» »

Genius 5.1 + hitachi zvočniki

Genius 5.1 + hitachi zvočniki

goblinsly ::

Imam vprašanje glede vezave 2 ali 4 novih zvočnikov na ta komplet. Nekaj informacij sem že dobil, ampak ne bi improviziral dokler ne dobim dovolj podatkov.

In sicer, slika Genius 5.1 kompleta je tukaj.Zaenkrat bi rad na ta komplet priključil naslednje zvočnike:

http://www.2dehands.be/audio-video-tv/a...

Podatki s zadnje strani zvočnikov:Genius zvočniki ( 5 ) se priklopijo na woofer, woofer pa gre preko 3 vhodov v zvočno kartico ( Sound blaster audigy 2 value ). Sedaj pa bi tavelika hitachi zvočnika priklopil namesto sedanjih front, front pa dal na rear.

Zdaj seveda pa je pomembno več stvari. Kot prvo, ali bodo hitachi zvočniki šli na genius-a brez da bi kaj počilo, zasmrdelo, itd. Za to bo verjetno potrebno najti Ohm podatke od Geniusa ( hitachi = 4 Ohm ). In drugo, ali se mi to sploh splača. Zvočniki so 50W, ni pa razlog za priklop večja glasnost ( čeprav trenutno vse skupaj težko dohiteva woofer ) ampak bolj kvaliteta. Seveda če so teli Hitachijevi bolj kvalitetni od Geniusovih rear zvočnikov ( 15W, 1 krogec proti hitachijevim 50W in 3 krogcem :lol: ).

Genius:
http://www.dooyoo.co.uk/audio-output/ge...Lp

Scorpia ::

Genius po vsej verjetnosti laufajo na 6-8 ohm, če ne boš imel ustrezno hlajenje, ti bo skurilo ojačevalec če boš priklopil te hitachi zvočnike. Pa po vsej verjetnosti genius ni stabilen na 4 ohm upora, tako da raje nebi priklapljal.
Drugo na kvaliteti lahko pridobiš, je pa veliko večja verjetnost da zvočnik ne bo dal neke glasnosti. Proizvajalci računalniških zvočnikov, daj tako mebrano, da pri majhni moči dajo velik glasnosti. Seveda na račun kvalitete. Temu se reče občutljivost zvočnika v db oziroma kolikšno da silo zračnega pritiska. Zvočniki ki imajo manjšo občutljivost in več moči, rabiš glih močnejši ojačevalec da bi izkoristil zvočnik. V nasprotnem primeru ne bo neke glasnosti in raje pusti tko kot je.

Edino če te zvočnike priklopiš na izhodu od geniusa na center, ker vidim da je tisti kanal stabilen na 4 ohm.
////

goblinsly ::

To bi bilo pa sploh super, problem pa je, da vsak od hitachi zvočnikov ima 2 žici, se pravi skupaj 4 žice, vhoda za center sta pa samo dva.

Zvezdica27 ::

lp,

po moje ne boš nič skuril, če probaš. Pol boš pa videl, če ti ojačevalec zmore gnati 4 ohme brez da bi zaklipal (popačil zvok). Na dolgi rok ti pa res lahko ojačevalo crkne, ker 4 ohmi so kar zahtevni... Ampak glede na to, da je to pač cheap opcija, boš pol drugo kupil. Dober test bi bil dva zaporedna filma dokaj na glas in spremljaš kako se greje sedaj in kako pol.

Center je pač samo en kanal, kot praviš, dve žici (en zvočnik). Pač priklopi samo en Hitachi. To je še najbolj logično, ker center predvaja govor, da imaš največ kvalitete.

Jaz bi probal. Skuriš lahko samo ojačevalec, zvočnike težko (no, vsaj Hitachi ne).

zz

Ted ::

Moji Geniusi (sicer niso identičen model ampak Genius 5000 ) imajo 4 ohmske zvočnike in ojačevalec. Tako vsaj piše zadaj.
Mah...

goblinsly ::

Stvar je, da filmov na teh zvočnikih sploh ne predvajam, so samo za glasbo. Pred leti ko sem zvočnike kupil sem jih uporabljal samo za filme, sedaj je pa v uporabi pc-tv.

Glede na to, da je center 8 Ohm in zvočnik ravnotako, ga lahko na center priklopim brez skrbi ?

Izgleda, da je to edina opcija, zaenkrat si ne morem privoščiti tveganja, da skurim ojačevalec ( če bi si lahko, potem ne bi priklapljal cheap hitachijevih zvočnikov na cheap geniusov ojačevalec :) ).

Še eno vprašanje. Verjetno bom zdaj ustrelil v temo ampak bom vseno vprašal. Hitachijeva zvočnika direktno na zvočno ne morem priklopiti ker nimata napajanja. Kaj pa če bi sam preko adapterja naredil za njiju napajanje in ju vklopil direktno v zvočno ? Se pravi ostali bi Geniusovi front speakerji ( rear vhod ) in center, hitachijeva pa bi priklopil direktno na SB v front vhod in pač poskrbel za napajanje ?

Zvezdica27 ::

lp,

temu, kar opisuješ kot napajanje, se reče ojačevalec (signala). Seveda lahko narediš to, da signal iz zvočne pelješ v ojačevalo in potem na zvočnik.

Tvoj SB sicer ima (švoh) ojačevalec, ki recimo lahko goni slušalke, Hitachijev pa pač ne. Zadevo ojačaš in to je to. Po domače razloženo.


lp,

zz

Ted ::

Če imaš 8 ohmski ojačevalec in 4 ohmske zvočnike jih jaz na "ubogi" Genius ojačevalec ne bi priklapljal. 4 ohmski zvočniki namreč zahtevajo več moči od ojačevalca kot 8 ohmski in pri višji glasnosti lahko ojačevalec hitro skuriš.
Mah...

goblinsly ::

Potem bi bila najboljša opcija, da naredim to. Vendar "ojačevalec" zveni tako učeno. Pred leti sem imel preproste desktop računalniške zvočnike, 1 kabel si dal v zvočno kartico, drug kabel pa v napajanje. Tukaj sklepam, da to ne bo tako enostavno in brezplačno ?

Škoda mi je zvočnikov, ker imam občutek, da bi kvaliteto zvoka precej izboljšal. V primerjavi s temi manjhnimi rear zvočniki izgledajo tisti precej bolj kvalitetni. Dobro bi bilo, če bi vedel koliko je bil ta sistem sploh dober, radio stolp Hitachi od katerega imam te zvočnike.

Verjetno bi izboljšali tudi base. Tale woofer je sicer ( vsaj v primerjavi s Front in Rear zvočniki ) kar spodoben, vendar pa imam občutek da tako čudno ropota, da se vse trese, vibrira, zrak piha ven kot nor...ampak ni tistega pravega bas občutka, ki ga slišim pri drugih zvočnikih. Ali drugače povedano, sosedom se verjetno trese omara, jaz pa ne dobim dovolj basov. Če znižam frekvenco, ki jo predvaja woofer ( npr. pod 80Hz ) naenkrat basov praktično ni, če jo pa zvišam potem pa bas ropota tudi ob zvokih kitar, itd.

ps: Dokler tega ne naredim...1 Hitachi zvočnik lahko brez problema vtaknem v "center" izhod ?

zagi123 ::

Če želiš povezati oba Hitachija, boš pač rabil ojačevalec, ki dela na 4 ohm. Bi bilo pa meni osebno glupo imeti 7.1 sistem, pa še glasnost bi moral štelati na obeh ojačevalcih...
Glede basa - ne vem, kakšno membrano imata Hitachija, ampak pod 60hz +/- 3dB najbrž ne gresta, tako da si z tem ne boš dosti pripomogel.
Kako misliš, da je premalo basa? Tudi pri muziki ga je premalo? Če ga imaš nekje pod mizo skritega, ga premakni kam drugam, bo zelo opazna razlika...
1 Hitachijev zvočnik pa lahko daš v center izhod, ja.

goblinsly ::

Ne da ga je premalo, čuden je. Ni tipičen bas ampak bolj bobnenje.

Scorpia ::

Na specifikacijah mu piše da mu izhodni kanal center, deluje na 4 ohm.
////

zagi123 ::

A nisi to že prej ugotovil? Seveda da dela na 4ih če pa ima dva wooferja v center zvočniku...
Glede basa...kaj si mislil z 80hz? A ni tako, da geniusi nimajo štelanja crossover frekvence ampak samo min-max gumb?

Zvezdica27 ::

lp,

lej, Goblinsky, daj povej še prosim o kako veliki sobi se pogovarjamo?

Namenske 5.1 zadeve (receiverji in zvočniki) obstajajo z razlogom, prav tako pa je razlog tudi v kompaktnih sistemih kot je ta Genius (za reveže in male sobice).

Jaz osebno bi ti svetoval, da si za 100e kupiš en povprečen stereo ojačevalec in uživaš v temu s Hitachi zvočniki, ker če nimaš ravno sobe okoli 40 kvadratov (in precej več dinarčkov v žepu), nima smisla se jebati s 5.1.

Ali pa uporabljaj genius sistem - dober equalizer na PC, malo potrpljenja pri nastavitvah na Genius pa bo vse OK. Ne moreš pa od tega pričakovati čudežev oz. studijskega zvoka.

Predvsem pa se z opremo malo igraj, to je del heca.

zz

zagi123 ::

Če mu že bas iz geniusa ni dosti, potem ga na Hitachijih sploh slišal ne bo :P

Zvezdica27 ::

lp,

če mu basov ni dovolj, mora vedeti, da je pač kupil napačno robo. Ako bi se izprsil za oreng sistem... S fičotom pač lahko greš tud 200 če menjaš mašino, sam to je truga na kolesih. You get the point.

Moj nasvet za kavliteto in razumno ceno je spodoben (rabljen) stereo sistem. Dobri zvočniki dajo dovolj nizkih frekvenc.

čao,

zz

zagi123 ::

Mja se strinjam, je pa odvisno kaj posluša... recimo elektronska glasba bo na 5,6" bookshelvih zvenela zanič.
(edino če bi vzel večje samostoječe zvočnike - woofer+midbas+tweeter)...
ali pa ghetto kombinacija - genius sistem z Hitachijevim centrom, pa zraven aktivni sub >:D

goblinsly ::

zagi123: Creative ima čudo programovja zraven. THX console, EAX console, itd. S pomočjo tega sem uspel narediti ogromno razliko napram "default". Tukaj lahko štimaš tudi crossover frequency oz. bass redirection, če prav razumem s tem določiš do katere frekvence bo woofer igral.

Zvezdica27: Računalniška soba v kateri imam Geniusa je velika 2.3m x 3m. Ubistvu ne gre za to, da ne bi bil zadovoljen s tem kar imam. Ampak za to da imam 2 zvočnika na razpolago in bi z minimalnimi sredstvi rad izboljšal zvok, če se seveda da. Se pravi, če se Hitachijeve zvočnike da uporabiti je bolje, kot da se na njih nabira prah. Mimogrede, 100e za ojačevalec...ali se toliko denarja splača dati za Hitachijeve zvočnike ? Koliko so zvočniki sploh dobri, npr. v primerjavi z geniusovimi front ?

zagi123 & Zvezdica27: Saj ne gre za to, da basa ne bi bilo dovolj. Težko opišem v čem je problem. Npr. če primerjam z nekim 10 in več let starim nokia hi-fi sistemom, ki je takrat stal okoli 100k sit...drugače je. Tam je zvok dober že pri nižji glasnosti, in bas se sliši brez da bi se soba tresla. Tukaj pa bas enostavno ni pravi ampak je bolj bobnenje, kot sem že omenil.

zagi123 ::

Aha, preko konzole štelaš. Kako pa si naredil razliko napram default? Upam da ne s kakšnimi dolby super-surround jajci, to bi jaz vse izklopil.
100EUR pa se mi ne zdi vredno za taledva Hitachija... koliko pa so dobri pa lahko ugotoviš sam, priklopi hitachija na center pa preklapljaj med front in hitachiji...
Glede basa.. woofer od geniusa ni baš nekaj, in žal ne more igrati z tako definicijo kot tvoj hi-fi...

goblinsly ::

Zdaj sem dobil še 2 120W zvočnika, 6Ohmska. In sicer tale:

http://www.avreview.co.uk/review/review...

Zelo rad bi jih dal na Geniusa kot front. Če sta front/rear outputa res 8Ohmov bo to preveč tvegano. Ali se da s kakšnimi upori zadevo zmanjšati na 8Ohmov ?

Če ima kdo manual od geniusovih zvočnikov bi bil res hvaležen, rabil bi namreč točne podatke o upornosti, ker glede tistih 4/8Ohm še vedno nisem prepričan.

Lp

goblinsly ::

Dve vprašanji:

Prvo, moj center deluje na 4Ohmih. Zanima me, če se mi ga splača zamenjati z 1 hitachijevim zvočnikom, ki deluje ravnotako na 4Ohmih. Trenutni center ima 15W, Hitachijev pa okoli 50W. Ne gre pa mi toliko za glasnost, saj je že sedaj zaradi sosedov ne morem izkoristiti, gre mi bolj za kvaliteto zvoka. Kajti ko sem dal 6Ohmski zvočnik od Philipsa ( 120W ) namesto Philipsa, je bil zvok za moje pojme slabši od sedanjega centra ( najprej sem seveda prilagodil glasnost ). Res pa je, da teli Hitachijevi zvočniki niso bili low-end ko so bili novi če se ne motim, so bili mid....medtem ko je ta Philips verjetno low-end.

Gre pa za te zvočnike:In drugo. Govorili smo o menjavi svojih rear ali front zvočnikov, ki so na 8Ohmih, z zvočniki ki so 6Ohmski. Če jaz prav razumem je problem v tem, da je upornost zvočnikov manjša kot upornost izhoda na ojačevalcu, kar pomeni zvočnik bo "potegnil" več toka, kot ga je ojačevalec sposoben. Pravtako bo zvočnik glasnejši kot zvočnik na 8Ohmih. To pomeni, da bi v primeru priklopa glasnost 6Ohmskih zvočnikov moral znižati, da bi jih prilagodil ostalim zvočnikom. S tem bi zmanjšal tok, ki teče skozi njega...Logika mi nareka, da potem ne bi smelo biti problema. Če 6Ohmske zvočnike prilagodim tistim 8Ohmskim, da bosta oba enako glasna, naj bi skozi oba, kljub različni upornosti tekel podoben tok, kajne ? Tok ki teče iz ojačevalca se zvišuje glede na glasnost, se pravi bolj kot damo zadevo naglas, več toka teče skozi ? Morda sem čisto mimo usekal, se opravičujem, ne vem dosti o temu, ampak če ne vprašaš ne veš. smile.gif

Mattithyahu ::

Sposodil bi si temo, da ne odpiram na novo.

Imam prav take Genius zvočnike, seveda je crknil woofer. Nimam nobenega recieverja, pa tudi ne prostora, da bi ga kam postavljal. Zanima me sledeče:

Ali lahko za te satelite in center kupim kakšen drug woofer? Četudi kupim cel rabljen računalniški sistem (npr. Logitech 530) in samo zamenjam zvočnike? Tako da bi genius zvočnike priklopil na Logitech x-530. Bi to delalo? Bi kaj skuril? Ne vem sploh kaj moram gledat oz. iskat, ker nimam pojma o zvočnikih.

Še bolj bi bil vesel če bi kdo rekel: Genuis zvočnike lahko priklopiš na Logitech XXXXX woofer, pa bo super.

HVALA!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poceni stereo receiver (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
25961104 (47550) Zvezdica27
»

Izboljšanje kvalitete zvoka

Oddelek: Zvok in slika
243416 (2916) goblinsly
»

impedanca zvočnikov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
175472 (5026) Mr.Nice
»

wufer za v sobo

Oddelek: Loža
262384 (1954) koyotee
»

Zvočniki 5.1 SoundX TX-2

Oddelek: Zvok in slika
81485 (1300) KTr1sk

Več podobnih tem