta list, ki z eno od svojih nog začne delati valove ob listu. Valovi so drobceni, komaj zaznavni, a vendarle so. In vsi vemo, da valovi imajo moč premikanja stvari.

Prej kot slej se bo list z mravljico premaknil v želeno smer. Ni to kot Baron Munchausen. Vsekakor bi bilo veliko bolj učinkovito, če bi mravljica veslala.

Sicer pa je princip EM pogona drugačen, a izkorišča lastnosti valovanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

vostok_1 ::

Odvisno. Če bo zgolj migala naprej-nazaj vzporedno z smerjo gibanja, ne bo prišla nikamor. Ker toliko ko bo porinla nazaj toliko bo šlo naprej.

Če bi mahala pravokotno na smer gibanja bi valovi res začeli odrivati list. Noga bi izpodrinila vodo. Del vala bi šel rikverc, del pa naprej in zadel ob list ter ga potisnilo. Ampak to je tudi funkcija trenja, kar spremeni zadevo.

Morda pa zgolj hudo failam pri osnovnošolski fiziki. Kar je zlo možno.

Bi pa mi bil ta EM Drive dost bolj intuitiven, če bi recimo ena stran odbijala valove druga pa absorbirala v toploto. Če odboj vala res povzroči nek potisk, druga stran pa ga zgolj absorbira v toplotno energijo imamo neto pozitiven rezultat.
Tko kot je pa mi ni nič jasno, še posebej ko vmešamo relativnostno teorijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

Grey ::

vostok_1 je izjavil:

Sej Morda magnetron je tudi odrinjen nekoliko, ko generira valove, ampak če injektiraš pravokotno na smer gibanja. Bi pa v tem primeru dobil še dodatno komponento gibanja v nezaželjeni smeri. Maš pa varjanto boxter in problem rešen.

Grey je izjavil:

Še en link principa delovanja tega EM pogona:

Link

Valovanje je valovanje ne glede na medij prenosa :D

V bistvu sem vesel. Potrdili so moja dolgoletna domnevanja, da se je možno premikati s pomočjo medija vesolja! :D Next up...Aetherodynamics


Chill down dude. Se še nič ne ve in če že pomojem nima nič z aetherom. Pomojem gre zgolj za neko prezrto iteracijo klasičnih zakonov fizike.

I can't chill. Sem 105%, da je to to :D Kar je bilo prezrto dolga leta je eter. Zato se nikamor ne premakne stvar.

Še en link.

Link 3

Vidite, da je v tem primeru okoli 1 g potiska za 125 dB zvočne jakosti, kar je izredno neučinkovito. Princip delovanja obeh EMdrive in te kroglice z odprtino enak, ker valovanje deluje vsepovsod (refrakcija, difrakcija, Mach). Zato tudi Helmholz Resonator deluje :D

Helmholtz Resonance

vostok_1 ::

Te zadeve, ki ti linkaš so pretežno bazirane na nek medij (zrak). Tej zvočni valovi ne reagirajo z etrom, ampak z zrakom, ki nato vibrira in podobno kot para poganja stroj.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Grey ::

vostok_1 je izjavil:

Te zadeve, ki ti linkaš so pretežno bazirane na nek medij (zrak). Tej zvočni valovi ne reagirajo z etrom, ampak z zrakom, ki nato vibrira in podobno kot para poganja stroj.


Exactly! EM valovi pa reagirajo z okolico t.j. medijem vesolja.

vostok_1 ::

Grey je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Te zadeve, ki ti linkaš so pretežno bazirane na nek medij (zrak). Tej zvočni valovi ne reagirajo z etrom, ampak z zrakom, ki nato vibrira in podobno kot para poganja stroj.


Exactly! EM valovi pa reagirajo z okolico t.j. medijem vesolja.


That!...je skrajno špekulacijska izjava.

Loocas ::

Bo treba mal obnovit Teslino teorijo o etru:
http://www.bibliotecapleyades.net/tesla...

K bo še kaj res ratal.
Matev - najslabši troll vseh časov

String ::

Wehrner von Braun - tip je bil totalni car. Brez njega ne bi bilo skoraj nič oz. zelo malo, če mu bi takrat dali še več sredstev pa bi bilo še marsikaj več narejeneo v tej smeri.
Sej ne rečem da je sam vse pripomogel, samo...

AtaStrudl ::

Hm, a sem jaz malo corav, ali se je clanek na Wikipediji od vceraj na danes popolnoma spremenil: zmanjsal na pol, predvsem pa so izginile vse enacbe??

Ce se prav spomnim, je vceraj se pisalo, da naj bi s superprevodnim rezonatorjem s Q=1E9 dosegli do tri tone potiska na kW - to ne bi spremenilo samo vesoljske tehnologije! Povprecen avto bi lahko poletel na magnetron od mikrovalovke, in bi za lebdenje rabil manj energije kot za klimo :-)

Loocas ::

Wikipedia? Zguba cajta.
Matev - najslabši troll vseh časov

AtaStrudl ::

Wikpiedija je cisto kul, nic slabsa od katerekoli druge enciklopodije.
Ce je pa ze sama tema malo znj, je pa seveda tudi clanek na Wiki bolj tako.

Sem pogledal zgodovino:

http://en.wikipedia.org/w/index.php?tit...

vceraj ob 21h je eden pobrisal 34k teksta. Clanek pa izgleda spreminjajo vsakih "5 minut" :-)

Loocas ::

saj zaradi tega je useless, ker se bodo zdaj moderatorji med sabo "pobil"
Matev - najslabši troll vseh časov

Cervantes ::

AtaStrudl je izjavil:

Wikpiedija je cisto kul, nic slabsa od katerekoli druge enciklopodije.
Ce je pa ze sama tema malo znj, je pa seveda tudi clanek na Wiki bolj tako.

Sem pogledal zgodovino:

http://en.wikipedia.org/w/index.php?tit...

vceraj ob 21h je eden pobrisal 34k teksta. Clanek pa izgleda spreminjajo vsakih "5 minut" :-)

Tole je pa res nenavadno. Pa saj moraš biti avtor, da lahko brišeš ali kaj?

FlyingBee ::

ker je že kot tekma predstavljeno, potem bi bil odgovor, kdo je zmagal vsekakor: Američani ... lahko bi pojasnil z nogometno tekmo: Rusi so prvi povedli, Američani kjub dobri obrambi na začetku prejeli gol, vendar vzdržali Ruski napad in izenačili ter proti koncu tekme povedli, zmagali s 2:1 ... saj veste, ko eni igrajo napadalno, so lahko celo boljši, ampak na koncu le rezultat šteje

Mipe ::

Težko je reči, da so Rusi izgubili, če njihove rakete nosijo Nasino šaro v orbito...

SuperVeloce ::

Mipe je izjavil:

Težko je reči, da so Rusi izgubili, če njihove rakete nosijo Nasino šaro v orbito...

Vesoljska tekma se je končala s pristankom na našem satelitu in ne s prizemljitvijo Space shuttlov?!
Sanje o Marsu so pa kaotično plavale sem in tja (budget is a bitch), vsak se je lotil drugače. Rusi so ostali bolj fokusirani na dolgoročno bivanje in prišli do Mira (čeprav se je goraj peljalo marsikatero drugo znanost), medtem ko so Američani vmes spremenili razvoj na bližnjo orbito s space shuttlom. Vsak pristop je imel svoje pozitivne stvari pri znanosti... Vendar amerom izkušenj in znanja vsekakor ne manjka, imajo največ zaslug za ISS recimo, tudi s prevozom modulov.

Kar se space race tiče, nespoštljivo je kovati Nemško tehnologijo in Von brauna v zvezde... res je, brez von brauna je pristanek na luni za tisto leto vprašljiv, prav tako pa to velja če bi za vse bedarije ravno njega poslušali (ja je imel ene par neizvedljivih in usekanih idej)! Treba je računati tudi, da pred uradno najavo USA o namembnosti pristanka na luni je preteklo 15let razvoja znanosti, recimo Nemška raketna tehnologija je proti tisti v 60.letih primitivna, prav tako velja za nekatere druge znanosti in tehnologije, ki so se jih učili sproti.

Zgodovina sprememb…

1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Krstni polet Oriona uspel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9529956 (25782) BigWhale
»

Orion Flight Test - danes 13.05

Oddelek: Znanost in tehnologija
349984 (8976) PrimozR
»

Cygnus drugo komercialno oskrbovalno plovilo za ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3810869 (8946) Poldi112
»

Današnja izstrelitev prvih satelitov za Galileo preložena

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
236660 (5574) Poldi112
»

Atlantis pristal, konec ere Space Shuttlov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3411221 (9336) SavoKovac

Več podobnih tem